Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na břiše spaly obě moje děti od narození.
Syn má půl roku a vodu plive, nechce ji. Dcera začala pít vodu někdy v 8. měsících. Do té doby byla jen na UM a příkrmech.
@Paní.Norrisová píše: Více
A s hlavou a nosem zabořenou do matrace? Nemělas strach?
@Anonymní píše: Více
Hlavu si dávali buď na jednu nebo na druhou stranu. Myslím, že když dítě umí otáčet hlavičkou, tak si dá hlavu jak je mu to pohodlné. A pokud se už ze zad na břicho otáčí nebo začne, tak tomu tuplem nezabráníš. ![]()
Dítě se nema na břicho pokládat, to opravdu bezpečné neni, ale jakmile se přetočí samo, bere se to jako ok. Nicmene bych vyndala z postýlky všechny měkké veci raději.
Příkrmy, pokud ji dělají problémy, bych holt odlozila
U deti s UM se uvádí, ze od těch 4m se může, ale neznamená, ze musí ![]()
Ještě ji tu vodu můžeš dát stříkačkou, třeba jak od Nurofenu…ale to je takové trochu kontroverzní asi ![]()
Kojene deti se mi rozpili az po odstavu, příkrmy nepříkrmy. Dostala jsem do nich tak max par lžiček, později par cucnuti.
Cokoli střkačkou nebere, i panadol(očkování menongokok) jsem jí dávala lžičkou, nebrala mi stříkačkou ani mateřské mléko, když jsme se snažila rozkojit, dávala jsem jí odsáté mléko lžičkou
. Spoléhala jsem teď v těch vysokých teplotách na lžičku i tak, ale tekutiny nebere včetně čaje.
Zkoušela jsme vyndat ten váleček, ale ona prostě vždy potřebovala něco k přitulení…Kdyby alespoň obrátila tu hlavu na bok, ale ani to ne. Ona se normálně sama obrací na břicho už měsíc, ale v té postýlce si po uspání dala říct, že ne. Byla jsem ted dost vyděšená, když jsme ji objevila s tou pusou obrácenou do matrace.
Malá měla tu tendenci i dřív, ale v necelých třech měsích pomohl spací pytel, pak se alespoň vzbudila, protože jí ploha na břichu vadila. Dnes jsem ji našla ve dvě ráno spát na břiše s hlavou zabořenou do matrace bez toho, aby jí to vadilo. Jak dlouho tak spala netuším, protože se obrací úplně potichu
a probudila jsem se teprve když sebou začala házet tak, jak to v určité hodiny dělá. Otočila jsem ji na záda, v noci se úplně nevzbudí, no do minuty byla opět na břiše se zabořenou hlavou do matrace-bez probuzení.
V posteli má mantinely i váleček, bez mantinelů to určitě nepůjde, hodně cestuje a zapletení do šprušlí jí vadí.
Bez válečku to zkusím, ale taky spíš spát nebude-vyzkoušeno.
Z břicha na záda se ještě sama neotočí.
Když jsme ji přebalovala, tak měla plenu mokrou jen vepředu, ona tvrdě spící zrovna moc nečůrá, ale dost možná byla na tom bříšku i dost dlouho.
Zkusila jsem vedle ní dát zarážky-balíky plen, ale nijak extra to nepomohlo, navíc jsou neprodyšné, to mi ten strach moc nevyřeší.
Přetáčí se, když je v takovém polospánku, což je každou chvíli. Ona se od dvou měsíců hodně v noci hýbe, aniž by se úplně vzbudila.
Pevné zavinutí nesnese, spaní se mnou v posteli taky ne-probudí se a začne řvát.
A další věc, je na UM, takže začínáme s příkrmy, u prvních dětí to neznám, byly kojené.
Když byla menší, dost ji trápily prdíky, časem se to zlepšilo (používám espumisan a probiotika), má první příkrmy a mám pocit, že je to zase horší.
Napřed jsem si říkala, že je to třeba jen mrkev, i když zácpu očividně neměla, ale je to tak zatím u všeho. Možná brambora méně.
Další věc, jsou velká vedra a jak jí každou šlichtu, kterou jí naservíruji, asi by snědla jakékoli množství, ale dávkuju zatím jen na vyzkoušení a dopije se UM, tak mi nechce nic pít, ani lžičkou, ani v lahvi, ani ve sklince. Dostane ještě hodně vody v tom UM a něco i v příkrmu, ale je to výživa, tam se zvlášť ve vedru dávat tekutina má a potřebuji i, aby se fakt naučila pít, protože by časem té vody mělo být ve stravě více. Nepije ani vodu ani čaj.
Měli jste nějaké triky na to pití a problémy s prdíky při zavedení příkrmů? Všude píší, že se to spíš zlepší, ale já tedy nemám ten pocit. Ne, že by víc řvala, ale asi ji to budí a je nevrlejší-více prdí a háže sebou.
Jdu zkusit ještě spát, díky za odpovědi.