Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Milé dámy,
prosím o radu nebo tip v této situaci, cítím se ZCELA bezradná.
Má dcera navštěvující první třídu má +- od konce letních prázdnin blok vůči jakýmkoli zásahům do svého těla - myslím tím stříhání nehtů, připínání náušnic, odběr krve, očkování, dětská lékařka jí bez kňučení a protestů nemůže strčit ani špachtli do krku kvůli vyšetření…ALE primární kámen úrazu je u nás návštěva zubaře.
Naposledy jsme svištěli na zubní pohotovost s otokem na tváři, vypadala jako boxer po zápase
, ale absolutně si nenechala (byť mladým sympatickým zubařem s příjemným přístupem) vyšetřit bolavý zub. Zkažená čtyřka dole. Poradil nám výplach úst šalvějí, protizánětlivý Nurofen, Dithiaden na noc a návštěvu naší zubařky.
U naší zubařky si samozřejmě se zubem nic udělat nenechala (naposledy dceři vytrhla zkažený mlíčňák, který se nekýval, podle mě strašně necitlivě (to malá byla ještě s doktory OK), dcera se leknutím (bolestí??) rozeřvala, rozplakala…)
Od té doby u zubařky peklo. Pusu ještě otevře, ale jen k „náhledu“, jakýkoli nástroj si dovnitř strčit nenechá, hysterický řev, ruce před pusu, nohy pod bradu.
Zubařka nás poslala k dětské lékařce, ta nám vystavila žádanku k dětskému psychologovi a odkázala nás na pomoc homeopatik.
PROSÍM co byste upřednostnily? Myslíte že homeopatika odbourají takový blok? Když jsem včera do ordinace homeopata volala, sestra se zasmála s odpovědí „haha, co my s tím tady, no uvidíme ale popřemýšlejte jestli nemáte ještě jiný zdravotní problém…“ Nechám tam dost peněz, ale nejsem přesvědčená o potřebném výsledku. ![]()
Bude pár sezení u dětského psychologa přínosnějšíí? ![]()
Děkuji za rady!
Nevím, jestli jsem to dobře pochopila, ale předcházela tomu bloku nějaká událost? Normální mi to nepřijde a psychologa bych asi zvolila. Naše děti jsou na manipulaci zvyklé, prostě to od malička berou jakou součást života, a to u mladších holek včetně očisty genitálií (normálně umýt), případně už jsem musela i zavádět gynekologické čípky a v pohodě. U nás s tělem žádné tabu neděláme, neumím si představit, co by se muselo stát, aby takový blok u dětí nastal. Přirozený stud asi přichází až později se začátkem puberty.
@Anneli je to blbost.. jiného zubaře.. ale jako v tomhle věku je to na pováženou.. zažila jsem s tříletým, který se bloknul po vyvrtání zánětu v zubu (na sílu, na pohotovosti, žádné umrtvení)… moje zubařka ho ukecala -týden denních návštěv, pak si nechal opravit 4 zuby ![]()
Jinak co se homeopatik týče, tak si myslím, že je to nesmysl, zvlášť v tomto případě, ale obecně si myslím, že je to jen předražené placebo.
Já mám doma taky hysterku, ale v 7 letech je už dítě dost velké aby se s ním dalo promluvit a vysvětlit mu důsledky co se stane, pokud se ošetřit nenechá. Hlavně s ní o tom mluvte. Já musím s naší osmiletou taky předem řešit vše, vysvětlovat a připravovat. Před půl rokem si dokonce nechala nastřelit naušnice. Exmanžel jí je vyndal a samozřejmě jí za týden co u něj byla zarostly dírky…
@martina.se píše:
@Anneli je to blbost.. jiného zubaře.. ale jako v tomhle věku je to na pováženou.. zažila jsem s tříletým, který se bloknul po vyvrtání zánětu v zubu (na sílu, na pohotovosti, žádné umrtvení)… moje zubařka ho ukecala -týden denních návštěv, pak si nechal opravit 4 zuby
Tak to se zubařka zachovala správně. My máme také super zubaře, který dětem ukázal ordinaci, povozil je na křesle, seznámil s nástroji a nějak tak nenásilně jim ty zuby zkontroloval a nakonec jim ještě z rukavic nafoukl a namaloval panáčka. ![]()
@Zabatko píše:
Tak to se zubařka zachovala správně. My máme také super zubaře, který dětem ukázal ordinaci, povozil je na křesle, seznámil s nástroji a nějak tak nenásilně jim ty zuby zkontroloval a nakonec jim ještě z rukavic nafoukl a namaloval panáčka.
přesně tak.. u nás ten sam postup a z dítěte, které chtěli ošetřovat jen pod narkózou je najednou dítě, co se nebojí ani trhání ![]()
Celá rodina s dcerou o potřebném ošetření u zubařky mluvíme, vysvětlujeme, upozorňujeme na možné následky… než jsme navštívili naši dětskou doktorku, tak jsem zoufalstvím sklouzávala i k úplatkům „když si necháš opravit zub, půjdeme vybrat lego atp.“ - což mi MUDr. zatrhla s tím, že podobné zákroky musí absolvovat normálně a brát je jako běžnou součást života. S čímž souhlasím.
Nevím, naše zubařka trpělivostí neoplývá, je to ženská v letech, na křesle mi ji nikdy nevozila a už vůbec nefoukala panáčky z rukavic
.
Na konci ledna musíme k zubařce se zubem zase, už teď nespím. Asi bych to neměla psát, ale kolikrát se tam za ni stydím, jak bychom ji doma týrali nebo co
.
Nepomáhají tedy úplatky, sliby, výhružky, zvýšený hlas, nic.
@Anneli uvědom si, že svoji nervozitu přenášíš na dítě.. pošli tam s ní někoho jiného / babičku, tátu atd… je to i o tom, jak se chováš Ty… úplatky fakt nefungují.. kdyžtak změň zubaře ![]()
Pokud má blok, tak bych psychologa zkusila. Homeopatika mi v tomto případě přijdou opravdu jako předražené placebo… Jinak vysvětlovat, zkusit to doma natrénovat. U těch zubů, pokud to opravdu potřebuje ošetřit, tak zkuste najít, kde to dělají v analgosedaci.
Nemáš se za co stydět, moje sestra ma tři holky obě mladší jsou v pohodě a nejstarší je velký straspytel. Bojí se dr. a zubaře ještě více. Teď je jí deset a malinko se to zlepšuje. Prostě má takovou povahu.Snad se to u vás taky zlepší. Anonym kvůli sestře
No jinak u zubaře je to opravdu o přístupu. U nás se na křesle vozí, doktor dělá srandy a když dceři prvně vrtal, tak jí prostě ukecal. Vzal si vrtačku a jako si vrtal do ruky, aby viděla, že to nic nedělá a nakecal jí, že to vlastně nevrtá, že sama vidí, že to jen cáká léčivou vodu, která ze zubu vyžene červa. Držela nakonec úplně v klidu. Ale někteří zubaři jsou opravdu necitliví a dítě z toho může mít blok. A v tom si myslím, že psycholog může pomoci. A změnit zubaře, pokud je to možné.
Mám stejně starou dceru a taky stejnou hysterku(. V zaři jsme změnili zubářku, má super přistup, mladá, přijemná. Když viděla jak se dcera klepe, řekla, že dnes jen se podiva nic dělat nebude. Bohužel 2 mlečné zuby museli ven 4,5 vedle sebe… Objednala nas na další termin s tim, že dcera nejrřiv dostane prašek na uklidněni, bude přiospala až pak se to bude trhat + jsem ji davala Bachovy krizové kapky. KUpodivu to proběhlo opravdu v klidu, prašek zabral, dcera byla vysmatá v čekarně, pak ji to Dr. rychle vytrhla, šlo to dobře, malá jen trošku zabrečela (bylo to nic v porovnani s hysterakami před tim), jeli jsme domu, dve hodinky pospala a už ji nic nebolelo. Takže takový postup fakt doporučuji. I když jsme zas byla nervozní jak na ni zapůsobi ten prašek (nepamatuji si název)
@Ajanocka Děkuji za příspěvek
. Můžu se zeptat jak dlouho jsi Bachovy kapky před zákrokem podávala? A tabletka bylo od paní zubařky?
Bachovky jsem davala den pred zakrokem a pak, ten den ráno. Tableta byla od Dr. Dcera měla byt na lačno a přijeli jsme o půl hodky dřiv než byla objednana.Pak sestrička ji chodila kontrolovat do čekarny jestli už to pusobi, zabral až cca po hodině nakonec.