Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky, předem chci rict, že tento problém neřeším, ale na webu se objevila diskuze o tom, kde se matka ptá, jestli by měl jejich plnoletý syn, který má již po škole přispívat na domácnost. Rozdělilo se to samozřejmě na dvě poloviny, zajímal by mě váš názor.
Děkuji
EDIT: Nevšimla jsem si, že už tu diskuze je téměř se stejným dotazem, tak se omlouvám ![]()
Příspěvek upraven 24.08.22 v 15:35
Pokud má nějakou formu příjmu, tak ano. Pokud nemá příjem a nestuduje, tak ať si najde své bydlení.
@jahuhudka píše:
Jsem si skoro jistá, ze to bylo na základě zdejší diskuze
Nene, jedná se o toto, ale děkuji pročtu si ![]()
https://www. novinky. cz/clanek/zena-deti-matka-na-internetu-rozvirila-debatu-zda-by-mel-18lety-syn-prispivat-na-chod-domacnosti-40406021#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky. sznhp. box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Pokud nestuduje a bydlí u rodičů tak rozhodně ano…taky jsem přispívala rodičům..jednak nějakou tou korunou, jednak práci kolem domu a v dome a jednak tím že jsem třeba udělala velký nákup pro celou rodinu (dle seznamu dodaného mojí mamkou)
Nemám tak staré děti. Ale já jsem rodičům přispívala, když jsem nějaký čas po škole zůstala bydlet doma.
Už jsem byla pracující a nebyla jejich povinnost, že budou dál dospělou dceru vyživovat. Dva roky po svatbě jsme se s roční dcerou stěhovali teprve do svého. Takže ano přispívalo se rodičům za bydlení.
Teď jsem řešila o víkendu se svým otcem, že vypadá podle všeho, že naše starší dcera chce jít do jejich kraje na střední. Zatím o tom mluví. Taky jim budu platit za bydlení dcery. Jestli k tomu opravdu dojde. Zas mi přijde pro dceru výhodnější, že bude mít celé patro v domě pro sebe. Možnost přírody, jisté svobody a neškrit se někde ve společném pokoji na intru nebo denně dojíždět hodinu vlakem do školy.
@Anička-S já vím, ale myslím, ze článek je vycucané ze zdejší diskuze už jsem někdo dal odkaz
Když má svůj příjem a neplánuje stěhování, tak ano, ať přispívá. Pokud by si našel po škole práci a plánoval se záhy odstěhovat, nechala bych mu prvních par vyplat na vybavení a nějakou nutnou rezervu a nic po něm samozřejmě už nechtěla. Záleželo by proste na konkrétní situaci.
@Kelsey píše:
Nemám tak staré děti. Ale já jsem rodičům přispívala, když jsem nějaký čas po škole zůstala bydlet doma.
Už jsem byla pracující a nebyla jejich povinnost, že budou dál dospělou dceru vyživovat. Dva roky po svatbě jsme se s roční dcerou stěhovali teprve do svého. Takže ano přispívalo se rodičům za bydlení.
Teď jsem řešila o víkendu se svým otcem, že vypadá podle všeho, že naše starší dcera chce jít do jejich kraje na střední. Zatím o tom mluví. Taky jim budu platit za bydlení dcery. Jestli k tomu opravdu dojde. Zas mi přijde pro dceru výhodnější, že bude mít celé patro v domě pro sebe. Možnost přírody, jisté svobody a neškrit se někde ve společném pokoji na intru nebo denně dojíždět hodinu vlakem do školy.
Právě, taky jsem naším přispívala, nájem za postel ne, ale na jídlo a energie (cca 4000)
a stacilo, ale taky jsem třeba nakoupila sama a tak no ![]()
To záleží na rodině, jak si to nastaví. Já bych to třeba po svých dětech nechtěla - tedy alespoň za předpokladu, že nebudou moc nároční a nebudeme doma ve finanční krizi. To raději ať si šetří a mají peníze do vlastního začátku. Po mě také peníze doma rodiče nechtěli a ani by si je nevzali. Snažila jsem se jim revanžovat alespoň tak, že jsem jim např. koupila novou pračku, když stará dosluhovala, občas přinesla nákup nebo pomohla v domácnosti.
@modravlocka píše:
To záleží na rodině, jak si to nastaví. Já bych to třeba po svých dětech nechtěla - tedy alespoň za předpokladu, že nebudou moc nároční a nebudeme doma ve finanční krizi. To raději ať si šetří a mají peníze do vlastního začátku. Po mě také peníze doma rodiče nechtěli a ani by si je nevzali. Snažila jsem se jim revanžovat alespoň tak, že jsem jim např. koupila novou pračku, když stará dosluhovala, občas přinesla nákup nebo pomohla v domácnosti.
Přesně tak, záleží na všem okolo…proč v 18 vydělává a nestuduje, jak je na tom rodina finančně…Většina rodičů dětem spoří, pomůže jim do začátku, přidá třeba něco na vlastní bydlení nebo dokonce byt daruje atd…takže to, že třeba dva roky po škole nechá u sebe bydlet bez toho, aby se podílel může být forma určité pomoci a podpory dětem…když nemám na to podporovat je jinak…Ale není to černobílé a vždy jde o mnoho věcí okolo.
Znám pár případů, kde dospělé pracující děti na domácnost nepřispívaly. A ve většině případu se jednalo o neschopné, špatně vychované mileniály.
Ano, přispívám rodičům. Každý měsíc 4000 Kč, k tomu minimálně 1× měsíčně nákup (v průměru ve výši cca 1000 Kč, jsou měsíce kdy třeba jen pár drobností a pak kdy nakoupím několikrát měsíčně za třeba 500-600 Kč).