Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Já mám třináctiletou slečnu s ADHD a zkoušeli jsme opravdu mnoho. Takže s ohledem na to mi přijde nejdůležitější - budovat s dítětem pevný vztah založený na důvěře - teď v pubertě jako když najdeš - už jsme díky tomu vyřešili šikanu, sebepoškozování, panické ataky ze školy atd. A ono to vypadá samozřejmě, ale jde v podstatěo to milovat nejen dítě ale i zamilovat si to jeho ADHD. Dceři dlouho trvalo přijmout, že ADHD je pro ni dar a výhoda a zároveń to může být prokletí. Tady hodně pomohla individuální terapie se zaměřením na mindfullness - vrátilo jí to pocit, že může věci ovlivňovat, někdy dokonce řídit. Obrovské téma je SEBEHODNOTA a postoj k chybám jako informacím. V tomhle ohledu hodně pomohly i ADHD vzory - slavné osobnosti s ADHD a jejich příběhy např. web a film Nepozorní nebo Rosťa Novák a Michael Phelps, který měl největší krizi sebehodnoty a hlubokou depresi se sebevražednými tendencemi poté co vyhrál 10 olympijských medailí najednou i rozhovory s ním. pak je toho mraky i na zavrhovaném Tiktoku, to pomohlo na vědomí „že v tom není sama“, koukáme spolu, pak má i oblíbené ADHD youtubery. Co dál pomohlo hledat v čem je dobrá, to rozvíjet a na tom stavět na deficitu nic moc nepostavíš. Se soustředěním ji pomohla i cílená medikace od 9 let. Hodně musíme hlídat spánkový režim a spánkovou hygienu, protože to je trvale křehká oblast. Mně jako rodiči hodně pomohla kniha Fast Minds - je v češtině a díky ní jsem zjistila co všechno je ADHD a že ho mám taky
. Co se týče školy tak tam musíme vždy oceňovat proces a snahu nikoliv výsledky - to je past. A jestli tě to utěší tak některé věci trénujeme sedmým rokem a výsledek nula, holka vypadá jak mauglí když vylezl z lesa a co mě to stálo energie, času. Pak pomohla trochu i spolupráce s PPP a pak jsem musela „pohrotit“ školu neb nedodržovala podpůrné opatření a dceru sankcionovala za projevy ADHD. Tak jsem asi sice za hysterku, ale od té doby spolupráce funguje a škola i měla několik iniciativních návrhů, které se ujali např. může používat mobil na zaznamenání úkolů, pomůcky na matematiku má trvale ve škole, při testech na konci může jít stranou a číst si nahlas atd. No a jako rodiči bych Ti ze srdce doporučila si nalézt způsob jak si sama sobě dobít baterky a zbavit se pocitů viny a výchovného selhání. To je totiž cesta do pekla. Dceři samotné pomáhá těžkosti ADHD zvládat vysoká míra kreativity, nekonvenční způsob přemýšlení, specifický humor a pohyb, pohyb, pohyb, zvířata a potřebuje hodně Lásky a klidu (má i různé druhy abnormální senzitivity). Je to někdy extrémně náročné, ale zas se nikdy nenudíš a nutí tě to pořád se něco učit a pracovat nejen s dítkem ale i na sobě, nemáš šanci zlenivět a stagnovat
Můžu se prosím zeptat, jaký typ medikace vám pomohl?
@milwinka píše: Čtu, že máš teprve prvňáčka. Já mám dítě ve 3.třídě a druhé dítě v 1.třídě. S prvňákem nám opravdu stačí pár desítek minut o víkendu, ale se třeťákem už je to učení opravdu na delší dobu…my taky děláme školu u víkendu cca 2 hodiny v té 3.třídě. Je to obrovský rozdíl 1. versus 3.třída. Aspoň v naší rodině to tak vnímám. Takže se nedivím tady mamince třeťáka, že jim ta škola zabere tolik času.
Tak je rozdil 2 hodiny o vikendu a 2×3 hod, coz je 6 hodin. Ale treba to potreba je. To je mozne. Kdyz ji to dite dokaze tak dlouho kvalitne pracovat, tak proc ne. Ano, ja mam teprve prvnaka, ale s ADHD a ani ve 3.tride nebudeme pracovat 6hodin, protoze by to nebylo k nicemu. Takove deti se rychle pretizi a nekdy je min vic. Taky se porad zlepsuje, tak doufam, ze bude zas za 2 roky jinde. Prvni trida se obecne povazuje za tezkou, protoze je tam prechod ze skolky a dite, co zvlada spatne zmeny(autisticke rysy), tak ta adatace je dlouha. U tehhle hyperaktivcu casto neni takovy problem s ucenim jako se sezenim v lavici, dodrzovanim pravidel, zkratka s rezimem skoly, coz je zas jine nez ve skolce. Navic nova ucitelka, asistenta, jine deti, jine prostredi. Uvidime, ale myslim, ze pro nas bude narocnejsi ta 1.trida nez ta 3. Ty mas dite/deti s jakyma diagnozama?
@Anais Brno Vyjmenovaná slova sice odříká bez chyby jak básničku, ale beztak tam pak napíše měkké i..
Někdy mi to přijde jako tipovačka… Do toho vynechává čárky a háčky nad písmeny…no je to náročné.
A v angličtině tam je nejhorší to, že se to jinak píše a jinak čte.
Příspěvek upraven 11.03.23 v 16:33
@Oriseka píše:
Tak je rozdil 2 hodiny o vikendu a 2×3 hod, coz je 6 hodin. Ale treba to potreba je. To je mozne. Kdyz ji to dite dokaze tak dlouho kvalitne pracovat, tak proc ne. Ano, ja mam teprve prvnaka, ale s ADHD a ani ve 3.tride nebudeme pracovat 6hodin, protoze by to nebylo k nicemu. Takove deti se rychle pretizi a nekdy je min vic. Taky se porad zlepsuje, tak doufam, ze bude zas za 2 roky jinde. Prvni trida se obecne povazuje za tezkou, protoze je tam prechod ze skolky a dite, co zvlada spatne zmeny(autisticke rysy), tak ta adatace je dlouha. U tehhle hyperaktivcu casto neni takovy problem s ucenim jako se sezenim v lavici, dodrzovanim pravidel, zkratka s rezimem skoly, coz je zas jine nez ve skolce. Navic nova ucitelka, asistenta, jine deti, jine prostredi. Uvidime, ale myslim, ze pro nas bude narocnejsi ta 1.trida nez ta 3. Ty mas dite/deti s jakyma diagnozama?
Máme adhd. A opravdu se musíme věnovat škole o víkendu v sobotu i neděli cca 2 hodiny a to pouze ráno, protože odpoledne už se mi vůbec nesoustředí a přes týden po škole už se taky vůbec nesoustředí, proto co nejvíc využívám ten víkend dopoledne, kdy je ještě jakž takž použitelný. U nás je teda mnohem náročnější ta 3.třída a máme i nyní ve 3.třídě mnohem víc stížností od paní učitelky, než když byl v 1.třídě… prostě s náročnějším učivem je ta škola pro něj čím dál větší zátěž.
@milwinka píše:
Máme adhd. A opravdu se musíme věnovat škole o víkendu v sobotu i neděli cca 2 hodiny a to pouze ráno, protože odpoledne už se mi vůbec nesoustředí a přes týden po škole už se taky vůbec nesoustředí, proto co nejvíc využívám ten víkend dopoledne, kdy je ještě jakž takž použitelný. U nás je teda mnohem náročnější ta 3.třída a máme i nyní ve 3.třídě mnohem víc stížností od paní učitelky, než když byl v 1.třídě… prostě s náročnějším učivem je ta škola pro něj čím dál větší zátěž.
Bože, víš jak jsem ráda, že v tom nejsme sami
já se bojím co čtvrtá. Už mám na prázdniny nachystané nějaké pracovní listy k České republice, aby nebyl úplně mimo…
Dneska už škola hotová, zítra jsem mu slíbila volno, má pak týden jarnaky, tak budeme opalovat.
Ale jak píšeš, v jednom řádku bych napíše správně a o řádek níž už s chybou…
A to ještě musíme udělat čtenářský deník 🙉 bohudík už poslední knížka…
Ve čtvrté budou spojovat třídy, budou mít novou učitelku, tak to bude taky skok.
Teď čekám, kdy budou zase psát nějaké ty čtvrtletní písemky… Úplně mě dostávají kolegové a známí, my se s dětma učit nemusíme ![]()
@Oriseka všichni mě první třídou strašili. Rozhodně nebyla jednoduchá. Učili jsme se víc než letos, ale teď začala nová látka a zase se musíme učit o něco víc. Tento týden jsme jeli jak fretky. Včera byl už tak K. O., že celé odpoledne brečel a nechtěl nic. Stížností od učitelky i vychovatelky je víc než loni.
A třetí třída je náročná pro většinu dětí. Končí tam hraní a pohoda. Je tam opravdu dost věcí, co je potřeba se učit a dál to už jen přibývá.
@milwinka píše:
Tak u nas je prave nejvetsi problem s chovanim, takze stiznosti od ucitelky byly na dennim poradku. P. ucitelka moc tyto poruchy neuznava. Uz pred zacatkem skolniho roku se dala slyset, ze rodice detem zarizuji AP, aby deti nemusely pracovat
. Ja se ji snazila vysvetlit, ze ma-li nekdo diagnozu od klinickeho psychologa a z PPP dostal podpurne opatreni 4.stupne a AP na plny uvazek(vcetne druziny), tak ze to neni jen tak. Ale nepomohlo to. P. ucitelka proste si jela svoje, ze je to zdrave chytre dite. Nastesti si na skolu uz zvykl a od noveho roku zadne stiznosti. Tuk tuk. Jo, nechce se mu psat, ale to je proti problemum s chovanim prkotina.
@Anais Brno píše:
Bože, víš jak jsem ráda, že v tom nejsme samijá se bojím co čtvrtá. Už mám na prázdniny nachystané nějaké pracovní listy k České republice, aby nebyl úplně mimo…
Dneska už škola hotová, zítra jsem mu slíbila volno, má pak týden jarnaky, tak budeme opalovat.
Ale jak píšeš, v jednom řádku bych napíše správně a o řádek níž už s chybou…
A to ještě musíme udělat čtenářský deník 🙉 bohudík už poslední knížka…
Ve čtvrté budou spojovat třídy, budou mít novou učitelku, tak to bude taky skok.
Teď čekám, kdy budou zase psát nějaké ty čtvrtletní písemky… Úplně mě dostávají kolegové a známí, my se s dětma učit nemusíme
Jo, přesně. Taky mám v práci kolegyni se stejně starými dětmi a když jsem se jí ptala, jak zvládá učení s prvňákem a třeťakem dohromady, tak na mě hleděla, co jako řeším, vždyť jsou teprve na základce a jde jim to samo… Tak si pak připadám trapně, že musíme na tom učení tolik dřít. Navíc u nás jsou dost výkyvy ve školních výkonech asi podle toho jak se vyspí. Někdy se nesoustředi vůbec, některý den je to o dost lepší a nevím jak to ovlivnit. Začínám uvažovat o nějaké medikaci. Zatím dávám jen rybí tuk Esprico, bere to už několik let, ale efekt teda moc nevidím.
@Oriseka píše:
Tak u nas je prave nejvetsi problem s chovanim, takze stiznosti od ucitelky byly na dennim poradku. P. ucitelka moc tyto poruchy neuznava. Uz pred zacatkem skolniho roku se dala slyset, ze rodice detem zarizuji AP, aby deti nemusely pracovat. Ja se ji snazila vysvetlit, ze ma-li nekdo diagnozu od klinickeho psychologa a z PPP dostal podpurne opatreni 4.stupne a AP na plny uvazek(vcetne druziny), tak ze to neni jen tak. Ale nepomohlo to. P. ucitelka proste si jela svoje, ze je to zdrave chytre dite. Nastesti si na skolu uz zvykl a od noveho roku zadne stiznosti. Tuk tuk. Jo, nechce se mu psat, ale to je proti problemum s chovanim prkotina.
Tak s chováním máme bohužel taky problémy a taky bych řekla, že je to horší než v té 1.třídě..tam byl ještě takový zaražený z nového prostředí, ale teď už se dostatečně „otrkal“ a já jen trnu, kdy se mi zase ozve učitelka s nějakým problémem. ![]()
@Anonymní píše:
@Oriseka všichni mě první třídou strašili. Rozhodně nebyla jednoduchá. Učili jsme se víc než letos, ale teď začala nová látka a zase se musíme učit o něco víc. Tento týden jsme jeli jak fretky. Včera byl už tak K. O., že celé odpoledne brečel a nechtěl nic. Stížností od učitelky i vychovatelky je víc než loni.
A třetí třída je náročná pro většinu dětí. Končí tam hraní a pohoda. Je tam opravdu dost věcí, co je potřeba se učit a dál to už jen přibývá.
Jako ja slysela, ze je 3.trida tezka, ale to i o te prvni. My jsme nemocni, tak jsem zvedava, kdy to stihnem vsechno dodelat. Kazdy den chodi prace dost a ted nejsme schopni udelat nic. Jsme nemocni oba. Vychovatelku mame super, ta si nikdy nestezovala. Ucitelka ano, ale na chovani. V matice je nejlepsi ze tridy. Cteni ujde. Cte vsechno, co kde vidi. Nejhorsi je psani. Pise si, co potrebuje velkymi tiskacimi a v psacim pismu nevidi smysl. Krasopis to neni a nebude a jeste tech kecu, kdyz ma psat.
@milwinka píše:
Jo, přesně. Taky mám v práci kolegyni se stejně starými dětmi a když jsem se jí ptala, jak zvládá učení s prvňákem a třeťakem dohromady, tak na mě hleděla, co jako řeším, vždyť jsou teprve na základce a jde jim to samo… Tak si pak připadám trapně, že musíme na tom učení tolik dřít. Navíc u nás jsou dost výkyvy ve školních výkonech asi podle toho jak se vyspí. Někdy se nesoustředi vůbec, některý den je to o dost lepší a nevím jak to ovlivnit. Začínám uvažovat o nějaké medikaci. Zatím dávám jen rybí tuk Esprico, bere to už několik let, ale efekt teda moc nevidím.
A nezkouseli jste jiny rybi tuk? Kazdy ma trochu jine slozeni a prave kazdemu zabere neco jineho a nebo taky nic.
@milwinka píše:
Tak s chováním máme bohužel taky problémy a taky bych řekla, že je to horší než v té 1.třídě..tam byl ještě takový zaražený z nového prostředí, ale teď už se dostatečně „otrkal“ a já jen trnu, kdy se mi zase ozve učitelka s nějakým problémem.
Tak kdyz se dosud neozvala, tak dobry, ne? Uz je druhe pololeti. Zarazenost memu trvala jen mesic. Pak to byl celkem des. Maily chodily tak 3 krat tydne a od novejo roku jako kdyz utne. Snad to vydzi dlouho.
@Oriseka píše:
A nezkouseli jste jiny rybi tuk? Kazdy ma trochu jine slozeni a prave kazdemu zabere neco jineho a nebo taky nic.
Ano, ještě jsme zkoušeli Eye Q což je nyní Equazen a ještě jsme zkoušeli Concentrix. Zkusím to teda zase prostřídat.
@Oriseka píše:
Tak kdyz se dosud neozvala, tak dobry, ne? Uz je druhe pololeti. Zarazenost memu trvala jen mesic. Pak to byl celkem des. Maily chodily tak 3 krat tydne a od novejo roku jako kdyz utne. Snad to vydzi dlouho.
Tak u nás byla 1.třída zčásti distačně, takže asi i proto u nás přišly stížnosti od paní učitelky až později…