Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
klííííííííííd
některý děcka to holt neřeší.. však ono to pořijde..
u nás je to obráceně. naše malá kecá a kecá a kecá.
a občas bych jí tu pusu zalepila aby byla chvílu ticho..
takže využij ticha.. ještě si užiješ
![]()
Náš kluk nemluvil ještě v 2,5 letech.Říkal asi 5-6 slov,jinak na všecko ukazoval a vydával k tomu nějaké zvuky.Už jsem měla taky starosti.Náš dr. k tomu zaujal postoj: „mluví pár slov?Mluví.němej nebude.Až bude chtít začne sám“ Taky že jo.Rozmluvil se a dnes mluví od rána do večera. ![]()
hele a nosi plenky? ja mam totiz v posledni dobe takove pozorovani, ze dvoulete mluvici deti nosi plenky a naopak ![]()
Neřešit.
Tobík taky nemluvil - jen pár slov - máma, táta baba (bagr) . Teď před týdnem se rozmluvil - co den, to 4-5 nových slov a rovnou skladá věty . Jemu 2,5:-)
Pudlo - s těmi plenami to možná taky nějak souvisí. Týden jsme doma bez plen. ![]()
Jééé, jsem ráda, že nejsme sami!!! Naše malá nemluví, nočník je nepřítel.
Jsou jí 2 pryč a máme tak zhruba 10 slov kterým je rozumět a 10 který poznám jen já. Kamarádka má proti tomu synka o měsíc mladšího a ten už i zpívá celé písničky!!! Mám z toho trochu deprese. Chtěla jsem alespoň ten nočník, ale taky se nedaří, doufám, že do 15 bude mluvit a bude bez plen ![]()
gandelion píše:
Promiň, ale to bys chtěla, aby ti recitoval Máj?
Vždyť mu jsou teprve dva…
Vydrž, ono to přijde a pak budeš ráda za dobu, kdy nemluvil
tak recitovat Máj mi fakt nemusí…to jsem ani v úvodu nepsala,jen jsem se chtěla poradit a prozkoumat ostatní dětičky,je mi jasný že nejsme na světě jediní......
ale děkuji za příspěvky........a pokec…
![]()
Ahoj,Vojtovi je 25.měs. a říká pár slov máma,táta,děda,bába,Pepa,teta,Ája,čoko,pa,ne,na,ee a nejlíp mu jde ukazovat.Někdy to příjít musí…aspoň se zatím nemusíme bát, že bude papouškovat každé slovo,které uslyší. Sice to zamrzí,když slyším,některé stejně staré i mladší pěkně žvatlat,ale taky se jednou dočkáme a veřím tomu,že pak tu pusinu nezavře
.
Ahoj,syn taky nemluví. Jo, řekne mňam, táta, bum, čiči, hačí, blum (jako brumbrum -medvěd) ale jinak nic. Na vše ukazuje. Slyší naprosto dokonale, jen se mu mluvit nechce. Za dva měsíce jdeme na dvouletou prohlídku, tak uvidím, co mi doktorka řekne.....
Ono se to fakt do třech let neřeší, to vám řekne každý doktor. Kamrádky syn má 2,5 a používá asi 6 slov, zatím si vystačí, spíš je opravdu jen línej.
Já mám doma pravej opak, Anežka co ráno oči otevře tak mele a mele a mele a přestane až když večer usne
Pořád všechno komentuje, už má i pár slovíček, která ví že nesmí říkat atd. Ovšem nejlepší je večerní koncert na dobrou noc, kdy v posteli huláká jak na lesy a zpívá vše od Skákal pes až po Vysoký jalovec. A ted se začíná objevovat ten nejobávanější dotaz „A proooč???“, zatím ojediněle ale čekám průběžné zhoršování situace. Nebojte oni jednou začnou mluvit a možná i budete rády vzpomínat na období, kdy jste měli jakž takž klid ![]()
že čtu podobné problémy jako máme s našim dvouletým vnukem. Všechno ví, kam co patří, všemu rozumí, má smysl (až snad přehnaný) pro pořádek - hračky staví do řad, co nepoužívá uklidí atd., ale řeč je „mama, tata, dědi, baba, toto, nene“ a moc víc už ne. Co potřebuje šikovně ukáže. Už nám to taky dělá starosti, ale vidím, že to až tak vyjímečné není.
No tak to já jsem byl přesně ten případ, co babičky na vesnici dojímal ve dvou letech recitací básničky „Osiřelo dítě o půl druhém létě“ a přitom jsem čural do plínek… Pudli, máš holt veeelmi vyvinutý pozorovací smysl… ![]()
Ahoj ,neboj on se rozpovídá,,zatím se mu asi ještě moc nechce,každé dítě je jiné, to bude v pořádku ![]()
Tak přesnětak je to i u nás, mluví jen pár slov a trošku z nich složí větičku typu: máma táta pá autem, nebo : hačí auto pá babí. Je mu taky přes dva roky. Teď nám sice začal dost opakovat jenže slova typu blbec a to má prosím z televize. No jsem z toho trošku vyjevená. No a nočník? Říká si jen občas kakat, zjistil, že je tzo lepší než do plín. Jenže čůrání chytíme jak kdy. Někdy krásně jindy pomalu 10 krát za sebou počůraný. Tak já nevím.
Snad to do třech zvládnem a to jsem měla velký nároky, že v létě čekáme druhý a chtěla jsem, aby do té doby vše uměl tak se nedočkám asi.
Tak se jdu trochu pochlubit. Posledně v lednu jsem psala, že malá chodí do plen a nemluví a dneska po dvou měsících je to jinak.
Už 3 týdny jsme bez plen, najednou z ničeho nic se rozhodla a chodí sama na nočník i na záchod i venku, prostě bez problému a bez nehod.Dokonce se sama v noci vzbudí na čůrání a nebo je do rána suchá. Jen zírám, a vše během 3 týdnů.
Na a dokonce teď začíná mluvit, začala sama od sebe používat nová slova a snaží se opakovat. Někdy teda vůbec netuším co říká, ale tak hrozně se snaží!!!!
Takže holky - nebojte se, všechny se dočkáme , budou mluvit i chodit na nočník.
Hezký den všem!!
hele a nosi plenky? ja mam totiz v posledni dobe takove pozorovani, ze dvoulete mluvici deti nosi plenky a naopak
Pudloslavo, zapis si me do statistiky: Mala mluvi v celych vetach, hubu nezavre od rana do vecera…ale plinky nosi a dlouho asi nosit bude, protoze kdyz ji posadim na zachod (na redukci), tak mi rekne, zafoukej mi maminko na pulinku, ted si utrhnu papir a curat nebudu, ahoj, jdu. A skoci dolu.
Takze mluva skvela, ve vymesovani zaostala ![]()
(ale ucime ji teprve tyden)