Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Uvazujeme o porizeni detskeho hriste na zahradu. Prostor na to mame, jen nevim, zda by dcera vyuzila jiz nyni. Ted je ji 18 m. Nase predstava-konstrukce, kde by byla houpacka pro nejmensi, pak takove to hnizdo, vedle toho klouzacka a pod tim piskoviste. dcera je zatim jedinacek, ale jezdi k nam na navstevu i vetsi deti.
Ma cenu porizovat hriste? nebo staci chodit na verejna hriste? a pozdeji treba poridit trampolinu? Popravde trampoliny se mi moc nelibi-je z toho hodne urazu.
Povezte prosim sve poznatky a zkusenosti? Kde jste pripadne kupovali hriste nebo si nechali vyrabet? Nechceme za to davat x tisic, aby se na to pak jen divalo ![]()
Tak výhoda hriste na vlastní zahradě versus verejne je, že tam pak starsi dítě můžeš nechat více méně bez dozoru a taky máš vše po ruce (záchod, svačiny atd). To už záleží na vás, zda to pro vás je něco, o co stojíte, nebo se raději půjdete socializovat na veřejná hriste.
My třeba pro malé děti měli vlastní pískoviště a závěsnou houpačku, jednu dobu i trampošku, ale veřejné hřiště máme hned pred domem, takže žádná větší investice nedávala smysl.
S trampolínou musíte vyhodnotit vy, moje deti ji měly rady a úraz nás nepotkal, ale samozřejmě vím, že tam to riziko je dost velké, zejména pokud ty děcka začnou dělat nějaké kraviny…
Když bych pořizovala, tak bych dala ale sakra bacha na instalaci, protože z toho taky smrdí průser, když se to neudělá pořádně.
A jako u všeho, jaký úspěch to bude mít zrovna u tvého dítěte je ve hvězdách…to je kouzlo toho, když do něčeho investuješ ![]()
Nám to u jedináčka moc praktické nepřijde. Na zahradě má pískoviště a domeček, to využije i sama, hlavně když mám na té zahradě nějakou práci. Ale vysloveně si hrát a blbnout jí bereme spíš mezi děti.
Ale záleží, jestli vám ob víkend jezdí příbuzné děti, co to využijí, je to taky zas něco jiného.
Za mě je fajn domeček a pískoviště. Děti mi raději chodí na veřejné hřiště.
My uvažujeme nad tím samým. Máme hřiště asi 100m od baráku, ale pískoviště tu není. Takže to asi vyřešíme spíš domečkem s venkovní kuchyňkou a pořádným pískovištěm a klouzačku povedeme z kopce (alespoň k něčemu nám ten svah na zahradě bude…). Jinak hřiště na zahradě jsou fajn, všichni co znám a měli tak využili domrtě. Ale koukáme po nich už skoro rok a zjistili jsme, že když chceme nějaké s kvalitní konstrukcí a více prvky, tak je to minimálně za 80-120k. U truhláře by to bylo o něco málo levnější, ale čekací doba taková, že by nám to dítě dřív vyrostlo. Kdybychom měli dostatečně vzrostlé stromy, vybudovali bychom lanovku. Jako dítě jsem ji měla u dědy a mám na to ty nejlepší vzpomínky, byli jsme na ní s bratránkama v jednom kuse ![]()
To vlastní se taky velmi brzy okouká a jediné chvíle, kdy je to pak víc baví, je když mají společnost - návštěvu dětí atd. Já radši chodila s dětmi na různá blízká i vzdálenější hřiště, všude byly trochu jiné prvky a různé děti. Vlastní houpačka a pískoviště atd. je velmi brzy přestalo bavit.
Pískoviště, bazének, plastový nebo dřevěný domeček, houpačka, stan, plastová brána a míč, nebo skluzavka z plastu…bohatě na zahradě jednomu dítěti stačí a nezruinuje vás to. Průlezky bych nepořizovala. Na hřištích a dětských koutcích je průlezek dostatek. Jsou tam odborně instalovány a hlavně měly by být kontrolovány. Dítě tam bude mezi vrstevníky. Na zahradě průlezku nainstalujete, přes zimu se hne podloží a může dojít k ošklivému úrazu dítěte. Prolézačky jsou dneska neskutečně drahé. Pokud to jsou ty kvalitní z masivního dřeva v kombinaci s kovem. Domů si lidi pořizují spíš to levnější. Ono to na obrázcích hezky vypadá, ale bude to pár zim na mrazu a dešti, já bych tomu nevěřila, že to dřevo nebude pracovat. Když vidím ten žebřík, skluzavku, domek a pod ním pískoviště, moc důvěry to nevzbuzuje. Dneska jsou na vesnicich a v městech nádherné dětské koutky a hřiště s herními prvky. A dětem je líp mezi dětmi. Stejně byste malou úplně samotnou na zahradě nechat bez dohledu nemohli.
Když jsme bydleli u našich, tak manžel vyráběl pro starší dceru velké hřiště v jejím roce a čtvrt, vylezla žebřík, i lezeckou stěnu a využila hodně, teď si na něm hraje i menší dcera v necelém roce a půl…my už jsme odstěhováni, máme zahradu skoro 4tis metrů, postupně jim tu taky něco na hraní budujeme, ale 200m od domu je nové veřejné hřiště, tak to tak střídáme, chvíli jdeme na veřejné a chvíli využijeme prvky doma - pískoviště 3×3m, dvě skluzavky, kladinu, dráhu, trampolínu…houpačku mám pro dceru pověšenou doma a venku máme lavičkovou, kohouta a houpací křeslo… a často to u prarodičů…tak záleží, jak máš daleko veřejné hřiště, kdo tam chodí a jak máš šikovné dítě ![]()
Příspěvek upraven 11.03.25 v 15:58
Máme pískoviště asi od 1 roku dcery. Teď jí bude 5 a hraje si tam pořád.
Pak od ca 3 let máme houpačku - ocelová konstrukce a obyč houpačka + “hnízdo”. Konstrukce se pak dá použít na houpací síť atp až děti odrostou - to byla jediná větší investice (asi 10 tisíc).
Domeček by byl asi taky fajn ale máme nerovný povrch a manželovi se nechce vyrovnávat podklad pro domek ![]()
Takže nemáme celé hřiště, ale stačí to. Máme malou zahradu a chtěli jsme nechat dostatek místa na běhání za míčem a tak.
Pro děcka máme různé - dlouhý chodník na ježdění na kole/koloběžce/bruslích/šlapacím traktoře. Fotbal, basket. Ale vyloženě takový ten dřevěný prvek jsme nestihli, než nám všichni vyrostli (stěhování, nová stavba atd.). Už pak chodili s kamarády na hřiště sami.
Naši mají roky na zahradě pro vnoučata tři různé houpačky. A furt je o ně velký zájem. Se úplně těším, až budeme mít jednou vnoučata, tak se nějaké hrací všestranné hřiště nechá vyrobit, zabudovat na zahradě.
@Liberalissima k nam obcas prijede jen kamoska s 2 kluky a jednou snad bude mit dcera jeste sourozence.
Dekuji za nazory, promyslime a uvidime.
Nejaka hriste tu v obci mame, ale to nejblizsi zrusili a nevim zda tam budou delat nove.
My máme tu klasickou dřevěnou konstrukci. A na ní skluzavku, houpačku, houpací kruh a z boku na lezení. Pískoviště máme zvlášť.
Jako jo, zabaví se tím.
Ale největší hit je stejně trampolína, bazén a vířivka ![]()
U nas se piskoviste neujalo. Mel ho asi rok, hral si tam ale jen obcas.
Hriste mame. Dve veze spojene mustkem, klouzacka, rebriky, tyc, dole domecek a “parkoviste” pro auta/odkladiste na hracky.
Jestli jsi z Prahy a okoli, tak v Tachlovicich je Vladeko, delaji hriste Jungle Gym.
My jsme to nase kupovali jako vystaveny kus. Ty prvky uz nemeli v nabidce a sleva byla obrovska. Znovu nam ho natreli, dovezli i instalovali.
Aktualne maji v nabidce toto - sleva 40%
https://www.vladeko.cz/…houpackami-1
@Lubuch jsme uplne mimo Prahu, vych. cechy. a chceme utratit max 15 tis. zbytek je mimo nase limity
@Petra0009
Tak to bych asi poridila velke piskoviste - takoveto 1×1metr je naprd. Porad je pisek venku… a k tomu jestli je chlap sikovnej neco jako na fotce.
Muze malovat kridama, hrat si s vodou… toto je Lidl asi 1300 ale to piskoviste mi prijde male. A k tomu treba venkovni kuchynku/dilnu… mysli taky na odkladani hracek co budou na zahrade. Jestlu je mas kam dat nebo se hodi dalsi prostor na odlozeni.
Takto by se vyradil i sam. U houpacky musis asistovat, tu at si uzijete spolu na hristi jinde.