Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, od ledna jsem pres Aegean airlines mela koupenou letenku Rhodos-Praha s prestupem v Athenach + jsem za 30 euro dokoupila zavazadlo. Letenka byl tzv. Go Light – non refundable, ale to jsem chapala tak, ze s ni nemohu hybat a dostat penize zpet pokud z me strany dojde k tomu, ze nepoletim. Pred cca 10 dny mi zrusily let Atheny – Praha a v mailu nabizely penize zpet nebo zdarma prebookovani. Samozrejme jsem chtela penize zpet, ale bez odpovedi. Pred tremi dny zrusili let cely, tak jsem se radovala jak dostanu vsechny penize zpatky. Ale v novem mailu uz nenabizeji penize zpet. Pouze prebookovani zdarma nebo voucher v cene predchozi letenky (ani nedostanu celou castku, protoze vic jak 1/3 letenky jsou poplatky a taxy, ktere se tam nepocitaji). Tak jsem procetla prepravni podminky a najednou nikde nic o vraceni penez zpet. Proste nabizeji pouze prebookovani a vouchery. Samozrejme na me maily a zpravy na FB nikdo nereaguje a celych 10 dni je nemozne se tam dovolat. Chapu, ze linky jsou pretizene, ale co kdyz se s nimi nedokazu spojit do dne odletu (coz bylo 28.3.), budu mit stale narok na neco z jejich strany? Aegean neni zadna mala pofiderni spolecnost, tak me tohle jednani prekvapuje. Na FB je mnoho komentaru lidi ve stejne situaci a hodne nastvanych lidi. Vazne na tohle maji pravo? Let zrusili oni. Chci pe nize za sluzby ktere jsem nemohla uzivat.
@mavroidis
Myslím, že teď jsou i horší věci madam… ![]()
Můžete přijít ještě o mnohem víc.
Doku jde jen o peníze buďte ráda.
@Pajik 76 píše:
@mavroidis
Myslím, že teď jsou i horší věci madam…
Můžete přijít ještě o mnohem víc.
Doku jde jen o peníze buďte ráda.
Svym zpusobem mate pravdu, ale na to jsem se neptala. Taky byste nejasala. Navic v aktualni situaci by se mi penize vice nez hodily.
@divine woman píše:
Tak se nauč řádně anglicky. Non refundable je to podstatné.
Nicméně to neznamená, že je to non-refundable i v případě, že to zrušil aerolinka.
Vše se řídí obchodními podmínkami platnými v době nákupu.
@divine woman píše:
Tak se nauč řádně anglicky. Non refundable je to podstatné.
Ja vim co je non refundable, proto taky pisu za jakych okolnosti - pokud let zrusim ja. Jeste pred tydnem nabizeli penize zpet a ted ne.
Tyjo to jsou zas reakce
Přitom takový specifický, dobře definovaný a nekontroverzní dotaz.
K věci bohužel taky neporadím, jen jsem chtěla vyjádřit solidaritu ![]()
Ježíš, kdyby let nezrušili, nepoletí, přijde o peníze.
Ale let zrušili a ona má nárok na kompenzaci dle smluvních podmínek platných v době nákupu.
Nemoralizujte, má na kompenzaci nárok.
@Ignácie asi letí domů do ČR ne? To já bych určitě letěla…
@mavroidis zkus přečíst obchodní podmínky, měla by tam být klausule o vyšší moci…
Pak jsou taky předpisy IATA a ICAO, kterými se musí řídit všechny letecké společnosti… Přesné znění ti neřeknu, ale je tam kolik musí být minimální kompenzace za zrušený let atd.
@mavroidis píše:
Ahoj, od ledna jsem pres Aegean airlines mela koupenou letenku Rhodos-Praha s prestupem v Athenach + jsem za 30 euro dokoupila zavazadlo. Letenka byl tzv. Go Light – non refundable, ale to jsem chapala tak, ze s ni nemohu hybat a dostat penize zpet pokud z me strany dojde k tomu, ze nepoletim. Pred cca 10 dny mi zrusily let Atheny – Praha a v mailu nabizely penize zpet nebo zdarma prebookovani. Samozrejme jsem chtela penize zpet, ale bez odpovedi. Pred tremi dny zrusili let cely, tak jsem se radovala jak dostanu vsechny penize zpatky. Ale v novem mailu uz nenabizeji penize zpet. Pouze prebookovani zdarma nebo voucher v cene predchozi letenky (ani nedostanu celou castku, protoze vic jak 1/3 letenky jsou poplatky a taxy, ktere se tam nepocitaji). Tak jsem procetla prepravni podminky a najednou nikde nic o vraceni penez zpet. Proste nabizeji pouze prebookovani a vouchery. Samozrejme na me maily a zpravy na FB nikdo nereaguje a celych 10 dni je nemozne se tam dovolat. Chapu, ze linky jsou pretizene, ale co kdyz se s nimi nedokazu spojit do dne odletu (coz bylo 28.3.), budu mit stale narok na neco z jejich strany? Aegean neni zadna mala pofiderni spolecnost, tak me tohle jednani prekvapuje. Na FB je mnoho komentaru lidi ve stejne situaci a hodne nastvanych lidi. Vazne na tohle maji pravo? Let zrusili oni. Chci pe nize za sluzby ktere jsem nemohla uzivat.
zrovna Aegean je lehce mala aerolinka, lokalni a nedulezita, vraceni penez je polozi. prodavam jim dily a maji strasnou platebni moralku. Jeste vydrz, oni budou komunikovat.
@mavroidis určitě buď v kontaktu s ostatními lidmi ve stejné situaci..
Možná teď řeší aerolinky co dál, vzhledem k téhle situaci.
Jistě se ozvou.
@Ignácie píše:
A kdyby ten let nezrušili, tak poletíš?
Neletela bych a o penize prisla, priznavam, ze ne ze strachu z koronaviru, ale z toho, ze bych se dostala do CR, ale uz ne jen tak zpatky. Tady na Rhodosu jsme cisti (zatim)…ano mohla bych to pritahnout pri ceste zpet, jsem nezodpovedna atd. sudte si me…Takze to, ze lety zrusily aerolinky moje dilema jestli letet nebo ne, vyresilo. Kazdopadne mi tim pravdepodobne vznikl narok na kompenzaci. Promin, ale uz vidim jak nekomu vznikne narok na kompenzaci a rekne, ale at si to nechaji, nebudu to resit, jsou horsi veci…hahaha. Taky chapu ty aerolinky, vetsina lidi chce penize zpet a jim se do toho nechce, tak se snazi udat vouchery. No ja bych radsi ty penize. Dala jsem penize, nedostala jsem sluzbu za kterou jsem zaplatila, tak chci penize.
Příspěvek upraven 21.03.20 v 18:21
@mavroidis
No jestli chcete dobrovolně v době této pandemie zůstat na Rhodosu tak tedy hodně štěstí…
Smarja ze zdejších příspěvků je mi na blití, to už se lynčují i lidi, co chtějí peníze za zrušeny let? Sedněte si na ruce když nevíte
non refundable v žádném případě neznamená, že nemá nárok na peníze v případě zrušení letu. A protože letí z EU do EU, zákon jasně říká, že má zakladatelka nárok buď na peníze, nebo na prebookovani letu. Jinak aerolinky toho teď mají fakt moc, dost možná tě kontaktují za pár dní, že to vrací. Jinak bych jim napsala email a požádala o vrácení.