Airbag vpředu a autosedačka po směru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1005
7.7.06 11:25

Ahoj holky,
moje info i od dopraváků i výrobců je takové:

• skořepinu jen v protisměru jízdy (jinak se snad ani nedá správně připoutat a je to logické, když dítě neudrží hlavičku nebo jen slabě, při nárazu je chráněno jak zezadu po celé délce trupu, tak zepředu, že by „vletělo“ brrrrrrrrrr - ať se to nikomu nestane - tvářičkou do sedadla. To uz by musel být ale velkej náraz..).
    Jestli vepředu nebo vzadu záleží na řidiči. Já poté, co mi holky sem tam zvracejí, jsem vděčná za možnost vozit mimčo vepředu. Vypnutí airbagu má v návodu i každý výrobce. Airbag vylítne už při nárazu ve 40km rychlosti a nejen v tomto případě by udělal víc škody než užitku, jak by do mimča naletěl.
  • větší sedačka (čelem dopředu) se podle mnou dosažených info (PČR s výrobce) může vozit i na předním sedadle v případě, že je správně uchycena bezpečnostními pásy. Přesně mi to dávali i někde číst, mají na to termíny - zachycovací systém či co - kdyby jste mě koply, nevzpomenu si na ten výraz :oops: :wink: . Prostě vysvětlovali, že jde o tu výšku pásu, aby dítě neuškrtilo a v autosedačce, která je napevno přichycena k sedadlu má dítě vlastní pásy, které jsou pro něj správně nastavené............... a tam ten airbag zase může být, protože dítě neorozí, pokud vystřelí (správně by se k němu dítě aní nemělo dostat, pže má ty své 5-bodové pásy.........)

Takže aby tu nebyly tak jednotné infomace, přidávám svoje :D

Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
7.7.06 12:33

Je to tak, Bubu to konečně napsala správně :lol: :lol: :lol:

V autě mohou být všechny typy sedaček vpředu i vzadu…
Ale pokud je sedačka daná proti směru jízdy (vajíčko,sedačky 0-18kg),potom MUSÍ BÝT VYPNUTÝ AIRBEG

Co se týče sedaček po směru,tak tam je aktivní airbeg povolen,jen je doporučeno co nejvíce oddálit sedadlo…boční a střešní airbegy nejsou zmiňovány…

A není to novinka tohoto týdne,tohle nařízení už platí celkem dlouho…a je to o „zádržném systému“ :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
7.7.06 13:48

… no, ehm, já tedy stále nesouhlasím… podle mne je tím zákonem jasně dáno, že se na předním sedadle nesmí přepravovat osoby menší než 150cm … :roll:

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
7.7.06 13:57

Ahoj holky, já přidám svůj postoj:

mám za to, že o umístění dětské sedačky pro dítě nad 18 kg (do té doby musí být zády ke směru jízdy) na předním sedadle jsem slyšela jen v souvislosti s vozidly, která jiná sedadla nemají, t.j. Smart, Pick-up a pod.

Co se týče aktivního airbagu, nikdy bych sedačku na takové místo nedávala. Při jeho aktivaci vlivem rozbušky odletují jednotlivé díly plastového a kovového uchycení přímo do obličeje sedící osoby. Dospělému to zlomí nos, ale dítě to asi i zabije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
7.7.06 13:59

… tak jsem se ještě trochu zavrtala na mdcr.cz a musím tedy říct, že ode dneška už asi fakt věřím všemu :8O 8O 8O

Holky, máte pravdu … 8O

3. Vozidlo kategorie M1, N1, N2 nebo N3 s bezpečnostními pásy

• lze vozit děti v autosedačkách (včetně kolíbek, klasických autosedaček i podsedáků), a to včetně dětí do 3 let, vzadu i na sedadle vedle řidiče

Zdroj Ministerstvo dopravy : http://www.mdcr.cz/…kywebscj.doc

Takže tedy opravuji svůj názor, že já bych tedy z hlediska bezpečnosti dítě na předním sedadle nevozila, ale je to patrně možné a záleží na rodičích, jestli si to risknou…

Peťula 8O 8O 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
7.7.06 14:01

Petula_ to jo, ale podle mě se myslí bez autosedačky. Bez autosedačky se nesmí, s autosedaškou ano.
Já mám třeba u MaxiCosi SPS v návodu, že může na jakékoliv sedadlo tzn i dopředu. Že jsou sedadla vzadu asi statisticky bezpečnější je věc jiná.
Koukám, že jsem rozpoutala živou diskuzi. Mě teda možnost jezdit se zaplými airbagy (se většími sedajdami než vajíčkem) překvapila. Prostě jsem myslela, že se nesmí a hotovo. Proto teď řeším, která varianta je vlastně výhodnější. A v tom pořadu ukazovali jak dávají dítě dopředu do sedajdy po směru a říkali že „nyní se zapnutým airbagem“.
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
7.7.06 14:04

Veru,

no jak jsem psala viz výše… Jsem z toho lehce šokovaná, ale fakt je to možné… Pro mne je ale jen představa malého dítka na předním sedadle (i v autosedačce) dost děsivá 8O :roll: 8O

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
752
7.7.06 14:47

Ahojky,

takže na předním sedadle se můžou přepravovat děti v jakékoliv autosedačce, ve vajíčku proti směru jízdy, ostatní po směru. Já jsem takhle syna vozila. A mimčo půjde zase ve vajíčku dopředu. Já teda airbag v autě nemám, ale radši bych u větší sedačky po směru jízdy nechala airbag deaktivovaný. Myslím, že je to fakt rána, když vyletí. U vajíčka je to jednoznačné, tam v žádném případě airbag zapnutý být nesmí.

Jo a o tom, které sedadlo je nejbezpečnější se dá jenom polemizovat. Při autonehodě nikdy nemůžete vědět z které strany narazíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
7.7.06 15:16

Holky a jak to řešit s autosedačkama a vozením dítek když na starších tipech aut nejsou v zadu bezpečnostní pásy??
Vím asi řeknete nechat namontovat,děda si zjištoval a prý to do škodovek nejde??:( nevím.Já děti samo ve favouši vozím v sedačkách,ale občas se stalo že mi děti přivezl,odvezl právě děda a dávat tam autosedačky bez pásů mi přijde docela nedomyšlené:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
7.7.06 15:26

Ahoj, my jsme dřív měli škodovku a pásy jsme si dozadu dali namontovat. Takže to určitě jde. Udělal nám to automechanik cca za dvě stovky. Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
7.7.06 15:30

Hani díky musím to vyzjistit kde by se to tady dalo nechat udělat:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
7.7.06 16:49

Zrovna tohle jsme resili o volnych dnëch s nasi rodinou. Otazka je, co jsou ty kategorie aut zminovane ve vyhlasce, kde se emi vozit jako spolujezdec. Nejsou to prave pick-upy apod jak uz tu nekdo zminil?!? :?:

Jen chci jeste zminit vyjimku, ktera umoznuje vozit treti ditko vzadu mimo sedacku, ktera plati do konce roku xxxxx (nepamatuju, myslim 2008???) Proc by teda platila prave pro treti dite, kdyz by mohlo byt vpredu?!?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
7.7.06 17:26

Analeh,

možná se spíš dědovi nechce tam ty pásy nechat dávat. Starším lidem bohužel autosedačky přijdou jako moderní výmysl a zbytečnost. Alespoň já jsem se hodně navysvětlovala, že dítě pojede buď v autosedačce nebo vůbec. Autosedačka na sedadle bez pásů je samozřejmě blbost, to by, myslím, bylo ještě nebezpečnější než dítě bez autosedačky.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
7.7.06 17:27

… ty kategorie jsou v podstatě všechny běžně užívané osobní a užitkové vozy …

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
7.7.06 17:29

Stazko,

já jsem někde v nějakém pořadu (už teď nevím, pořád do nás teď hustí předpisy) slyšela, že když už jsou v zadu dvě sedačky, je někdy snazší tu třetí vézt vpředu a dospělý se vmáčkne dozadu mezi ty dvě stávající sedačky. U nás to zatím naštěstí neřešíme, dítko máme jedno a v lednu přibude druhé. Třetí zatím neplánujem.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario