Agresivní pes za plotem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10425
18.8.23 13:02

@Janli ja jsem sama kynolog a takoehlemajitelepsu bych taky bila po hlave. Jako ano, je to zvire a i kdyz s nim clovek dela a snazi se, nekdy se neco muze nepovest a pes utect a cokoliv - ale pak se vzdy se sklopenyma usima omlouvam a priste si dam sakra pozor, at se to nestane znova, a na dotycnem problemu pracuju. Takze chapu, ze nekteri lide cloveka stvou i mezi majitelema psu, to me take.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.8.23 13:06
@Azeretereza píše:
Já taky. Mám malýho vořecha, vypadá roztomile, a i je. Ale když někdo cizí na ní chce sáhnout, tak štěká, a kolikrát se mi stalo, že to ti lidé ani nerespektovali a ještě jí tím provokovali. O dětech ani nemluvím, ale musím říct, že větší děti se ptají zda můžou. A nemůžou, nemá ráda žádný děti a nerada bych, aby nějaký pohryzala. Když vidím že se k nám řítí malý děcko, hned jí beru nakrátko a obcházíme obloukem. Docela se divím, že v dnešní době spousta lidí pořád bere, že malej pes je neškodnej. Já si myslím, že by nikoho nekousla, ale riskovat to nehodlám.

Taky to nechápu, já nenechávám hladit ani naše kočky. Ani u nich nevím, komu skočí do ksichtu. Přesto se po nich lidi ženou, i když utíkají a jsou schopný je zahnat do kouta. Přitom jsou to týraný toulavky, který pokousaly i mě. Bohužel našimi pozemky prochází obecní cesta, takže o kolemjdoucí není nouze.

• Citovat
  • Upravit
42097
18.8.23 13:10
@sakota píše:
@Janli ja jsem sama kynolog a takoehlemajitelepsu bych taky bila po hlave. Jako ano, je to zvire a i kdyz s nim clovek dela a snazi se, nekdy se neco muze nepovest a pes utect a cokoliv - ale pak se vzdy se sklopenyma usima omlouvam a priste si dam sakra pozor, at se to nestane znova, a na dotycnem problemu pracuju. Takze chapu, ze nekteri lide cloveka stvou i mezi majitelema psu, to me take.

I mě se stalo, že se mi na fenu řítil německý ovčák, baba vzadu povykovala nějaké nesmysly, fena u mě na voďáku, říkala jsem si, že ji kdyžtak odepnu, ať má šanci. Ale stáhla jsem ji kousek za sebe, narovnala se a zařvala ze všech sil „Stůj“. Vlčáka to natolik vyděsilo, že si při brzdění málem rozbil tlamu.
No, já se hodně držela, abych ji nerozbila té nádheře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
18.8.23 13:12
@Havlova píše:
I mě se stalo, že se mi na fenu řítil německý ovčák, baba vzadu povykovala nějaké nesmysly, fena u mě na voďáku, říkala jsem si, že ji kdyžtak odepnu, ať má šanci. Ale stáhla jsem ji kousek za sebe, narovnala se a zařvala ze všech sil „Stůj“. Vlčáka to natolik vyděsilo, že si při brzdění málem rozbil tlamu.
No, já se hodně držela, abych ji nerozbila té nádheře.

Ja jako chapu, ze se to stat proste muze, a kdyz se pak dotycny omluvi, tak to beru. Mne se to taky ted stava s fenou v puberte (se starsim to nikdy problem nebyl), ale mlada zboznuje psy a stane se mi, ze si nevsimnu vcas ze nekdo jdea utece mi za nima. Vim 100%, ze by nekousla ani psa ani cloveka zatim, ale to meenomlouva. Dobehnu, psa chytim, omluvim se tisickrat a jdem zas zpatky na stopku trenovat privolani no. (vzdycky se to zda uz dobry, tak to zkusimn, dobry, dobry dobry a pak to proste obcas nevyjde)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42097
18.8.23 13:18
@sakota píše:
Ja jako chapu, ze se to stat proste muze, a kdyz se pak dotycny omluvi, tak to beru. Mne se to taky ted stava s fenou v puberte (se starsim to nikdy problem nebyl), ale mlada zboznuje psy a stane se mi, ze si nevsimnu vcas ze nekdo jdea utece mi za nima. Vim 100%, ze by nekousla ani psa ani cloveka zatim, ale to meenomlouva. Dobehnu, psa chytim, omluvim se tisickrat a jdem zas zpatky na stopku trenovat privolani no. (vzdycky se to zda uz dobry, tak to zkusimn, dobry, dobry dobry a pak to proste obcas nevyjde)

Tenhle moc přátelsky nevypadal. Takový to uteče a chce si hrát, to občas vídám a vypadá to jinak. Tenhle byl fakt naštvaný.
Já teda psa raději navolno venku nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 13:19
@Janli píše:
Ať si pes za plotem dělá co chce, ale ať štěká na ty, kdo ten plot přeskočí. Pes nemá co reagovat na člověka na chodníku, který je veřejným prostranstvím.

Tyhle argumenty mám nejraději. Můžeš přijít a psa naučit, aby to přesně takhle dělal. Budu ti u toho hrozně fandit a držet palce i na nohou. Tyhle věty často pronáší někdo, kdo se psem v životě nepracoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
18.8.23 13:29

Mě zase štvou majitele „hodných“ psů. Ten můj má sklony vrcet a prat se s klukama (se psy). Pokud vidím psa nebo i on tak si ho vždy privolam, případně přiběhne sám, nikdy mi za jiným neuteče, cvičím ho na přivolání denně. Já si ho dám k noze, popř. ustoupim z cesty, držím za obojek, ale majitele těch hodných na mě začnou povykovat, že je hodný a nepere se a ten jejich zvesela začne kolem nás poskakovat, ocmuchavat a dorážet (třeba i ve hře). No já na ně zase rvu, ať si ho přivolají, že ten můj není a když mu ten jejich vleze skoro do huby, tak se tedy ohnat může, ikdyz ho držím. Ten jejich samozřejmě moc neposlouchá (protože je hodný a lidí si myslí, že ho nemusí cvičit). A jinak nechápu, že pejskari nechají jít psa k dětem, já si ho vždy volám a vedu tak, aby nešel kolem dítěte, přestože vím, že jak děti, tak lidi jsou mu úplně ukradení a vůbec na ně nereaguje a nikdy neprojevil ani náznak agresivity na lidi, ale stejně bych ho nikdy nenechala jít k cizímu decku. Jo a za plotem štěká na postacku a psi, ale tedy spoustu času je doma, tak to snad nikoho moc neotravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 13:29
@Havlova píše:
A co je tedy špatně na tom, že jdu se svým psem na krátkém vodítku u nohy a nikoho si nevšímáme? Jdeme do lesa/pole, kde dostane stopovačku?
Proč se na ni vrhají lidé? Je roztomilá, je retrívr. Ale to přece není důvod.
Na volno nikdy není, jen na zahradě.

Chodím se psem jen na volno. Vodítko mám ale při ruce. Pes je větší, takže ho dokážu třeba chytit za obojek, pokud je potřeba. Ale čím je starší, těch situací je méně. Dost jsem se věnoval tomu, abychom právě takhle na volno mohli chodit. Takže máme zvládnuté situace, kdy jde přes cestu kočka, vidí srnu, zajíce, jdou kolem i ostatní psi,… Pokud má povel volno a uvidí cyklisty nebo chodce, otočí se a vrací se ke mně a zařadí se k noze. Povel k noze znamená k noze a dokáže na volno vedle nohy jít i 10km.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42097
18.8.23 13:30
@Petr-33 píše:
Tyhle argumenty mám nejraději. Můžeš přijít a psa naučit, aby to přesně takhle dělal. Budu ti u toho hrozně fandit a držet palce i na nohou. Tyhle věty často pronáší někdo, kdo se psem v životě nepracoval.
Částečně odnaučit to jde. Ne 100%, jsou „podezřelí“ lidé (dospělí běžci, ti, co jim nevidí obličej atd), na které zareagují, ale nemusí ječet stále a na všechno.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42097
18.8.23 13:32
@Petr-33 píše:
Chodím se psem jen na volno. Vodítko mám ale při ruce. Pes je větší, takže ho dokážu třeba chytit za obojek, pokud je potřeba. Ale čím je starší, těch situací je méně. Dost jsem se věnoval tomu, abychom právě takhle na volno mohli chodit. Takže máme zvládnuté situace, kdy jde přes cestu kočka, vidí srnu, zajíce, jdou kolem i ostatní psi,… Pokud má povel volno a uvidí cyklisty nebo chodce, otočí se a vrací se ke mně a zařadí se k noze. Povel k noze znamená k noze a dokáže na volno vedle nohy jít i 10km.

Já to neriskuju, má prostě dlouhou stopovačku. Ta ji neomezuje a já mám jistotu. Taky už jde sama k noze, když míjíme lidi, ale stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14611
18.8.23 13:37
@Havlova píše:
A co je tedy špatně na tom, že jdu se svým psem na krátkém vodítku u nohy a nikoho si nevšímáme? Jdeme do lesa/pole, kde dostane stopovačku?
Proč se na ni vrhají lidé? Je roztomilá, je retrívr. Ale to přece není důvod.
Na volno nikdy není, jen na zahradě.

Jak já mám vědět, proč se ti na psa vrhají nějací lidé? :lol: Já se na žádný psy nevrham ani omylem a kdyby se ani zadni psi nevrhali na mě a na mě děti, byla bych naprosto spokojena :mrgreen: stačilo by mi, kdyby mě pejskari i jejich psi naprosto ignorovali. Proč lidi nechávají strkat psy čenichy do kolemjedoucich kočárků? :nevim: nebo proc pejskari vysvětluji cizím osobám, ze jejich pes je hodny? Co je komu po tom, kdo se jich na to ptá? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 13:48
@Havlova píše:
Já to neriskuju, má prostě dlouhou stopovačku. Ta ji neomezuje a já mám jistotu. Taky už jde sama k noze, když míjíme lidi, ale stejně.

Učili jsme se to dlouho. Schválně píšu učili, protože pro mě jako psovoda to znamenalo psa pozorovat a hledat na co jak reaguje, kdy ho přivolat, kdy ještě ne, jak ho odměnit, motivovat… Nejdřív samozřejmě k noze doma na zahradě, pak na polní cestě, kde téměř nikdo nechodí. Muselo se vyřešit odbíhání za zvěří kolem lesa a v poli,… Pak zvládl jít vedle nohy jen 10 metrů a postupně se to tréninkem zvyšovalo. Musel jsem se naučit taky to, jak ho ovládat na dálku, když se mu nechtělo poslouchat, jak mu přerušit jeho zájem, i když nebyl na vodítku,… Je za tím spousta práce a není to žádná samozřejmost, že pes bez problémů a bez zájmu o okolí jde vedle nohy.
Co ale zase nemáme úplně zvládnuté, tak je právě chůze na vodítku :D Cítí se na něm hodně jistý, že v případě problémů za to vodítko škubnu a zachráním ho. Na volno takovou jistotu nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
18.8.23 13:56

Jdu se svou troškou do mlýna :-D. Vzali jsme si z útulku štěně, kříženec, nejvíc se podobá jorkšírovi nebo vlkodavovi, prostě něco mezi tím :-D. Máme sousedy ze tří stran. Se dvěma je v pohodě - koukne, hafne/pozdraví a letí pryč. Ovšem inteligent ze třetí strany neměl na práci nic lepšího, než ho jako čerstvě dovezené štěně strašit třískáním lopaty o chodník, mlácením smetákem o plot a podobně, takže malej ho z duše nenávidí a my taky. Pochopitelně štěká pokaždé, když jde inteligent kolem plotu. dokonce na nás přišel, že si bude stěžovat. Tak jsme mu řekli, že my si budeme stěžovat na něj. Od té doby je relativně klid. Nad to se dotyčný přestal nadměrně ochomýtat kolem našeho plotu (podotýkám, že má pozemek cca 50×50 m, ale ty metr podél naší hranice si nějak oblíbil nebo co). Takže jsem ráda, že aspoň vím, kdy máme „odposlech“. Jinak malej štěká na dodávky - protože u nás zvoní. Na lidi, co jdou po druhé straně po chodníku spíš hafne, protože chce drbat :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
18.8.23 13:58
@Petr-33 píše:
Učili jsme se to dlouho. Schválně píšu učili, protože pro mě jako psovoda to znamenalo psa pozorovat a hledat na co jak reaguje, kdy ho přivolat, kdy ještě ne, jak ho odměnit, motivovat… Nejdřív samozřejmě k noze doma na zahradě, pak na polní cestě, kde téměř nikdo nechodí. Muselo se vyřešit odbíhání za zvěří kolem lesa a v poli,… Pak zvládl jít vedle nohy jen 10 metrů a postupně se to tréninkem zvyšovalo. Musel jsem se naučit taky to, jak ho ovládat na dálku, když se mu nechtělo poslouchat, jak mu přerušit jeho zájem, i když nebyl na vodítku,… Je za tím spousta práce a není to žádná samozřejmost, že pes bez problémů a bez zájmu o okolí jde vedle nohy.
Co ale zase nemáme úplně zvládnuté, tak je právě chůze na vodítku :D Cítí se na něm hodně jistý, že v případě problémů za to vodítko škubnu a zachráním ho. Na volno takovou jistotu nemá.

tak to tě obdivuju, já nemám nervy toto vůbec zkoušet a mimo zahradu mám psy výhradně uvázané - a to na poli i v lese. Fakt to psychicky nedávám. ale zas zahrada je velká, volnost mají, tak holt jdou na procházku u mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 14:24
@jednoslunicko píše:
tak to tě obdivuju, já nemám nervy toto vůbec zkoušet a mimo zahradu mám psy výhradně uvázané - a to na poli i v lese. Fakt to psychicky nedávám. ale zas zahrada je velká, volnost mají, tak holt jdou na procházku u mně.

Ale co je asi nejvíc zajímavé, tak je to, že i když takhle krásně chodí u nohy, tak jak je nás doma víc a chodí s ním ven více lidí, tak ne všechny takhle poslouchá. Nejvíc poslouchá asi mě, protože se k němu snažím být důsledný. Když po něm chci povel, tak trvám na tom, aby ho splnil, jinak nedostane odměnu, nejdeme si hrát,… Ale někdo na něj „kašle“ a nechávám ho dělat co chce, neodměňuje, nechválí,… A proč by ho teda pes měl poslouchat. A pes si přesně pamatuje, kdo se k němu jak chová. Takže ačkoliv já se na procházce můžu na psa spolehnout, i když jde na volno, tak někdo jiný z rodiny ho musí mít po celou dobu na vodítku, jinak je jak neřízená střela.
Celé je to o vzájemném vztahu, vybudování si vzájemného respektu a důvěry. Stojí to opravdu hodně času, ale pak to není jen zvíře, ale je to hlavně parťák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný