20 měsíční a co umí

791
5.6.15 20:21

20 měsíční a co umí

Ahoj maminky,

Potřebuju se vykecat a hlavně slyšet, jak jsou na tom jiné 20 měsíční děti :)

Do teď jsem žila v takové iluzi, že máme docela šikovné batole. Ale poslední dny má manžel pořád připomínky, že tohle a tamto už má umět… :roll:

Syn má 20 měsíců. V repertoáru má asi 10 slov (máma, táta, auto, kolo, talíř, bota, a pod), umí zvuky zvířátek (trochu je teda komplí (kočka dělá mňam, pes hauauau… Ale dá se z toho poznat). Hodně se teď snaží po nás opakovat slova. Ale rozumí celkem všemu. Taky na obrázcích pozná kvanta věcí.
Sám se nají lžičkou, sám si vezme pití a napije se. Po jídle podá talíř, že dojedl.
Umí si sám hrát, staví lego. Hodně má rád knížky, takže často čteme, listujeme. Je docela hloubavý typ, takže žádné splašené éro :D
Pohybově je taky šikovný. Chodí sám po schodech (s dohledem tedy). Chodit začal v 11 m.
Umí si nasadit čepici, ví, že boty patří na nohy, ponožky taky.
Ukáže všechny části těla.

No jenže většinu věcí umí už několik měsíců… Takže těch nových věcí v poslední době tolik není.

Manželovi přijde, že málo mluví, že už by měl mluvit víc. Taky se pozastavuje nad tím, že má syn plenu. A vadí mu, že je prcek hodně zatížený na slovo auto (malej miluje auta a všechno co má kola), Ale tak je to kluk, ne? je to naše první dítě, takže občas tápeme, co už by měl umět…

No a s plínkama.. Teď pár dní ho nechávám s holym zadečkem přes den. Dokáže zadržet dlouho, takže se nekoná čůrání co 10 minut (vydrží i 1,5 hodiny a někdy víc).
Já beru jako úspěch to, že si jde po ucvrknutí sednout sám na nočník (pro mě prostě pokrok). Ale zase na nočníku se neumí uvolnit a čůrá primárně ve stoje. Ale nenutim, nehrotim.
Ale chlap se mě už ptal jestli neni malý opožděný :roll: (je to asi tím, že kamarádi mají mladšiho kluka a ten už je témeř odplenkovaný a mluví líp)

Osobně si myslím, že syn je normálně šikovné batole, ale tak člověku to v hlavě vrtá no :oops:

Co vy a vaši prckové? (Vim že srovnávat se nemá, ale člověk si někdy nepomůže..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1767
5.6.15 20:27

Podle mě máte šikovnýho kluka a manžel by se měl vzpamatovat.. :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
5.6.15 20:33

Nesrovnavat, proboha, nesrovnavat! :) jinak tvuj maly je moc sikovny, muzes na nej byt pravem pysna, za par mesicu zase prijde novy pokrok a budes zirat :mrgreen: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
5.6.15 20:34

Tak mame 18-ti měsíční holčičku a dle tohoto je úplně zaostala! A to jsem si doteď myslela, ze není! Nebudu vypisovat, co vše neumí, ale mam hlavne pocit, ze manzel ma nějaké přehnane naroky 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.6.15 20:37

@Klairs @Foxisssss Díky :kytka: Musim chlapa utnout, z těch jeho poznámek by si jeden myslel, že malej nic neumí :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
5.6.15 20:37

Taky mám 18 měsíční a je tedy oproti vašemu malému hodně pozadu, snad jen v mluvení možná ne :) Začla teprv nedavno chodit, nočník jsem ještě ani nezačala… Řekni manželovi, ať se uklidní, máte moc šikovnýho synka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
5.6.15 20:40

Každé dítě je jiné, tvoje třeba mluví méně, než naše v tomhle věku mluvila, ale zase do teďka se nechá oblékat a krmit a to jí jsou dneska tři roky. Je nežravka a ještě máme druhou, takže se nechá obsloužit, jak to vidí u ségry. Najíst se i částečně obléknout se umí, ale nedělá to, nechce se jí.
S odplenkováním přes den jsme začínali taky asi v těch 20 měsících a za pár dní se naučila, samozřejmě že nehody byly i pak. Tvůj kluk je šikovný, nesrovnávej, nemá to cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27684
5.6.15 20:42

@Plomba náš syn má 21 měsíců a umí naprosto to samé co ten tvůj :D a taky jsem zrovna říkala, že se dlouho nic nového nenaučil :lol: jediný co tak chodí do schodů jen za ručičku sám to ještě neumí, nemáme to kde trénovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791

@kačka25 Manžel je trochu perfekcionista. A v poslední době četl něco, kde psali, že dítě kolem 2 let už má umět 50 slov, spojovat a být bez plen. Takže teď chodí a „nedávej mu ten rohlík, když neřekne rohlík“, a pod. (Teda syn je učenlivý takže na několikátý pokus z něj vypadlo joj-ík :D)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11174

Ahojky, máme dcerku téměř 21 měsíců a je na tom podobně, spíš hůř. Slova podobně, talíř si třeba neodnese a lžičkou se sama nenají, spíš to zkouší. Nají se vidličkou, když má tuhé jídlo, co se dá napíchnout, např. brambory:-).

Slova říká, ale zkomolená jsou všechna snad kromě hají a hačí, máma a táta. Na nočníku není vůbec, pár dní zkouším posadit po spaní. Ona je bohužel splašená a hodně živá, takže na nočníku nevydrží sedět, hned musí zase něco dělat, snažím se ji zabavit, ale moc to nepomáhá.

Je na tom dobře pohybově, vyleze na klouzačku po schůdkách a sklouzne dolů, schody pod dohledem, spíš za ruku.

Neumí si hrát typu, že by seděla a něco skládala, stavěla. Nesoustředí se. Knížku jo, ale jen chvíli. Nejvíc ji baví pořád lítat a někam lézt. Neumí tvary do takové té vhazovačky. Nebaví ji to. Ukáže zvířata, části těla, umí zvuky zvířat.

No a co se týče srovnávání - kamarádka má chlapečka, co je jen o 3 týdny starší a je téměř bez plenek, uklízí po sobě s totální pečlivostí vše na stejné místo, rozezná všechny tvary a vhodí je do správného otvoru, seskládá jednoduché puzzle atd.

Podle mě je Vaše dítko naprosto v pohodě, moc šikovné. Buď hrdá!:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.6.15 20:45

@rigousek Musim se smát tomu odcházení :D my máme kliky vysoko, takže syn ještě nedosáhne (no díky bohu :D)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2263
5.6.15 20:55

Nesrovnávejte… Syn uměl ve 20 měsících to co váš prcek, jen s tím, že se odplenkoval až ve 2 a půl letech… Dcerka toho umí víc mluvit, ale zato není tak pohybově nadaná :) Kdybych je měla srovnávat, tak se zblázním. KAŽDÉ DÍTĚ JE ORIGINÁL :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.6.15 20:57

Holky díky :) asi dám manželovi přečíst, aby trochu ubral na nárocích :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2363
5.6.15 20:58

@Plomba tvůj klučina je šikula, moje dcera má 24 měsíců a plíny taky má, s mluvením se rozmluví až budete koukat. Znam holku 26 měsíců co ještě neřekne ani jedno slovo. A každé dítě umí něo jiného, moje třeba Lego nestaví a kostky na sebe taky nedává, ale umí spoustu jiných věcí.
A zkomolené slova, podle mě je to normání, říkala písek, teď je to píseko, z myši je myšeko, dědovi říká dědouši a vůbec netuším, kde na to chodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27684
5.6.15 20:58

@Plomba dej a já to dám přečíst tchýni :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie