Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SIMONA1234 píše:
Pokud to jde, snažím se vyjít vstříc. Ale umím se i postavit do opozice, pokud to je nereálné přání. Měla jsem kluka, který byl fakt spavé dítě…u oběda mu padala hlava do jídla, doslova. Žádnou pohádku nedoposlouchal do konce, protože spal po první větě. Na to mi maminka (po týdnu docházky) přišla s žádostí, aby v žádném případě nespal! No…ok, zkusíme to…tak jsem ho nechala v postýlce sedět, za záda mu dala polštářky, aby se mohl opřít o zeď…do postele asi 5 knížek. Mohl si prohlížet s tím, že až spáči usnou, půjde ke stolku něco tvořit…Čtu pohádku, v půlce čtení mrknu na Míšu…hlava vyvrácená, spal!![]()
Tak jsem ho vzbudila a vzala k sobě, četli jsme spolu…to bylo dobrý. Jenže po pohádce jsem potřebovala cca 15 minut KLID, aby spáči usnuli, což 3 letý Míša prostě nedal…breptal, běhal…NIKDO mi neusnul. Rodiče spáčů nebyli rádi. Děti jim usnuly cestou domů v autě (kolem 18 hodiny), takže večer řádily a nechtěly spát. Zkusila jsem to s Míšou ještě párkrát, pak už nelítal, nebreptal…byl tak unavený, že usnul na stole u kreslení. Zkoušeli jsme mluvit s maminkou, že fakt potřebuje spát…NE, NE, NE…
Tenkrát jsem poprvé v životě šla PROTI rozhodnutí rodičů…se přece v práci nezcvoknu. Dítě mi tam usíná pomalu ve stoje a já mu budu přetáčet biorytmy…
Upřímně vůbec učitelkám (těm normálním) v mš nezávidím. Ted budu OT, ale včera u nás pršelo, jako ne málo, dopoledne, přišla jsem pro děcko do školky, koukám boty mokrý bunda mokrá - ALE BOTY S GORETEXEM FUNKČNÍ LYŽAŘSKÁ BUNDA, takže dítě bylo v suchu. Říkám - jé vy jste byli venku? Viděla jsem učitelku jak se jí málem začla klepat brada a říká „no… byli..“ a já hned „tak to je super
“ viditelně se jí ulevilo, byla jsem fakt ráda že byli venku
A uz jsem odcházela ze dveří a slyším jinou mezitím příchozí maminku která se zděšením zvolala PANEBOŽE VY JSTE BYLI VENKU!!! A významně směrem k učitelce zařvala DOUFÁM ŽES MĚL PLÁŠTĚNKU!!! Učitelka vytřepaně říká - no tadeášek neměl pláštěnku, to na ty zimní bundy fakt nenavlečeme, ale žádné dítko nám nepromoklo, všechno jsme dali sušit.. A matka něco zamrmlala že super že bude zas na vánoce marodit.
Jako uznávám že to nemáte lehké ![]()
@Ali-Ali píše:
tak jsou deti, ktere v cizim prostredi zarazene jsou a chovaji se jak andilci, to joze z domaciho raubire se ve skolce stane tichy chlapecek si myslim, ze je castejsi, i kdyz ne pravidlo. spis jsem to myslela tak, ze se asi z klidne tiche holcicky jen tak nestala ve skolce prvni den dracice.
Jo takhle to jo to máš asi pravdu ![]()
@marmelada78 píše:
Upřímně vůbec učitelkám (těm normálním) v mš nezávidím. Ted budu OT, ale včera u nás pršelo, jako ne málo, dopoledne, přišla jsem pro děcko do školky, koukám boty mokrý bunda mokrá - ALE BOTY S GORETEXEM FUNKČNÍ LYŽAŘSKÁ BUNDA, takže dítě bylo v suchu. Říkám - jé vy jste byli venku? Viděla jsem učitelku jak se jí málem začla klepat brada a říká „no… byli..“ a já hned „tak to je super“ viditelně se jí ulevilo, byla jsem fakt ráda že byli venku
A uz jsem odcházela ze dveří a slyším jinou mezitím příchozí maminku která se zděšením zvolala PANEBOŽE VY JSTE BYLI VENKU!!! A významně směrem k učitelce zařvala DOUFÁM ŽES MĚL PLÁŠTĚNKU!!! Učitelka vytřepaně říká - no tadeášek neměl pláštěnku, to na ty zimní bundy fakt nenavlečeme, ale žádné dítko nám nepromoklo, všechno jsme dali sušit.. A matka něco zamrmlala že super že bude zas na vánoce marodit.
![]()
![]()
Jako uznávám že to nemáte lehké
Znám…a často se mi stává, že děti nemají holinky (jaro až podzim) jen sandály (páskové) nebo plátěné kecky, venku je mokro po dešti, louže…a co teď??? Mám jít ven a riskovat, že hodinu a půl mi budou brouzdat mokrou trávou a loužema nebo nemám jít ven a riskovat, že si někteří rodiče budou stěžovat, že jsme nebyli venku? A když půjdem, tak co řeknou ti se sandálema/keckama??
To jsou denodenní dilemata v šatně…
Nebo jsme byli na zahradě…venku bylo fajn, na mikinu, děcka lítaly (září/říjen)takže v pohodě…pak přijde jedna maminka a diví se, proč má její dítě mikinu, když je teplo a on bude ZASE zpocený a nemocný…pak dojde jiná a „Ona nemá zapnutou mikinu???“
Vždyť fouká…
Učitelky fakt nejsou věštkyně ohledně „otužilosti“ dětí…Co je pro jednoho rodiče MOC, je pro jiného MÁLO. ![]()
Není to sranda, no…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.