7 měsíců-může jíst Pribináčka nebo Lipánka?

8
8.3.06 21:03

7 měsíců-může jíst Pribináčka nebo Lipánka?

Ahojte zkušené maminky,chtěla jsem se zeptat,co už můžu dávat své dcerce,která má 7 měsíců.Kojila jsem jen šest neděl,dýl to nešlo,kvůli častým zánětům prsů.Takže jsme dřív najeli na příkrmy,ale mám zmatek v jogurtech,tvarozích atd..Má dr. tvrdí,že jogurty,tvarohy a pudingy můžem,ale nezdá se mi to,polovina známých do mě hustí,že se to ještě nemá,druhá polovina mi nakoupila Lipánky a Pribináčky:-),tak nevím,jestli si to nemám raději sníst sama:-).Prosím o radu a předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
664
8.3.06 21:11

Ahoj, ja kojila, takze jsem zacala prikrmovat po 6 mesici. Jogurt jsme mohli spolu s ovocem coz bylo asi od 7 mesice. Tvaroh mi dr rikala ze urcite do roka ne a jmenovala zrovna Lipanky. . .Takze jestli chces dodrzovat zdravou stravu, kup byly jogurt, popr.do nej pridej ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
8.3.06 21:13

Ahoj, já jsem se ptala naší dr. a ta mi pravila, že tyto výrobky (myslím tvarohovo-smetanové výrobky) s mírou - tedy spíše výjimečně. Lepší jsou bílé jogurty s jogurtovými kulturami (Hollandia, Bio Olma…). Toto jsem ale řešila až od 10. měsíce, dříve bych je určitě nepodávala. Předpokládám ale, že názory na to se budou různit…U nás (v ČR) se tvaroh nedoporučuje do 1 roku, ale např. kamarádka v Německu na mě koukala jak z jara…u nich je to povoleno…Tak mají německé děti asi jiné žaludky… :) :) :) Já se řídím selským rozumem…Jogurty jíme hodně, první Lipánek či pribiňák dostala malá až v 11 měsících…Tož tak. Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
8.3.06 21:16

Omlouvam se za „byly“ jogurt. Hruza. To je kdyz clovek dela vic veci najednou a jen prsty pisou, mozek byl jinde. Vladka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
8.3.06 21:18

Ahoj Dodino.

Tak já ti můžu napsat, jak to děláme my - v podstatě souhlasím s doporučením naší pediatričky i většiny lékařů, že pro mimča nejsou vhodné všechny mléčné výrobky. Malé dítko neumí strávit mléčnou bílkovinu, nemá dotvořenou střevní mikrofloru.

Jde o to, že alergie na mléčnou bílkovinu, je často přechodná, takže se může objevit třeba u osmiměsíčního mimča, ale po roce vymizet. Proto je lepší se případné alergické reakci vyhnout a z mléčných výrobků (samozřejmě myslím s výjimkou UM a kaší pro mimča…) smetanovým krémům (Pribinák), tvarohům, pudinkům…

Za vhodný ml. příkrm se považuje bílý jogurt s živými kulturami (obsahuje bakterie přispívající k dotvoření mikroflory v trávícím ústrojí) - tzn. například Hollandia, Choceňský bílý jogurt. Aktivia - většinou se názory různí, někdo doporučuje, někdo ne kvůli tomu, že je tam bakterií pro mimčo příliš.
Jogurty doporučují lékaři taky různě, někdo od sedmého, někdo devátého měsíce.
Obecně se říká, že čím kratší trvanlivost, tím lepší jogurt. Ovocné se můžou zkusit po nějaké době od bezproblémového zavedení bílého, ale většinou jsou dochucované alergenním ovocem, tak já to řeším tak, že dám do jogurtu rozmačkaný banán, jablko, nebo přesnídávku.

S ostatními mléčnými výrobky se může začít ke konci prvního roku, nejlépe pak žervé, tvaroh… Pak ostatní - smetanové krémy a pod.

Takže asi to jsem zjistila, když jsem řešila, jestli jogurt ano, nebo ne. Souhlasím s tím, že smatanové krémy jsou spíš pro starší, podle mě jsou spíš na chuť, jogurt víc na hlad. Ale je to jen tvé rozhodnutí, každý se mnou nemusí souhlasit.
Jestlis to dočetla až sem, tak gratuluju, ňák jsem se rozepsala.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
8.3.06 21:23

Ahojky,
do Pribiňáků, Lipánků a jim podobným, bych určitě dříve jak po prvním roce nešla-myslím, že jsou zbytečně přeslazované. Naopak bych zkusila bílé jogurty s ovocem nebo ovocným pyré. Také jsou hodně doporučovány zakysané výrobky. Kysaná smetana malé fakt chutnala, ale už přesně nevím, kdy jsem ji podala poprvé :? .

Karolínka""http://b3.lilypie.com/3sY4p1/.png:http://b3.lilypie.com/3sY4p1/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.3.06 21:40

Dodino,
tvarohové výrobky typu smetánek a podobně se nesmějí do 1 roku dávat pro vysoký obsah bílkovin, která mohou výrazně zatěžovat ledviny. Navíc spoustu těchto výrobků obsahuje i Ečka (mimo Lipánku a Ostraváčku), od 1-1,5 roku jsem je dávala střídmě zpočátku 1× později 2× týdně.
Jinak od 8 měsíců můžeš zkusit bílý jogurt (smí se zakysané mléčně výrobky) např. Hollandia nebo Choceňský, pozor na nízkotučné jogurty a jogurty s obsahem želatina (např. od Danone). Jinak by se dost dlouho neměl dávat ovocný jogurt pro vysoký obsah jednak barviv, cukrů ,ale hlavně konzervačních látek. Do 3 let né mléko v normálním stavu ,v extrémních případech (kvůli alergii na kravské mléko) může způsobit až krvácení se sliznice střeva.
To je asi tak ve stručnosti
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
8.3.06 22:11

Ahoj, mala od 7m jedla jogurty a obcas dostala i Pribinacka ale to spise tak 1×/14d. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
8.3.06 22:20

Ahojky,
tak naše pediatrička je toho názoru, čím dýl, tak tím líp… Já to vidím podobně, takže jogurty (holandie, activie) jíme od 10m. Na Lipánky a tomu podobné si počká tak do 1,5-2 let a to jako mlsáníčko. Tvaroh a kys. smetanu také.
Pískle s Matějem 11m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
9.3.06 09:51

Děkuji vám všem,holčinky,nejvíc se mi líbí ten nápad bílý jogurt plus přesnídávka:-),už pro to letím,děkuji vám všem moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7708
9.3.06 10:21

Tak naše doktorka nám Lipánky přímo doporučila když bylo malýmu asi 5 nebo 6m. byl strašně divokej,pořád v pohybu a prej aby trochu přibral a měl víc energie. Kamarádce zase řekla (ta samá) že v žádným případě je dávat nemá,prej co nejdýl a´t je vynechá (protože vypadal že ude cvalík a to i z kojení a taky že teď je) kamarádka se na to ale neohlížela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
9.3.06 10:22

Ahoj!

Tak já jsem synovi nedala pribináka ani nic podobného doteď a to mu budou v květnu dva roky.
Raději mu dám bílý jogurt. Má ho pořád rád i samotný nebo mu do toho dám rozmočit pár piškotů. Výborný je třeba i s banánem.
Ani ovocný jogurt jsem mu zatím nekoupila. Jak by řeklo příbuzenstvo…je to prostě chudáček, protože mu maminka nic pořádného nedopřeje. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
9.3.06 10:25

Ahojky,

Já jsem teď začala dávat pribiňáčka v roce. Tak zatím jednou týdně.
Jinak dáváme aktivii ovocnou, jogurt bez příchutě už nechce.

Zdravíčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
9.3.06 10:45

dodina: ja nevim kvuli cemu se ten tvaroh nemuze, oni rikaji ze kravske mleko se ma az pozdeji, ja ale davam bili jogurt activii od 6.m. a v tom je take kravske mleko, ale nejaky pribinaky a ovocne jogurty jsem zatim nezkousela,ted mu tchyne chtela dat MAty-(s cokoladovou prichuti)to se mi nezda na cokoladu je dost alergii tak jsem to zatrhla!
ty lipanky si snez sama:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
9.3.06 10:45

Ahoj,
já jsem našemu prckovi do 8 měs. zatím nedávala ani jogurt. Jen UM, kaše, masozelen. a ovocné přesnídávky. Pribiňáky nebudu dávat aspoň do 1 roku. Pak uvidíme. Ale já dávám vše tak s 1-2 měsíčním zpožděním, než se doporučuje (pro jistotu).
Ale teď jsem dostala balení Baby Dessert vanilkový a Baby Jogo,obojí od Nestlé a od 8 měsíců. Jsou termizované a proto nemusí být v ledničce. Máte s nimi někdo zkušenost?
Nevím, jestli je mám ještě nechat, vydrží až do července (!).
 Marki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky