Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už jsem zoufalá, tak jsem se rozhodla, že se zkusím zeptat tady a třeba má někdo stejný „problém“, třeba mi někdo poradí.
Mám třetí dítko, kterému je nyní 7.měsíců. Od miminka se mnou spí v posteli, ačkoliv jsem toto vždy kritizovala. Ale i když mi u prsa usnula při přendavání do postýlky se vždy vzbudila, nebo bezprostředně po přendání do postýlky a já prostě neměla sílu jí znovu a znovu uspávat. Takže se mnou spí v posteli a když začne kňourat, budit se, hledat prso, tak ho dostane a „spíme“ dál. Někdy si třikrát cucne a zabere, někdy cucá nebo dumlá víc jak půl hodiny. Někdy se mi podaří „odpojit“ jí a udělat si alespoň trochu pohodlí. Přesunuji se velice opatrně a pomaličku, protože se lehko vzbudí. Většinou ale tak do půl hodiny je znovu vzhůru a zabere opět jen prso. Párkrát jsme zkoušeli, že se jí snažil uspat chlap, ale řvala 4 hodiny a pak jsem to už nevydržela, dala prso a byl klid.
Přes den spí prakticky od mala pouze v kočárku - dopoledne cca 2 hodiny, odpoledna max hodinu. Vlastně nikdy neusnula sama od sebe, vždy buď u prsa, nebo jí uhoupávám v náručí - večer usíná před 22hod., ale musím jít spát taky, protože jinak je během půl hodiny opět vzhůru. Takže nemám pro sebe prakticky žádný čas ![]()
Jinak je od mala trošku závisláček. Moc si sama „nehraje“. Jakmile uvidí moje nohy snaží se ke mně dostat a protože od 6ti měsíců leze, není problém mě pronásledovat prakticky všude.
Někdy jsou ty noci lepší, cucá třeba jen 3× za noc, ale většina nocí je taková že mám pocit, že je připojená skoro celou noc. Mám k tomu ještě dvouletou vzteklounku a školní slečnu a už jsem fakt vyčerpaná. Nedostatek spánku se podepisuje i na mých naládach, jsem netrpělivá, vznětlivá ![]()
Má někdo stejný problém? Nebo měli jste to se svým dítětem? Co jste dělali? Jak jste to řešily?
Už mě napadlo i přestat kojit.
Jo a dudlík bohužel nechce, z lahvičky pít neumí, pije jen ze skleničky.
Prostě si z tebe udělala dudlík. Nechce ho, má tebe
Jinak to ostatní s tím souvisí. Spaní v kočárku apod-jak jsi si ji naučila, tak to máš. Zdravé to určitě není, i kojené dítě dokáže být mnohem víc samostatnější, tohle mi přijde jako extrem.
Ahoj, tak malému je deset měsíců, sice se mnou nespinká v posteli, ale za noc se tak třikrát, čtyřikrát vzbudí, jen tak aby se trošku nabumbal a někdy ještě párkrát, protože mu vypadne dudlík.. no do toho mu v poslední době rostly zoubky, takže toho taky teď moc nenaspíme
No a zrovna včera jsem si četla v jedné knížce, že od půl roku by miminko mohlo spát klidně celou noc bez jídla a vzbudit se až ráno na papání.. jenže právě, když jsme si takle ty miminka naučily, tak je musíme zase odnaučit. To znamená obrnět se trpělivostí, konejšit, ale pokud možno nebrat z postýlky, mluvit na ně, aby miminko vědělo, že tam jsi, ale nechovat, jen když je opravdu nejhůři a miminko pláče víc a víc, tak ho vzít a když přestane dát ho zpátky, phladit, dát pusinku a nechat být v postýlce.. No NEVIM… tak já, že to teda zkusím, ale ono se to lehce napíše a hůř udělá…
Takže malý zase v noci třikrát bumbal, když mě to nedá, jak tam stojí tak u těch špryclíků, kouká na mě a poplaklává… Takže jsem ti asi moc neporadila, jen že v tom nejsi sama, kdo moc nespí
Jo a vlastně taky v té knížce psali, ať vstává k dítěti manžel
že z maminek miminko cítí mlíčko… ![]()
@berry4 Děkuji za konstruktivní radu, do teď jsem si myslela že je to v pořádku ![]()
Ahoj, zkus si přečíst knížku „Každé dítě může dobře spát“. Já většinou na knížky moc nedám, ale aspoň trochu by ti to mohlo pomoct. Dá se stáhnout i na ulozto. Jinak budeš jí prostě muset odnaučit na prso. Vím, že nám se to lehce řekne, ale musíš se zatnout a vydržet. Malá bude teda určitě vyvádět, ale musíš být odolnější, jednou jí to přestane bavit. Zkus kouknout na tu knížku. Nemusíš jí dát celou, na to asi nebudeš mít ani čas
, ale to hlavní bys mohla zvládnout…držím pěsti
@andreiika radu…Jako třetimatka mi přijde, že jsi nasekala víc chyb, než úplně nezkušená prvorodička.
Sama musíš vědět, že uhoupávání je cesta do pekel, návyk na kočárek, uhoupávání, usínání na prsu…A ted´to chceš řešit, když je jí 7 měsíců, protože už nemůžeš.
No to je logické, že nemůžeš.
Jediné co, tak opravdu překopat návyky, ovšem ne násilně.
Já bych opravdu unavené dítě prostě odložila do postýlky, chytla za ruku a konejšila, dokud neusne.
Postýlku k posteli, po nakojení odložit, žádné u maminky a opět promlouvat a počkat, až usne.
Ano, budou to dny řevu a vzekání, ale výsledek se dostaví určitě, ta malá prostě potřebuje pochopit, že věci jdou také jinak.
Dokud jí půjdete tzv na ruku, tak bude tenhle mamaservis vyžadovat pořád.
A předesílám, že sama jako máma dost dobře vím, že na tohle už malá NENÍ. Vím dost dobře, co děti chtějí a umí zkoušet, vím taky, že s láskou a trpělivostí se toho dá hodně změnit, aby byla spokojenost na všech frontách.
Ty potřebuješ fungovat, dítě potřebuje svoje rituály a jistoty, ovšem zrovna tvoje náruč a bradavka to bezpodmínečně být nemusí
![]()
@andreiika co ji zkusit dát alespoň na noc před tou 22 hodinou Um nebo mlíčko s kaší ( to mají většinou děti rády) ať se pořádně zasytí a dát ji spát do postýlky? Vzít si ji k sobě až v noci.
Ale dala bych ji spát už dřív než v 22h to je docela pozdě. Já už od mala dávala spát v 20h, chtěla jsem mít chvíli pro sebe a ne od rána do večera lítat kolem dětí
samozřejme že to nepůjde hned, ale dávat spát každý den o 15 min dřív, až se dopracujete na tu 20 hodinu.
Ty sama musíš dospět do bodu kdy si řekneš a dost, což vypadá že už jsi. Pak se rozhodneš a vydržíš a půjde to. Bez pláče a křiku se to neobejde, ale půjde to. Neodbourávej vše najednou, klidně nech přes den uhoupání v kočáru a začni tou nocí. Potřebuješ se vyspat. Takže vlastní postýlka, buď zkusit počkat u postýlky a nebo někdy víc zabírá se po intervalech vracet. Začít minutkou a prodlužovat, nevyndávat z postýlky, pohladit, říct třeba mám tě ráda, budeš spinkat ve svý postýlce a dobrou noc a odejít. třeba 1,3,5,10 min. Pár večerů to potrvá ale víc jak týden určitě ne. Partner by tě měl podpořit. Zkus dát třeba nějakýho plyšáka, muchlací plínku tu měli rády obě moje děti. KLidně zavinout uvidíš co jí bude nejvíc vyhovovat.
TAky mi přijde že toto už je moc.
@andreiika Ahoj, tak měly jsme úplně stejný problém. Teď je Adámkovi 10,5 měsíce a díky Estenvillově metodě spinká krásně celou noc. Tvoje holčička si prostě vytvořila závislost na prsu, je to stejné jako závislost na cigaretách nebo jiných drogách, také se vyskytují abstinenční problémy. Můj pediatr mi doporučil Estevillovu metodu, ale s tím, že s malým musí být prvních asi 5 dní v noci někdo jiný než já, takže třeba babička, nebo manžel. A vše musí probíhat tam kde je miminko nejvíce zvyklé tudíž doma. V noci bys jí vůbec neměla dát napít. Čím dříve to uděláš, tím dříve budeš mít klid a hlavně to bude lehčí i pro dítě. Tady je odkaz:
http://www.jaknamiminka.cz/…toda-a3.html
Ze začátku to vypadá drasticky, ale nakonec je dítě mnohem spokojenější a klidnější.
@berry4 no u té prostřední to prostě fungovalo samo, nakojila jsem, položila do postýlky a spala. Nic jsem jí násilně nenutila, takže jsem asi předpokládala, že u téhle se to časem taky samo nějak upraví. Prostřední byla úplně jiná, tahle mě od malička vyžaduje. Od miminka máme spací rituál. Několikrát jsme zkoušeli - vykoupat, pochovat, odložit do postýlky a že bude spát. Naposledy řvala jak tur 45 minut
Pokaždé když jsem jí přišla zkontrolovat a zapnout hračku, tak se mě chytla a nechtěla pustit. Prostě jsem to nevydržela. Myslíš, že jí mám nechat řvát dokud neodpadne? Jednou řvala i 4 hodiny ![]()
@Hedvika6 jj, už jsem si o tom četla, ale naposledy řvala těch 45 minut nepřetržitě a pak jsem to už nevydržela, srdce mi to trhalo
To jí mám nechat vyřvat dokud neupadne?
@Hedvika6 mohu se zeptat? Mám desetiměsíčního chlapečka, nespí se mnou v postýlce, ale budí se mi často na bumbání. Dočetla jsem se, že takle velké miminko už by mělo vydržet v noci bez krmení až do rána.. Opravdu jsem strašně unavená, už je to dlouhé, myslíš, že tuto metodu mohu použít také?
@andreiika je jí 7 měsíců, to už je hotovej člověk! Jak jsem psala, je logické, že už to nepůjde jak po másle a bude to se řvaním. Odcházet je špatně, píšu, že máš u ní zůstat a držet ji třeba za ruku a potichoučku mluvit-máma je tady, spinkej… Ne chodit kontrolovat, to je jasné, že bude řvát, neví, co se děje, vzala jsi jí všechny jistoty, které dosud měla a ted´chceš po ní mávnutím proutku obrat o 180 st.
Nejprve ji nauč usínat ne na tobě a prsu, ale vedle tebe, samostatně, potom teprv, až ucítí jistotu, odcházej a zapoj něco jako Eastvilovu metodu.
Já mám taky každou holčičku jinou, u třetí to bylo víceméně nejkontaktnější, ale jsem taky žena, potřebuji fungovat na více frontách, já s tímto nenásilným ůodstavováním" od prsa a mé přítomnosti začala mnohem dřív, (postýlka),taky se to neobešlo bez pláče, ale snad do 5 ti dnů to bylo úplně v pořádku, vyspala jsem se konečně já a zlepšilo to kvalitu spánku i dcerky.
Já se teda nikdy nesnížila k tomu zoufalému návyku dítě ke spaní uhoupávat, drndat v kočárku, vždy jsem nasadila režim, aby mimčo mělo jistou a návyk, co po čem následuje, takže o to to u nás bylo lehčí ![]()
@andreiika Já to uplně chápu taky mi to rvalo srdce, bylo to těžký, ale musíš to vydržet, opravdu to trvá jen těch pět nocí a pak dítě krásně samo usne. Ber to tak, že pokud to po 45 minutách vzdáš, tak to dítě se trápilo zbytečně a hlavně se tím učí, že když řve tak nakonec dosáhne všeho co chce. Ale je opravdu důležitý dodržovat přesně ty minuty a vytvořit rituály. Uvidíš že to bude dobrý ![]()
@LenďuleB Určitě to jde použít i ve tvém případě, prostě to opakovat pokaždé když se vzbudí. ![]()
@andreiika je možné, že jí rostou zoubky, pak se tím dítě konejší od bolesti.
Mám roční holčičku, taky kojím a mám jí v posteli. Vždycky poznám, že jí něco bolí, protože celou noc prokojím. Já bych vydržela.