Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, já mám chlapečka 2 roky a 3 měsíce. Mluví ve větách a bez plenek jsme už půl roku. Tak nevím, jestli má mluvení souvislost s plenkami:-))
Naše holčička bude mit pristi tyden 2 roky, všechno ji jde je velmi zrucna jen poradne nmeluvi. rekne si co chce ale kdybych se na hlavu stavela nespoji aspon 2 slova dohromady, vcera sem to probirala s tim svym chlapem a tchyni, tchyne mi rekla ze mluvila primo s doktorkou na logopedii a ta ji rekla ze se nemluveni pocita jako problem kdyz nemluvi do 5 let takze mam byt klidna …jsem rada ze nejsem jedina kdo resi tento problem snad se rozmluvi dobre a brzo ![]()
Sousedka ma chlapecka taky dva roky a vubec nemluvi, ani slovo, rikala, ze to zatim nema resit, ze chlapecek od jeji kamaradky taky zacal mluvit ve 3 letech. Pritom jeji 4lety klucina mluvil hrozne brzy, tady je videt, jak je kazdy dite proste jine
ono to prijde ![]()
Můj měldo dvou let tak 40 - 50 slov a nespojoval. Pak asi týden před drhými narozeninami začal z ničeho nic mluvit víc a víc a víc… o měsíc později měl několik set slov a o půl roku později vede dlouhé konverzace v docela složitých vedlejších větách
, až z toho bolí hlava… Já s oblibou říkám, že mu něco spadlo na hlavu, asi dárek k narozenínám
… Neboj, však ona se rozmluví…
@Chawa píše:
Můj měldo dvou let tak 40 - 50 slov a nespojoval. Pak asi týden před drhými narozeninami začal z ničeho nic mluvit víc a víc a víc… o měsíc později měl několik set slov a o půl roku později vede dlouhé konverzace v docela složitých vedlejších větách, až z toho bolí hlava… Já s oblibou říkám, že mu něco spadlo na hlavu, asi dárek k narozenínám
… Neboj, však ona se rozmluví…
Já si vždycky říkám, jak to někdo může počítat nebo dokonce spočítat, ale fajn. Můj kluk teda má skoro 22 měsíců už a mluví málo a není žádnou zvláštní výjimkou, to teda ti musím říct, že ty máš celkem nadané dítě, není to obvyklé, takže to, že do dvou let nespojoval, je to nejmenší, věř mi. ![]()
On měl těch 40-50 slov tak půl roku, vůbec nic se nedělo, nepřidával dalščí, už jsem začínala mít trochu obavy. Takže spočítat jsem to mohla, čas na to byl… A to v tom byly započítány i velice krátká slova a patvary… Takže by se dalo říct, že do dvou let nemluvil. Byl z těch, které prostě začnou déle, ale o to rychleji… Nadaný nijak zvlášť není. Kolem nás je spoustu dětí, kteří mluví hodně v jeho věku. Jen jsem chtěla říct, že to může přijít z ničeho nic. Ve 22 měsících fakt nemluvil a nespojoval. Ale mezi skoro 2,5 rokem a 2 rokem je obrovský rozdíl… Po rozumové i fyzické stránce.
@ArankaC. píše:
Já si vždycky říkám, jak to někdo může počítat nebo dokonce spočítat, ale fajn. Můj kluk teda má skoro 22 měsíců už a mluví málo a není žádnou zvláštní výjimkou, to teda ti musím říct, že ty máš celkem nadané dítě, není to obvyklé, takže to, že do dvou let nespojoval, je to nejmenší, věř mi.
Štěpánkovi budou dva koncem září a skoro nemluví. Má nějaké období vzdoru, v roce toho říkal víc, než teď. Nedávno jsem si pouštěla video z loňského léta a mluvil vác než teď. Asi nemá potřebu. Logopedka mi řekla, ať to neřeším, pokud bych chtěla, tak ve třech letech to má smysl se tím nějak zabývat. Každé dítě má prostě jiné tempo vývoje v jednotlivých věcech. je napřed zase v pohybových věcech a je nadprůměrně inteligentní, tak nemám obavy, že by nemluvil, prostě až bude chtít, tak bude mluvit…
Jo a taky mi logopedka řekla, že to je dědičné, pokud máme v rodině někoho (švagrová neřekla do dvou let ani ťuk) tak to je pak u dětí v té rodině častější…
Ahoj všichni, chtěla bych oživit tuto diskuzi a poprosit ty co měli problémy s tím, že jim malí nemluvili v těch dvou letech, jestli se již rozmluvili. My doma řešíme teď podobnou situaci, máme dvojčata, a mluví jen to nejzákladnější jako mami, tati, babi, děda, mňam, ham, bác, bum, toto, a podobně..ale věty to vůbec!!
jen když chtějí něco podat, tak jsme je naučili aby řekli, já chci mňam nebo to co potřebují a to říkají jen tak, že to po nás opakují, ale sami od sebe neřeknou žádnou větu
teď v lednu slavili dva. ![]()
Můj malý do 2,5 let nechtěl vůbec mluvit, možná byl i o něco starší. Teď má 3,5 roku a už mluví celkem krásně. Má velkou slovní zásobu, spojuje ve věty, opravdu pak během krátké doby udělal velký pokrok. Takže neměj strach, rozmluví se, že ani nebudeš vědět jak.
@Nicki.Minaj to ráda slyším!! Já slyším od samých kamarádek, jak jejich malá už mluví a už i zpívá písničky a u nás furt nic
ani nočník se nám nechce moc dařit..vyčůrají se, vykakají, ale neřeknou si..a to to do nich hustím docela dlouho
a nepotřebuje už ve třech letech umět mluvit? Jak to pak je se školkou?? Když dítě nechce moc mluvit ![]()
Syn má 2r a 2m a říká jen slova - a to hodně pofiderně, pokud to jde vyjádřit zvukem (pejsek = haf, kráva = bů atd) tak vyjadřuje zvukem, jinak jen základní slova - máma, táta, babi, děda, ham, pití, jo, ne, dej, dík.. ![]()
Ahojky, buď v klidu a vydrž… mám taky dvojčata, teď v lednu 3 roky, máme dva kluky… a kluci téměř do teď byli na vám podobných slovíčkách, ale po týdnu na horách, kde byla chata plná dětí, se pomalu rozpovídávají, a začli slovama tuma, kam, sem, tam, málo, pití, pink-pong, jabko, sýr, myš a dvě nejdůležitější:-)) párku a paštiku.-))
Buď v klidu, okolí neřeš, každé dítko má svuj čas a dvojčata kort, rozumí si spolu a víc je jim jedno…my jsme o rok a zvládnou věty typu já ne, já jo, já šám:-)) ![]()
@PetaP no to je přesně jak u nás..a u nás je oblíbený místo toho, aby řekli mamíí podej mi pití, tak stojí a piští do doby než si začnu všímat co potřebují..pak příjdu za nima a řeknou bibi (pití)
ale než aby mě zavolali tak začnou pištět a křičet, jak kdyby se jim trhala hlava ![]()
@Deniel píše:
@PetaP no to je přesně jak u nás..a u nás je oblíbený místo toho, aby řekli mamíí podej mi pití, tak stojí a piští do doby než si začnu všímat co potřebují..pak příjdu za nima a řeknou bibi (pití)ale než aby mě zavolali tak začnou pištět a křičet, jak kdyby se jim trhala hlava
no tak nějak
když třeba chce abych mu podala něco z poličky v pokoji tak přijde do obýváku a úplně potichu do mě píchá prstem a „mami po, mami po (pojď), dotáhne mě do pokoje a prstem ukáže co chce a "dej“ ![]()
Jestli tě mohu ušetřit, tak se netrap ani s nočníkem, před rokem jsem to zkoušela, ale naprosto bez efektu… až mi přestalo bavit neustále vytírat a sbírat…:-))
Takže jsme plenky vrátila a druhý pokus byl v červenci, čurat na mravenečky… a úplně zázrekem, hned pochopili o co jde, během 14 dní oba bez nehod a během 2 měsíců oba bez plenek na noc.-)) ušetři si nervy a na okolí kašli…