Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 5ti týdenního broučka, a velký problém se spaním v noci.
Prcek večer usíná mezi 20-21hod (buď při kojení,v náručí nebo hlazením na gauči,občas usne i sám v postýlce), v noci se budí 1-2× na kojení,ale i když usne u prsu,jak ho dám do postýlky,hned se vzbudí a vydrží nespat 1-2hod. Chvíli jej nechám v postýlce,ale nakonec to vzdám a vezmu ho k sobě, nosíme jej s manželem,většinou to končí tak,že jdu spát do obyváku (v ložnici s námi spí ještě 2 letá dcera,tak ať ji nebudím).
Přes den malý taky moc nespí, přespaný nebude.
Je ještě brzy po něm chtít,aby rozeznával den a noc?Jak mu v tom pomoct?
Tím,že mám starší holčičku, nemám čas se dospat přes den ![]()
Ahoj podle toho co píšeš ,tak tě lituji! Hlavně mimi v noci nechovej nech ho skutečně vybrečet je to hodně těžké,ale nic se mu nestanek když se vypláče a uvidí , že si tím nepomůže. Pokud si mimi před spaním učíš na hlazení, mazlení apodobné věci moc rychle si na to zvykne a budeš jeho otrokem!!! Máš starší holčičku tak víš jaké to je. Nenech se miminkem ovládat
Jinak pozor na pití kafe, čaje , kofoly, coly..... vše ty děti strartuje k většímu bdění.Také pokud jsi třeba kuřačka i cigarety jsou životabudiče.....Držím pěsti a hlavně nevzdávej se a nech mimi vybrečet, rozsviť mu světýlko nech ho v postýlce, vůbec ho z ní nezvedej, maximálně ho pohlaď ale žádný jiný kontakt, a funguje to!!!tatínek to taky musí vydržet a malé děti palkání těch malých ignorují , je to brečení jen tak nevzbudí. Mám děti taky 2 roky od sebe a tak jsem si tím taky prošla.
Ahoj,
Myslím, že je to normální v tomhle věku (týdnu miminka). Lucinka mi to takhle praktikovala asi do 4 týdnů pravidelně každou noc. Kolem 6. týdne se to začalo upravovat a dnes po kojení usne téměř hnedka. Je stará 2 měsíce a 2 týdny.
Kolem 6. týdne taky pochopila, že večer po koupání následuje noční spánek. Zkus vydržet ještě týden, dva.
No,já nevím
Adámek byl taky miminko nespavec,přes den toho moc nenaspal a v noci taky ne.Budil se pravidelně na kojení po 2 hodinách,pak usnul a zase..Když bylo třeba,chovala jsem ho a houpala.Pětitýdenní mimi se mi zdá moc malé na to,abys ho nechala v postýlce do úmoru řvát..Kolem půl roku si Adámek utvořil pravidelný režim nočního spánku,budil se „jen“ jednou,dvakrát.Spáč z něj ale nebyl nikdy.Od deseti měsíců spával přes den jen jednou - asi na půl hodinky.Večer usínal kolem 8,v 6 ráno už byl nadobro vzhůru - s nočníma přestávkama..
Nechci strašit,ale myslím si,že pokud je „nespavé“dítě,nic moc s tím nenaděláš.Nemáš po ruce třeba babičku,která by se občas věnovala přes den dcerce,zatímco Ty si odpočineš?
Vím,že jsem Ti moc neporadila,možná vzala iluze a naštvala.Ale moje roční dcerka spí od příchodu z porodnice celou noc a celkově spí daleko víc,než Adámek v jejím věku.
ahojky
no já nesouhlasím s tím,že hlazením a mazlením se stane s maminky otrok, ale možná je to povahou dítěte.Nám jsou ted 4 měsíce a kousek, usínáme tak, že si vedle ní lehnu a hladím, jak začne klimbat, tak ji přehodím do postýlky,malá se budí v noci na jídlo 1 a to se napije a pokračuje ve spaní,nevyžaduje tady toto mazlení…
přes den, když začne být protivná, tak si spolu lehneme, hladíme se a většinou do 10 min spí…
takže já ze své zkušenosti bych radila vzít si mimčo do postele,ale každé mimčo je jiné a každá mamča musí příjít na to co zabírá u nich..
ahoj,ja taky nesouhlasim s urvanim tak maleho miminka,muj kluk byl ale vcelku neuplakany,mozna je to tim,za spime spolu,hodne jsem ho hladila,mazlila,pusinkovala,ale moc nechovala,to jsem byla prilis unavena,ale usinali jsme v objeti…ted jsou mu 4mesice,nekdy me jeste na uspani privola,jen ho obejmu a hned usne,nebo chytim za rucku,ale usina i sam…myslim,ze i Tobe se to casem upravi.Hlavne si zkus najit zpusob,ktery vyhovuje i Tobe,pokud chces houpat,tak houpej,chovej,uvidis co si vybere,kdy se nejrychleji uklidni,ci unavi.
Takhle malé mimčo ještě nemusí nutně rozeznat noc a den a některé děti si zvykají déle.
S hlazením a mazlením souhlasím, na houpání a nošení bych neměla náladu ani sílu( to není o sobectví, ale zvyku).
Pokud moje malá brečela klidně jsem jí i někdy chvíli nechala - když brečí i v náručí, tak jaký je to rozdíl nechat jí v postýlce, že??
Také jsem ležela při usínání vedle ní, držela za ručičku, nebo hladila po čele.
uvidíš, že až povyroste, víc se zharmonizujete a sám si řekne co ho uklidní - jen aby to nebylo to nešení ![]()
Jinak už jedno dítě máš, tak jistě víš, že děti si už bděcí pauzy natahují a snaží se trochu toho nasát..Bohužel některé i v noci.
držím palce.. určitě to bude brzy jiné, lepší..
Jestli nespí, tak to nevadí, ať klidně kouká do tmy.
Ale jestli i plače, tak ho něco trápí. Třeba prdíky…
Teď u druhého (má dnes 4,5 týdne) mu před spaním udělám masáž, tzv. ho „vyprdím“ a noci máme zaplať PánBůh klidný. Ale když ho nemůžeme utišit, tak si ho vezmeme k sobě do postele, funím mu do ucha, hladím ho na hlavičce od vlásků přes čelo směrem k očičkám. Přidržuju dudlík a do ucha mu říkám ššššššššš ne š-š-š, ale jedním dechem dlouhé šššš
Taky ho mám těsně zavinutého, ruce podél tělíčka. Mám ho v rychlozavince, ale v ní ještě napevno zabalenýho do plínky - vypadá jako zakuklenec, taková mumie či jak to nazvat. Děti to prý mají rády a potřebují mít kolem sebe těsno.
U prvního jsem to nevěděla a moc mě to mrzí…
inspirovala jsem se tady
http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Moc všem děkuju za rady a tipy
.
Starší holčička spala více, přes den i v noci, opravdu se napila a spala, takže něco takového neznám.
Mám pocit,že už jsem vyzkoušela všechno, měla jsem malého v posteli, hladila, držela za ručičku, taky jsem zkoušela plínku přes očička - zatím nezabralo nic.Taky jsem mu nechala rozsvícenou lampičku,ať se jen tak kouká, ale stejně začně za chvíli brečet.
Co „pomáhá“ je,že ho mám v náručí,sedím v posteli,klimbám a on do hodiny usne.
Zkusím vydržet do konce šestinedělí, třeba se to nějak srovná.
Tak ať se to aspoň v rámci možností srovná
..Já jsem měla to štěstí,že jsem měla nejprve nespavce a potom Šípkovou Růženku..Kdyby to bylo naopak,taky by to bylo těžké. ![]()
Jana206 píše:
Tak ať se to aspoň v rámci možností srovná..Já jsem měla to štěstí,že jsem měla nejprve nespavce a potom Šípkovou Růženku..Kdyby to bylo naopak,taky by to bylo těžké.
já přesně tak
![]()
až jsem z toho byla špatná a přemýšlela jsem, jestli je ten „spavec“ normální a zdravý, když furt chrupká a baští…
mmch - u nás se to spaní u prvního nesrovnalo ani po šestinedělí… Spíš se to zhoršilo natolik, že neuměl usnout sám. Změnilo se jen to, že se nechal uhojkat i od taťky, takže jsem měla aspoň chvilinečku pro sebe.
tak nechci strašit… První byl takový aktivnější, ze začátku všechno zvládal dřív než vrstevníci - přičítám to tomu, že zatímco ostatní spali, on trénoval pasení, přetáčení, plazení a tak…
Obě mé děti měly obdodí, cca kolem toho měsíce, kdy prostě v noci na dvě hoďky ožily a pohoda. Normálně jsem je chovala, nebo jsem s nima zalezla do obýváku, dala do lehátka, pustila si tv a ony zas usnuly. Přejde to, neboj.
Obě mé děti měly obdodí, cca kolem toho měsíce, kdy prostě v noci na dvě hoďky ožily a pohoda. Normálně jsem je chovala, nebo jsem s nima zalezla do obýváku, dala do lehátka, pustila si tv a ony zas usnuly. Přejde to, neboj.
Ahoj,my sme to měli taky tak,ale asi v 8týdnu se jí to upravilo a už spí celou noc.Hodně nám pomohl dudlík,v noci,když byla popapaná a nechtěla spát tak sem jí ho dala a ona se s ním sklidnila,pak sním usnula.Jinak co radila doktorka,tak koupat až ráno,to prý dítěti spraví režim
Ahojky,
tak jsem ráda, že jsem to tu našla.
Naše malá je také nespavec. Usíná kolem 20h až 21h. A pak se budí tak o pul noci. No A PAK JÍ TRVÁ TAK 1 AŽ 2 HODINKY NEŽ ZABERE!!!! Tak ji chovám, dám dudlík a jak začne usínat dám do postýlky. Pak se vzbudí tak v 5h ráno a to samé napapá a nemuže usnout. Budou nám 2 měsíce. A bojím se, aby se to změnilo.
Nevím, jestli nedělám špatně tím chováním.
moc děkuji, když napoíšete ![]()