Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Za týden bude mít dcera 3 měsíce a je – podle tabulek – ve vývoji opožděná. Je to mé první dítě, vím, že se nemá srovnávat, ale mám z toho depku, hodně nad tím přemýšlím.
Dcera se narodila 10 dní před termínem, porod ok, problémy nebyly, apgar 10-10-10. Nebrečela, nekřičela, jen mžourala na svět.:-) Dodnes skoro nebrečí, je hodná, klidná, usíná sama v postýlce, „hraje si“ sama klidně 20 minut, až se mi to nelíbí… co se mi zdá špatně? Hrozně málo se směje, na mě možná 2× za den, na manžela jak kdy, na cizí vůbec, hlasitý smích vůbec. Oční kontakt normálně udržuje, u kojení kouká kamsi na paži, ale mám malá prsa, tak to asi ten oční kontakt stěžuje… Polohu na zádech máme prý špatně, nezvedá paty, špatné těžiště. Nohy v úhlu 90° zvedá jen málo, prostě jen při protahování, jinak ne. Polohu na břiše máme také špatně, je zapřená o zavřené pěsti. Chodíme na rehabky, trénujeme.
Malá nechytá na hračky, nespojuje ruce, asi ani neví, že má dvě ruce… do pusy si strká pouze jednu ruku. Vydrží soustředěně koukat, sleduje mě a manžela, cizí lidi ji moc nezajímají (tím myslím i babičky, které vidí min. 1× týdně), jinak sleduje hračky, kolotoč, máchá rukama pod hrazdičkou, někdy se trefí, vydává zvuky, mrčí.
Jsem z toho všeho ale nesvá. Nosím ji, zpívám ji, vykládám, cvičíme, kojíme, je sama v postýlce… přesto mě děsí, že třeba není v pořádku. Přijde mi, že se málo směje, že mě málo „potřebuje“, že ji lidi moc nezajímají. Bojím se, aby se časem neprojevila nějaká vada, přece jen už teď ten vývoj není dle tabulek a to v podstatě o nic nejde. Nemáme ani žádné lehátko, nebývá třeba v autosedačce, přes den spí max. 3 hodiny, ve zbytku času se jí věnuji nebo se o to aspoň snažím….
bojím se, že dělám něco špatně, že ji něco chybí, i když se snažím… přitom působí jako spokojené miminko, alespoň dle ostatních, jen já prostě nevím, co je a co už není v pořádku, možná ji moc sleduji.
Měli jste to někdo podobně? Projevuje se takto normální dítě ve 3 měsících – že mě nepotřebuje, usne sama, málokdy se usměje…?
A poslední věc – dcera má občas (např. 1×-2× týdně) noční děsy – z ničeho nic ve spaní vyjekne (někdy je to hrozný, jakoby bolestivý zakvílení), ale spí u toho, nevzbudí se. Stává se to? Je to normální?
Děkuji za reakce. ![]()
Podle me je to normalni dite ![]()
to zavresteni ze spanku delaly obe me deti. starsi syn se porad mracil, rikali jsme mu „vecne nastvane miminko“.
a ty ostatni veci - na rehabky chodite, mala to muze dohnat za chvilinku, v tomhle veku je kazdy tyden vsechno jinak.
@řeřicha Odpověděla jsi si sama. špatně je to, že ji tolik sleduješ. I kdyby měla mít nějakou „vadu“ (jako že mít nebude), tak co? Je to tvoje dítě, milovat jí budeš pořád stejně, budeš se o ní starat.
Takže přestaň číst tabulky, mimi časopisy a další zaručeně chytré příručky, akorát si tím zbytečně rozhazuješ hormony a pak takhle blbneš. ![]()
Mám doma to samé
Syn byl rozřehtané, pohodové miminko a naše malá madam je věčně načuřená, úsměv aby z ní člověk doloval (celá maminka) a každou chvilku ječí
Ale i tak jí milujeme.
Takže podle mě máš doma naprosto normální dítě
To křičení ze spaní by klidně mohly být zuby, syn to dělá od třech měsíců taky, zhruba od doby, co si rve pěstičky do pusinky (ulevuje to asi od bolesti).
S tím vývojem - každé miminko je jiné. Nemusí se smát jako blázen celý den. Syn se směje párkrát za den, musí ho něco fakt pobavit a mít náladu.
Co se týče té samostatnosti, to je asi OK. Můj syn vydrží sám klidně 2 hodiny denně (s přestávkami) a jsou mu 4 měsíce. Usíná sám a takhle ho to tedy i odmalinka učím.
Každé dítě je jiné, náš prcek má rád knížky a povídání, do hraček tedy bouchá už od 2 měsíců, opravdu cíleně cca od 2,5. Dle neuroložky i doktorky se děti už teď poznají, náš prý vypadá, že bude hodně inteligentní, tak jsem zvědavá… Opravdu kouká hodně uvědoměle a komunikuje s námi úžasně.
Na ty nožičky - u nás se osvědčil menší míč zavěšený v síťce na nošení míčů u nohou, prcek do něj kope tak dlouho, dokud vysílením nemůže zvednout nohy
nevím, jestli z něj bude fotbalista a nebo to třeba baví každé miminko.. za zkoušku to stojí.
A na neurologii jste už byli?
Syn se teda vyvíjí dost skokově - vždy nic a nic a pak najednou začne tu dovednost ovládat skoro dokonale.
@řeřicha Mé druhé holčičce budou teď 4 měsíce a jedno vím jistě - vůbec nemůžu srovnávat, jaká je teď ona a jaká byla její ségra. Každá úplně jiná. Tím chci říct, že bych kašlala na nějaké tabulky, jen se tím stresuješ a malá to z tebe cítí. Polohové věci se vyřeší rehabilitací, na které chodíte. Trochu mě překvapuje, že ti přijde divné a máš obavu z toho, že malá usíná sama v postýlce. Mně tak usínaly/jí obě holky a jsem za to nesmírně vděčná - odpadá nám zdlouhavé uspávání na ruce, které znám pouze z doslechu
. Když už malou tak pozoruješ, jsem přesvědčená, že najdeš něco, co zase umí navíc oproti jiným stejně starým dětem… Ještě jednou - hlavně se nestresuj - spokojená matka=spokojené dítě. ![]()
@Alkelita jakože už měsíc mu asi rostou zuby a pořád nic nevidíš? náš si taky poslední dny rve do pusinky i celou ruku a šíleně ale fakt šíleně sliní
přijde mi to strašně brzo, ale jasný, každé dítě je jiné ![]()
Vše co popisuješ je absolutně normální. Pokud budeš úzkostlivá matka, co ji bude sledovat a srovnávat 24/7, tak se jí teprve nějaká vada objeví a to psychická. Takže nech toho a běž vyložit nohy nahoru a nechat nesmějící se dítě nesmát se dál ![]()
@Nika9 píše:
@řeřicha Mé druhé holčičce budou teď 4 měsíce a jedno vím jistě - vůbec nemůžu srovnávat, jaká je teď ona a jaká byla její ségra. Každá úplně jiná. Tím chci říct, že bych kašlala na nějaké tabulky, jen se tím stresuješ a malá to z tebe cítí. Polohové věci se vyřeší rehabilitací, na které chodíte. Trochu mě překvapuje, že ti přijde divné a máš obavu z toho, že malá usíná sama v postýlce. Mně tak usínaly/jí obě holky a jsem za to nesmírně vděčná - odpadá nám zdlouhavé uspávání na ruce, které znám pouze z doslechu. Když už malou tak pozoruješ, jsem přesvědčená, že najdeš něco, co zase umí navíc oproti jiným stejně starým dětem… Ještě jednou - hlavně se nestresuj - spokojená matka=spokojené dítě.
Přesně tak, za to by spíš každá maminka děkovala bohu ![]()
@dani24687 Ne, u nás to jsou zuby, ale u paní nevím jestli ano, proto píšu asi
Akorát, že syn to začal dělat v těch třech měsících jako miminko @řeřicha
@Alkelita píše:
@dani24687 Ne, u nás to jsou zuby, ale u paní nevím jestli ano, proto píšu asiAkorát, že syn to začal dělat v těch třech měsících jako miminko @řeřicha
jj, já to pochopila, že myslíš u sebe
začal ve třech a teď má 4 a zub venku ještě není teda? nebo jak to poznáš, že to jsou zuby?
@Alkelita píše:
To křičení ze spaní by klidně mohly být zuby, syn to dělá od třech měsíců taky, zhruba od doby, co si rve pěstičky do pusinky (ulevuje to asi od bolesti).
S tím vývojem - každé miminko je jiné. Nemusí se smát jako blázen celý den. Syn se směje párkrát za den, musí ho něco fakt pobavit a mít náladu.
Co se týče té samostatnosti, to je asi OK. Můj syn vydrží sám klidně 2 hodiny denně (s přestávkami) a jsou mu 4 měsíce. Usíná sám a takhle ho to tedy i odmalinka učím.
Každé dítě je jiné, náš prcek má rád knížky a povídání, do hraček tedy bouchá už od 2 měsíců, opravdu cíleně cca od 2,5. Dle neuroložky i doktorky se děti už teď poznají, náš prý vypadá, že bude hodně inteligentní, tak jsem zvědavá… Opravdu kouká hodně uvědoměle a komunikuje s námi úžasně.
Na ty nožičky - u nás se osvědčil menší míč zavěšený v síťce na nošení míčů u nohou, prcek do něj kope tak dlouho, dokud vysílením nemůže zvednout nohynevím, jestli z něj bude fotbalista a nebo to třeba baví každé miminko.. za zkoušku to stojí.
A na neurologii jste už byli?
Syn se teda vyvíjí dost skokově - vždy nic a nic a pak najednou začne tu dovednost ovládat skoro dokonale.
No, to je takove to poteseni pro rodice „bude hodne inteligentni dite“. To me fakt rozesmalo, takova diagnostika. Nechapu, jak tohle nekdo muze rict. A jeste dr.
Zuby? To mě nenapadlo, rve si tu jednu ruku do pusy a slintá, ale i tak si myslím, že na zuby má ještě čas… ale zkusím ten míč, nebo něco podobného, aby do toho kopala…