Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dinčik my máme taky kluky, všemu rozumí, když něco řeknu, hned ví co mají dělat, ale nepromluví kloudně nic. A jak vám šel nočník? U nás to je tak, že je dám na nočník, oba dva tam chtějí. Sedí, vyčůrají se, i se někdy vykakaj, ale pak dostanou plínu (neb jsme to zkoušeli bez ní, ale tolik oblečení nemáme, to bylo věčně v kalhotech) a stejně se pak ještě i do tý plíny vykakaj a neřeknou si ![]()
@dinčik jéé ještě, než jsem si všimla tvého komentáře, už jsem se tě na to ptala
ono to musí asi všechno přijít samo
nejhorší jsou ti lidi okolo, jinak by mě to tak netankovalo
ale strejda furt říká, já bych si vás vzal do parády a mluvili by jste za dva dny..a tě pak tak naštve
já s nima čtu knížky, teda když sedí na tom nočníku, neb jinak nevydrží sedět u knížky, mluvím na ně a furt nic..a pak příjde strejda, kterej chodí jednou měsíčně..no..však mě chápete ![]()
Deniel - rozhodne se nestresuj, dítka se určite rozmluví:-) Starší syn nebyl zrovna ukecanej ale když to teď porovnám s mladší dcerkou tak je to velký rozdíl. Dceři budou v dubnu 3 roky, ve 2 letech uměla jen pár slov, možná tak jak jsi psala. Postupně se to zlepšovalo a těch slov umí rozhodně více, spojí neco do věty ale pořád to není ono. Chodím se synem na logopedii a ptala jsem se na to, dr. mi řekla abych se nestresovala a pokud dítě nemluví tak ve 3 letech, pak se to může řešit na logopedii, prý ideálně tak od 3,5 r, to už asi dítko pochopí co má dělat a jak dát správně jazyk. Jinak mluvení je prý hodně spojené s motorikou
Opravdu na okolí nedej. já se tím, taky strašně řídila a jen mě to stresovalo a měla jsem myšlenky, že mám opožděné dítě a nebo jestli nejsme nějak nemocní. A s čůráním jsme měli největší starosti. Několikrát jsme se vraceli k plínám a pak to přišlo během chvíle, najednou to pochopil a za pár týdnů byly i plenky na noc dole. Jinak maminky se tak rády chlubí, co už jejich dítě umí a my si to bereme hold trochu víc k na sebe.
@Deniel píše:
@PetaP no to je přesně jak u nás..a u nás je oblíbený místo toho, aby řekli mamíí podej mi pití, tak stojí a piští do doby než si začnu všímat co potřebují..pak příjdu za nima a řeknou bibi (pití)ale než aby mě zavolali tak začnou pištět a křičet, jak kdyby se jim trhala hlava
To znám, to dělá ještě občas i ve 3,5 letech. A ty záchvaty vzteku jaké má, někdy tak ječí, že mu naskočí i žilka na čele.
@Miselka66 s motorikou? No vidíš, to, to jsem ještě neslyšela..a nevíte holky, kdy se pozná, jestli je levák nebo pravák?? ![]()
Jinak do školky jen soukromé a občas v měsíci, jinak já jsem na rodičáku do 4 let, takže školka nás čeká v září:)
@Deniel píše:
@Miselka66 s motorikou? No vidíš, to, to jsem ještě neslyšela..a nevíte holky, kdy se pozná, jestli je levák nebo pravák??
Náš to dělá pořád tak různě, chytá i do levé i do pravé, ale snažím se mu věci dávat do pravé.
@Nicki.Minaj no o záchvatech vzteku mě povídat nemusíš..oba dva se naučili pištět jak píšťalky, a když se něco stane, třeba jeden vezme hračku druhýmu, nastane takovej řev, že to vypadá, jako kdyby jsme je doma vraždili..a následuje jejich obrana, kousání..to je snad nejhorší ze všeho!! Ale řeknu vám příhodu, náš malej přišel za tatínkem, že mu dá pusinku, a tatínek říká, nene ještě jednu ta nemlaskla..tak se malej napřáhl prááásk mu přes pusu
já se smála..ale ta už mlaskla
![]()
Ahoj maminky, sice jsem to nečetla celý, ale tento problém se nás taky týká. Má chlapečka, v březnu mu budou 2,5roku a nemluví vůbec. Nezavolá na mě ani máma. Jen, když si o to řeknu,,řekní máma,,tak to řekne, ale když se zeptam,,kdo jsem já,,tak řekne idn.To vlastně používá na vše. U nás to bude asi na delší vyprávění, ale každopádně jsem nedala na řeči, je to kluk, těm to trvá, má na to čas do 5let. První vyšetření foniatrie, to dopadlo dobře. Máme podezření na opožděný vývoj řeči a tím je je spojená určitá dysfunkce, ale vyšetření od logopeda a psychologa nás teprve čeká. Ale asi to máme. Jinak je velice šikovný, můžu srovnat se starším klukem. Nočník s tím určitě nemá nic společného, jsou tam spíš určité jiné náznaky, které mě ani nenapadly.Je tady na to i diskuse.Tyto dětičky potřebuji naučit, jak správně v mozečku přijímat řeč. Je to běh na dlouhou trať, dostanou se z toho, ale otálet nemá cenu, aby se to stihlo do nástupu do školy. Školka nepomůže, ani kolektiv dětí, ani čtení pohádek celý den. Třebase vás to netýká, ale píšu jen moji zkušenost.
Vztek a kousání s tím hodně souvisí, taky to máme. Pusu tatínkoj nedával vůbec a když, tak jednu a pak reakce bouchnutí.
@Deniel píše:
@Nicki.Minaj no o záchvatech vzteku mě povídat nemusíš..oba dva se naučili pištět jak píšťalky, a když se něco stane, třeba jeden vezme hračku druhýmu, nastane takovej řev, že to vypadá, jako kdyby jsme je doma vraždili..a následuje jejich obrana, kousání..to je snad nejhorší ze všeho!! Ale řeknu vám příhodu, náš malej přišel za tatínkem, že mu dá pusinku, a tatínek říká, nene ještě jednu ta nemlaskla..tak se malej napřáhl prááásk mu přes pusu![]()
![]()
já se smála..ale ta už mlaskla
![]()
![]()
To jsem vůbec nevěděla, že něco takového je. malý občas dělal, že dal pusu a pak mě od sebe odháněl nebo vztekle odstrčil. Rozmluvil se ale krásně.
U nás tady se vztekneme, a když není po jejich, tak příjde a bouchne nebo když nechce do auta, a já ho vezmu, že prostě jdeme, tak se snaží kousat, a kopat..ale dělá nám to jen jeden, druhej je takovej klidnější, ale za to kouše víc bráchu než nás..ale je to jen někdy..některý dny jsou v pohodě a někdy máme uvztekaný dny no. Já jen doufám, že se rozmluvíme a nebude to nic na žádnýho doktora!! Snad..jak se rozmluví, tak vám sem napíšu, co a jak, a jak to probíhalo ![]()