Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli někdo máte ty samé zkušenosti mám doma 3apul létě dite ale dodnes se budí s pláčem několikrát za noc někdy i se záchvatem vzteku celou dobu spinká klidně a z ničeho nic odejde z postele začne mít nervy a začne mě posílat pryč a pak šílené brečí je dost hyperaktivní takže přes den v jednom kole a večer tohle už si nevím rady doktorka nám doporučila sedailu ale ta bohužel nezabírá ani čaje na klidný spánek na spánek a nervy už si opravdu nevím rady děkuji předem za rady
Ahoj, mame to stejne. V 10-11 mi zacne rvat a rve az treba do 3 hod. Ve 3 vstavam do prace, takze se nevyspim. Breci, vzteka se, kope. Kdyz jde curat, je kolikrat uplne zmateny a vycura se nekde uplne jinde.
Podle myho nocni děsy. Výrazně jsem omezila cukr, zakázala videa na yt, ma jen pohadky v omezenem mnozstvi. 2× denne chodime ven alespoň na hodinu. A zatim mam pocit, ze se to zlepsilo. Vcera se mi probudil jen jednou a na chvíli, dnes vůbec. Ale je jeste kratka doba soudit…
Nastavit hranice a důsledně na nich trvat. Žádné lezení rodičům do postele a do ložnice, maximálně bych spal u něj v pokoji, ale každý ve své posteli a žádné, že si vyřve něco jiného. Kdyby mě poslal pryč, šel bych pryč a už se tu noc nevrátil
A tu hyperaktivitu máte nějak podloženou, nebo je to “jen” akční dítě?
Jinak mně napadly noční děsy.
My tedy máme starší dítě s ADHD a si tedy i na spektru a v noci se budí od mimina.
Dodržujeme vše - nějaký režim dne, večer žádná TV, atd.. Ani vedro ani teplo v místnosti, oblek na spaní dle požadavky mu ( nesnáší cedulky, moc uplé, moc teplé, atd…). Nesmí být přejedeny, nesmí mít ale ani hlad, musí být vyčuraný. Ideálně ráno i na velké. Nesmí být moc tma ( bojí se ) ani moc světlo ( budí se ještě víc). Usíná a budí se ve stejný čas ( má v sobě budíka ). I tak jsme aktuálně v průměru 5× za noc na jeho 8 hodin spánku. Neudělám nic s tím.
V horší dny, nemoce, atd… jsme opět na 15× klidně. On je v pohodě s tím. My padáme na ústa ( hlavně já ). Ještě bych se podívala na režim přes den. Jestli toho není moc.
U nás ty noce stojí za to pak. On neumí odpočívat a jede a jede. Chce vše a na maximum a pak je to v noci hodně znát. Zase když těch věcí já málo, tak spí blbě, protože není unavený. Ale musíme ho nutit k odpočinku ( klidové aktivitě ) i přes den. On sám to neodhadne a pak je to brutus celkově. Navíc je velmi citlivý na určité věci.
Do 3 let se budil v průměru 10× za nic.
@Simona318 píše: Více
Ahoj,
některé děti jsou přes den velmi aktivní, hodně vnímají podněty a v noci to mozek neumí zpracovat a špatně spí. Bývají to neurologické vzruchy - že ten mozek neumí vypnout. Řesili jsme to na školení o hypersenzitivních dětech. Rada je zkusit rituály, uvolnování před spaním a když nepomůže, tak poradit se s lékařem. Holky tam docela chválily i zátěžové peřiny, že to těm dětem pomáhá. Prý je prodávají i v Actionu. ![]()