ADHD - 8 let

• Fotoalbum (19)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15995
8.3.23 07:12
@Anonymní píše:
Jaké problémy se vám objevily ve škole? To tady čtu často, že dítěti pomáhá vysoká inteligence. To u nás bohužel není. :( Já mám u sebe taky pocit, že asi nějaký problém mám. Ale začala jsem to nejvíce vnímat až s 2 dětma. To mám někdy pocit zoufalství, že to nedávám.Máš odkaz na nějaké dobré stránky? V češtině?

Neslo mu to, ale hlavne nechtel spolupracovat. Ve skole se uplne stahoval do sebe, vypinal, doma se zase neskutecne vztekal. Prvni pololeti se tak nejak cekali, jestli si to sedne, pak jim vymenili ucitelku za jinou, ktera ma i specialni pedagogiku, tak zavetrila problem a uz jsme jeli.
Uprimne ja hodne toho spis ctu/posloucham v anglictine, ale treba tohle na zbezne precteni vypada dobre
 https://codeoflife.cz/…ku-menit-se/

Ono to nemusis nejak studovat, zaklad je, ze dnes se uz nerazi teoriey ze mozek se vyvine a basta, a ze „stareho psa novym trikum nenaucis.“ Lze to, a i pomerne vyrazne, kdykoliv, i kdyz to mozna je o neco tezsi, nez v ranem veku. Takze se nemusis bat, ze je neco s mozkem uplne „dane.“ Jasne ADHD mozek uplne nepreprogamujes na „normalni,“ ale da se s tim „pracovat“…se vsim, a nikdy neni pozde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.23 08:46

Synovi je taky 8.
Taky je cita. Problémy jsou od mimina. Uřvaný, dráždivý, hypertonický, nespokojený. Jako batole byl šílený. Naprosto bez zábran. Pořád mi odnekud skákal. Kolikrát brečel, ale uklidnil se a šel znovu. Naprosto nepoučitelný.
Nevydrží u ničeho. Pořád se hýbe a vydává zvuky. Ani u jídla a tv nesedí v klidu.
Problémy jsou se vším. Čtení, psaní i matematika. Ale hlavně z nepozornosti. Napíše 10 příkladů, má tam 8 chyb, ale jak na něj sednu, tak nemá ani chybu a počítá to sám. Ale musím ho klidnit a nutit ke koncentraci.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
8.3.23 09:12

Já mám dítě s vývojovou dysfazii, pár dys jako Dyslexie, dysortografie posbíral, nějaká lehčí forma poruchy pozornosti a k tomu nadměrný intelekt. Takový zajímavý koktejl. Na jednu stranu dítě, které přemýšlí už v osmi / devíti jako o mnoho starší spolužáci a zároveň je v některých věcech někde na úrovni předškoláka ( třeba vloni na dovolené hrozné hysteraky, že je mu smutno po domově).
Důležité si najít odborníka, který vám poradí jak s dítětem pracovat ( mě hodně pomohl právě psycholog), ve škole mají super psycholožku, která s dětmi mívá každý týden sezení plus i s námi rodiči pak individuálně, mají dobrou speciální pedagožku. Ale nejvíc právě je vždy na rodičích. Kromě logopefie, kde chodíme od 2,5 let, jsme zkusili biofeedback, od loňského léta cvičíme neurovyvojovou terapií, chodí na Feuerstein…
Syna taky nebaví škola, snažíme se mu nabídnout mimoškolní aktivity, tak aby se mu to trochu vykompenzovalo…
Jen pro představu každý víkend věnujeme 3+3 hodiny učení… denně neurovyvojovka, jednou týdně Feuerstein…

• Citovat
  • Upravit
22314
8.3.23 09:25
@Anais Brno píše:
Já mám dítě s vývojovou dysfazii, pár dys jako Dyslexie, dysortografie posbíral, nějaká lehčí forma poruchy pozornosti a k tomu nadměrný intelekt. Takový zajímavý koktejl. Na jednu stranu dítě, které přemýšlí už v osmi / devíti jako o mnoho starší spolužáci a zároveň je v některých věcech někde na úrovni předškoláka ( třeba vloni na dovolené hrozné hysteraky, že je mu smutno po domově).
Důležité si najít odborníka, který vám poradí jak s dítětem pracovat ( mě hodně pomohl právě psycholog), ve škole mají super psycholožku, která s dětmi mívá každý týden sezení plus i s námi rodiči pak individuálně, mají dobrou speciální pedagožku. Ale nejvíc právě je vždy na rodičích. Kromě logopefie, kde chodíme od 2,5 let, jsme zkusili biofeedback, od loňského léta cvičíme neurovyvojovou terapií, chodí na Feuerstein…
Syna taky nebaví škola, snažíme se mu nabídnout mimoškolní aktivity, tak aby se mu to trochu vykompenzovalo…
Jen pro představu každý víkend věnujeme 3+3 hodiny učení… denně neurovyvojovka, jednou týdně Feuerstein…

Ty 3 hodiny uceni o vikendu mi prijdou teda docela drsne. To je 3. trida? Co se tak ucite tak dlouho, kdyz ma nadmerny intelekt? Mate toho hodne. Bala bych se pretizeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
8.3.23 09:45

@Oriseka no nadměrný intelekt sice ano, ale pro dítě s dyslexií je třeba jakékoli učení založené na vlastním studiu z čteného textu velmi náročné. Takže musí překonat ten blok, že v ten čteny text není nepřítel… V podstatě hodina je čeština plus náprava spec poruch učení, pracovní listy z poradny, pracujeme s pohyblivou abecedou, zrakovka…pak procvičuje matiku, něco z pracovních listů do prvouky, to je taková odpočinková věc, kde se třeba teď soustředíme na hodiny, časovou posloupnost, práci s kalendářem…no a pak angličtina. Je to v podstatě pro něj druhý cizí jazyk po rodné češtině… Ano je toho hodně, ale v mnoha předmětech má slovní hodnocení, jde o to, aby měl základy na kterých může stavět…v týdnu napíše jen úkol do školy, to už hlavu na nějaký příjem informací nemá. Ono u dětí s nadměrným intelektem, ale zároveň poruchami učení to není až tak jednoduché, jak to vypadá. Uvidíme, kam až se posune, jak docvicime neurovyvojovku, myslím, že to pro něj bude velký posun vpřed, aspoň jak se to jeví dosud
Edit. Vyvazujeme to jeho fyzickou aktivitou a manuální činnosti, to jsou věci, kde jeho mozek relaxuje a kde se realizuje. Je neuvěřitelně manuálně zručný, má potřebu stále něco vyrábět, tvořit, tam má volné pole působnosti… musíš najít ten balance…

Příspěvek upraven 08.03.23 v 10:08

• Citovat
  • Upravit
5837
8.3.23 09:56
@Anonymní píše:
Můj syn má asi ADHD. Občas mě nějaké jeho chování nebo přístup k nějakým věcem zarazil, občas jsem si říkala, že něco není v pořádku, občas mi někdo něco naznačil. Ve škole má problémy. A já se dneska utapim v tom, ze jsem špatná matka, že neumím pracovat se svým dítětem, je strašně citlivý, trápí se mi. Máte dítě s ADHD, ADD, popř. s nějakou jinou diagnózou, s potížemi? Kdy jste přišli na to, že něco není v pořádku? Co vám pomohlo, fungovalo?
…s neuroložkou máme dohodu, že nebude diagnoza (nechceme ofiko diagnozu), ve zprávě máme pouze „znaky ADHD“
Mám dvojčata (7let), které byly náročné, se svými návyky a zvyky a hlavně hyper.
  • Problém to byl pouze když na mě tlačila školka - "tohle musí umět, proč to neumí atd
  • Taky tlak rodiny byl humus „se jim asi nevěnuješ " a když lítáme po logopediich a vyšetřeních "z toho naděláš, z toho vyrostou“ :zed:
  • Nervní partner (díkybohu už ex :lol: )

Mě pomohlo dětem dopřát hodně, ale fakt hodně sportu a aktivit, kde použijí svou hyperaktivitu (a já si aspon taky zasportuju) s tím ovšem spojený dostatečný odpočinek (doma jsou pravidla v kolik do postele, vstává se furt stejně atd)… a nejvíce pomohlo - rozvoj potenciálů - kdy pracujeme na jejich silných stránkách (sport, kresba…) kdy to dotáhli na dost dobrou uroveň a jejich sebevědomí vyrostlo. Tím pádem se až pak dobře pracuje se slabými místy jako řeč, zklidňování, učení atd. ale na vše máme své metody, nacítit se na dítě je dost důležité :nevim: aby člověk věděl jak na něj.

A doplňuju : jak zaznělo níže…nejvíce se naučíme venku, při pohybu, kdy probíráme počty, slova, logopedii, jak věci fungují, dějepis atd. takže učivo nad učebnicí a sešitem je jen povinná nutnost (úkoly)

Příspěvek upraven 08.03.23 v 10:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22314
8.3.23 10:05
@Anais Brno píše:
@Oriseka no nadměrný intelekt sice ano, ale pro dítě s dyslexií je třeba jakékoli učení založené na vlastním studiu z čteného textu velmi náročné. Takže musí překonat ten blok, že v ten čteny text není nepřítel… V podstatě hodina je čeština plus náprava spec poruch učení, pracovní listy z poradny, pracujeme s pohyblivou abecedou, zrakovka…pak procvičuje matiku, něco z pracovních listů do prvouky, to je taková odpočinková věc, kde se třeba teď soustředíme na hodiny, časovou posloupnost, práci s kalendářem…no a pak angličtina. Je to v podstatě pro něj druhý cizí jazyk po rodné češtině… Ano je toho hodně, ale v mnoha předmětech má slovní hodnocení, jde o to, aby měl základy na kterých může stavět…v týdnu napíše jen úkol do školy, to už hlavu na nějaký příjem informací nemá. Ono u dětí s nadměrným intelektem, ale zároveň poruchami učení to není až tak jednoduché, jak to vypadá. Uvidíme, kam až se posune, jak docvicime neurovyvojovku, myslím, že to pro něj bude velký posun vpřed, aspoň jak se to jeví dosud

Nic mu nejde samo? Ja jsem pro praci s ditetem, ale dite potrebuje taky odpocinek, najit si vlastni zabavu, hrat si, byt venku. Syn je v 1.tride a delame skolu tak 20-30minut denne. Jeden vikendovy den vubec. Hodne jsme pracovali, kdyz byl mladsi, ale ted chodi do skoly a tam uz toho ma dost. To nejedete o vikendu nekam na vylet, na chatu, na navstevu? Dite se pri tom prirozene uci. Vic si i zapamatuje tim prozitkem, nez jen u stolu. Takto vam to nekdo doporucil? Ucit se 3 hidky denne? Kolik tech pracovnich listu z poradny mate, aby vam to vyslo na kazdy vikend?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
8.3.23 10:16

@Oriseka vždyť píšu, že v týdnu už na to nemá kapacitu…
Je to systém, který nám funguje…ano jsou víkendy, kdy neděláme nic, ale jinak je u nás příprava prostě směřována na víkend… Číst trochu plynule začal až v druhé polovině druhé třídy…
Jak bys chtěla dítě naučit číst, gramatiku, násobilku, cizí jazyk jen tak v běhu při běžných aktivitách?
Pracovních listů mám spoustu, vybírám dle potřeby.
V týdnu je schopný celé odpoledne buď být venku nebo teď opět období lega…
Jeho silnou stránkou je 3D, je schopný vymýšlet poměrně náročné konstrukce, vymyslet a realizovat…to je věc, která se ve škole neučí… chodí do řemeslného kroužku a tam je ve svém živlu…
Plus sport, na ten je šikovný hodně
On má evidentně technickou hlavu, ale toto využije později…třeba geometrie je pro něj levou zadní, ale musí pochopit zadání, což je to, kde jo VD někdy brzdí…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.3.23 10:36

Našla jsem někoho, kde dělá Feuersteina a KUPOZ. Zatím jsem se do toho moc nezačetla. Máte někdo zkušenosti? Vím, že je to práce denně, ale… to je někdy opravdu problém. Mám dvě děti, obě mě potřebují a nerozpůlím se a nějaké kroužky jim dopřát chci - to by pro ně bylo opravdu zlé, kdybych jim je zrušila, protože jednak je to rozvíjí a pohybové potřebují a chtějí za každou cenu. Takže někdy přijedeme pozdě, někdy už na to není energie. Jak velký problém je, když se vynechá (může být i nemoc)? Nějaké cvičení už máme, tak aby ta kombinace nevadila. Našla jsem si i něco, co zkusím - třeba by to mé dítě chvilku sneslo. Původně jsem chtěla napsat motivovalo, ale ta motivace tam není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.3.23 10:45
@Anais Brno píše:
Škola je to malá, žádný speciální pedagog tam není. Uvidíme, co bude po PPP - jsme objednaní. Co ten biofeedback - už jsem na to narazila, ale nevím přesně, o co jde, jak to pomáhá. Jaké máš zkušenosti? Cvičí teda nějaké cviky (neurovývojová terapie) a Feuerstein - není toho moc? Zvládá to? O víkendu každý den 3 hodiny - u nás naprosto nereálné. To je opravdu moc. Dítě totálně znechutím. Potřebuje mít od školy právě pauzu. Asi mám nějakou poruchu, protože teprve teď vidím, že neurovývojovka denně, Feuerstein jednou týdne. Můžeš mi to nějak trošku přiblížit, popř. poslat něco na ukázku?
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.3.23 10:46
@Anonymní píše:
Synovi je taky 8.
Taky je cita. Problémy jsou od mimina. Uřvaný, dráždivý, hypertonický, nespokojený. Jako batole byl šílený. Naprosto bez zábran. Pořád mi odnekud skákal. Kolikrát brečel, ale uklidnil se a šel znovu. Naprosto nepoučitelný.
Nevydrží u ničeho. Pořád se hýbe a vydává zvuky. Ani u jídla a tv nesedí v klidu.
Problémy jsou se vším. Čtení, psaní i matematika. Ale hlavně z nepozornosti. Napíše 10 příkladů, má tam 8 chyb, ale jak na něj sednu, tak nemá ani chybu a počítá to sám.Ale musím ho klidnit a nutit ke koncentraci.

Jak tohle děláš?

• Citovat
  • Upravit
22314
8.3.23 10:52
@Anais Brno píše:
@Oriseka vždyť píšu, že v týdnu už na to nemá kapacitu…
Je to systém, který nám funguje…ano jsou víkendy, kdy neděláme nic, ale jinak je u nás příprava prostě směřována na víkend… Číst trochu plynule začal až v druhé polovině druhé třídy…
Jak bys chtěla dítě naučit číst, gramatiku, násobilku, cizí jazyk jen tak v běhu při běžných aktivitách?
Pracovních listů mám spoustu, vybírám dle potřeby.
V týdnu je schopný celé odpoledne buď být venku nebo teď opět období lega…
Jeho silnou stránkou je 3D, je schopný vymýšlet poměrně náročné konstrukce, vymyslet a realizovat…to je věc, která se ve škole neučí… chodí do řemeslného kroužku a tam je ve svém živlu…
Plus sport, na ten je šikovný hodně
On má evidentně technickou hlavu, ale toto využije později…třeba geometrie je pro něj levou zadní, ale musí pochopit zadání, což je to, kde jo VD někdy brzdí…

Cizi jazyk a nasobilku by slo ucit urcite zabavne za pochodu. Nad gramatikou bych musela vic premyslet, jak ji zapojit. Urcite hry na slovni zadobu by sli. Me treba kdyby nekdo nutil sedet o vikendu 2×3 hodiny nad ucenim v tomto veku, tak by mi skolu totalne znechutil. Taky si myslim, ze je lepsi ucit v kratsich usecich casteji nez hodiny v kuse. Zvlast, kdyz pises o poruse pozornosti. I logopedie se doporucuje vicekrat denne a par minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.23 10:53
@Oriseka píše:
Nic mu nejde samo? Ja jsem pro praci s ditetem, ale dite potrebuje taky odpocinek, najit si vlastni zabavu, hrat si, byt venku. Syn je v 1.tride a delame skolu tak 20-30minut denne. Jeden vikendovy den vubec. Hodne jsme pracovali, kdyz byl mladsi, ale ted chodi do skoly a tam uz toho ma dost. To nejedete o vikendu nekam na vylet, na chatu, na navstevu? Dite se pri tom prirozene uci. Vic si i zapamatuje tim prozitkem, nez jen u stolu. Takto vam to nekdo doporucil? Ucit se 3 hidky denne? Kolik tech pracovnich listu z poradny mate, aby vam to vyslo na kazdy vikend?

Moje dítě je šťastné, když pojedeme někam do trampolínového centra, do bazénu, na lyže… samé pohybové aktivity. Ale tam teda nevím, co pochytí. :mrgreen: Ten čas strávený spolu ale má rád.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
8.3.23 10:59

@Oriseka víš, kdybych měla ten tajný recept, jak ho to naučit jinak a efektivně…
Jak se chceš naučit v angličtině slovíčka u dítěte, které má problém s vybavnosti slov i v češtině :mrgreen: plus ve třetí v angličtině už normálně píšou, tedy, slovíčka věty…
Násobilku kousek pochopit, to jsem koupila 100 bonbónů a kupickovali jsme, to mu došlo brzy, stejně tak dělení…
Si dojdi do knihkupectví a podívej se, co vás čeká v druhé a třetí třídě…pak napiš, jak tohle zvládáš učit zábavnou firmou za pochodu při běžných činnostech :pankac:
Za týden probrali vzdy vyjmenovaná slova např po B, další týden po L… teď budou znovu podrobněji probírat slovesa, podstatná jména… první třída je ještě pohoda…

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
8.3.23 11:04
@Anonymní píše:
Moje dítě je šťastné, když pojedeme někam do trampolínového centra, do bazénu, na lyže… samé pohybové aktivity. Ale tam teda nevím, co pochytí. :mrgreen: Ten čas strávený spolu ale má rád.

Jojo, motivace, uděláme školu a pak jdeme ven, kolo, brusle, skejtpark, bazén, zahrát si nějakou hru, něco vyrábět… To pak jde jako po másle…
Jako jestli jednou zažijí, že mu něco ve skole jde samo, tak budu slavit…
Ví že zakladku nějak musí zvládnout, aby v životě mohl dělat, to co ho bude bavit.
Chce být řezbář, vím, že ho budou živit jeho šikovné ruce a kreativní hlava…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA