Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@rerere píše:
Přesně s tímhle článkem jsem tady nedávno taky obnovovala diskuzi. Všichni mi na to napsali, že doma na boso. Nikdo z nás doma bos nechodí, nevím proč by mělo být na boso malé dítě. Koupila jsem mu bačkůrky s žirafou a dávám mu je-leze a staví se. Tohle je jen tvoje věc, nebudu věřit 10 maminám, které neznám a které nejsou lékařky, že je lepší být naboso, budu věřit jedné lékařské kapacitě, která tvrdí, že lepší v botičkách. Toť můj pohled na věc.
Mám 19letého syna - v jeho útlém dětství se radilo dávat bačkůrky nebo kožené botky hned od prvního stavění se k nábytku. Má nohy dobré a nikdy nešmajdal.
Mám ještě tříletou dceru - vyrostla dle nové módy - chodit na boso v ponožkách - šmajdá obě nohy, má vybočené kotníky… tak nevím
možná náhoda.. ale u syna jsem ani nevěděla, že se mají kupovat vždy nové boty, nějaká měkká podrážka, ohebná atd., to bylo úplně pasééé -akorát teda neměl nikdy boty od vitnamců, ale vždy z obchdu, ale kupovala jsem podle ceny a vzhledu, jak říkám, kvalitu podrážky, měkkost apod, to jsem neřešila… a nohy má dobré.
Patrim k tem, kterym dr. radi koupit kotnikovou obuv uz ted, kdyz jenom doma obchazime nabytek
Nektri detsky lekari @Pizlam to tak tvrdi, ale kdyz si poslechnes nazor vice ortopedu, tak backurky az kdyz zacne samo chodit.
Tohle mi rekl nas ortoped na dotaz co mam delat, kdyz mi malej u obchazeni nabytku vytaci pravou nozicku.Rekl mi, ze mu mam koupit boty a kdyby se to nesrovnalo ( az zacne chodit sam ) tak ho navstivit.Boty jsem nekoupila.Co doktor ( clovek ) to jiny nazor.To mas to same, me pediatr neustale opakuje, ze malemu ( 9m ) nemam davat vajicko.Ani zloudek ani bilek. Sousedce v baraku to zase jejich dr primo prikazuje. A to je jejich mlade jeste o mesic mladsi. Takze at si to kazdy dela dle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi.
@Pizlam píše:
Jakoze kdyz vytaci, tak boty koupit?
jáí musím teda říct, že jsem rpo dceru a její zdravou chůzi udělala maximum - všechny boty měla zdravotní a nové, chodí k ortopedovi od jednoho roku, cvičili jsme vojtovu metodu, že prý je to šmajdání ze špatného pstavení páteře v důsledku slabého břišního a zádovéh svalstva… a zatím výsledek nikde, pořád šmajdá… ![]()
A muzu se zeptat jestli jste meli i jine zdravotni komplikace? Myslim tim, jak jste poznali ty oslabene brisni a zadove svaly? Nas Adamek mel kylu v pupiku.
Jinak jeste doplnim, ze malej byl pohybove sikovny uz od mala.Brzo lezl, sedel, stal a obchazel. Prave me taky napadlo, ze to smajdani muze byt temi brisnimi svaly, kdyz mel i tu kylu. Proto se ptam, jestli by to dr odhalil uz davno, kdyby to brisko nebylo tak jak ma..
Esterka se vyíjela cca normálně, ale mírně opožděně - měla tři měsíce po porodu žloutenku, tak pořád spala… ale jak začala chodit, tak začala šmajdat, takže jsem se pídila a pídila až jsem e dopídila na kontrolu k dr., která se zabývá vojtovou rehab. metodou… a ona mi řekla, že dítě s tak velkou žloutenkou, která se tak dlouho léčila, by mmělo vždy cvičit vojtovku, ptž dlouhodobě zvýšený bilirubin oslabuje svaly. To náš pediatr nevěděl… a ta dr. právě řekla, že má oslabené ty svaly.
@Pizlam píše:
Jakoze kdyz vytaci, tak boty koupit?
Jenom po dohode s Dr.
3HE: tak ja se ho na to zeptat az bujdeme v 10m na kontrolu. Stejne ale myslim, ze az zacne poradne chodit, tak se to srovna. Neter kdyz zacala v roce chodit, tak mela nozicky hrozny.Ted ve dvou letech chodi normalne,.Tim nechci rict, ze je tomu tak vzdy, ale vis jak to myslim, ne?
Bertik28: prave, ze mi ortoped poradil takto, proto jsem to sem psala.
@Pizlam vím, jak to myslíš…, ale moje malá má už 3,5 a je to stejné ![]()