2,5 roku a boj s plenama
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Mám dcerku 2 roky a dva měsíce a před měsícem si sama začla říkat a během týdne byla bez plen i na noc. Chodí na záchod, prostě k tomu dospěla a nemáme žádnou nehodu. Dítěti to musí sepnout v hlavě, dokud mu to nesepne, tak naučit se to nedá. Tak si to myslím ![]()
- Citovat
- Upravit
Neporadím, syn je taky ještě s plínou, říká vždycky přímo když čůrá, dřív to prostě neodhadne…
zatím to nějak nehrotím, prostě k tomu musí dospět.. zas ale třeba úžasně mluví…
Neboj, do školy s plínama nepůjdou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaprvé, odbourala bych alespoň na doma kalhoty. Hodně dětem pomáhá chodit dole bez ničeho, snáz se jim sedá na záchod či nočník, že nemusí nic stahovat.
To, že zpočátku dítě neříká, že potřebuje, mi přijde naprosto běžné, že se zeptáš, zda potřebuje a dítě řekne, že ne a vzápětí se počurá, jako naprosto normální.
Doma bych ho hlídala - kdy co vypil, jak se chová, naučíš se odezírat signály, kdy potřebuje čurat, budeš ho vysazovat a on se pak postupně přidá sám, až si to nacvičí. Čím častěji se vyčurá do nočníku, tím lépe začne ovládat svěrače a pánevní dno a už pro něj nebude tak snadné to pustit kdykoliv kamkoliv (jako by to nebylo snadné ani pro dospělého, kdyby mu někdo řekl, ať se vyčurá uprostřed obýváku, je potřeba získat ten návyk)
Plínu na noc bych nebrala, na tu má ještě dlouho nárok.
Motivace mi nepřijde vůbec v pořádku, stud za něco je naprosto k prdu, ty to potřebuješ dělat pro dítě a v souladu s dítětem, ne proto, aby ses za něj styděla. Se studem jde ruku v ruce vztek, zlost a pak tvůj případný výbuch - který dítěti nepomůže, naopak. Jde o to dítěti ukázat alternativu, kam se může vyměšovat, seznamovat ho, lehce ho vést, ale jakmile začneš tlačit na pilu, tak jsi v pytli, dítě se šprajcne, může dojít k psychogenní zácpě, zadržování čurání a dostaneš se do začarovaného kruhu.
Takže na ven a na noc bych plínku nechala a na doma bych trpělivě vysazovala, vysvětlovala, při sebemenším úspěchu skákala 2m do vzduchu, tančila oslavné tance, odměńovala, chválila a když se stane nehoda, tak nekomentovat, utřít, uklidit, jedeme dál. Uvidíš, že se to naučí, ale chce to čas a rozhodně to nechce nátlak, hanění, že je dítě čuně či jiné nadávky, jen citlivé vedení, naslouchání, chválení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak píše Gladys, sebrat plínu najednou beze zbytku asi nepůjde. Kup mu takové ty natahovací, jsou tenčí, takže nejsou pod oblečením tak nápadné, a praktické, když ho budeš chtít dát vyčúrat někde venku - stáhneš a natáhneš jako spoďáry, nic se nerozlepuje.
A doma bych zkusila dát mu nočník tam, kde se pohybuje nejvíc, aby ho měl na očích. Nějaké docházení třeba do koupelny nebo do předsíně můžeš zařadit jako další level, až začne nočník vůbec brát na vědomí.
Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podobně jako gladys,
na doma sundat vše a necha jen tričko, vysazovat v uričtých intervalech a neptat se ale říct, jdeme se vyčůrat. Postupně vychytáš jaký má zhruba interval a jak dlouho vydrží. Nočník dát na viditelné místo, my měli třeba v kuchyni a chválit chválit chválit. Dcera dodnes má za čůrání bonbonky, bojovaly jsme hooodně dlouho kvůli změnám a stěhování a dodnes se ještě někdy připočůrává. Jakmile trochu podchytíš může na ven zkusit taky bez plíny, do auta jsem dávala přebalovací podložku, na hřiště nosila náhradní tepláky a že jich bylo.
Plínku na noc bych nechala na později. ![]()
Neboj ono to půjde, hlavně se nenech vystresovat mladšími dětmi co to „zvládají líp“. Nám se to povedlo až kolem 3. roku a jak jsem psala, dodnes ještě trochu bojujem - teď do toho přišla školka, bude sourozenec apod. Ale plínu už nevracím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme od listopadu bez plen přes den, ale na spaní odpo a na noc je stále mokrá. Bude jí ted 2,5roku a na noc plíny vůbec neřeším. Nehoda se přes den stane tak 2× do měsíce. Tak nevím, jestli zkusit jí dát spát bez pleny nebo stále počkat, jestli bude mít už konečně sucho po spaní.
Příspěvek upraven 09.08.12 v 12:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já mám teda zatím jen cca 3 měsíční miminko, takže odnaučování od plen mě ještě čeká, ale můžu Ti říct zkušenosti mých kamarádek. Všechny tedy začínaly s chozením na nočník poměrně hodně brzy - co se dětičky naučily sedět. Vždycky po probuzení je hned posadily na nočník a pokud se vyčůraly nebo vykakaly, tak strašně moc chválily, tleskaly a prostě dělaly různé skopičiny, aby prcek věděl, že udělal něco dobře. No a když byly děti větší a už nechodili přes den spát (nebo jen po obědě), tak je pravidelně posazovaly na nočník.
Jak často Tvůj malej čůrá? Zkus to vypozorovat a zkus o trochu dřív ho vždycky posadit na nočník, aby až přijde „jeho hodina“, se vyčůral do něj. A samozřejmě hoooooodně pochválit. Bude to asi chvíli trvat, ale až si zafixuje čůrání do nočníku = velká radost maminky, případně nějaká drobná odměna (nemusí to být nutně nějaký dar, ale třeba aktivita, kterou dělá rád) pro radost, tak si začne sám říkat.
A neztrácej hlavu, naučily se to snad všechny děti, někomu to trvá dýl někomu kratší dobu, každý je jinej. Moje mamka prý zase chodila čůrat za záclonu, když byla malá ![]()
Když jsem před hromadou let byla v Anglii jako au-pair, 5ti letý klouček nosil plíny ještě na noc. Tak jsem mu je jednou taky nedala, v noci se probudil a šel vzbudit mámu, že nemá plínu a že se mu chce čůrat. Tak ho vzala na záchod, tam se vyčůral a spal až do rána. Druhou noc se teda počůral, ale od té doby spal bez plín celou noc ![]()
Přeju hodně zdaru a brzké naučení na nočník ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gladys Moc děkuju za radu
A myslíš že nebude mít zmatek z toho že doma plínu nemá a když jdeme ven tak jí dostane?
On je schopný čekat i několik hodin a plínu a přeba od rána se vyčůrá až dopoledne až jde spát, a odpoledne je schopný počkat na noční plenu.
zakladatelka
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Bersaba a kde a zakolik se dají takové koupit? od jaké jsou značky?
Kupovala jsem Babylove v DM a balík po 36 ks (vel.5) stál tuším kolem 140,– Kč. Ale vyrábí je myslím i Pampers.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky mému synovi bylo v březnu dva roky a přes léto se naučil krásně bez plenky jen na noc a odpolední spinkání má plenku ale hned jak se vzbudí tak si jí sundá a běží na nočník čůrat občas se stane že se počůrá ale sám je z toho nešťastný některá maminka to tu už psala zkuste děti nechat bez kalhot jen v tričku a hlavně mít poblíž nočníček a prostě na to musí přijít sám/sama nám taky hodně pomohlo že jsem mu říkala že je ostuda nosit plenku ale jde o to taky jak to dítko chápe moje malá na 15 měsících byla už bez plenky a naučila se to sama a říká se že kluci jsou línější ale né každý kluk proto že ten můj je unikát ten chápe moc dobře ale jen to co chce
ale to určitě znáte hlavně mě překvapuje jak nádherně mluví jsem z něj nadšená mám být právem na co pyšná proto že moje děti jsou strašně šikovný asi po mě :p Chce to hlavně trpělivost všechno jde naučit někdy rychle někdy pomaleji ale to nevadí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A abych nemusela zakládat diskuzi zvláš´t, můžete mi poradit, jak mám naučit syna čůrat venku? Doma létá nahý, vyčůrá se do nočníku, v tom už nemáme problém. Na noc teda plenku dávám. Ale když jdeme ven, no hrůza. Jelikož neumí mluvit(2 roky),tak si neřekne, že se mu chce a čůrá do kalhot, nebo toho co zrovna má na sobě. Tady jsem fakt bezradná, nevím, jakho to naučit.
Díky za rady.Jo syn má 2 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na našeho zabralo, že když se vyčůral do nočníku, šli jsme to spláchnout do záchodu společně a on zamával a říkal „papa, čůránky, papa“, spláchlo se a šlo. Byl z toho jednu dobu takovej rituál, děsně ho to bavilo. Zafungovalo to i u synovce a kamarádčina synka. Venku jsem uškubla kytičku, větvičku nebo něco, co si sám vybral, a dala jsem ho nad to čůrat jako holčičku. To ho baví dodnes. Jinak jsem ho nechala co nejvíc běhat nahatého i venku, případně jsem mu dala volné kraťasy bez slipů, aby neměl pocit takové té „uzavřenosti“, jestli mě chápeš. Hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj anonymní,
nic si z toho nedělej. Syn má něco přes 2,5roku a taky odmítá. On dokonce nechce ani chodit bez plen a vždy si trvá na tom, že ji chce mít. Nepomohlo nic. Vysvětlovat, přesvědčovat, uplácet, odměňovat, posazovat v pravidelných intervalech. Prostě nic, takže jsem to vzdala. A dcera, ta už hezky chodila a když viděla, že syn nemusí, tak taky přestala. Takže mají oba dva pleny jak přes den, tak přes noc a já počkám. Však ono to jednou přijde, doufám ![]()
Jo a na pleny na noc má ještě nárok, ty bych rozhodně nechala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré poledne maminky.
Tak jsem se rozhodla prostě mu plínu sebrat a hotovo. Je to dva dny co jsem mu plínu nedala, ani na noc, a já jen peru a peru, s tím jsem zezačátku samozřejmě počítala, ale on si dál vesele vykonává potřebu do kalhot, pokud já neodchytím tak si neřekne. Když mu řeknu ať jde čůrat na nočník, tak si i sundá kalhoty a sedne si ale nevyčůrá se. Pokud se vyčůrá nebo vykaká do kalhot, tak mu to vadí a říká fuj.
a omlouvám se za anonimitu 
Jdu si k vám pro radu a pomoc. Mám syna kterému jsou dva a půl roku a stále nosí pleny. Občas jsem přes den, když jsme byli doma sundala a už se nám i povedlo vyčůrat se do nočníku, ale to spíš proto, že jsem to odchytla, sám si neřekne.
Poslední doubou jsem se začala stydět, na hřištích nebo když mu proste někde vykoukla plína.
Co myslíte dělám to takhle dobře? Nebo jsem mu neměla plenu takhle najednou sebrat?
A pokud mu plenu už nedám, jak to mám udělat když chceme jet třeba nakoupit? Když jdem jen na procházku, vezmu s sebou náhradní oblečení, ale na delší cesty třeba na celodení výlet? A když mu tu plenu dám jen na ty delší výlety nebude v tom mít bordel?
Snad jsem to nenaspala moc zmateně