Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, ráda bych zjistila, jak je/bylo na tom vaše miminko v 6 týdnech. Začínám mít dojem, že máme doma hyperaktivní žížalu
Už ve třetím týdnu se dokázala vysoukat ze šněrovací zavinovačky, podotýkám, že úplně celá. Ráno jsem ji našla nad zavinovačkou, doktor mi tvrdil, že jí bylo asi teplo. Udělala to pak ještě 2×, od té doby spí jen pod dekou. Každý den ji najdu v postýlce na úplně jiném místě, než na jaké ji uložím. Samozřejmě bez deky. Ne o kousek, ale třeba na druhé straně postýlky otočenou o 180 stupňů. Nebo když ji dávám odbrknout, tak se mele tak, že se zase posouvá dolů. Začíná bezvadně držet hlavičku a místo aby si odbrkla, tak kouká po okolí. Je to normální? Včera jsme byly na vyšetření, kde bylo dalších asi 10 mimin, všechny ležely jak placky. Tak nevím. S takovou začne za 14 dnů chodit ![]()
Mam 9.tydenniho chlapce-potizistu
Podle me je to normalni, taky ho cca. mesic nachazim v ruznych mistech postylky a zavinovacka je pro nej mini-sifra ze ktery se vysouka behem spanku…God bless mantinelum ![]()
Druhorozený byl aktivista, toho nešlo nechat ležet na přebalováku bez jištění ani jako novorozence, při přebalování poskakoval zadkem, že by spadnul. Přetáčet na břicho se začal v necelých 4 měsících. Pak naštěstí zvolnil, asi viděl, že jde maminka do vrtule
Ale to přebalování a oblíkání s ním byl vždycky boj s šíleným řevem, on se zkrátka nechtěl nechat znehybnit. Nelíbilo se mu ani v kočárku od cca půlroku, ani v šátku, on chtěl dolů a prozkoumat si všechno. Z náruče by mi skočil nejradši šipku.
Jako chápu, že jsi asi pyšná, jaké máš šikovné miminko, ale přeju, ať trochu zvolní a nechá tě vydechnout ![]()
Taky mám aktivku
dokonce se jednou přetočila z levého boku přes záda a pravý bok na břicho
nevěřila jsem a furt jsem přemejšlela, jestli jsem jí na to břicho nedala já
ale manžel mi potvrdil že ne…
To jo
My naivně koupili mantinel jen do půlky postýlky, abych na ni viděla ze své postele. No, museli jsme dávat na druhý okraj peřinu, aby si nenatloukla. A včera jsem musela koupit mantinel nový ![]()
A opět naivní představa, že bude spát mezi válečky. Prdlajs, řve jako tur. Tak ho má aspoň za zády. Nedávno jsem ji našla zašprajcovanou mezi válečkem a strojkem od kolotoče… ![]()
@Gladys píše:Pyšná…hm, jako jo, ale někdy mi to hlava nebere
Druhorozený byl aktivista, toho nešlo nechat ležet na přebalováku bez jištění ani jako novorozence, při přebalování poskakoval zadkem, že by spadnul. Přetáčet na břicho se začal v necelých 4 měsících. Pak naštěstí zvolnil, asi viděl, že jde maminka do vrtuleAle to přebalování a oblíkání s ním byl vždycky boj s šíleným řevem, on se zkrátka nechtěl nechat znehybnit. Nelíbilo se mu ani v kočárku od cca půlroku, ani v šátku, on chtěl dolů a prozkoumat si všechno. Z náruče by mi skočil nejradši šipku.Jako chápu, že jsi asi pyšná, jaké máš šikovné miminko, ale přeju, ať trochu zvolní a nechá tě vydechnout
@Gladys píše:
Druhorozený byl aktivista, toho nešlo nechat ležet na přebalováku bez jištění ani jako novorozence, při přebalování poskakoval zadkem, že by spadnul. Přetáčet na břicho se začal v necelých 4 měsících. Pak naštěstí zvolnil, asi viděl, že jde maminka do vrtuleAle to přebalování a oblíkání s ním byl vždycky boj s šíleným řevem, on se zkrátka nechtěl nechat znehybnit. Nelíbilo se mu ani v kočárku od cca půlroku, ani v šátku, on chtěl dolů a prozkoumat si všechno. Z náruče by mi skočil nejradši šipku.Jako chápu, že jsi asi pyšná, jaké máš šikovné miminko, ale přeju, ať trochu zvolní a nechá tě vydechnout
Pyšná…jako jo, ale někdy mi to hlava nebere
Jinak je zlatá, v noci spí 7-8 h.
Mně tohle přijde normální, jak jsou ještě ztuhloušci, než se jim tělíčko po porodu uvolní a začnou dělat přirozené pohyby, tak se těmi „cukavými“ přemisťují všude možně
dcera byla taky aktivistka a ráda koukala už v porodnici, co se okolo děje, pásla koníčky krátce po porodu… Ale díky tomu si dělala špatné návyky v držení těla, málo spala… Takže to nevidím jako plus, ty první měsíce byly hrozné. Naštěstí mi dost pomohla lektorka na vaničkách a pediatrička a poradily mi, jak s dcerou pracovat a nakonec vše začala dělat v pravý čas a teď je z ní úplně zlaté miminko.
@FikuLenka mám doma 3tydenní miminko:D vyhraboval se ze zavinovačky uz v týdnu
a to že 3den poporodu zvedal hlavičku na paseni koničku
jsem ho musela davat zpátky
i sestra si dělala srandu co dělá:) ted hlavičku zvedá stále a už mu to i jde už prý může když se nebude jako do boku boulet
no a taky přemýšlím kdy začne chodit
nebo spíš chodit na nočník nemá rád když čůrá do plenky vždy začne plakat dřív kouknu jestli se nepočural a šup a už čůrá ![]()
Malá taky vylezla ze zavinovačky skoro hned. V devíti měsících chodila za kočárkem, v deseti sama. Jsem ráda, že to přežila, protože v tom věku jsou to fakt jen nohy bez mozku a ty pády stály za to. Teď je z ní opatrný dvaceti měsíční batole.
Ahoj, mám problém se svojí 6 týdenní dcerkou. Viděla jsem miminka ja se krásně nechají chovat, ale ta naše prdelka se prohýbá a všelijak kroutí jen když jí vezmu do náruče. Dát jí do klubíčka je zázrak. Nedokáže být v klidu. V leže zvedá nožičky, že ani já je takhle nezvednu
Je to normální? Nebo je někde nějaký problém.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám problém se svojí 6 týdenní dcerkou. Viděla jsem miminka ja se krásně nechají chovat, ale ta naše prdelka se prohýbá a všelijak kroutí jen když jí vezmu do náruče. Dát jí do klubíčka je zázrak. Nedokáže být v klidu. V leže zvedá nožičky, že ani já je takhle nezvednuJe to normální? Nebo je někde nějaký problém.
Proč anonymní? ![]()
Pokud se prohybá do luku, může být trochu hypertonická. Pokud nevydrží v klidu, může být i dráždivější. S nožkami neporadím, nicméně na zvedání nohou je tabulkově u šestitýdenního miminka trochu brzo.