Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Opakuju, opakuju, pak ječím. Nakonec ječíme oba. Ale vždy tak nějak dosáhnu toho, že je to podle mě.
Většinou to tedy není řešení „podle příruček“, ale jde to.
Pokud je v klidu, snažím se s ním probírat, proč to tak bylo a musí být.
U nás je to podobné. Nakonec ho vždy přesvědčím, že to tak bude, ale někdy je to vyloženě boj. Nejhorší je, když někam spěcháme, to je pak kolikrát na infarkt. Ale někdy má i světlé chvilky, kdy šlape jak hodinky.
@Anais Brno píše:
@milwinka no to je na denním pořádku, popravdě někdy už na to nemám kapacitu, takže tu diskuzi zarazim.
Ale on stejně když je přesvědčeného, tak si to udělá po svém…
On by diskutoval pořád a o všem, co proč jak musím nemusím…
Je to na palici…
Jak já říkám, dítě s názorem
Někdy to pustím jedním uchem ven.
Nejhorší je ta jeho neustálá potřeba něco doma tvořit, dělat…si člověk na chvíli sedne, už je u mě mami já budu dělat to a to, já jsem udělal to a to, mami můžeš mi s něčím pomoct, mami zahrajeme si nějakou hru, mami nechceš něco…je to vyčerpávající…taky jsou ty vaše děcka furt tak akční?
Syn je taky akční a pořád něco tvoří, ale už je naštěstí v tom tvoření celkem samostatný, takže mi jen přijde ukázat výrobek. A jinak na hraní má výhodu, že má bráchu, hrajou si dost spolu, už i ty společenské hry zvládají beze mě, když potřebuju něco dělat.
@milwinka píše:
Syn je taky akční a pořád něco tvoří, ale už je naštěstí v tom tvoření celkem samostatný, takže mi jen přijde ukázat výrobek. A jinak na hraní má výhodu, že má bráchu, hrajou si dost spolu, už i ty společenské hry zvládají beze mě, když potřebuju něco dělat.
Moje děti si taky hodně hrají spolu. Ale… oni k tomu vůbec nic nepotřebují. Běhají, skákají, dělají blbosti. My nepotřebujeme vůbec žádné hry. A jak bude venku hezky, tak to už doma neuděláme vůbec nic.
Holky a jak je podporujete, aby měly děti taky nějaké sebevědomí? U nás to je jak na houpačce. Chvíli je king a teď zrovna ječí, že je hloupej, má mozek na nic… Což je tedy většina času.
Dělali ve škole hodiny. My se ho to snažíme naučit 5 let, ale je absolutně mimo čas. Přijde mi, že čas je tak abstraktní, že ho nechápe.
Měli z toho úkol. Snažila jsem se mu to nakonec nadiktovat. Nic. Zítra budou psát na známku. Takže další kule.
@Anonymní píše:
Holky a jak je podporujete, aby měly děti taky nějaké sebevědomí? U nás to je jak na houpačce. Chvíli je king a teď zrovna ječí, že je hloupej, má mozek na nic… Což je tedy většina času.
Dělali ve škole hodiny. My se ho to snažíme naučit 5 let, ale je absolutně mimo čas. Přijde mi, že čas je tak abstraktní, že ho nechápe.
Měli z toho úkol. Snažila jsem se mu to nakonec nadiktovat. Nic. Zítra budou psát na známku. Takže další kule.
sebehodnocení je zásadní a pro mě jako mámu asi nejtěžší výzva. Dcera se třeba i mlátila do hlavy a řvala, „můj mozek je idiot, chci jinej!!!, proč nejsem normální???!!! co jsem komu udělala?“.
Noa vnímání času a dobré plánování a organizace v čase… no tak to nezvládám já bezchybně ani já po čtyřicítce, s medikací a terapií. Umíš anglicky? Skvělou stránku má Jessica McCabe a bezva videa má na stránce How To ADHD, má i youtube kanál. Sama je ADHD a psycholožka a je to přizpůsobený lidem s ADHD, obecné recepty na ně/nás fakt nefungují a spíš ubližují.
Holky a co děti a společenské hry? Může být neschopnost zvládat prohru indiakace nějakého problémů?
@Anonymní píše:
sebehodnocení je zásadní a pro mě jako mámu asi nejtěžší výzva. Dcera se třeba i mlátila do hlavy a řvala, „můj mozek je idiot, chci jinej!!!, proč nejsem normální???!!! co jsem komu udělala?“.
Noa vnímání času a dobré plánování a organizace v čase… no tak to nezvládám já bezchybně ani já po čtyřicítce, s medikací a terapií. Umíš anglicky? Skvělou stránku má Jessica McCabe a bezva videa má na stránce How To ADHD, má i youtube kanál. Sama je ADHD a psycholožka a je to přizpůsobený lidem s ADHD, obecné recepty na ně/nás fakt nefungují a spíš ubližují.
Mlácení do hlavy je u nás velice časté. U toho ječí, že je blbej.
@ludmilaadamkova většina malých dětí nezvládá prohry. Postupně se to rovná. U nás je pokrok, že zvládne jednou prohrát. Za mě super. Ještě loni stačilo, že prohrává.
Do jeho 6 let jsem nesměla prohrát ani já.
@Anonymní píše:
Mlácení do hlavy je u nás velice časté. U toho ječí, že je blbej.@ludmilaadamkova většina malých dětí nezvládá prohry. Postupně se to rovná. U nás je pokrok, že zvládne jednou prohrát. Za mě super. Ještě loni stačilo, že prohrává.
Do jeho 6 let jsem nesměla prohrát ani já.
No.. malá ( 4.5 roku) mě dnes docela vyděsila.. hrály jsme člověče nezlob se s snažila jsem se jí názorně ukázat strategii.
Měla dvě figurky na poli… hodila 4 mohla táhnou oběma ale jednou z nich by se dostala před moji. Vysvětlila jsem jí že když potahne tou figurkou a bude přede mnou, když hodím 2, tak ji vyhodím… Stejně s ní táhla. No a mě padla 2.
Co následovalo potom byla Niagara. Další Niagara přišla když zjistila že se to nedá vrátit a nemůže se rozhodnout jinak..
Na druhou stranu asi tu strategii pochopila.
Drama drama drama..přitom rok zpět byla úplně v klidu když jsme to hrály.
@ludmilaadamkova je malá, to bych brala jako naprosto normální. U nás se hry trhaly, házely, ničily…
@ludmilaadamkova píše:
No.. malá ( 4.5 roku) mě dnes docela vyděsila.. hrály jsme člověče nezlob se s snažila jsem se jí názorně ukázat strategii.Měla dvě figurky na poli… hodila 4 mohla táhnou oběma ale jednou z nich by se dostala před moji. Vysvětlila jsem jí že když potahne tou figurkou a bude přede mnou, když hodím 2, tak ji vyhodím… Stejně s ní táhla. No a mě padla 2.
Co následovalo potom byla Niagara. Další Niagara přišla když zjistila že se to nedá vrátit a nemůže se rozhodnout jinak..
Tak u nás toto předvádí i v 9-ti letech, taky nezvládá prohry. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
No.. malá ( 4.5 roku) mě dnes docela vyděsila.. hrály jsme člověče nezlob se s snažila jsem se jí názorně ukázat strategii.Měla dvě figurky na poli… hodila 4 mohla táhnou oběma ale jednou z nich by se dostala před moji. Vysvětlila jsem jí že když potahne tou figurkou a bude přede mnou, když hodím 2, tak ji vyhodím… Stejně s ní táhla. No a mě padla 2.
Normalni…sama rikas, ze to pak pochopila. Proste byla nastvana, ze ji to nevyslo no. Ve 4.5 letech bych to absolutne neresila.
@Anonymní píše:
Jo, to je velký problém. Už jen to, že ma dělat úkol, u kterého má pocit, že ho nezvládne. To je skoro vždy. Vidím, že se snaží kolikrát fakt držet, ale má slzy v očích. Je mi ho tak líto. A někdy se vzteká a brečí hodne. Netuším, jak to zvládá ve škole. Jak se k němu chovaji ostatní děti.
@ludmilaadamkova píše:
Holky a co děti a společenské hry? Může být neschopnost zvládat prohru indiakace nějakého problémů?
To nevím. Moje dítě prohry vůbec nezvládá. Nezvlada ani představu prohry - situace, kdy to ještě vůbec není jisté. A se mnou se prohry sní bát nemusí. Přesto je nešťastný. ![]()
@Anonymní píše:
Zjišťuji, že taky nic nezvládám. Ve všem nám bordel, vše dělám na poslední chvíli. A nemám chuť cokoliv dělat. Nebo energii? Dneska jsme nic nedělali. Opravdu na to nebyl čas. Starší dítě melo 7 úkolů. Na zítřek! To jsem si říkala, že to snad není normální, že je to za trest. Ale prý byli hodní.
Takže mladší dítě mělo smůlu. I když to považovalo za štěstí. ![]()
@Anonymní píše:
Tihle mi právě popisovala logopedka. Těm dětem chybí základní věci a pokud se to v tom vývoji „nedoplni“, tak jako by neměly na čem dál stavět.
Tady dávám takovou hezkou tabulku, ten vývoj jde odspodu směrem nahoru.
V tomhle právě pomáhá ta neurovyvojovka, to dítě si tom výbojem má možnost projít ještě jednou a ty primární reflexy, které přetrvávají, se nahradí.
Hodiny začíná chápat až teď v té třetí třídě…
Vy nemáte žádné podpůrné opatření do školy? Pokud má VD tak by ho ze spousty věcí neměli znamkovat. Pokud máš zprávu z poradny, podívej se, zda tam není věžička o slovním hodnocení, když tak si to tam nechej dopsat a požádej ve škole.
To sebevědomí je náročný, podporovat a nechat ho růst ve věcech, které mu jdou.
U nás ve škole s dětmi pracuje i psycholožka, a sama říká, že ve škole nemáme tlačit na pilu…co zvladnou, to zvládnou…