Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@honey-honey13 máš pravdu, myslím, že by pediatr stejně řekl, že se ještě počká jestli se rozmluví
mě osobně to jen příjde jako scifi, moje 2,5 mele furt a mluví už dlouho tak to fakt neznám ![]()
@Lo píše:
Musím říct, že jste mě uklidnili. Moje známá má o 2 měsíce mladčí holčičku a ta jede jako blázenNormálně komunikuje. A ta známá na mě : Proč ještě nic neříká? Tak mě to trochu vystrašilo. I když samozřejmě vím, že každé dítě je jiné.
Tohle mám úplně nejradši… „A jakto, že tohle ten váš ještě nedělá? On ještě nesedí/nechodí/nemluví/nechodí na nočník? Hmmm…“
Já bych tohle prostě nikdy nikomu neřekla, protože jsem máma a vim, jaký nervy to jsou, když něco nejde „podle tabulek“… Drž se! ![]()
V klidu hele,,moje ségra má stejně starou holčičku jako já a nemluví dodneška. Holkám jsou 2roky. Umí říct jen mami, babi a pití. Ségra i já jsme z toho byly dlouho hodně vyplašená, protože moje mluví úplně normálně, ted začíná mluvit v krátkých větách, ale přišly jsme na to, že neteřinka je prostě trošku lenivější a když něco chce, tak si radši ukáže. ![]()
@Kies píše:
"a nejlíp mu jde slovo tanga, to ho naučil tatínek a jde mu to nejlíp a zřetelně
Příspěvek upraven 09.12.14 v 13:12
Tak to se tu válim po zemi…
![]()
Kamarádka a já máme stejně staré syny, zatímco s tím jejím si popovídá s tím mým vůbec. Oběma je 30 měsíců. Takže nesrovnávat, jsem ráda, že je syn zdravý, takže nějaké mluvení mi připadá jak rouhání. Věřím, že než nastoupí na ZŠ mluvit bude umět ![]()
Holky v tomhle veku obvykle mluvi, kluci dost casto ne. Nasemu budou 3 a mluvi jen hodne malo. Do 3 let je to ale v norme, to ti rekne kazdy neurolog, bud v klidu ![]()
Tvoje dítě je naprosto normální a standartní a budu to psát už po milionté, ale pokud dítě slyší a reaguje, do 3 let se mluvení neřeší, protože není důvod. Mluvení souvisí s vyzráváním CNS a to ovlivnit nelze. Respektive se lze zaměřit pouze na rozvoj jemné motoriky, protože ta s řeči úzce souvisí, ale toť vše. Jakmile budou všechny dráhy řečového centra v mozku zralé a pospojované, dítko mluvit začne. Takže klid. Proto jsou mezi dětmi tak obrovské rozdíly a zatímco jedno v roce a půl mluví pomalu ve větách, tak druhé neřekne ani bla a je to u obou naprosto v pořádku.
Starší ještě v roce a půl krákal jak vrána. První slovíčka začal až ve 2 letech a to měl na všechno svou hatmatilku. „Česky“ začal ve 2,5 letech a taky spojovat první dvě slova. Pak to šlo rychle a ve 3 letech se mu pusa už nezastavila. Vzpomínám na dobu, kdy byl zticha. ![]()
Mladší má ten vývoj mnohem rychlejší a plynulejší. Začal se, narozdíl od prvního, brzy i hýbat a taky brzy žvatlat. Už v půlroce pořvával táta a bába, teď v 16 měsících umí už spoustu slovíček: hele, haló, ahoj, pápá, ne, na, toto, papat, éro, auto, papír, kráva, tráva, táta, bába, děda, teta, kamarád, chro chro, baf a ga ga. O tom se mi u prvního mohlo jenom zdát.
Buď naprosto v klidu. Pokud rozumí a slyší, není důvod k panice.
Jsme na tom stejně i věkem
, malá něřekne skoro nic..mladšá sousedovic holčička už mluví ve větách
. Už to neřeším, má čas do 3 let
U každého dítětě je ten vývoj řeči jiný (stejně jako sezení, chození…). Hlavně prosím nesrovnávej kluka s holčičkama! Důležitější je, že rozumí (evidentně slyší) na pořádné rozmluvení má ještě dost času. Ve dvou je v normě, když spojí dvě slova, fakt nemusí vyprávět básničky. Můj brácha začal mluvit ve třech a to mu nikdo nerozuměl, takže pak chodil na logopedii. Doma nemluví dodnes, ale mezi kamarády je za největšího vypravěče a baviče
Náš kluk říká pár slov, ale jinak jede svou hatmatilkou. Na většinu věcí má svoje výrazy a posunky, takže spolu se domluvíme skvěle. Zásadně nic neopakuje, to už musí mít sakra dobrou náladu. Dokáže zopakovat „au“ a „to“, ale když mu řeknu, řekni auto, tak z něj dostanu jen brm brm
![]()
@Fikta píše:
U každého dítětě je ten vývoj řeči jiný (stejně jako sezení, chození…). Hlavně prosím nesrovnávej kluka s holčičkama! Důležitější je, že rozumí (evidentně slyší) na pořádné rozmluvení má ještě dost času. Ve dvou je v normě, když spojí dvě slova, fakt nemusí vyprávět básničky. Můj brácha začal mluvit ve třech a to mu nikdo nerozuměl, takže pak chodil na logopedii. Doma nemluví dodnes, ale mezi kamarády je za největšího vypravěče a bavičeNáš kluk říká pár slov, ale jinak jede svou hatmatilkou. Na většinu věcí má svoje výrazy a posunky, takže spolu se domluvíme skvěle. Zásadně nic neopakuje, to už musí mít sakra dobrou náladu. Dokáže zopakovat „au“ a „to“, ale když mu řeknu, řekni auto, tak z něj dostanu jen brm brm
![]()
Nené, to je jako u nás, naprosto stejné
![]()
@kaciih píše:
Tohle mám úplně nejradši… „A jakto, že tohle ten váš ještě nedělá? On ještě nesedí/nechodí/nemluví/nechodí na nočník? Hmmm…“Já bych tohle prostě nikdy nikomu neřekla, protože jsem máma a vim, jaký nervy to jsou, když něco nejde „podle tabulek“… Drž se!
Tohle je na rozbití úsměvu. Ať se každý stará o své…
Anonym - ségra sem chodí, tak nechci, aby byla uražená.
Moje ségra má holčičku, je jí rok a půl a je fakt šikovná. Docela dobře mluví, dělá různé cviky, vytancuje správné kroky na různé písničky. A ségra se tím neustále chlubí. Teď mě děsně vytočila na Mikuláše, kdy jsme všichni byli u rodičů, a místo toho, aby jsme se věnovali Mikuláši, čertům a ostatním dětem (bylo jich tam dalších 7), tak museli všichni sledovat, jak je malá šikovná
. To mě fakt mrzelo. (I když ve finále stejně Mikuláš pochválil mou malou dceru, která fantasticky vyfikla dlouhou krásnou písničku, kterou „Miki“ neznal
).
Každopádně ale, ségra se sice holce věnuje. Ale je to vykoupené neskutečným bordelem v bytě, jejími neustálými psychickými výlevy a stížnostmi jak nic nestíhá, nezvládá, stěžuje si, jak nemá prachy, křikem na malou, když jí upadne lžička s jídlem ze skleničky (ano, mezi tím vším běháním na různé kroužky samozřejmě nemá čas ani malé uvařit a ta jí neustále jen kupované skleničky).
Takže za mě, raději dítě, které umí minimum, ale máma je v klidu a dítě není ve stresovém prostředí, než dítě super dokonalé…
@Lo ja mam chlapecka 22m a jeho slovni zasoba? - závora, kolo a Krtek. Tot vse. Obcas se tim taky trapim, kdyz vidim jak kolem nas deti uz krasne mluvi, ale pak si rikam, ze treba se rozmluvi po 2.roce ![]()