ADHD - 8 let

• Fotoalbum (19)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
12.3.23 07:02
@Anonymní píše:
Je nejde na internetu vyfoceno, co tam je? Stačí pár stránek pro představu.Moje dítě nechce dělat nic. Vše považuje za těžké. Dneska jsem s ním chtěla skládat puzzle. Už předem má obavy, že to nezvládne. Pojala jsem to jako závody, kdo to bude mít rychlejší. Výhoda je, že ho to trošku namotivovalo to vůbec dělat, jenže pak zase chytnul obavu, že prohraje. Přitom samozřejmě neprohraje, protože ho nechám vyhrát. Vytáhla jsem na něj takové skládání a přiřazování. Jednoduché. Jenže jsem si o tom chtěla povídat, jen stručně, jedním slovem říct, co je na obrázku. Nebude to dělat. Na začátku to řekl, ale po pár obrázcích už to začal bojkotovat a byl naštvaný. Přitom jsem to zkoušela zajímave, připomenout si, že to má taky… má špatnou slovní zásobu, popisovat nic nebude. Vím, že jsem ho tím vlastně naštvala. Snažila jsem se s ním do toho počítat - matematika ho baví, takže to mu nevadilo.
Úplně chápu. Na vybavnost slov je to boj. Nezkoušel a jsi takovou hru, že vezmeš par věcí, necháš je prohlídnout a pak přikryjes a dotyčný má vyjmenovat, co tam je. Obměna je, tě jak je to zakrytý, tak jednu věc schovas, odkryjes a zase má uhádnout, co chybí.
Pak máme rádi Brain Box…
Na vypravování hrajeme hru, že povídáme bláznivý příběh…je to pro ně těžký…
Pak hodně využívám, když mi začne sám něco vyprávět, tak ho to nechám říct, pak to shrnu do pár vět a dám nějaké doplňující otázky ;)
Nebo se ho ptám o čem byl nějaký příběh, když se díval na telku…
Je to náročný, být pořád ve střehu a něco vymýšlet…
  • Citovat
  • Upravit
33018
12.3.23 08:04
@Cuddy píše:
To je u vás nějaká novinka? Vím, že prvorozenec byl náročný vždy, ale přímo diagnózu jsem nikdy nepostřehla.

Odiagnostikovany je, nicméně ten papir nic nemění, že. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.23 08:14
@Anais Brno píše: Úplně chápu. Na vybavnost slov je to boj. Nezkoušel a jsi takovou hru, že vezmeš par věcí, necháš je prohlídnout a pak přikryjes a dotyčný má vyjmenovat, co tam je. Obměna je, tě jak je to zakrytý, tak jednu věc schovas, odkryjes a zase má uhádnout, co chybí.
Pak máme rádi Brain Box…
Na vypravování hrajeme hru, že povídáme bláznivý příběh…je to pro ně těžký…
Pak hodně využívám, když mi začne sám něco vyprávět, tak ho to nechám říct, pak to shrnu do pár vět a dám nějaké doplňující otázky ;)
Nebo se ho ptám o čem byl nějaký příběh, když se díval na telku…
Je to náročný, být pořád ve střehu a něco vymýšlet…

Zkoušeli jsme takovou hmatovou hru. Vždy si to ohmatal a pak jsem mu to postupně dávala do ruky a hádal, co to je. Já mám dítě, které nemá potřebu cokoliv vyprávět. Jsem ráda, když z něj něco vytáhnu. A jakmile dám nějakou otazku, tak je zle - hlavně pokud tu informaci už řekl, to se pak může zblaznit. Takže ani žádné shrnuti nemůžu rict. Abych si dávala pořád na něco pozor. Včera jsem ho do utíká ke čtení. Přečetl 3 věty a já zbytek. Sice to bojkotoval, ale jak věděl, že toho moc nebude, tak to bylo lepší. Jenže to je strašně málo. Nadpis si nejdřív přečetl potichu a pak mi ho řekl. Chtěl by číst rychle jako já. Každopádně to je hodně kratoucke - pro prvňáky a o autíčku. Když jsem se ho pak ptala, tak věděl, co tam bylo. Hurá. Včera jsme skládali puzzle a kostky, ale povídat u toho nechce. Prý mu to taky nejde (skládat obrázky do nějakého tvaru), přitom doma mu to jde. :nevim: Zase něco zkusím. Psaní mu ale nejde nikde - ani doma.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.23 08:16
@milwinka píše:
Jsou tam vyfocene a popsané ty cviky a k čemu jsou dobré.

Dekuji. Takže to jsou cviky pohybové. To by ho teoreticky mohlo bavit, ale určitě b, dělal blbosti. Vždy u všeho vymyslí, jak to udělat jinak - ne podle pravidel.

• Citovat
  • Upravit
33018
12.3.23 08:18
@řeřicha píše:
Je, tohle mě překvapilo, já si pamatuji, že jsem si u hodně příspěvků o tvém starším dítěti říkala, že je jak moje holka, někdy v minulosti jsme si cca 3× notovaly, že máme podobné dítě. Kdy jste přišli na ADHD? Co bylo podnětem pro hledání diagnózy?
Já si pořád říkám, že je to povaha, holka je teda taky chytrá, ale pro hodně lidí až moc divoká, skáče do řeči, ke všemu má otázky, připomínky, blbě spí, blbě usíná, pořád aktivní, místo pečlivosti spíš chaos a milion nápadů… a ještě teda výrazná labilita, emoce jak na houpačce, z extrému do extrému, málo kdy je klidná.

Hodně se zhoršilo chování za lockdownoveho covidu, kdy nemohl si školy, takže jsme hledali odbornou pomoc.
Takže ADHD tam je, nicméně v porovnání třeba s některými jinými dětmi které znám, je to slabý odvarek. Není tam agresivita, převládá hyperaktivita (v současném věku se už projevuje hlavně psychomotorický neklidem), ne porucha pozornosti, dítě hodně kompenzuje vysokou inteligencí a dle psycholožky je i rodinou dobře vedené, takže az na drobnější záseky socializace a fungování ve společnosti zcela v pohodě.
Celkově je tam zlepšující se tendence, mozek evidentně vekem dozrává, takže z většiny asi časem „vyroste“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
12.3.23 08:27
@Anonymní píše:
Zkoušeli jsme takovou hmatovou hru. Vždy si to ohmatal a pak jsem mu to postupně dávala do ruky a hádal, co to je. Já mám dítě, které nemá potřebu cokoliv vyprávět. Jsem ráda, když z něj něco vytáhnu. A jakmile dám nějakou otazku, tak je zle - hlavně pokud tu informaci už řekl, to se pak může zblaznit. Takže ani žádné shrnuti nemůžu rict. Abych si dávala pořád na něco pozor. Včera jsem ho do utíká ke čtení. Přečetl 3 věty a já zbytek. Sice to bojkotoval, ale jak věděl, že toho moc nebude, tak to bylo lepší. Jenže to je strašně málo. Nadpis si nejdřív přečetl potichu a pak mi ho řekl. Chtěl by číst rychle jako já. Každopádně to je hodně kratoucke - pro prvňáky a o autíčku. Když jsem se ho pak ptala, tak věděl, co tam bylo. Hurá. Včera jsme skládali puzzle a kostky, ale povídat u toho nechce. Prý mu to taky nejde (skládat obrázky do nějakého tvaru), přitom doma mu to jde. :nevim: Zase něco zkusím. Psaní mu ale nejde nikde - ani doma.

To znám, čtení to je boj. Nezkoušeli jste malované čtení? My čteme společně, dřív jsme se střídali po větách, teď po odstavcích. Dobrá je knížka Šedík a Bubi, Dyslektická čítanka. Ale rozhodně nechtěně dolík, kolik by bylo. potreba…
Měla jsem pro něj taky Logopedické křížovky,…hodím ti sem fotky.
On mi teda povídá, co bylo ve škole..sice mě jde hlava kolem, ale beru to tak, že to je to téma, co je schopen sdílet. Občas se podaří, že manželovi vypráví, co zajímavého čteme ( čtu mu pořád před spaním). V knihovně ho nechávám, ať si vybere, co bude číst, mívají tam takové tenké knížky, velké písmena, hodně obrázku. Dobrý pocit, přečte celou knížku..
Ale je to boj. Dneska budeme psát čtenářský deník 🙉

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
12.3.23 08:28

Logopedické křížovky

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
12.3.23 08:30

Knížka Šedík a Bubi

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
12.3.23 08:33

Teď dostal k Vánocům Jules Verne.
Přepsané do docela čitelné formy.
Tohle čteme na přeskáčku…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.23 08:44

http://www.barevneuceni.cz/kupoz. Znáte někdo tohle?

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
12.3.23 08:59
@Anonymní píše:
http://www.barevneuceni.cz/kupoz. Znáte někdo tohle?

O kůži jsem někde slyšela. Jen otázka, když má k těm pracovním listům takový odpor, nakolik bude chtít pracovat ;)
Zkus se ještě podívat na Dobble… dají se i stáhnout zdarma a vytisknout, tak uvidíš, jestli ho to bude bavit…
Máme i takovou tu hru Město Jméno ( nechávám ho vyhrát)…podívej se ještě na web veselá chaloupka, tam je taky inspirace a materiály k vytištění

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.23 11:24
@Anais Brno píše:
O kůži jsem někde slyšela. Jen otázka, když má k těm pracovním listům takový odpor, nakolik bude chtít pracovat ;)
Zkus se ještě podívat na Dobble… dají se i stáhnout zdarma a vytisknout, tak uvidíš, jestli ho to bude bavit…
Máme i takovou tu hru Město Jméno ( nechávám ho vyhrát)…podívej se ještě na web veselá chaloupka, tam je taky inspirace a materiály k vytištění

Právě zvazuji, aby to nebylo kontraproduktivní. Jak KUPOZ, tak Feuerstein je založený na tom, že se pracuje denně. Jestli jsem to správně pochopila. A bojím se, že bych ho tím možná totálně trápila. Přemýšlím nad tím, že bychom třeba něco zkusili až od září. Myslím, že přes léto bude potřebovat pauzu - je to i problematické něco řešit denně o prázdninách, když často ani nebude se mnou, ale u babiček.

Dobble máme, to umí. Město jméno určitě ne, to by ho nebavilo. Děkuji za tip na stránky, podívám se.

Dnes jsme zkusili něco na umimecesky hned ráno. Samozřejmě jsem to podala, jestli mi poradí. Nakonec něco udělal a tím pádem přečetl pár vět, pár slov. To možná bude takové lepší řešení. Ale ví, že je to učení, takže se mu nechce. Ale neuvědomil si, že čte.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
12.3.23 11:28
@Anonymní píše:
Právě zvazuji, aby to nebylo kontraproduktivní. Jak KUPOZ, tak Feuerstein je založený na tom, že se pracuje denně. Jestli jsem to správně pochopila. A bojím se, že bych ho tím možná totálně trápila. Přemýšlím nad tím, že bychom třeba něco zkusili až od září. Myslím, že přes léto bude potřebovat pauzu - je to i problematické něco řešit denně o prázdninách, když často ani nebude se mnou, ale u babiček.

Dobble máme, to umí. Město jméno určitě ne, to by ho nebavilo. Děkuji za tip na stránky, podívám se.

Dnes jsme zkusili něco na umimecesky hned ráno. Samozřejmě jsem to podala, jestli mi poradí. Nakonec něco udělal a tím pádem přečetl pár vět, pár slov. To možná bude takové lepší řešení. Ale ví, že je to učení, takže se mu nechce. Ale neuvědomil si, že čte.

Feuersteina neděláš každý den, chodíme 1× za týden. Je fajn, že s ním pracuje někdo jiný. Ještě se podívej na Logosika…
Je to boj, naprosto chápu…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.23 11:58

Od rána máme problém. Učitelka jim zadala, aby se naučili 6 jarních květin. Syn se rozhodl, že je musí umět jako básničku a nenechá si vysvětlit, že musí umět říct u každé kytky, jak se jmenuje. To paní učitelka vůbec neříkala. Tak to být nemá, já tomu nerozumím. Aktuálně na mě ječí, řve, vzteká se, brečí… Zkusila jsem to vytisknout jako pexeso, aby to řadil k sobě, tak to je naprosto špatně.
Dnešek bude dlouhý. Pak zítra dostane špatnou známku, protože to nebude umět a zase to bude špatné, já jsem ho nevarovala, měla jsem mu říct, jak to bude… :zed:

• Citovat
  • Upravit
1742
12.3.23 12:34
@Anais Brno píše:
Knížka Šedík a Bubi

K tomu podobná je knížka „Terezka chce pejska“, tam jsou taky barevně odlišené slabiky. Jinak u nás jsou oblíbené mini-knížky o Žerykovi - Žeryk to spočítá, Žeryk pracuje, Žeryk na cestách - to má taky radost, že přečetl celou knížku a je tam hodně obrázků. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí