Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, nemáte některá radu, nebo zkušenost, co vám pomohlo při častém buzení 3 letého dítěte? Syn se budí 1-2× za noc, někdy chce napít, jindy stačí odvést do postýlky, „padne“ a hned spí, ale mívá vyspáno mezi 5-6h (spíš kolem 5h). Je vidět, že mu to nestačí, přes den pak bývá protivný (to mě na tom asi štve nejvíc). Pokud se vyjímečně stane, že spí déle, je jak vyměněný. V poledne už nespí, nebo vyjímečně 1× za týden, ale ani to nemělo na buzení/vstávání vliv. Večer chodí spát po večerníčku. Zkoušela jsem hýbat s časem večerního spánku (před a po večerníčku) a taky to na spaní ani vstávání vliv nemělo, spí furt stejně
Takže teď se snažím, aby byl před večerníčkem umytý a hned po něm šel spát, usne do 5min. Nikdy jsem neuspávala, pokud se v noci budil jako malý, nemluvila jsem, nesvítila, prostě jsem chtěla, aby věděl, že je noc a má se spát. Přesto jsem se 3 roky nevyspala
Co máme mimčo, tak se vstává, že mám ve 3h. budíček a už nespím, protože se střídají..Na synovo spaní ale sourozenec vliv nemá, budí se stejně jako před jeho narozením. 2 mesíční miminko spí líp jak on ve 3 letech. Pomooc, co s ním? ![]()
Chodit malá (taky tři) po večerníčku, tak vstává tak ve tři
Podle mě ti spí hezky… Malá usíná tak před devátou, vstává v 5.30 kvůli mé práci, budím jí, pak spí tak hodinu ve školce. Když nejde do školky, stačí jí těch cca devět hodin v noci.
A odpočívá aspoň po obědě? Spát nemusí, jen lehnout a čučet na pohádky, ono si tělo odpočine i tak..
@Sibyla0 no, jemu to nestačí
asi tím, jak se budí. Občas se stalo, že spal skoro do 7h. a to byl hned od rána usměvavý a v pohodě. Takhle je pak víc dráždivý, kde co ho vytočí, pofňukává. Kdyby vstal a byl v pohodě, tak bych to asi ani uplně neřešila - ze vstává po 5h., ale vadí mi to buzení..
@Sibyla0 jo, posílám ho odpočívat do pokojíčku, leží 5min. a pak si tam hraje, ale nijak neřádí, i když teď to bývá tak slabá půlhodinka, pak vylézá.
Příspěvek upraven 20.12.14 v 07:24
@jowana No tak pak jedině zkusit nějaké bylinky nebo homeo. Sedalia například..
@Sibyla0 jinak jak jsem psala, ani posunutí (skoro na 21h.) vliv nemělo, jen byl pak ještě utahanější. To je lepší, když máme od 19h. klid, když vstane tak nebo tak v 5h. ![]()
U nás to vyřešila společná postel a nástup do školky. Je sobota, spí jak dudek.
Ahoj, neni to tak dlouho, co jsem resila to same - dcera chodi spat mezi osmou a devatou a v 5 vstavala! Samozrejme ji to nestacilo. Zavedli jsme spankove hodiny http://www.mimibazar.cz/bazar.php?…, pochopila to cca ve dvou letech. Kdyz se v noci vzbudi a zviratko spi, tak si zase lehne a spi dal. Hrajici si zviratko ma nastavene na 6:30. Po obede spi ve skolce, takze ji to staci. Pokud nejde do skolky, tak chodime spat okolo 19:30.
Já tohle měla taky, dcerka mi vstávala mezi 4-5h ráno
Tak si tam k ní ráno lehával manžel, abych to dospala a naučil jí vydržet v posteli alespon do těch půl 6,nemusela spát, mohla si hrát, ale v posteli! Já pak převzala štafetu a holčička nyní vstává v 7 a v posteli vydrží i do 8
Prostě se řekne, že maminka ještě odpočívá, tak zůstane v posteli a bez protestů…má 2roky
Taky jsem mela pocit, ze posunuti vecerky nema vliv, ale po neake dobe se najednou prizpusobil a najednou je triletak schopen spat do pul osme a jeste kvicet, ze nevhce z postele ![]()
@jowana Podle mě si to děti říděj sami a malýmu to zřejmě stačí. Můj syn (2 a třičtvrtě) spí dohromady stejně hodin jako ten tvůj, jen si to rozdělí i na odpolední spánek. Zkus dávat do tý postele dýl aspon týden a uvidíš, třeba se mu to posune. A taky mě napadl ten přípravek Sedalia jak tu psal už někdo předemnou, ale vyzkoušeno nemám, my spíme celou noc v kuse, pokud ho něco nebolí.
Dýl chodil spát docela dlouho kolem 20h s tím, že jsem mu sebrala ještě hodinu z poledního spánku, když ještě spal a fakt vstával furt stejně
Po pravdě po celém dnu jsem k. o. a zkoušet to natahovat ještě dýl odmítám
navíc on se už od 18h. mudlá, když v poledne nespí a od 5 do třeba 21h. to je dost i na dospělého natož na dítě - jede fakt v kuse, furt něco vymýšlí. @blecha72 do postele jednu dobu k nám taky lezl a efekt to mělo jen ten, že ležel 2 min. a začal nám šťouchat do zad, všude lézt, chodit pro hračky které tam nosil atd. takže o jeho ani našem odpočinku nemohla být řeč.
@kokomo to vypadá docela pěkně
jen si říkám, že v podstatě se to snažím tak nějak dělat a taky to zatím vliv nemělo. Tohle by bylo ale víc dětské, že by ho to mohlo bavil..Já mu kolem 5h. ukazuju z okna, že ještě všude je zhasnuto, všichni spinkají, tak že má taky ještě spát, že je tma atd. Většinou ho i párkrát zaženu do postele, ale za 5min. je zpátky, jen vyjímečně usne (a pak právě spí do těch 7h., kdy je jak vyměněný).
Tak tuhle diskusi musím dočíst celou, protože máme stejný „problém“. Ono každé dítě je opravdu jiné, dětičky mám 4 a tenhle nejmladší špuntík se nejen hodně vzbouzel v noci, ale i extremně brzy ráno vstává. Ted sice už několikrát po sobě prospal celou noc, ale spánek zapíchne kolem 3h ranní a neusne už. Večer usíná jak kdy, ale většinou kolem 19h, občas dřív. Suma sumárum, v noci naspí cca 7-8 hodin a evidentně mu to stačí.
Jsou mu teď 2 roky, spánek po obědě nemá, ale usíná mi dopoledne kolem 9h a spí cca 1,5-2h, velmi vyjímečně trochu dýl. Přijde mi, že dotahuje noc. Zkoušela jsem dávat ho spát večer dýl, ale nepomohlo to, vynechání denního spánku mělo ještě horší následky, jak byl přetažený, v noci kňoural snad co půl hodinu.
Už jsem se tedy smířila s tím, že mám doma ranního skřivana, svůj biologický rytmus jsem přizpůsobila - prostě oceňuji večerní klid a jdu si pak lehnout taky dřív.. ale těším se na dobu (věřím, že jednou přijde), že se malej začne probouzet až po 5.hodině ranní. Půl království za to ![]()