Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@majdula1 To zase já bych nechtěla asi
být se synem ve školce, ale prozměnu je to u nás tak že každej týden se doba pobytu prodlužuje…horší je, že syn není zvyklý brzo vstávat, takže v 10 začíná usínat
v 6 ho absolutně nemůžu dostat z postele, 10 minut ho tahám, on mi akorát řekne rázné „NE“ otočí zadek na opačnou stranu a chrápe dál ![]()
Zkusím oživit diskuzi ![]()
Mám dotaz hlavně na paní učitelky z mateřských školek
Dcera byla včera poprvé ve školce a i tam spala, neplakala, zapojovala se činnosti. Všechno probíhalo v pohodě, ale je tu velké ALE: Dcera je neskutečně živá a chvilku neposedí na místě, leze po řebřinách, když jdou na jídlo vytrhává se kamarádovi z ruky a snaží se zdrhat
Paní učitelky mi říkaly, že se to poddá a že se uklidní. Opravdu se to uklidní? Spíš než radu bych potřebovala trochu zklidnit moje nervy a říct, že tu bude v pohodě
Jsem z toho nějaká přešlá a na nic jinýho nemyslím
Díky za odpovědi ![]()
@Křížek1 Byla tam první den. Nemůžeš po ní chtít, aby hned zapadla do školkového stáda. Počkej, ono se to utřepe.
@Křížek1
no a jaka je doma? klidna, chodi zpusobne za ruku atd.? pokud ne, tak se tezko sama od sebe zacne prvni den ve skolce chovat jinak ![]()
a po prvnim dni bych nic nehodnotila. na to dite je to tolik novych vjemu a zazitku. musi dostat cas pochopi, jak co chodi a funguje. je to (predpokladam) prvni vstup do kolektivu vubec.
@Svistice Já jsem prostě asi jen stará nervóza, která to moc hrotí
Po třech letech doma jsem asi trochu zmagořila a potřebuju tu mou palici zaměstnat něčím jiným než dcerou
V lednu mě to čeká…návrat do práce ![]()
@Ali-Ali Doma je to taky trochu poděs, ale jen chvilkama
Za ruku chodí způsobně, ale musím držet pevně. Je strašně zvědavá a u všeho chce hned být.
@Křížek1 Může a nemusí…na 100% ti to tu NIKDO neřekne. Fakt ne, můžem tě tu uklidňovat, ale dcera se vůbec zklidnit nemusí…a nebo může.
Mám dvě takové děti ve školce…kluk a holka…chodí do školky od února, tedy 10 měsíců a žádný pokrok. Kromě mluvy u kluka, když nastoupil, vydával pouze „citoslovce“…dnes krásně mluví. Ale neposedí, utíká, společné povídání v kroužku? Ani omylem…holčina to samé. Jestli se to změní věkem nebo tam „něco“ bude netuším, ve 3 a půl letech je brzo na jakoukoliv diagnostiku. Doufám, že to bude věkem, že dozrají.
Tím tě nechci strašit, vůůůbec!!! Nejspíš se to fakt časem podá. Většinou se děti do 14 dní zklidní.
@SIMONA1234 Díky za odpověď
Tak budu doufat, že to zklidnění nastane. Mohla by se nechat strhnout davem
Má tam kamaráda ( souseda z vedlejšího vchodu )a ten na ní dává „pozor“ a když něco někde provádí a učitelky si nevšimnou, tak hned jí běží napráskat. Já Vás jako učitelky opravdu obdivuji, protože věřím, že to musí být vyčerpávající
![]()
@SIMONA1234 Hyperaktivní děti a do toho ještě prudící rodiče ![]()
@Křížek1 píše:
@SIMONA1234 Hyperaktivní děti a do toho ještě prudící rodiče
Starostlivost neberu jako „prudění“…Na prudění mám ve školce jiné „experty“… ![]()
@SIMONA1234
Já jen, že jsem četla tady na ematce pár diskuzí o spaní a nespaní ve školce ![]()
@Ali-Ali píše:
@Křížek1
no a jaka je doma? klidna, chodi zpusobne za ruku atd.? pokud ne, tak se tezko sama od sebe zacne prvni den ve skolce chovat jinaka po prvnim dni bych nic nehodnotila. na to dite je to tolik novych vjemu a zazitku. musi dostat cas pochopi, jak co chodi a funguje. je to (predpokladam) prvni vstup do kolektivu vubec.
No mě to naopak trochu překvapilo co zakladatelka píše. Můj syn je neskutečný torpédo a ve školce seděl v koutě, úplně vyměněné dítě.
@Křížek1 píše:
@SIMONA1234Já jen, že jsem četla tady na ematce pár diskuzí o spaní a nespaní ve školce
Pokud to jde, snažím se vyjít vstříc. Ale umím se i postavit do opozice, pokud to je nereálné přání. Měla jsem kluka, který byl fakt spavé dítě…u oběda mu padala hlava do jídla, doslova. Žádnou pohádku nedoposlouchal do konce, protože spal po první větě. Na to mi maminka (po týdnu docházky) přišla s žádostí, aby v žádném případě nespal! No…ok, zkusíme to…tak jsem ho nechala v postýlce sedět, za záda mu dala polštářky, aby se mohl opřít o zeď…do postele asi 5 knížek. Mohl si prohlížet s tím, že až spáči usnou, půjde ke stolku něco tvořit…Čtu pohádku, v půlce čtení mrknu na Míšu…hlava vyvrácená, spal!
Tak jsem ho vzbudila a vzala k sobě, četli jsme spolu…to bylo dobrý. Jenže po pohádce jsem potřebovala cca 15 minut KLID, aby spáči usnuli, což 3 letý Míša prostě nedal…breptal, běhal…NIKDO mi neusnul. Rodiče spáčů nebyli rádi. Děti jim usnuly cestou domů v autě (kolem 18 hodiny), takže večer řádily a nechtěly spát. Zkusila jsem to s Míšou ještě párkrát, pak už nelítal, nebreptal…byl tak unavený, že usnul na stole u kreslení. Zkoušeli jsme mluvit s maminkou, že fakt potřebuje spát…NE, NE, NE…
Tenkrát jsem poprvé v životě šla PROTI rozhodnutí rodičů…se přece v práci nezcvoknu. Dítě mi tam usíná pomalu ve stoje a já mu budu přetáčet biorytmy… ![]()
@marmelada78 píše:
No mě to naopak trochu překvapilo co zakladatelka píše. Můj syn je neskutečný torpédo a ve školce seděl v koutě, úplně vyměněné dítě.
tak jsou deti, ktere v cizim prostredi zarazene jsou a chovaji se jak andilci, to jo ![]()
ze z domaciho raubire se ve skolce stane tichy chlapecek si myslim, ze je castejsi, i kdyz ne pravidlo. spis jsem to myslela tak, ze se asi z klidne tiche holcicky jen tak nestala ve skolce prvni den dracice.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.