Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
vím že už to tady bylo několikrát probíráno, ale mám holčičku tento týden jí bude 7 měsíců, vůbec se nechce přetáčet na bříško, ani na bok nejde. Na bříšku se jí moc nelíbí chvilku vydrží bere si hračku pak jí to přestane bavit a začne dělat letadlo, jak kdyby chtěla uletět
. Cvičíme Vojtovku, různě jí motivuju na bok ale jakmile na hrajdu nedosáhne tak jí přestane zajímat. Leželi jsme měsíc a půl v němocnici a nemohli jsme s ní vůbec hýbat jen na odkrknutí po jídle
, tak mě rehabilitační pořád říká že o to, to má pomalejší atd, ale měla jste to některá podobně? A po jak dlouhé době se to zlepšilo, nebo nemáte nějakou radu jak motivovat?
Děkuji ![]()
Tak náš malý má 6 měsíců a je to lemra líná. Můžu ho motivovat jak chci, ale kašle na mě
Ještě mu nebyli ani 3 měsíce a přetáčel se jedna radost. Teď ho na břicho položím já a stejně za chvilku řve a boří hlavu do země :/ Takže já asi neporadím ![]()
ahoj,úplně ti rozumím
nám se Matýsek na břicho poprvé otočil až po 7,5 měsíci
do měsíce pak i na záda,pak válel sudy a teď v 10 měs.,se jen plazí,je tomu 3 týdny co začal.no a zatím marně čekám na další pokrok
asi nám nezbývá,než je nechat,ať na to příjdou,nám osobně nějaká motivace a cvičení nějak moc nepomáhá
Nenapíšu ti odborný příspěvek, co a jak teď udělat, ale přidám můj „životní příběh“. Jako mimino jsem měla problém s kyčlema a nosila jsem široké balení a dečku. v osmi měsících se na kontrole ukázalo, že můžu do normálních plenek. Já ovšem byla placka
a co mi kdo nepodal a k čemu mě neotočil, tak se mnou nic nebylo
. A pak se to rozjelo. Mamka se nestačila divit, během prvních 14 dní devátého měsíce jsem se posadila, začala lézt a dohnala jsem všechno rychlostí blesku. Vím, že to není žádná rada, ale taky jsem měla svůj čas a teď nejsem nijak opožděná, takže máte tu nej péči, cvičíte Vojtovku, dej tomu čas a hlavně s klidnou hlavou. ![]()
Syn se narodil o měsíc dřív a já osobně si dneska myslím, že mu motoriku zarazilo očkování! No ale k věci. Otáčet na bříško se začal v 7,5 měsících plazil se od 9 měsíců potom dlouho nic. Lézt začal zároveň se stoupnutím si v 10,5 měsících a do týdne si i sám sednul. Potom dlouho jenom lezl jako drak, obcházet začal skoro v roce a ted ve 14,5 měsících začal chodit
(očkování Priorixem v 15 měsících jsem se rozhodla nedat, až třeba ve dvou letech, dřív ne). Motivace většinou žádná nezabrala (až teď u chození udělá pár krůčků navíc když má táta v ruce pivo, to za ním přímo běhá
). Pokud chodíte na rehabilitace, tak bych se nebála, že to nedožene, jste pod dohledem a užívej si „línější“ miminko.
Můj syn se poprvé otočil na břicho v 6m, ale pořádně se začal točit až v průběhu 8. měsíce… Do té doby taky ležel jak placka. Necvičili jsme nic.
Když cvičíte, tak jste určitě kontrolovaní, takže stejně nic udělat nemůžeš
Neboj, má své tempo a všechno jednou přijde, za týden může být všechno jinak ![]()
Ještě bych dodala, hlavně nesrovnávej, to je nejhorší (taky jsem pořád nechápala, jakto že ten můj se v 8 měsících jenom otáčí a kamarádky holčička už obcházela nábytek a stála sama v prostoru
), každé dítě je osobnost, do dalšího života není rozhodující, kdy co dělalo.
No to je právě ono mám kamarádku a ta má o 12 dní starší holčičku a ona už leze a je to takový živel, ale je pravda srovnávat nemůžu, tak musím věřit že to všechno dožene a bude to ok
Já bych chtěla jenom říct, že pokud cvičíte Vojtovku, tak děláte určitě dobře a brzy uvidíte nějaké pokroky. A pokud jste byli 1 a půl měsíce v nemocnici, tak ji to opravdu odečti a koukej spíše co by mělo umět pětiměsíční miminko. ![]()
Ahoj,
tak já mám sice o 2 měsíce mladšího syna,ale chci ti napsat,že nám Vojtovka hodně pomohla
,nevím,jak dlouho ji cvičíte???Nás tam poslala doktorka,když bylo malému 2 měsíce,prý zvedal hlavičku jako novorozenec
,na ty rehabilitace jsme chodili asi 2 měsíce a ve 4 měsících se mi malej začal otáčet na bříško a chodit už nemusíme.Já s ním tedy poctivě cvičila 3 krát denně a vyplatilo se
.Tak držím palce,aby i u vás to už bylo brzy…
Hamalko, vojtovku cvičíme asi 3 měsíce, tak snad už to nějak zabere, trochu mi příjde že je i líná, že jí nic nehoní ![]()
Ahoj mě se dcera v 6,5 měsících taky nemá zájem přetáčet, takže jí točíme na bok a zbytek, ať se snaží sama.
Ale snaží se tak jednou z deseti. Je cvalík a na bok je to pro ní horší než ten zbytek.
Mam syna za tyden 7 mesicu a nepretaci se vubec.Nohy zveda z podlozky dela vypady do stran ale ani se nevzteka ze by mu to neslo nic.Je narozeny v 35.tydnu tak je o mesic pozadu.
Oproti dceri ktera v 5 mesicich sedela v 10 mesici chodila kolem nabytku tak je to vcelku frustrujici.Dle dr. Ma n vse cas a je vse v poradku.