Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@simnasa Syn VD expresívní a ADD diagnózu určili ve 4rech letech, kdy už téměř rok chodil do běžné státní školky. První návštěva pedopsychiatra dopadla dost udesne, bylo to v ramci diagnostického pobytu syn už unavený, otrávený všemi lékaři a otázkama.
Medikace samozřejmě zazněla. Tenkrát jsem odmítla že je malý, ve školce s ním učitelky problém neměly, já doma taktéž ne, mezi sourozenci problém taky nebyl, tak jsem neviděla důvod. Začali jsme jen dávat doplňky stravy - rybí tuk a vít. B.
K psychiatrovi chodíme jednou za rok. V současné době syn téměř sedm let (V dubnu). Ma odklad a chodí do přípravné třídy. VD téměř kompenzována, ADD stale přetrvává ale lepší. Učitelka ve škole si ho ale chválí, že je šikovný a dobre motivovatelny.
Zatím medikace nedáváme a nemáme to v plánu. Uvidíme co příští rok v první třídě. Ale věřím že to zvládneme bez medikace. Pokud bude potřeba nebráním se tomu za každou cenu, ale v predskolni věku k tomu nevidím opodstatněný důvod ![]()
@Veveří Syn bral nejdřív Ritalin - ten mu ale prohluboval úzkosti, tak jsme přešli na Stratteru. Strattera naprosto úžasná, syn na sobě tu změnu také poznal, ve škole spokojený (protože bez medikace ho rušilo vše). Velice plíživě přestával jíst. Psychiatričce jsem to říkala, nicméně ji přišlo divné, že by nechutenství přišlo po roce braní. Ve chvíli, kdy už nebyl schopný sníst ani jeden suchý rohlík denně jsem zahlásila, že Stratteru vysazujeme a potřebuji jen postup, jak na to. Po vysazení začal mít zase chuť k jídlu. Bylo to pozvolné (žádný velký nástup hladu, který jsem čekala, se nekonal), ale sám si uvědomil, že najednou rozpozná, jak co chutná, protože mu všechno přišlo bez chuti. Velice negativně vnímal opět nástup ADHD a několikrát mi plakal, že chce být raději hubený a s nechutenstvím, ale že to nesoustředění je pro něj hrozné. Po domluvě se školou jsme opětovně již nic nenasadili. Je to víc práce, ale syn si už uvykl na to, že díky odbíhavým myšlenkám děláme úkoly 3× déle a známky má horší. Za rok přibral 10 kg, vypadá již jako jeho vrstevníci a ne ramínko na šaty. Ale znám děti, které ji berou několik let a jim to opravdu sedne. Takže kdybych to řešila s jiným dítětem, tak bych do ní asi v případě, že by byla potřeba, šla znova. ![]()
@simnasa Ve vašem případě bych rozhodně nenasazovala. Vždyť není důvod. Dítě to nepotřebuje, učitelé to nepotřebují, vy to nepotřebujete. Jediné, co potřebujete, je změnit psychiatra. Protože aby nasazoval takové léky při ledabylém vyšetření, to by se mi hodně nelíbilo. Potravinové doplňky nejsou tak bezmocné, také dáváme. ![]()
@simnasa píše:
Děkuji za odpovědi, máme ADHD a Vývojovou disfazii a prý AS ale to jsem mi nezdá , pár příznaků má ale to má každý u mnoho nemocí. Nehledě na všechny jsme se rozhodly jít přírodní cestou, je moc malý a agresivní není, chodí do speciální školky pro děti s různými vadami. Je to uzpůsobená školka pro tyto děti, mají tam logopedii, různá cvičení atd. Učitelka říkala že je hodný a snaživý.
K doktorce -byly jsme u ní poprvé a návštěva proběhla stylem, že seděla za stolem, vyptala se na podstatné věci napsala zprávu, prý potřebuje zklidnit tak hned prášky že eyeq co dáváme je jen doplněk. Studená, neusmála se a co bylo zvláštní s malým ani nepromluvila, ani ho nepozorovala, nevím nevím Měla jsem jí na doporučení od jedné maminky co řeší se synem to samý, ale už asi nepůjdeme.
Když jsme četly příbalový leták, halucinace, slyšení zvuků, depresenechci mít doma zombí.
Jen mě zajímalo jestli má někdo u tak malého dítěte zkušenosti, začala jsem hodně číst a myslím si že to jde i přírodní cestou a tou mi půjdeme a věřím že se to zlepší
Děkuji že jste si udělali čas na odpověděli
Tak takové vyšetření by se mi tedy nelíbilo.Navíc z tvého líčení nemám pocit,že by se s léky nedalo zatím počkat.Myslím si,že Strattera je dobrá,pro školní děti někdy vysvobození.Ale vždyť tvůj syn bude ještě dozrávat,proč teď dávat léky.Počkala bych.
@Kakika @jopo moc děkuju za informace, jsou pro nás moc cenné vaše zkušenosti se Stratterou. V únoru máme jít na vyšetření, na kterém se má rozhodnout, jak se bude postupovat. Ještě jednou moc děkuju a ať nám děti dělají radost ![]()
@Veveří ahoj zajímalo by mě, jestli jste nakonec na Stratteru přešli a případné zkušenosti s léčbou. Děkuji, pokud budeš mít chuť se podělit, budu ráda.
Tak nakonec jsme zůstali u Ritalinu. Ale kdyby se to zhoršovalo, zkusila by se Stratera. Syn je pořád dost hubený, takže bojujeme. Doktorka říkala, že i Stratera působí anorekticky a je to pro tělo větší nálož než Ritalin. Nechuť k jídlu prý způsobují všechny léky na ADHD. Někomu prý sedne dobře a u někoho se musí okamžitě vysazovat kvůli vedlejším účinkům. Taky jsem se ptala, jak dlouho se stimulancia nebo jiné léky na ADHD užívají - prý je to individuální, ale po 16 roce už to všechno funguje jen jako placebo, protože odpovědné centrum v mozku už ukončí svůj vývoj.
@simnasa píše:
Děkuji za odpovědi, máme ADHD a Vývojovou disfazii a prý AS ale to jsem mi nezdá , pár příznaků má ale to má každý u mnoho nemocí. Nehledě na všechny jsme se rozhodly jít přírodní cestou, je moc malý a agresivní není, chodí do speciální školky pro děti s různými vadami. Je to uzpůsobená školka pro tyto děti, mají tam logopedii, různá cvičení atd. Učitelka říkala že je hodný a snaživý.
K doktorce -byly jsme u ní poprvé a návštěva proběhla stylem, že seděla za stolem, vyptala se na podstatné věci napsala zprávu, prý potřebuje zklidnit tak hned prášky že eyeq co dáváme je jen doplněk. Studená, neusmála se a co bylo zvláštní s malým ani nepromluvila, ani ho nepozorovala, nevím nevím Měla jsem jí na doporučení od jedné maminky co řeší se synem to samý, ale už asi nepůjdeme.
Když jsme četly příbalový leták, halucinace, slyšení zvuků, depresenechci mít doma zombí.
Jen mě zajímalo jestli má někdo u tak malého dítěte zkušenosti, začala jsem hodně číst a myslím si že to jde i přírodní cestou a tou mi půjdeme a věřím že se to zlepší
Děkuji že jste si udělali čas na odpověděli
Muzu se zeptat, na základě ceho urcili AS u takto maleho ditete?
@Veveří v pubertě se tyto léky už většinou vysazují
@lamicina my jsme přešli z ritalinu na stratteru a mám takový pocit, že dítěti sedla lépe. Ritalin po pár týdnech přestal úplně účinkovat, nástup účinku strattery trval déle, ale mám pocit, že dítě s ní funguje lépe. Ty rozdíly nejsou tak markantní jak u ritalinu, který má účinek okamžitě po první tabletce. U strattery se dítě „lepší“ postupně.
Mám dítě taky hubené, ale s chutí k jídlu normální až větší a tedy na toto léky vliv neměly. Nepozoruju u něho žádný vedlejší účinek.
@Anonymní píše:
@Veveří v pubertě se tyto léky už většinou vysazují@lamicina my jsme přešli z ritalinu na stratteru a mám takový pocit, že dítěti sedla lépe. Ritalin po pár týdnech přestal úplně účinkovat, nástup účinku strattery trval déle, ale mám pocit, že dítě s ní funguje lépe. Ty rozdíly nejsou tak markantní jak u ritalinu, který má účinek okamžitě po první tabletce. U strattery se dítě „lepší“ postupně.
Mám dítě taky hubené, ale s chutí k jídlu normální až větší a tedy na toto léky vliv neměly. Nepozoruju u něho žádný vedlejší účinek.
díky za odpověď, u nás byla první volba strattera, ritalin jsme jednak nechtěli a jednak není vhodný kvůli úzkostem. Strattera sedí dobře, jako jo dítko jí méně, ale tak u nás ničemu nevadí
. Mně taky zajímalo, jestli má někdo zkušenost s přerušovaným užíváním. Psychiatrička navrhuje o prázdninách udělat pauzu a taky má dětské pacienty, co takhle užívají nebo jen ve všední den a víkendy neberou. Jinak u nás v rodině je Strattera velmi úspěšná i u dospělých. Dvě ženy roky léčené pro bipolární poruchu bez většího efektu, jedna dokonce invalidizovaná. Po nasazení Stratery do roka razantní zlepšení, dokonce návrat do pracovního procesu.
@lamicina já si myslím, že na víkendy můžeš vynechávat max ritalin, který má krátkodobý nástup účinku, vynechávat stratteru je za mě na tak krátkou dobu nesmysl.
Na vynechání přes prázdniny jsem se zrovna včera ptala psychiatričky a ona mi to u mého dítěte nedoporučila. U něj se účinek začal postupně ukazovat po cca 6 týdnech užívání, takže bychom vynechali na dva týdny
Říkala mi, že to dělá max u dětí, které právě mají problém s přibíráním a nechutenstvím
@Anonymní píše:
@lamicina já si myslím, že na víkendy můžeš vynechávat max ritalin, který má krátkodobý nástup účinku, vynechávat stratteru je za mě na tak krátkou dobu nesmysl.
Na vynechání přes prázdniny jsem se zrovna včera ptala psychiatričky a ona mi to u mého dítěte nedoporučila. U něj se účinek začal postupně ukazovat po cca 6 týdnech užívání, takže bychom vynechali na dva týdnyŘíkala mi, že to dělá max u dětí, které právě mají problém s přibíráním a nechutenstvím
no u nás účinky Stratery nastoupily do třech dnů u testovací dávky, teď už je na dávce léčebné a proto nám to doktorka navrhuje upravit takto, ví že nejsme úplně práškovací typy. Já to zas vidím tak, že jakákoliv změna režimu dítko lehce rozkymácí a v létě má tábory a soustředění, takže nevím jestli je úplně nejlepší vysadit. Naše doktorka jde zas cestou minimální zátěže, tam kde je dobrá odezva na účinnou látku. Tak mě zajímalo, jestli už s tím někdo má zkušenost.
@jopo píše:
@lamicina mužů se zeptat jakou dávku v mg bere a kolik váží?
bere 35mg/den a váží 40kg, začínala na 10mg/den. A s tím vysazením přes prázdniny navrhovala vysadit už poslední týden v červnu a nasadit poslední srpnový týden. Tak ještě právě rozmýšlíme.
Zdravím, chtěla bych se zeptat:Dneska jsme od psychiatričky dostali lék Strattera 10 mg na začátek, postupně budeme navyšovat.
Ale otázka zní:stěžovala si vaše dítka po tomto léku na bolesti břicha? Doktorka mě na to upozornila, že je to prý docela častý jev. A vzhledem k tomu, že chodíme na gastro kvůli tomu, že má dcera často zácpu, tak se bojím, aby se to ještě nějak nezhoršilo. Říkala jsem jí to, ona ale, že by to mělo být v pohodě. Mám trochu strach. Dcera ještě k tomu bere léky na epilepsii, konkrétně Timonil a Liskantin, který už dobírá a od července ho mít nebude vůbec, protože záchvaty nemá, je po operaci mozku, kdy odstranili epileptické ložisko.
Díky za vaše příspěvky ![]()
@Jančakecalka
důležité je užívat hlavně po jídle nebo se zaplněným žaludkem. Dcera z toho důvodu užívá večer, protože snídala velice málo a po Stratteře přestala snídat úplně. Jednou si stěžovala na bolesti žaludku a jednou zvracela. U dospělých jsem se setkala s nechutenstvím, zvracením a změnou chuti jídel a nápojů. Jedna klientka např. uváděla, že káva má jinou chuť a nesnese jí. Tu dávku 10mg snášela dcera bez potíží a léčebné účinky daleko převyšují ty vedlejší. Jako všechno je to individuální, znám dítka co zrovna Startteru snáší parádně a pak dvě, co musela vysadit. Lepší je se naladit pozitivně, ať na dcerku nepřenášíš svoji úzkost.