Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky, prosím o tipy, jak správně čistit zoubky malým dětičkám. Mám rok a půl staré dítko. Existují i zde mezizubní kartáčky? U nás je čištění trošku boj, maličká si s kartáčkem v pusince pohraje, ale jinak mě moc čistit nenechá. díky za vaše zkušenosti, tipy na kartáček, apod. ![]()
@Korin zalehnu, vyčistim.. mezizubní kartáček v tomto věku nee ![]()
Mame kartacek kratce zatim zkousime ve vane spis kartacek jen tak kouse ale beru si taky kartacek a cistim pred malou pak chvilku ji a zase ja (kazda svuj samozrejme) no a pomalu a jiste zkousi cistit sama
rozhodne bych nato netlacila a mezizubni kartacky nepouzivala:) a kartacek vybrat od 0+ delaji i 6r+ a s prisavkou je to pro ni zabava lepit ho po vane ![]()
Vyleze na stoličku u umyvadla, zuby mu vycistim ja a az pak je mu kartáček vydán k zuzlani a lepení po umyvadle. Používáme colgate s pricucovym systémem
nevim jak se to jmenuje. Hrozne ho kouše, takže kupuju jeden kartáček na 14 dni. Mezizubni nepouzivame
u nás funguje jen síla.. kluk kartáček žužlá, nečistí
jo a dáváme pastu
Oni mají dost mezery mezi zubama (aspoň naši), takže mezizubáky ne a ani si to nedovedu představit, myslím že se to nedělá:-) V tomto věku pokud nespolupracovali, zakleknout, vyčistit.
Elmex kids pasta a curaprox baby kartáček. Nešlo-li po dobrém, šlo to na sílu. Ale pravda, že mé děti byly zvyklé od půl roku na kartáček, od prvního zoubku, kdy vůbec neměly mozkovou kapacitu na to se bránit, takže v roce a půl to braly naprosto za samozřejmé. Někdy peskovaly, že se jim nechce, ale výjimka neexistovala, takže to berou samozřejmě.
Tohle se tady resilo zrovna nedavno, tak 2 týdny zpátky. Dost děvčat psalo, že ho s detmi používají a to i s dentální nití.
Můj zubar i dentální hygienistka mi rekli, že mezizubní proc ne. Je to hodně o tom, že budou mít návyk do budoucna. Naše malá (26 mesicu) to vidi u nas, takže ho přímo vyžaduje
občas ho i použije správně, občas ji pomaham. Jsem rada, ze si na to zvyka. Ji to neublíží a v dospělosti bude mít čište zuby a ne nejake hruzy. Až bude cas, půjde se mnou i na tu dentální hygienu.
Myslím že spoustu věcí si člověk nedovede predstavit, třeba batole s mezizubním kartáčkem, ale je to o zvyku ![]()
@kerrankin píše:
Takhle malému dítěti ale nedávej pastu Elmex, předpokládám, že si neumí vypláchnout pusu. Aspoň náš 1,5r to neumí. Čistíme pastou bez fluoru a cca jednou týdně mu to vezmu normální dětskou. Mezizubní fakt ne
elmex má verzi kids a verzi junior
@kerrankin elmex má verzi pro nejmenší. a dávám - no spíš umažu kartáček ![]()
@angelivanka84 píše:
Přesně tak, bože
nemusíš mi říkat bože ![]()
Mam 21 měsíčního, zoubky si čistí sám, pak mu je akorát dočistím, nejdřív to neměl rád takže sem ho musela, jak se tu už píše, zalehnout a vyčistit, ale byl to boj a bylo mi ho líto. Takže jsem mu koupili kartáček co je jako tučnák, má takovou tu přísavku, on si s nim pohraje a pak mu předvedem mi jak si čistíme zuby a on to opakuje ![]()
Zalehnu a vycistim. Ted uz to teda delame i tak, ze drzi kartacek a ja ho drzim taky a cistime spolecne. Samotnou byc ji jeste nenechala, at to ma vycistene poradne.
Pasta detska elmex, pouzivam trosilinku. Fluor asi obsahuje, ale ten prospiva zubum i kostem, takze pokud neco spolkne, nesilim (ale jasny, obsahuje i spoustu jine chemie). Pastu pouzivame od 18m, nekdy cistim bez ni.
Ja mam jeste male dite, takze mu cistim zoubky ja (moc jich jeste nema
). Cistim nejdrive silikon. kartackem, ktery si navleknu na prst a pak detskym kartackem Curaprox. Ten jsme dostali od pojistovny jako detsky vanocni darek. Pastu na zuby nebudu davat do 2 let.
Mala si taky nechtěla nechat čistit nejdříve sem ji nechávala jen s kartáčkem lítat a hrát si zuzlala ho pak sem ji ukazovala jak se to dělá pak ho odmítala dávat do pusy a tak sem si dala masti na svůj a na její kartáček ona čistila mi a já ji navzájem
potom když jí chtěla zubařka vyvrtat malý Kazík tak to už se nechala čistit ráda
teď má 4 nejdříve si je čistí ona a pak jo je překrytím aby je měla pořádně ![]()