Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@marmelada78 píše:
Prosímvás co jsou ty „bačkory“.. nějak nerozumím co si pod tím představit..
http://www.heymarket.cz/…47-thumb.jpg
to co jsme nosili doma jako děti
No, tak já jsem nemyslela jen klasické bačkory, ale obecně domácí přezůvky. Jinak, co se týká nadměrku, tak jsem dceři zkoušela nadměrek 1cm a vyloženě jí padaly z nohou, takže asi ještě trošku menší nebo bačkůrku se zapínáním kolem kotníku. Ona má úzké patičky - po mě(já nemůžu mít ani balerínky nebo lodičky, všechno mi padá), ale po tatínkovi vysoký nárt - to se to potom kupuje
![]()
Hmm tak proste jiný kraj jiné názvosloví, u nás se prostě bačkůrky říká tomu co se nosí doma, takže např. máme na doma tohle http://www.pegres.cz/…v/vzor-1003/?…, a říkáme tomu bačkůrky ![]()
@marmelada78 píše:
Hmm tak proste jiný kraj jiné názvosloví, u nás se prostě bačkůrky říká tomu co se nosí doma, takže např. máme na doma tohle http://www.pegres.cz/…v/vzor-1003/?…, a říkáme tomu bačkůrky
vžy´d to jsou klasické bačkory. jen na zapínání.
Zdravím!
Holka se mi intenzivně staví, vlastně leze jen proto, aby se dostala někam, kde se postaví, obejde pár kroků kolem nábytku. Při hledání názorů co na nožičky jsem našla článek , ze kterého níže cituji pasáž o důležitosti nošení vhodných botek již od prvního stavění. Autorem je přednosta ortopedické kliniky v Motole. Takže bych ráda znovu slyšela vaše názory a argumenty - obouvat doma nebo ne?
Ještě jedna věc, proč jsem se tím vlastně začala zabývat. Kromě samovolného sklouzávání ponožek i capáčků z nožky se mi dcera při stání pohupuje v kotnících. Prostě nohy vyvrací na vnější hranu chodidla a zase zpět a takhle si péruje.
![]()
Jak správně obouvat děti
V době, kdy se dítě ještě nestaví, plní botičky, tedy ty různě pletené „capáčky“ pouze úlohu ochrannou. V okamžiku, kdy se dítě začíná stavět, musí – byť třeba měkčí bota – plnit svůj základní úkol: udržet při zatížení kolmé postavení paty k podložce. Musí tedy mít ä pevný opatek a nizoučký podpatek. Šněrování musí sahat nad kotníčky.
Není ovšem možné opominout ani období prvního postavení. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš navnitř, ale především ne zevně. Nejsou tedy již v době lezení botičky na škodu. Zabráníme tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla, zvláště když se dítě staví později, než je obvyklé.
S prvním postavením v postýlce a pak stykem s rovnými terény bytu začíná proces celoživotního vývoje nohy s možnými chybami a následky pro celý život. Musíme věnovat pozornost správné hygieně, stříhání nehtů, zatěžování i cvičení končetin a správnému obouvání. Jde o výběr obuvi co do materiálu (pevnost, ohebnost, prodyšnost) a tvaru obuvi.
Zásadně – zvláště zpočátku – zajišťujeme nohy správně tvarovanými botami nad kotníky. Situace je dnes o to horší, že značná část naší populace má tzv. syndrom chabosti tkání vzniklých ze středního zárodečného listu (laxitas mesenchymi) s volnějšími vazy, čímž je u nás deformování zvláště chodidel vzhledem k uvolnění všech kloubů častější a časnější. Teprve po rozvoji svalstva, kdy se dítě správně vyvíjí, je možno přejít na polobotky nebo sandály. Toto rozhodnutí je vysoce individuální. Platí to nejen pro obuv venkovní, ale i domácí, kterou nesmíme podceňovat zvláště vzhledem k času, který dítě doma nebo v kolektivních zařízeních tráví.
Dítě se musí doma přezouvat – pro udržení správného mikroklimatu nohy je změna potřebná. Doufám, že je nenávratně pryč doba měkkých domácích bačkor s přezkami či cviček bez řádné podešve. Měkké hřejivé bačkůrky by měly být jen prostředkem pro zahřátí.
Rozmohla se však – jak vidím ve svém blízkém okolí nebo slyším od svých pacientů – věc pro mne jako ortopeda naprosto nepochopitelná – děti chodí doma bosé nebo v ponožkách, protože chodit bos je prý zdravé. Ano, chodit bos je zdravé, ale v přírodním terénu, po trávě, písku, oblázcích či strništích, pokud to někdo snese, nikoli doma po plochých podlahách byť vystlaných kobercem!
Doma patří na nohy obuv, která splňuje všechna výše uvedená kritéria. Nesmí jít o obuv starou, sešlapanou či deformovanou. U vadně se rozvíjející nohy musí být domácí obuv prakticky podobná té venkovní, i když může být lehčí a prodyšnější. Správně se rozvíjející noha může užívat různé domácí sandály s různými i mírně dráždivými stélkami či příčným páskem, podporujícím „úchopovou“ funkci chodidla. Sportovní obuv nepatří do domácnosti ani na celodenní nošení, a to především ne u dětí.
Pro děti zvláště v prvních letech života a ve školním věku do 10 let bychom bez výjimky měli kupovat klasickou správně stavěnou obuv podle výše uvedených zásad. Musíme si uvědomit, že obuv je vyráběna regionálně (někde mezinárodně, u nás celostátně) na tzv. kopyta, což jsou zprůměrované velikosti a tvary nohou z populace příslušného regionu. Děje se tak i u nás. V Německu byla vyráběna dětská obuv nejen v různých délkách, ale i šířkách. Rozhodně i při evropských rozdílech neodpovídá především noha evropská nohám obyvatel Asie a není tedy radno kupovat lacinou, bůhví odkud dováženou obuv u stánkařů. Neodpovídá totiž ani kvalitou materiálu (většinou se všem potí nohy, podešve jsou neohebné), ani typem chodidla, ani svým provedením požadavkům a stavbě nohy našich dětí, a samozřejmě ani dospělých. Pohodlnost této obuvi je zdánlivá. Ze své ortopedické praxe vím, kolik přibývá obtíží a bolestí malíkové hrany chodidla, bolestí v oblasti paty, bolestí v nášlapových zónách při technických chybách provedení a nesprávném stavu stélky.
@Kapaz zajimave cteni nicmene myslim ze si pan dr trochu protireci
Není ovšem možné opominout ani období prvního postavení. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš navnitř, ale především ne zevně. Nejsou tedy již v době lezení botičky na škodu. Zabráníme tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla, zvláště když se dítě staví později, než je obvyklé.
Tohle totiz nevim jak chce v te pevne obuvi dosahnout. Davam kozene capacky prave na to lezeni a prvni staveni. Prijde mi to logicke u zdrave nohy. Pevne boty az kdyz dite prevazne chodi a i tak na doma hodne capaky dokud na ne maji velikost, protoze si sama nedovedu predstavit byt cely den sesnerovana v pevnych botach ![]()
A já myslím, že pro zdravou nohu je nejpřirozenější být bosky. A dítě je doma bez bot, většinou i bez ponožek. Já nevidím nic dobrého mít celý den mokrou sešněrovanou nohu.
Ja jsem to konzultovala s prednim odbornikem - ortopedem v Berline, stary pan a aten razi zasadu nechat naboso doma i kdyz dite chodi, jen zabranit aby klouzalo po podlaze.
kdyz dite pak leze, tak ta bota dost prekazi a dite vytaci nohu
Přesně s tímhle článkem jsem tady nedávno taky obnovovala diskuzi. Všichni mi na to napsali, že doma na boso. Nikdo z nás doma bos nechodí, nevím proč by mělo být na boso malé dítě. Koupila jsem mu bačkůrky s žirafou a dávám mu je-leze a staví se. Tohle je jen tvoje věc, nebudu věřit 10 maminám, které neznám a které nejsou lékařky, že je lepší být naboso, budu věřit jedné lékařské kapacitě, která tvrdí, že lepší v botičkách. Toť můj pohled na věc.
@marmelada78 píše:
Hmm tak proste jiný kraj jiné názvosloví, u nás se prostě bačkůrky říká tomu co se nosí doma, takže např. máme na doma tohle http://www.pegres.cz/…v/vzor-1003/?…, a říkáme tomu bačkůrky
Ani tyto backurky dle lekare nejsou vhodne pro deti.
@suik souhlasim a takto to doporucuji i ortopedi. POuze kdyz je doma, plovouci podlaha nebo parkety, tak doporucuji backory.
Maji klenbu jak ma byt a jsou ke kotnikum http://shop.fare.cz/…ts/zbozi.php?…
@bertík28 To je ale dost klíčový dovětek. Plovoučku už má dnes doma snad skoro každej, ne? ![]()
@Kapaz píše:
@bertík28 To je ale dost klíčový dovětek. Plovoučku už má dnes doma snad skoro každej, ne?
Ne ne, kazdy ne.
@Kapaz píše:
@bertík28 To je ale dost klíčový dovětek. Plovoučku už má dnes doma snad skoro každej, ne?
Tak tak, i v tom článku od toho ortopeda, že je vhodné naboso maximálně na koberci, ne na tvrdé podlaze-tedy plovoučce.