Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@andreiika apropos, kolik diskusí na problém, na který jsi si sama zadělala ještě založíš?
Měla by jsi třeba začít přemýšlet, co děláš špatně, kde se staly chyby a na těch pomalu začít pracovat.
Všechno jde, ovšem ne všechno HNED. ![]()
Asi je malá na tebe hodně „napojená“,potřebuje tě, je citlivější povahy. Nemyslím, že jsi všechno dělala špatně, při 3 dětech si ji těžko mohla jen a jen rozmazlit. Mám dvojčata 19 měsíců, předtím 2 děti, každé bylo na usínání i spaní úplně jiné a na těch posledních dvou to vidím nejvíc. Kluk je pohodář, od miminka spal celkem dobře, dlouhé chování moc nevyžadoval a i teď je na spaní v pohodě. Holčička je mazel, při kojení neustále na mě nalepená, prochodila jsem s ní večery a pak noci a nepomáhalo skoro nic. Postupně se to zlepšovalo, ale do 10 měsíců jsem ji hodně chovala, neležela s ní v posteli, i když to bylo taky úmorný. Pak přeopatrně položit a chvíli se spalo a ty spací chvilky se pomaloučku natahovaly. Zabíraly muchlací hadříky-ne plenka, ta byla velká a hrubá-měla jsem našité malé měkoučké hadříky, oba jich na spaní stále mají několik, dávala jsem je do podprsenky, aby byly cítit mnou a mlíkem a zdálo se, že je klidnější. Taky fungovalo pevný zavinutí a to opravdu až do 10 měsíců, používala jsem velkou teplou osušku, třeba je ta tvoje trapička zmrzlík
,ta moje prostě potřebovala kolem sebe cítit teplo a pevno, i ruce tam mívala zachumlané. Snad ty rady ode všech nějak smícháš a bude líp
.
@berry4 Já v tom kočárku ani neudrndávám, prostě položím, udělám dva kroky a malá spí. Ale máme psa se kterým musím ven a mám 2letou holčičku se kterou taky musím ven, takže by malá stejně do kočáru musela, takže tím „zabiju dvě mouchy jednou ranou“. Myslím, že malá má režim od mala, ale nikdy neuměla sama usnout. Prostřední byla v pohodě, nakojila jsem, položila do postýlky a spala. Ale tahle od malinkata řvala
![]()
@berry4 píše:
@andreiika apropos, kolik diskusí na problém, na který jsi si sama zadělala ještě založíš?
Měla by jsi třeba začít přemýšlet, co děláš špatně, kde se staly chyby a na těch pomalu začít pracovat.
Všechno jde, ovšem ne všechno HNED.
ale vždyť tě nikdo nenutí reagovat.. už si nevybavuju, že bych o tom zakládala více diskuzí, tolik sem nechodím
@mogo s tím zabalením mě to taky napadlo.. v nosítku (jen pruh látky) ve kterém uspávám je zmáčklá ale spí v tom i když běží tv, vyndavám věci z pračky, věším prádlo, ale položím do postele a za chvíli se začne mlet.
Musím si připravit plán a pak se ho držet!
Ahoj, taky si jdu pro radu. Mám 8 měsíčního klučinu. Večer krásně usíná sám (no museli jsme ho to naučit) spí v postýlce, ale poslední dobu se mi začal budit přes noc 7-10× a vždy chce k prsu, cucne a spí dál. Už jsem zkoušela ho oblbnout vodou, dudlíkem atd. ale nic. Nechala jsem ho i brečet, ale po hodině jsem to už nedala a dala mu prso, ale to už zase neusnul ale nebrečel a chtěl si hrát a na další hodinu jsme měli vystaráno. Takže ted jsme ve fázi kdy má to prso dám než být 2 hodiny vzhůru. Takže kdyby někdo měl radu jak ho tohoto zlozvyku odnaučit tak budu jedině ráda. Na to aby se naučil usínat sám jsem použila kontrolovaný pláč nebo jak se to jmenuje, ale příjde mi že v noci to moc nepomáhá, nebo myslíte, že mám vydržet a on to pochopí, nebo zkusit něco jiného? Díky všem za případné rady
@andreiika já věřím, že každé dítě, byť z jednoho hnízda
,je jiné a co funguje na jedno, u dalšího ani omylem…ale trvalo mi to 4 děti, než jsem na to přišla
.Asi máš prostě děťátko, co potřebuje cítit tvoji vůni, přítomnost, tvoje teplo a chvilku mu bude trvat, než to nebude vyžadovat. Určiě ti to pak vynahradí, že bude tvůj mazlíček a nebo bude úžasná v něčem jiným…
.Ta moje treperenda stále v noci spí mizerně(tím tě nechci strašit),ale jinak je moc šikovná a žádný její sourozenec není tak přítulný jako ona-když mě chytne kolem krku a hubičkuje, tak jí ty noční mejdany odpustím…Teda, je mi jasný, že tohle ti moc nepomůže, ale i u vás bude jednou líp…
![]()
@mogo dík
Je fakt, že ona je zároveň hrozně šikovná. S úderem 6.měsíce začala lézt po čtyřech, týden potom si stoupla, teď v 7.měsících začíná lehce chodit kolem nábytku. Možná to má nějakou souvislost. @mogo
Asi bych to tímto uzavřela. Moc děkuji za rady. Všechno si to znovu pročtu a uvidím co se mi bude nejvíc líbit a zkusím.
Dík za podporu ![]()
Nevím, jestli tě to uklidní. Ale mám stejnou závislačku, akorát roční.
Spí se mnou v posteli, má citlivé spaní na každé mé otočení. Někdy chce prso i 5× za noc.
Syn touhle dobou spával celou noc, od 9m dostával na noc UM.
Jenže já kojím ráda, a nechci s tím seknout. Další už nebude, tak se snažím vydržet. ![]()
(Nevím, zda bude nějaká souvislost, ale v 7m obcházela nábytek, v 10m začala chodit.
)
@Cosmos šmankote - roční!!!
Ale je fakt, že tohle je už poslední, že nic takového člověk nezažije.. Když já bych chtěla alespoň 4hodiny v kuse!!! ![]()
A jaká jinak je? Ta moje mě chce hodně i přes den, málokdy se něčím zabaví. Nejradši je v náručí, nebo po mně leze. A když to není tak za mnou leze a kňourá a kňourá a kňourá. Naše homeopatka mi říkala, že ty šikovné děti takové bývají, že se ničím na moc dlouho nezabaví.
Jen bych ještě doplnila, že samozřejmě sem hledala různá řešení když mi chlapeček v noci nespal. Kamarádka je laktační poradkyně, takže její rada byla pokud mi to úplně extrémně nevadí tak se podložit polštáři a prostě to vydržet, spát jako on. Dokud se budil tak 5× za noc bylo to v pohodě, to sem vydržela, ale pak se to začalo stupňovat a postupem času v jeho 8mi měsících už to bylo nesnesitelný, chtěl se v noci kojit co 20min. Vždycky si trochu cucnul a usnul, za 20 min znovu. Byl to prostě extrém, proto jsem nakonec použila Estenvilla. Pokud ti @andreiika pomůže něco méně drastického tak budu moc ráda, pokud sem ještě později napíšeš co to bylo a jak to probíhalo. Ráda bych u druhého dítěte měla už více informací
.
@Hedvika6 jak já se těším až sem budu moct napsat jak jsem to vyřešila.. já se bojím že na tohoh Estenvilla nemám sílu ![]()
@andreiika No ono u kojených dětí jsou tyhle problémy se spinkáním běžný, jakmile kojíš dítě déle než do 6 měsíců, je skoro samozřejmý, že se tohle stane. Jedinou možností jak se tomu vyhnout je, že dítě vždy kojíš vsedě třeba v křesle a nikdy jej nevemeš do postele. Ale to skoro žádná maminka nevydrží, takže pak vidí že můžou bejt u maminky v posteli a chtěji to pořád. Ale co bysme pro ty naše bobky neudělaly.
@Hedvika6 první jsem kojila v křesle (vše jsem dělala dle knížky) a chudák mi noci prořvala a já nevěděla co s ní. Druhou jsem kojila v sedě v posteli, v posteli se mnou nespala nikdy, vždy jsem byla proti tomu. Ale tahle třetí je prostě nějaká speciální ![]()
@andreiika Áha, no tak to uplně potvrzuje co sem si myslela, prostě každé dítě je originál. Já vím že se mnou mamka taky noci protrpěla a nespala sem do 2 let.