Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Basový klíč - pod houslový si namalujete jen to C1 a pod ním už je ta basová a normálně se to dá odpočítat od toho céčka. To jsem se dozvěděla na první hodině klavíru syna. (celý život jsem si nemohla zapamatovat o kolik je to posunuté)
Směr, kterým se odemyká zámek, se dá odvodit od toho, na které straně dveří je klika. Prostě se odemyká od té kliky (jakoby vrchem). Ale u auta Ford fiesta je to naopak.
Všechny kohoutky, šrouby, víčka fkašek atd. se dotahují po směru hodinových ručiček a proti směru povolují. Jsou výjimky, třeba jedna ze šlapek kola.
Okamžik je doba, po kterou trvá mžik (mrknutí) oka.
@lucad77 píše: Více
My ne. Ale to je jedno. Hlavně že už se to učí správně.
My se učili že se uhnal při požáru.
@Anna766 píše: Více
Můj prastrýc kdysi plácnul před svým kolegou, že Mácha vida z Radobýlu hořící Litoměřice, vrhl se z něj v zoufalství do lomu, a ten tomu uvěřil a pak to šířil na univerzitě dál na přednáškách. ![]()
Bedřich Smetana, jeden z největších Čechů, tvůrce hudby která se bere jako naše národní, přestože ve skutečnosti mluvil a psal ( dětské deníky nebo milostné dopisy a další korespondenci) německy. Psát a mluvit česky se učil až v dospělosti, někdy po 30 roce věku.
Byl křtěný jako Friedrich a rodiče mu říkali Fricínek.
Dřív se předpokládalo že potomci dinosaurů jsou ještěři, ale ukázalo se že evolučně blíž k nim mají ptáci.
Navíc, když se řekne predátor, málokoho napadne třeba sýkorka, nebo kuře.
A ono jo… hmyz by mohl vyprávět. ![]()
Všem jen to nejlepší v novém roce! ![]()
Módní barva roku 2025 je kávově hnědá PANTONE 17-1230 Mocha Mousse. Nahradila broskvovou barvu Peach Fuzz, kterou americká společnost Pantone Color Institute zvolila pro rok 2024.
Jaká je vaše oblíbená?
@Magical-eyes asi ani nemám vyloženě oblíbenou barvu. Nemám ráda oranzovou, nemusím červenou. Oblečení mám většinu v černé, ač ráda barvy mám, ale vždy nakonec zjistím, že se mi černá s černou nejlip kombinuje ![]()
@Magical-eyes píše: Více
Mám ráda tyrkysovou a různé zelenkavé barvy, fialovou a starorůžovou.
@Magical-eyes moje oblíbená barva je modrá v většině jejích odstínů. Líbí se mi i broskvová a lososová.
@citlivaduse oranžovou taky nemám ráda, ale ulovila jsem krásný vlněný svetr - oranžový a neskutečně mě rozzářil, tak jsem ho vzala na milost
@Anna766 růžvofialová a lila jsou moje barvy, ale už jsem to musela omezit…
No a tyrkysovou mám hodně spojenou s létem, takže dost věcí na dovolenou mám právě v této barvě
@Titty modrá je moje černá… Tmavě modrá je super a není tak tvrdá, mám asi 4 tmavěmodrá saka, blankytně modrá je taky taková svěží a pak ještě taková ta modrofialová…
No koukám, že jsem jak papoušek ![]()
Momentálně nosím dost zelenou smaragdovou a nenosím černou a hnědou. Mám rádá kombinace bílé a růžové nebo modré, ne tmavé ![]()
Odstíny hnědé jen některé a třeba žlutá, oranžová a hořčicová mi nesluší vůbec.
V létě se samozřejmě s barvami dokazu víc odvazat, mám ráda ruzovou (i ve svém veku), zelenou, mám ráda i khaki, přijde mi, že mi to sedí k očím. Ale s podzimem vytahnu tmavé věci a nějak se mi do barev nechce. Přitom si myslím, že černá je na mě možná zbytečně tvrdá, jsem bledá a asi to vlastně dělá moc velký kontrast. Ale ráda mám i modrou, petrolejovou. Horcicova mi třeba opravu hodně nesluší a celkově takové ty rezavé barvy.
@citlivaduse petrolejová je úžasná barva, tu mám moc ráda! Teď jsem si objednala takovou zimní bundu, snad bude stejná, jako vypadala na fotce.