Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zumpa ano, po 35 roce myslím začíná klesat kvalita vajíček, a později i spermií. A to se někde projevit musí.
Syn skoro sedm let. Těžká vývojová dysfazie, mluví hrozně špatně… Jednoduchý základ je mu rozumět, ostatní mu rozumím pouze já a to ještě s velikými obtížemi.
Naštěstí je malinký, vypadá tak na pět let, ale lidi už občas po něm koukali, on je navíc ještě strašně hlučný, „mluví“nahlas.
Je mi to jedno, ať si každý myslí co chce.
Akorát ho zklidňuji ať mluví potišeji.
Už i několikrát proběhla venku scéna když jsem mu nerozuměla. No vypadá to asi divně, když si tak velké dítě vzteky dupe nohou a opakuje pořád jedno slovo dokola a řve u toho
vypadá u toho jak vzteklý fakan, ale zatím jsem se s žádnou negativní reakci nesetkala.
To je nějaký průzkum? Nebo proč anonym zeptá a už dál nerozvede?
Trapný je ten kdo dělá závěry když o situaci ví naprosto prd.
Jako rodič dětí s VD jsem si za ty roky vyslechla mraky rad, pouček, názorů a výchovných prostředků. Je naprosto zbytečné něco vysvětlovat. Člověk se s tím setká i tady. Nejvíc správných názoru mají často ti, kteří o daném tématu vědí prd;)
@Anonymní píše: Více
Vzhledem k tomu, že mé dítě ve věku 5 let vypadá výškou jako 7 leté, tak se na nás už asi někdo takto blbě koukal a jinak já teda po cizích dětech nekoukám…
@berua13 to Ti celkem závidím. Naše dítě mělo k porozumění afek. záchvaty, extrémní nesnášenlivost změn s fixací na osobu, atd…. Zcény na děním pořádku všude. Tolik rad, názoru jak mu mám zmalovat zadek, jak jim by se to nestalo nikdy. Jak se mám tvářit, že nerozumím. Pak určitě začne mluvit. Jak mu mám víc číst ( dítě nesnášelo knihy ). Jak na něj máme víc mluvit
. Jak ho tam mám nechat, on si mě začne hlídat. Jak jedna výchovná, pod vodu, atd… by ho naučila poslouchat ( já táhnoucí dítě v afektu z přechodu pro chodce ), atd….
Další tema bylo pleny. Jako pleny ve 3 letech? To jsem ho neučila, jsem líná. Oni dítě naučili už v roce, během týdne, v létě. Musím mu dávat odměny, nesmím mu dát plenu, atd…
Jo a papír si muže zajistit každý. To jsem se dozvěděla od učitelky v MŠ, když jsem ji přinesla popsány papír od vyhlášeného psychologa přes VD o těžký smíšený VD. Tak vlastně mu nic není, jen je rozmazlený
Klidně od naprosto cizího člověka na ulici, kterého jsme viděli takto 3 minuty v životě.
Příspěvek upraven 09.04.24 v 07:50
@inkakřivák píše: Více
Těžko říct kdyz to víc nerozvede. Mě to připadalo, že se ptá nějaká chytračka pozorovatelka.
@Zumpa píše: Více
Mám 2 děti s VD. Ani u jednoho jsem nebyla starý rodič
Část dětí mám zdravou.
Naopak si myslím, že VD se díky posunu daří odhalit dřív šla dřív. Kdysi by to bylo “jen” divné dítě.
Děti s VD byly už před 18 lety. 2 mám doma.
Nemyslím si nic. Důvody k tomu můžou být různé. Máme v okolí dysfatiky, ale i nadané děti, kterým jsem do 5 let nerozuměla ani slovo, protože prakticky nevyslovovaly samohlásky, trilingvní dítě, které sice mluví třemi jazyky, ale žádným zatím pořádně. A své děti učím toleranci, ony už ostatně přišly na to, že když se chce, tak se dorozumí s každým (ve školce/škole sem tam nějaký Vietnamec, Ukrajinec, na dovolené v Chorvatsku místní děti…).
Mmch, jeden z těch dysfatiků z našeho okolí je tak chytré dítě, jen má problém se “vymáčknout”. Ale když je člověk trpělivý, dá mu prostor a čas, tak je radost si s ním povídat.
Příspěvek upraven 09.04.24 v 08:32
Ne, není.
Moje dítě má v papírech od psychiatra napsáno, že má řeč na hranici srozumitelnosti. ![]()
Jinak hrozilo, že nebude mluvit vůbec. ![]()
Tak předpokládám, že s takovým dítětem někam chodi nebo má nějaký jiný problém. ![]()
@kocourGarfield píše: Více
To je mi líto, já jsem se s žádnou až takhle negativní reakcí nesetkala. A to syn kolem těch tří let taky strašně vyváděl, ječel přes půl města, strkal do mě…byl a je na mě taky hodně fixovaný, nesnáší změny. S plenami taky problém. Do školky šel hned do speciální, takže tam to bylo a je v pohodě.
Teď půjde do školy a toho se teda bojím. Je stále hodně negativistický, paličatý.
Můžu se zeptat, kolik je tvému synovi teď? Popř i jak na tom je? Nebo i byl ve věku cca té první třídy?
Trapne pro rodice? Nikdy bych si netroufla rodice soudit za to, jak jim dite mluvi
myslim, že vetšina rodičů děla, co umí.