Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Maminky, chtěla bych se zeptat jestli s tím náhodou nemáte zkušenosti. Moje 2 a půl měsíční dcerka už má měsíc trvající rýmu… jsem z toho už docela zoufalá, protože co ji má je vesměs podrazdena, špatně se ji spí a teď poslední dny i více ublinkava..používám sterimar před každým jídlem, vzduch zvlchcuji, ve vyvýšené poloze je…kdyz nemůže dýchat odsavam, ale i přesto se ta mrcha drží
… je to běžné mít ji tak dlouho a nemáte třeba nějaké rady, které zabraly vám? Moc děkuji ![]()
@Michalka26 můžeš zkusit do vzduchu stříknout trochu Jasanka. A místo mořské vody zkusit vincentku. A taky můžeš zkusit inhalaci Vincentky, nejlépe ultrazvukovým inhalátorem, když bude malá spinkat. Jakou barvu rýma má? Řešila jsi to s lékařem?
@roba18 píše:
@Michalka26 můžeš zkusit do vzduchu stříknout trochu Jasanka. A místo mořské vody zkusit vincentku. A taky můžeš zkusit inhalaci Vincentky, nejlépe ultrazvukovým inhalátorem, když bude malá spinkat. Jakou barvu rýma má? Řešila jsi to s lékařem?
U doktorky jsme byly a prave radila vše co dělám, ze u miminek bývá tak tři týdny… barva hlenu je čirá někdy do bílá.. takže by to mělo být ok… ale má mít za tři týdny očkováni.. už je to dlouho a žádné zlepšení ![]()
Můj syn měl taky, když byl maličký, skoro měsíc… Nakonec paní doktorka udělala stěry z nosu a měl tam nějakou bakterii (už si nepamatuji jakou). Ale dostal Bendovy kapky a za pár dní bylo po rýmě. Předtím jsem kapala jen Libenar a čistila nosík Sterimarem bebe, pořád odsávala jako ďábel…ale pomohly až ty Bendovky.
Očkování bych urcite nedala at si doktorka rika co chce. Deti očkované mam, ale ockuji jen kdyz vím, ze jsou dlouhodobě OK. Kdyby mi dite mesic „marodilo“ s rymou urcite pak telo znovu neoslabim očkováním.
Od rýmy bych zkusila pomoci jeste rymovnikem (kytka) davat k postylce. Ja klidně utrhnu vetvicku a dam na polstar.
Myslim, ze i pro miminka jsou kapky typu Nasivin a ten bych ja pred spanim určitě kapla, splaskne po nem sliznice a lepe se bude spat.
@Michalka26 píše:
U doktorky jsme byly a prave radila vše co dělám, ze u miminek bývá tak tři týdny… barva hlenu je čirá někdy do bílá.. takže by to mělo být ok… ale má mít za tři týdny očkováni.. už je to dlouho a žádné zlepšení
Tři týdny je ještě dlouhá doba. Takze zda očkovat, res až na to bude čas. Hlavně, že rýma není zelená. Ale o stery bych doktorku klidně požádala. Ona to může být klidně nějaká alergická rýma. Dost také záleží, v jakém prostředí žijete (ve městě, na venkově) nebo zda nemáte nějaká zvířata. Zkusila bych tu Vincentku plus její inhalaci. Nemusí inhalovat přímo s maskou, stačí dát inhalátor do blízkosti postýlky.
@Michalka26 Tohle je uplne normalni, ma to dost miminek, jde o to, ze maji hur vzdusne nosni dutiny a i tvar nosu je jiny nez u starsich deti, tak se sekrety z nosu hure odbouravaji, sama jsem s tim u syna bojovala asi 4 mesice po porodu, prostrikovala, vzlhcovala vzduch, davala do vyvysene polohy…samo to odezni, az povyroste.
Příspěvek upraven 12.09.20 v 20:45
Moje děti měly jako miminka rýmu taky děsně dlouho. Tak jsem jim pořád stříkala mořskou vodu a odsavala. Když byla rýma žlutá, tak nám Dr napsala pamycon, ten to pak zkrátil tak o týden
Ale nevím, jestli se může i u takhle malého miminka, to už si nepamatuji. Syn měl v roce a čtvrt zánět středního ucha po takové táhlejší rýmě, tak když je ta nudle žlutá, tak opravdu radši jdu pro pamycon.
@dickys píše:
Moje děti měly jako miminka rýmu taky děsně dlouho. Tak jsem jim pořád stříkala mořskou vodu a odsavala. Když byla rýma žlutá, tak nám Dr napsala pamycon, ten to pak zkrátil tak o týdenAle nevím, jestli se může i u takhle malého miminka, to už si nepamatuji. Syn měl v roce a čtvrt zánět středního ucha po takové táhlejší rýmě, tak když je ta nudle žlutá, tak opravdu radši jdu pro pamycon.
Je pravda, ze mala byla 6 tydnu na JiP pro vrozenou vadu, měla operaci, atb a UPV… tak mě napada jestli to nemůže být tím, ze to je tak dlouhé
![]()
Taky jsme dávali Nasivin, malá měla rýmu tak na 3 týdny do půl roku asi 5×, vždycky přinesl bráška ze školky (sám byl do 4 dnů ok). Pak že kojené děti se tak lehko nenachladí ![]()