Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Gituš je to přesně tak, jak píšeš. V drtivé většině případu to ma svůj důvod, nedělá to „jen tak“, proste "bere spravedlnost do svých rukou ", ale děla to bohužel neadekvatnim způsobem, což nemůžu tolerovat, uz jen kvuli ostatním dětem.
Proto je důležité pořád dokola to vysvětlovat, třeba i před vstupem na hřiště, během té doby, a také zabraňovat těm střetům, ono se to někdy projeví - že to vysvětlování mělo úspěch, ale chce to čas
.
Milá zakladatelko,
jako bys mi mluvila z duše. Můj syn má 2,5 roku, žijeme sami, s otcem se vídá, jednou za 14dnů. Na víkend. Takže není uplně vyloženě se mnou. Ex víc času na vídání s ním prý nemá.
Můj syn je od mala aktivní až moc, všichni kdo ho vidí, a momentálně bohužel i slyší, jelikož má už tak třictvrtě roku ječící období, kdy ječí jen tak, nebo z radosti nebo když mu neco nejde. VZteká se a ječí. Nemluví, kromě pár slov.
Jestli tím ječením vyjadřuje frustraci z toho, že ještě mluvit nedokáže. Netuším.
Psycholožka mi řekla, že je to normální chování v jeho věku. Stejně jako to, že občas bouchne dítě, nebo že bouchne i mě, a věřte, že já jsem hodně častý terč. A mohu vysvětlovat, maminka se nebije, dělá se malá. Pohladí, ale za chvíli do udělá zas. Tot na vysvětlenou k tomu, že ano na nekteré deti stačí jedou houknout na druhého to neplatí ani po sté. Je to svéhlavec.
Včera jsem ho z hriště odtáhla, protože žduchal z klouzačky mladší holčičku. Jako by si v tom svém mozku vubec nedokázal uvedomit, že ona není tak rychlá jako on. V tomto naproti komunikaci on naopak vyniká. Po fyzické stránce je naopak dál než na svůj věk.
Jinak je chytrý, všemu rozumí, co po něm chci. Zvídaví, zručný.
Nemá záchvaty vzteku, kdy se válí po zemi a ječí. Rozčiluje se třeba proto že mu nejde zapnout bota. Ale ne válením po zemi, je to opět tím křičením na celé kolo.
A ted k radě, zůstante s ním doma, nechodte na detské hriště. Ono je to docela složité být v byte s deckem které jak dvakrát denně nevyvenčíte, tak samozřejmě ječí doma, dupa, běhá a tím pádem mám zas za krkem sousedy, kterým to vadí a právem vadí. A já taky nehodlám sedět doma na zadku. Chápu samozřejmě i maminky, kterým muj syn bouchne dítě, že je to štve, už se mi stalo že i syna nekdo bouchnul. Ale mám pro to pohopení ve smyslu, že vím o čem to je, mám to doma a jsem na ato sama. A soudit šmahem to že jsem neschopná matka, jen proto, že nemám zaprdlouše, který sedí v rohu a hodinu plácá bábovky.. to je trošku přes míru.
Nakonec ještě dodám, že rozhodně jeho chování netoleruju, dostane na zadek a basta. Všichni moji známí, kamarádi a lidé s kterýma se stýkám říkají, že oni taky občas na zadek dostalia rozhodně z nich nejsou vyvrhelové společnosti, kteří sedí ve vazbě protože nekoho zabili nebo zbili.
Z nikoho z nich není ani psychopatická osobnost, protože dostali kdysi párkrát na zadek.
Dnes se to všechno bere přes knihy, kdo nepřečetl nejstastnejsí batole, nebo respektovat a být repsektován je špatný a pak proto bije dítě, jelikož nemá nastudované rady.
U mě osobně, nehodlám mít dítě přjeté autem, když je ryhclejší plácnutí přes zadek které pochopí