Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, zajímá mě, jestli je to normální. Mam doma 5ti týdenní dcerku a vůbec nespí. Všude čtu a slycham, ze miminka spinkaji od kojení do kojení. To vůbec neznám. Už od porodu spí špatně, ale je to čím dál horší.
Spí maximálně deset minut, neustále se chce nosit a být u mě. Je to fyzicky i psychicky náročné a priznam se, že už nemůžu. Nepomáhá ani kočárek, houpání, prostě nic. Je plně kojena a hlad mít nemůže, už neusne ani u toho prsa. Ani na prdiky netrpí. Vážně už nevím co mam dělat. Mate to taky někdo tak? Pomohlo něco? Děkuji za odpovědi.
Vydrž. Já tě chápu, starší syn byl to stejné, přešlo to cca ve 4 měsících, kdy už si začal trošku i hrát, jinak neustále řval a řval a bylo jedno, jestli ho chovám nebo nechám ležet, bylo to šílené období, ale nezbývá než vydržet. Zkoušela jsem vše a nic nepomáhalo. Je pravda, že jsem mu pak párkrát dala večer UM a je fakt, že pak spal dokonce 3 hodiny v kuse, což bylo jako zázrak.
Nektera miminka to tak maji. Nektera to prejde nektera ne. Moje rada zni respektovat jeho potreby. Tedy nosit. Porid si satek a nos v satku. Pokud nechce spat a je klidna tak at nespi.
@PHV Pevný zavinutí a bílý šum. Nám to opravdu pomohlo. Drž se.
Porid satek. V tomhle obdobi bych je to normalni. U syna to zaclo asi v 3tydnu a trvalo nekolik tydnu. Furt jsem nosila a nosila. Hruza. Pro dceru jsem mela koupeny satek. Taky se chtela nosit a spala u me.
Bílý šum vysavač občas zabere, to je pravda. Ale začíná si dělat imunitu i na to
a ze zavinuti se mi vzdy dostane, asi to delam spatne ![]()
@PHV
a pláče ti? může mít taky reflux - že se mu mlíčko zpátky vrací do krku…nebo jen nechce spát a je v klidu? zavinutí dle Karpa hodně pomáhá, náš mládežník taky nechtěl spát, jako malé miminko naspal přes den max. 2 hodiny
Teď je mu rok a spí přes den tři hodiny-zázrak. Jako maličkého jsem ho tedy nosila, chovala - v kočárku taky nespal
Zkusila bych ten bílý šum a pevně zavinout. Já jsem dávala oba kluky spát k zapnuté digestoři, jinak se mi taky budili…Určitě se to zlepší, ale některá mimina jsou prostě náročnější…
Dcera takhle az do 9 mesicu… Satek trochu pomahal, spis treba jednou denne, ze se tam na chvili zklidnila. Jestli ted ve 4 letech splnuje ma dcera definici normalni nevim
, ale urcite je chytra a sikovna.
Doporucuji si precist aspon na netu o crm jr kniha Nejšťastnější miminko v okolí, pan Karp tam krásně popisuje, proč miminka pláčou a špatně spí.
Ne že by přímo plakala, ale je taková protivná, je na ní vidět, jak by potřebovala spinkat, ale asi jí to nejde, nebo já nevím, I autem jsme s ní jezdili, ale spí jen dokud se jezdí. Jakmile zastavíme - konec.
Není na ní nic vidět, co by jí mohlo trápit, takže asi jen prostě nechce spát. Ale mne si očička a zívá, občas se jí povede usnout na hodinu za stálého vožení v kočárku přes práh, ale to je zázrak. Už mi jí je líto, musí být nevyspinkaná.
Pomohla nám zavinovačka swaddleme, najednou spal i 6 hodin v kuse, bohužel už mu je 7,5měsíce je veliký jako roční dítko (75cm a 9,5kg) a budí se celou noc klidně po hodině až do rána. Myslím, že ho budí vlastí ručičky, jak s nimi šermuje ze spaní, ze všeho už se vyhrabe. V klidu spinká dokud je má schované ve spacím pytli, nebo dece.
Od 5. týdnů jsem přes den nosila v manduce a dokud se jezdilo s kočárkem, tak to také šlo.
Jinak nezbývá než vydržet, ani jedno mé dítě nebylo spavé a noci bez probuzení jsem se dočkala nejdříve v 15. měsících u nejstarší dcery. Ostatní děti to nezvládly ani do třetích narozenin ![]()
Prvni dcera byla to same, poprve spala celou noc ve 2letech, nedokazala se zklidnit, zkusila jsem vse a nepomohlo nic. Bohuzel jsem neznala bily sum, u druhe uz jo a se zavinovackou spala krasne, ale treba by prvni nespala ani tak, neni jina rada nez vydrzet, zapojit manzela
@PHV Jak zavinuješ že se ti z toho dostává? Pouze do pleny? Zkusila si nějaké zavinovačky typu Swaddle me? Takhle malý mimčo by se ti z toho ještě nemuselo umět vyboxovat ven. Jinak karpova metoda tišení: zavinout, přetočit na bok, houpat, bílý šum a dudlík. Potěchto pěti krocích se miminko zklidní a nám nakonec usínalo. Taky mi malá chtěla spát jen v náručí - chvíli jsem šátkovala, pak začala blinkat. Máš dudlík? Zezačátku sme ho nedávali, malá plakala, špatně spinkala, nakonec sme ho nasadili a světe div se, hodný miminko najednou. Je to boj no, chápu tě…