Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Našla jsem někoho, kde dělá Feuersteina a KUPOZ. Zatím jsem se do toho moc nezačetla. Máte někdo zkušenosti? Vím, že je to práce denně, ale… to je někdy opravdu problém. Mám dvě děti, obě mě potřebují a nerozpůlím se a nějaké kroužky jim dopřát chci - to by pro ně bylo opravdu zlé, kdybych jim je zrušila, protože jednak je to rozvíjí a pohybové potřebují a chtějí za každou cenu. Takže někdy přijedeme pozdě, někdy už na to není energie. Jak velký problém je, když se vynechá (může být i nemoc)? Nějaké cvičení už máme, tak aby ta kombinace nevadila. Našla jsem si i něco, co zkusím - třeba by to mé dítě chvilku sneslo. Původně jsem chtěla napsat motivovalo, ale ta motivace tam není.
Syn chodí 1× týdne na Feuersteina.
Jsou to pracovní listy, kde s ním pracuje vyškolený terapeut. Takže ty neděláš nic ![]()
Jsou to buď skupinové sezení, nebo individuální. Syn chodí individuálně. Začíná se vždy spojováním bodů, pak můžeš.
pokračovat v dalších instrumentech. Syn pokračuje teď v Porovnávání a pak bychom chtěli Instrukce. Pak mu dáme pauzu. Na biofeedback chodil v první třídě, těch prvních deset sezení mělo vliv na plynulost řeči, jinak bych neřekla, že to byl takový zázrak, měl 40 sezení celkem.
Neurovyvojovka je na tobě doma, je to série 4 cviků, koncipováno myslím na nějakých 40 týdnů. My teda jedeme pomaleji… má to odbourat přetrvávající primární reflexy.
Logo teď neděláme, čekáme, jak zafunguji rovnátka a pak se vrátíme k sykavkam…
@Anonymní píše:
Moje dítě je šťastné, když pojedeme někam do trampolínového centra, do bazénu, na lyže… samé pohybové aktivity. Ale tam teda nevím, co pochytí.Ten čas strávený spolu ale má rád.
Tak ja mam doma taky aktivniho clovicka a sportovce. Deti se uci porad. Nasavaji informace z okoli. Jsou to vedomosti, ktere ziskali prozitkem a tak jsou mnohem trvalejsi, nez neco nabiflovaneho u stolu. Pro nas je dulezite rozvijet socialni chovani, kamaradstvi, emocni inteligenci a to se muze prakticky vsude. Treba takova trampolina, tak to je fyzika a mechanika. Kde se nejlip odrazi a jakym zpusobem? Jake materialy s jakou strukturou jsou pouzity na trampolinu. Tolik trampolin v tolika radach a uz jsi u nasobilky. Precteme si pravidla pobytu v trampolinovem centru. Tak to mas cteni. Co se tam psalo-porozumeni cteneho textu, urazy-zdravoveda (soucast prvouky), vetrani, klimatizace, soucasne skakani vice deti ruzne vahy na trampoline-fyzika atd. Kdyz se diteti venujes, tak ho muzes naucit hodne. Deti si spolu povidaji a predaji si informace, neco se vzajemne nauci. Nekam na ty lyze jedete-zemepis, jdete na obed-stolovani, etiketa, chovani v restauraci. Jak funguje lanovka? Proc je nekde rozjezdovy pas a jinde ne? Taky je to relaxace, odpocinek, podporuje to dusevni zdravi, imunitu, fyzickou odolnost, vztahy v rodine…Me to prijde lepsi nez travit pul dne u uceni. Neco jineho je VŠ, tam uz je fakt potreba travit pri uceni hodiny, ale na 1.stupni? Nerikam se vubec neucit, ale ne tolik hodin.
@Oriseka píše:
Tak ja mam doma taky aktivniho clovicka a sportovce. Deti se uci porad. Nasavaji informace z okoli. Jsou to vedomosti, ktere ziskali prozitkem a tak jsou mnohem trvalejsi, nez neco nabiflovaneho u stolu. Pro nas je dulezite rozvijet socialni chovani, kamaradstvi, emocni inteligenci a to se muze prakticky vsude. Treba takova trampolina, tak to je fyzika a mechanika. Kde se nejlip odrazi a jakym zpusobem? Jake materialy s jakou strukturou jsou pouzity na trampolinu. Tolik trampolin v tolika radach a uz jsi u nasobilky. Precteme si pravidla pobytu v trampolinovem centru. Tak to mas cteni. Co se tam psalo-porozumeni cteneho textu, urazy-zdravoveda (soucast prvouky), vetrani, klimatizace, soucasne skakani vice deti ruzne vahy na trampoline-fyzika atd. Kdyz se diteti venujes, tak ho muzes naucit hodne. Deti si spolu povidaji a predaji si informace, neco se vzajemne nauci. Nekam na ty lyze jedete-zemepis, jdete na obed-stolovani, etiketa, chovani v restauraci. Jak funguje lanovka? Proc je nekde rozjezdovy pas a jinde ne? Taky je to relaxace, odpocinek, podporuje to dusevni zdravi, imunitu, fyzickou odolnost, vztahy v rodine…Me to prijde lepsi nez travit pul dne u uceni. Neco jineho je VŠ, tam uz je fakt potreba travit pri uceni hodiny, ale na 1.stupni? Nerikam se vubec neucit, ale ne tolik hodin.
Jako promiň, ale mé dítě by mi v tom trampolinovem centru zmizelo dřív, než bych stacila zaplatit vstupné ![]()
Mimoškolních aktivit má víc než dost, socialno je u něj v pohodě, tohle nechávám na přirozeném vývoji…
On je dost zvídavý, takže s otázkami přichází sám… už někdy ve školce se mě ptal, jak funguje motor auta…
Já nemám potřebu pořád do něj tlačit nějaké vědomosti, dyslektik jen tak od sebe opravdu nějaké pravidla a tabulky číst nebude, na to je dost chytrý, aby tě v tomhle prokoukl, stejně třeba jako tvůj navrhovaný systém nasobilky… To mi pro něj přijde víc fér si udělat povinnosti a pak mít volno… A já popravdě taky. Od 2,5 na logopedii plus ta dřina, než začal mluvit… Proto teď vzal třeba na milost tu neurovyvojovku, protože jsme mu vysvětlili, proč mu to a jak může pomoci.
Já nemám dítě, které utahnes manipulací, nebo na vařené nudli…
V běžném životě ví, jak se má chovat, restaurace, divadlo, kino, in je v běžném životě velmi šikovný. Klidně teď chodí vyzvedávat balicky na dobírku z výdejního místa, jde nakoupit, zařídí si, když něco potřebuje…jezdí sám MHD ze školy, do školy, umí uvařit jednodušší jídlo, pomáhá doma… Školu nechci vzdát, protože vím, že má potenciál jinde a ráda bych aby se pak že základky dostal na školu, ktera ho bude bavit…my našli tento fungující systém…
Edit: ono ne každé dítě má potřebu, aby do něj někdo pořád tlačil nějaké vědomosti. Když má o něco zájem, tak vysvětlím, pustíme si video, povídáme si o tom, ale abych ho prudila pořád mu něco tlačila do hlavy díky ne, taky ten relax potřebuju i já…
Příspěvek upraven 08.03.23 v 12:19
@Oriseka píše:
Tak když to čtu, tak jsem úplný d… Vůbec mě takové věci nenapadají a nejsem schopná dětem nic k tomu říct. Donutit číst děti nějaké pokyny? Ty už jsou dávno na trampolínách.
@Anonymní píše:
Tak když to čtu, tak jsem úplný d… Vůbec mě takové věci nenapadají a nejsem schopná dětem nic k tomu říct. Donutit číst děti nějaké pokyny? Ty už jsou dávno na trampolínách.
Tak na kazde dite pusobi neco jineho. Je rozdil ADHD a dysfatik, ikdyz se to kolikrat kombinuje. My cteme vsude informacni cedule. Nerikam, ze hned, ale po nejake dobe v ramci odpocinku a ano rikam detem informace, kdyz na ne zrovna narazime. Ono i na ruzne ADHD zabiraji ruzne pristupy. Mame tady skupinku maminek deti s ADHD a kazda zkousi neco jineho. Syn treba nema obrovsky intelekt, ale rekla bych spis prumerny nebo lehce nadprumer v nekterych oblastech a jinde je to zas horsi. Ma rad matiku, takze proste pocitame. Kdyz byl mladsi, tak ho tim slo uklidnit. Zapojil mozek a zapomnel na jine veci. Tyhle technicke veci ho taky hodne zajimaji. Cteme i encyklopedie. Ja treba taky nejsem moc ambiciozni rodic. Treba mi nevadi, kdyz bude mit syn treba dvojky a jestli se pak v 9.tride dostane/nedostane na skolu, tak to uz bude na nem. To uz bude velky. Ted treba cteme misto slabikare komiksy. Je to zabavnejsi a pak si to vezme sam i bez nuceni a cte si. Ten slabikar ma takove divne vety a slova, jak to skladaji z tech pismen, co deti umi. Ctyrlistek je jina zabava a myslim, ze prave o to jde, aby deti cteni bavilo a nebyla to jen povinnost.
@Oriseka píše:
Tak na kazde dite pusobi neco jineho. Je rozdil ADHD a dysfatik, ikdyz se to kolikrat kombinuje. My cteme vsude informacni cedule. Nerikam, ze hned, ale po nejake dobe v ramci odpocinku a ano rikam detem informace, kdyz na ne zrovna narazime. Ono i na ruzne ADHD zabiraji ruzne pristupy. Mame tady skupinku maminek deti s ADHD a kazda zkousi neco jineho. Syn treba nema obrovsky intelekt, ale rekla bych spis prumerny nebo lehce nadprumer v nekterych oblastech a jinde je to zas horsi. Ma rad matiku, takze proste pocitame. Kdyz byl mladsi, tak ho tim slo uklidnit. Zapojil mozek a zapomnel na jine veci. Tyhle technicke veci ho taky hodne zajimaji. Cteme i encyklopedie. Ja treba taky nejsem moc ambiciozni rodic. Treba mi nevadi, kdyz bude mit syn treba dvojky a jestli se pak v 9.tride dostane/nedostane na skolu, tak to uz bude na nem. To uz bude velky. Ted treba cteme misto slabikare komiksy. Je to zabavnejsi a pak si to vezme sam i bez nuceni a cte si. Ten slabikar ma takove divne vety a slova, jak to skladaji z tech pismen, co deti umi. Ctyrlistek je jina zabava a myslim, ze prave o to jde, aby deti cteni bavilo a nebyla to jen povinnost.
Komiksy jsem zkoušela. Nebaví ho. Bylo těžké i vybrat, protože písmo je menší nebo jiný typ písma, který nevyhovuje. Je to asi nejlepší z toho, co jsme měli, ale i tak nic moc. Čtyřlístek nebavil ani jedno mé dítě.
Dvojky mi opravdu nevadí, známky má horší. ![]()
@Oriseka píše:
Jenže ty nechápeš, že dyslektik ten text vnímá úplně jinak. Až po speciálním očním vyšetření jsem pochopila, že on tu stránku s tištěným textem vidí úplně jinak…v tom je ten problém…plus ten mozek ty informace zpracovává jinak…
Proto se zdá, že pracujeme dlouho, musi se prokousat tím tištěným psaným textem. A proto se učím s ním, protože jsem často ten, který mu to musí přečíst a vysvětlit… Však uvidíš sama, kolik toho ve škole bude přibývat…
A třeba takové dítě se šachy naučilo tak, že pozoroval kluky v družině, jak to hrají…
Prostě se potřebujete dostat na tu úroveň, aby s daným textem uměl pracovat sám…ve škole má sice asistentku, ale jde o to, aby byl v budoucnu samostatný…je to dlouhá cesta. A popravdě známky opravdu neřeším, tvému že ti budou stačit dvojky se upřímně opravdu musím usmat.
Nevíš, co je to mít dítě s VD a poruchami učení…
@Anais Brno píše:
Jojo, motivace, uděláme školu a pak jdeme ven, kolo, brusle, skejtpark, bazén, zahrát si nějakou hru, něco vyrábět… To pak jde jako po másle…
Jako jestli jednou zažijí, že mu něco ve skole jde samo, tak budu slavit…
Ví že zakladku nějak musí zvládnout, aby v životě mohl dělat, to co ho bude bavit.
Chce být řezbář, vím, že ho budou živit jeho šikovné ruce a kreativní hlava…
Tohle je bezva. Sikovne ruce jsou k nezaplaceni. Na tohle teda spolehat nemohu, protoze syn je na ruce nesikovny. Mel i problemy s jemnou motorikou. Celkem jsme to vycvicili, ale zadny zazrak. On chce delat IT, ale zatim na to teda talent neprojevil.
@Oriseka třeba naše dítě se nikdy nic prožitkem nenaučilo. My dřeme naprosto vše. On prostě hodně věcí nechápe.
A fyzika je fajn, ale u druháka mi je na nic.
Potřebuju, aby uměl měsíce. Učíme je už 3 roky. Dodnes je neumí.
Příští týden začínají násobilku.
Příští rok mě děsí vyjmenovaná slova a angličtina. Hodně věcí nechápe česky. Slova mu vypadávají. Plete si v češtině názvy barev…
My se taky hodně učíme. Děláme třeba hodinu každý den. Někdy i víc. Jen patky máme volné. Řešit, jestli bude mít dvojky? Já jsem za dvojky vděčná. Doufám, že mu dlouho vydrží. Čtení ho nebavilo a nebaví. Zkoušeli jsme vše možné.
@Anonymní píše:
Komiksy jsem zkoušela. Nebaví ho. Bylo těžké i vybrat, protože písmo je menší nebo jiný typ písma, který nevyhovuje. Je to asi nejlepší z toho, co jsme měli, ale i tak nic moc. Čtyřlístek nebavil ani jedno mé dítě.Dvojky mi opravdu nevadí, známky má horší.
Tak on je zatim v prvni tride. Ja si nejsem jista, jestli vubec ucitelka dava horsi znamky nez 2. Vlastne my hlavne resime to chovani. To je rekla bych vetsi problem nez znamky, protoze kdyz ho na skole nebudou chtit, tak to proste bude velky prusvih. Od noveho roku se v tom chovani zlepsil a ani nevim proc, kdyby zrovna postupoval nejakou terapii, tak to svedu na to a budu si rikat, jak to pekne zabira a ze to neni vyhozeny cas a penize. V nasi skupince taky nektere maminky podstupuji se svymi detmi x terapii a ze kazda stoji balik a kolikrat mi to prijde jako obchodovani s cizim nestestim. Obzvlast, co je tak trochu ezo. My teda taky chodili na terapie, ale na pojistovnu. Jestli to zabralo-kdovi.
@Anais Brno píše:
Jenže ty nechápeš, že dyslektik ten text vnímá úplně jinak. Až po speciálním očním vyšetření jsem pochopila, že on tu stránku s tištěným textem vidí úplně jinak…v tom je ten problém…plus ten mozek ty informace zpracovává jinak…
Proto se zdá, že pracujeme dlouho, musi se prokousat tím tištěným psaným textem. A proto se učím s ním, protože jsem často ten, který mu to musí přečíst a vysvětlit… Však uvidíš sama, kolik toho ve škole bude přibývat…
A třeba takové dítě se šachy naučilo tak, že pozoroval kluky v družině, jak to hrají…
Prostě se potřebujete dostat na tu úroveň, aby s daným textem uměl pracovat sám…ve škole má sice asistentku, ale jde o to, aby byl v budoucnu samostatný…je to dlouhá cesta. A popravdě známky opravdu neřeším, tvému že ti budou stačit dvojky se upřímně opravdu musím usmat.
Nevíš, co je to mít dítě s VD a poruchami učení…
Tak u nas je na poruchy uceni jeste brzy. To se urcuje pozdeji a ten prepoklad tam je. A ma taky diagnozu(neco mezi vyvojovou dysfazii a autismem). Dotaz zakladatelky znel hlavne na ADHD, coz je u nas vetsi problem. Ta druha diagnoza se spis ztraci. Nastesti. Ja ti tve metody nehanim. Super, ze pracujete. Me jen zarazili ty 3 hodiny.
@Anonymní píše:
@Oriseka třeba naše dítě se nikdy nic prožitkem nenaučilo. My dřeme naprosto vše. On prostě hodně věcí nechápe.
Příští rok mě děsí vyjmenovaná slova a angličtina. Hodně věcí nechápe česky. Slova mu vypadávají. Plete si v češtině názvy barev…
My se taky hodně učíme. Děláme třeba hodinu každý den. Někdy i víc. Jen patky máme volné. Řešit, jestli bude mít dvojky? Já jsem za dvojky vděčná. Doufám, že mu dlouho vydrží. Čtení ho nebavilo a nebaví. Zkoušeli jsme vše možné.
Zkus se podívat na tu neurovyvojovou terapii. Sice běh na delší trať, ale u syna je to ten kamínek, co nám chybí v té mozaice. Zlepšení o dobrou třetinu… ![]()
Hodiny, časová posloupnost, měsíce v roce… Takový super guláš
nejsi v tom sama…
@Anonymní píše:
Tak hodina denne mi prijde v pohode. A co rikas na 3 hodiny oba vikendove dny? Ale davate mi holky nadeji, ze tam porucha uceni nebude. Ona bohate staci porucha chovani. To si clovek vyzere ze vsech stran. Fyzika jako v ramci vseobecneho rozhledu. Me to prave prijde dulezite, aby ty deti mely na co navazat ve vyssich rocnicich. Taky jsem myslela, ze bude se ctenim problem, ale zatim cte venku vsechny napisy. Takze tukam. Ted nevim ten anonym. Tvuj syn ma ADHD nebo dysfazku ci oboje?
@Oriseka píše:
Tak on je zatim v prvni tride. Ja si nejsem jista, jestli vubec ucitelka dava horsi znamky nez 2. Vlastne my hlavne resime to chovani. To je rekla bych vetsi problem nez znamky, protoze kdyz ho na skole nebudou chtit, tak to proste bude velky prusvih. Od noveho roku se v tom chovani zlepsil a ani nevim proc, kdyby zrovna postupoval nejakou terapii, tak to svedu na to a budu si rikat, jak to pekne zabira a ze to neni vyhozeny cas a penize. V nasi skupince taky nektere maminky podstupuji se svymi detmi x terapii a ze kazda stoji balik a kolikrat mi to prijde jako obchodovani s cizim nestestim. Obzvlast, co je tak trochu ezo. My teda taky chodili na terapie, ale na pojistovnu.Jestli to zabralo-kdovi.
No právě. My taky děláme nějaká cvičení - ale jestli to něčemu pomáhá?
Jak to mám vědět, když nevím, jak by to bylo bez toho. Třeba se jen zbytečně trápíme, já, dítě. Třeba to pomáhá. Ale někdy si opravdu říkám, jestli by nebylo lepší dělat něco jiného.
Sedím vedle něj a když něco střelí od boku, tak mu řeknu, že má počítat a ne hádat.
Pokud chce utéct, vracim ho zpátky.