Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Setkala jste se s tím některá? Syn všemu rozumí, ale řekne jen slova a to většinou konečné slabiky u slov.
Dle dr řešit až po 3 roce.
Některá slova umí krásně, ale ty základy. Zbytek je jen konečná slabika. Je fakt, že poslední týden pribyde vždy nový slovo
@lenkatols píše: Více
Ahoj,
neřešila bych to. Někdy jsou ti kluci opravdu línější, někdy těm dětem stačí co používají, protože maminka rozumí a ví… Někdy to může být dysfázie, ale tím se teď ještě netrap ![]()
Já bych se neptala pediatra, ale probrala to s dobrým klinickým logopedem. Za konzultaci nic nedáš. Ono než budou mít termín tak stejně několik měsíců uteče a 3 roky mu dávno budou.
Zrušit se to dá vždy a lepší než pak zjistit, že to je opravdu potřeba a čekat dlouho.
Naše logopedka aktuálně objednává nové děti na konzultaci na listopad.
Příspěvek upraven 17.03.25 v 15:32
@chs.jasmin Proč by ji VD neměla ještě trápit? Než budou mít volno ( u nás klidně 7 měsíců ). Syn se VD chodí na logo od 2.7 let. A logo s tím problém neměla - on tedy nemluvil skoro vůbec v té době.
Naopak jsme měli fajn podklad pal pro SPC a státní školku, kde to samozřejmě “ samo” nefungovalo, ani žádný zázrak nenastal. Jen SPC mělo termín za 7 měsíců. Nebýt rychlá, tak se v té školce zbláznil především syn, protože ta nemocnost komunikace bez ochoty okolí mu pomoci byla vražedná. Bylo hezky vidět, jak po doporučení SPC najednou mnoho věcí šlo.
Starší měl VD diagnostikovanou ve 39 měsících. Jen termín k psycholožce byl na 4 měsíce.
Celá to kolečko nám zabralo skoro 9 měsíců ( kluci tedy stihli i marodit ).
Já poradím jen paní na instagramu “ucime_deti_mluvit”, treba to aspoň trošku pomůže
@Snopy123 Protože moje dcera VD má a do 3let nemluvila. Pokud má takový progres, tak bych to prostě neřešila, on rozumí, mluví osvojuje si řeč. Sama jsi napsala, že tvoje dítě taky nemluvilo… tohle dítě ale mluví.
@chs.jasmin Asi jsem opatrnější, ale za konzultaci nic nedá. A kdybych to brala podle naši logopedky ( je fakt dobra ), tak se na řadu dostane tak v listopadu, pokud dítě nebude marodit, protože nastoupilo do školky.
Jako kdyby termín na logo byl otázky měsíce, klidně ať počká do prázdnin. Takhle bych z mé zkušenosti na objednaní na konzultaci nečekala a raději slyšela, že mám vyčkat od dobrého klinického logopeda než od pediatra.
Jen k té VD. Mam ještě jiné dítě které mluvilo. Tedy málo, ale ono je klidné povahově, žádná raketa a silný introvert. I tak má VD. Jen se na ni nepřišlo dřív, protože se to dávalo za “ on nemá potřebu mluvit “.
Z těch 3 VD se každý projevoval jinak.
A nemůže mít jen bloklou jazylku? můj syn měl. Kojila si v pohodě? Tam to bývá někdy poznat
Jako že do 3 let neřekla ani slovo?
Můj syn řekl první slovo v 8 měsících, v roce jich měl těch standartních 5 a přesto má teď ve 4 letech VD expresivní.
Ve 2,5 letech jsem napočítala 120 výrazů, ale právě často jen 1 slabika, v jeho případě to byla ta první.