Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My jsme to museli vysadit, protože nechutenství bylo opravdu v hrozné míře a léčebný efekt skoro nula. Tak teď máme Ritalin a dobrý.
Bříško jí nebolelo, ale to nechutenství bylo celodenní.
@Anonymní píše:
@Jančakecalka
důležité je užívat hlavně po jídle nebo se zaplněným žaludkem. Dcera z toho důvodu užívá večer, protože snídala velice málo a po Stratteře přestala snídat úplně. Jednou si stěžovala na bolesti žaludku a jednou zvracela. U dospělých jsem se setkala s nechutenstvím, zvracením a změnou chuti jídel a nápojů. Jedna klientka např. uváděla, že káva má jinou chuť a nesnese jí. Tu dávku 10mg snášela dcera bez potíží a léčebné účinky daleko převyšují ty vedlejší. Jako všechno je to individuální, znám dítka co zrovna Startteru snáší parádně a pak dvě, co musela vysadit. Lepší je se naladit pozitivně, ať na dcerku nepřenášíš svoji úzkost.
Děkuju.
S tím jídlem asi bude trochu problém, protože dcera musí vztávat do školy dost brzy, protože ji vozíme do jiného města do školy a ráno se jí moc snídat nechce, takže v tom vidím velké obavy. Navíc tam musí mít i pauzu mezi léky na epi, aby neměla hned vše najednou. Doktorka mi právě říkala, že pokud by s tím byl problém, budeme muset dávat Stratteru večer před spaním.
Takže na tom budeme asi jako u vás.
O tom zvracení mi taky říkala doktorka, že pokud se to stane, abych hned volala nebo druhý den, pokud už tam nebude a budeme hledat jiné řešení.
Já to pozitivně beru, protože to jak to teď s dcerou je, je dost komplikovaný, bohužel. Jen doufám, že to k něčemu bude.
Na to nechutenství jsem připravená, to bylo i po nasazení antiepileptik, ale bylo to jen na přechodnou dobu.
Tak uvidíme, děkuji. ![]()
@mau-mau píše:
My jsme to museli vysadit, protože nechutenství bylo opravdu v hrozné míře a léčebný efekt skoro nula. Tak teď máme Ritalin a dobrý.Bříško jí nebolelo, ale to nechutenství bylo celodenní.
Děkuji za info, právě toho se také obávám, jak jsem psala o příspěvek výše, nechutenství měla už i v době antiepileptik, ale upravilo se to.
O Ritalinu mi mudr. říkala, ale dala raději tohle, protože prý snad je to šetrnější. Já tomu nerozumím, tak důvěřuju jí.
Jak dlouho jste to brali, že efekt téměř nula? Děsí mě to, ikdyž vím, že každé dítě je jiné.
@Jančakecalka brali jsme to asi půl roku. Různá dávkování, jelikož nebyl efekt, tak se to navyšovalo a jak se to navyšovalo, tak to hlavně bylo vidět na tom jídle, horší a horší. Hrozně zhubla, pak už byla taková bez života a řekla jsem dost! Jak jsme to vysadili, tak první den by sežrala i nás.
Byla v hrozném deficitu. Možná jsme to zkoušeli i déle než půl roku. Ten Ritalin dělá nechutenství taky, ale v menší míře. Ráno ho dostane po snídani a pak tedy ve škole nesvačí, protože nemá chuť, a pak má až oběd. Ale snídá dost a oběd je za cca 4h, tak to jde. Efekt ADHD je ale opravdu velký, tak to holt tolerujeme. Jinak by ve škole nefungovala
odpoledne jí normálně, tak to dožene. ![]()
@mau-mau píše:
@Jančakecalka brali jsme to asi půl roku. Různá dávkování, jelikož nebyl efekt, tak se to navyšovalo a jak se to navyšovalo, tak to hlavně bylo vidět na tom jídle, horší a horší. Hrozně zhubla, pak už byla taková bez života a řekla jsem dost! Jak jsme to vysadili, tak první den by sežrala i nás.Byla v hrozném deficitu. Možná jsme to zkoušeli i déle než půl roku. Ten Ritalin dělá nechutenství taky, ale v menší míře. Ráno ho dostane po snídani a pak tedy ve škole nesvačí, protože nemá chuť, a pak má až oběd. Ale snídá dost a oběd je za cca 4h, tak to jde. Efekt ADHD je ale opravdu velký, tak to holt tolerujeme. Jinak by ve škole nefungovala
odpoledne jí normálně, tak to dožene.
Děkuju za info. ![]()
No, uvidím, teď musíme počkat do začátku prázdnin a pak nasadíme. Včera jsme byli ještě na měření tlaku a pulsu, vše o. k., tak snad to bude dobrý i po zahájení léčby.
Z toho nechutenství mám strach trochu, ale doktorka mě ujistila, že kdyby byl jakýkoliv problém, abych volala, že ukončíme. Tak uvidíme.
Tak dcera to brala do konce prázdnin a velký efekt to zrovna nemělo. Co se týče nechutenství, tak to neměla vubec a ani bolesti břicha. Naopak byla po ní ještě více agresivnější. V pondělí mám volat a domluvíme se s doktorkou, co dál, ale nemyslím, že by to měla brát dál, když efekt nic moc a vzhledem k tomu, co je to asi za sajrajt…
Se to nějak pomotalo a příspěvek se dostl do toho předchozího
poslední dobou mi to tady nějak blbne ![]()
Začíná to_ Tak dcera to brala…
Vůbec bych se toho nebála, můj syn bere Stratteru 7let je nejlepší, vůbec není pravda, že se po ní hubne, můj syn po ní zas přibral
ovšem je báječná na soustředění a pozornost, lékařka asi tak 2× do roka ho měřila a hlavně vážila a dle toho vypočítala jakou mate mít Stratteru na mg.Tak to si taky hlídejte, protože, když budete mít špatně spočítané mg, tak děcku třeba ani moc nepomůže. A bere se ráno, znám lidi co to dávají děcku večer, což je blbost. Dalši blbost je vysazovat třeba na prázdniny a nasazovat školním rokem, protože zas jedete od začatku, protoze se nasazuje v menšich mg a postupně se přidává kolik máte mít mg.tak než to zase začne působit, postupně a pozvolně- je dítě dost hyperaktivní a nepozorné, tak i když jsou prázdniny, ponechte tu samou dávku dítěti.
A ještě bych dodala, že se postupně Strattera nasazuje mg a synovi to třeba trvalo 3 týdny, než to opravdu zabralo a to samé, když se to vysazuje, zas se to vysazuje, postupně se snižuje davka mg, neděla se to, že prostě přestanete brát, to jedině v případě, že asi druhý den začnete brát něco jiného.
Tady zakladatelka, hlásím se po dvou letech. Syn nakonec přešel z Ritalinu na Stratteru, přesněji na její levnější variantu Atominex a zatím mu to sedí, i když pravda, nebylo moc příležitostí to vyzkoušet ve škole. Bere to od podzimu. Pomohla určitě i změna školy s větší podporou. Jinak jak to začal brát, trvalo pár týdnů, než ho přešla bolest břicha a nechutenství. Teď už je to ok, je na nízké dávce 25 mg.
Jak píšu, syn jí bere 7 let, má dávku 80mg, ale hlavně nikdy jsme nedoplaceli v žádné lékárně ani 1 Kč. Jste za ní platili??
Závěrem je vlastně jedno co kdo bere, ale hlavně, aby to dítku pomohlo ![]()
@pavluska71 my nedoplácíme nic, ale pro pojišťovnu je Strattera dražší, proto dr. volila Atominex se stejnou účinnou látkou. Rozdíl je jen ve výrobci a ceně. Doktoři mají fin. limity.
Ještě k té škole - mají ve třídě asistenta i pro jiné děti a ředitel synovi umožnil dělat si výtvarku doma, protože odpoledne už bývá unavený a ruší. Mluvím tedy o těch 6 týdnech, co byl ve škole 🙈
@pavluska71 uzivat stratteru vecer neni blbost. Neni jako ritalin, ucinky se uvolnuji postupne, takze se nemusi brat striktne rano. Naopak nekterym detem brani vecer vic vyhovuje.
@pavluska71 píše:
Vůbec bych se toho nebála, můj syn bere Stratteru 7let je nejlepší, vůbec není pravda, že se po ní hubne, můj syn po ní zas přibralovšem je báječná na soustředění a pozornost, lékařka asi tak 2× do roka ho měřila a hlavně vážila a dle toho vypočítala jakou mate mít Stratteru na mg.Tak to si taky hlídejte, protože, když budete mít špatně spočítané mg, tak děcku třeba ani moc nepomůže. A bere se ráno, znám lidi co to dávají děcku večer, což je blbost. Dalši blbost je vysazovat třeba na prázdniny a nasazovat školním rokem, protože zas jedete od začatku, protoze se nasazuje v menšich mg a postupně se přidává kolik máte mít mg.tak než to zase začne působit, postupně a pozvolně- je dítě dost hyperaktivní a nepozorné, tak i když jsou prázdniny, ponechte tu samou dávku dítěti.
Hele, ty hvězdo, to, že zrovna tvůj kluk přibral, neznamená, že je lež, že někomu jinému způsobuje celodenní nechutenství. A že je nejlepší, co to je za vyjádření?? Mluv laskavě přesně a za sebe a dávej bacha na to, co píšeš. Měla jsi napsat „mému synovi zabírá nejlépe a nezhubl po ní“. A ne, že je lež, že někdo hubne!! Moje dcera měla celodenní odpor k jídlu a zhubla v 6 letech na 17 kg. Jak jsme to vysadili, začala jíst jak zjednaná. A pro nás byla naprosto k ničemu, efekt nula, zato s Ritalinem se soustředí perfektně. Takže každému dítěti evidentně vyhovuje něco jiného.
Hale ty hvězdo, bav se slušně, nikdo se tady nebavil o tvé holce, ani o tobě, ani zrovna o tvém příspěvku a nikoho tady nenapadám, ani nebavím se o konkrétní osobě. Že je “nejlepší” jsem psala s dodatkem o soustředění a pozornosti, stačí pořádně číst a v následujícím příspěvku jsem psala, že je jedno- kdo co bere, ale hlavně, aby to dítku pomohlo
, ale i ty dávej pozor co píšeš, protože po příspěvku jako je tvůj, bych se bála dát dítěti uvedený lék. A trochu slušnosti a pokory by tě neuškodilo. Tak konflikní a vztahovačnou osobu jsem dlouho nezažila, přitom tady k tobě a tvému dítěti nikdo nic nepsal!!! ![]()