Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, řeším takový problém. Začala se mi na rukou dělat zvláštní vyrážka. Nejdříve takové pupínky(hlavně v meziprstí) a na dlaních na ruce. Pupínky zřejmě prasknou a pak mám to místo zarudlé a šíleně vysušené. šla jsem na kožní a tam mi dělali nějaké testy, zjistili, že to je alergie na nikl a kathony. jenže teď se mi to začíná zhoršovat v tom smyslu, že už mám fleky i na lýtkách a na jednom předloktí. Na pravé ruce mi začínají slézat dva nehty)už se tvoří nové. Ale jsem z toho nešťastná. Stydím se ukazovat ruce. Byla jsem i u jiného kožního lékaře, ale ten také nedošel k jinému názoru než ten předchozí. Mě přijde, že to je atopický ekzém, ale to by mi snad doktoři řekli ne? Podotýkám, že se mi tento ekzém začal dělat asi v době těhotenství a pak se to už jednou zhoršovalo. Ještě jsem vypozorovala, že když sním něco sladkého, během cca. 2-3hodin dojde ke zhoršení ekzému(víc to zarudne a svědí to). Máte někdo podobný problém a nějaké rady?
Já mám taky alergii na nikl, rhodium a ještě pár dalších kovů. Někdy je to lepší, někdy horší, ale když se mi to rozjede, nesnesu ani nerez příbor, knoflíky u riflí musím mít přelepené náplastí(v těch je niklu hodně, páč je otěruvzdornej), žádnou bižuterii a bílý „zlato“. Vyzkoušet změnit prášek na praní(třeba Lovela je pro mě nepřijatelná, testovali mi ji v těch kožních testech), nejíst nic s vysokým obsahem vit. C, Colu a čokoládu. Se sladkým nevím, to já moc nejím
Ale to si budeš muset asi vyzkoušet sama, co sneseš a co ne
Pomáhá mi sůl do koupele nebo moooře ![]()
Atopický ekzém je jedním z možných projevů alergie. Já jsem atopička a mám krom jiných i alergii na nikl. v dětství mi vadily všechny citrusy, teď už ne. Co tobě vadí musíš vypozorovat sama. O cukru - jako dráždidlu jsem také slyšela, mě teda alergicky nevadí, ale jinak po něm tloustnu, takže ani cukr nedoporučuji ![]()
Jo a ja už někdo psal - také záleží v čem pereš, ale není nad sušičku, ta z prádla ten prášek fakt vyklepe a od té doby co mám sušičku, mám ekzém mnohem lepší a to jsem mívala fleky na nohách - no hrůza…
Nikl mě dráždil na místech kontaktu - náušnice, příbor a pod. Na nohách jsem měla vyrážku z pracího prášku (psala jsem, že mám i jiné alergeny).
@CokeLady přesně tak, dělají se mi i fleky tam, kde s niklem nepřijdu do styku. Jinak jak mám alergii na ty kathony, tak to je obsaženo v čistících prostředcích a hygienických potřebách. Používám na vše rukavice. Kosmetiku mám bez kathonu. Už fakt nevím co s tím. A že mi slézají ty nehty je prý proto, že mám vlivem ekzému oslabené nehtové lůžko. Jinak prací prášek používám stále stejný i aviváž. To mám vyzkoušené. Už fakt nevím co s tím. Budu se muset asi hodně zaměřit na tu stravu.
Na aviváž bych se vykašlala. Je to dráždidlo. Zlatá sušička - od té doby mám mnohem méně potíží
Jo a pochopitelně to chce nosit bavlněné věci, žádný umělotiny. Třeba silonky nemůžu vůbec.
Taky mám hodně silnou alergii na nikl a k tomu AE. Dělá se mi nejvíc na rukou, ale je fakt, že občas se mi rozlezl i na paže a někdy i na stehna. Podle mě člověk nikdy neví, třeba čím barví kalhoty. Může ti to vyovolat kde co a navíc ten nikl je i v některých potravinách, to tě kožařka poučila? No nevím, co bych ti poradila. Tak aspoň držím palce. Já měla nejhorší alergickou reakci na jeden make-up. Drželo se mě to týden a vypadala jsem jak mimozemšťan. Doktorka si mě fotila do katalogu a na ulici se za mnou lidi otáčeli. Trvalo to opravdu týden, než jsem se vrátila k normálu. No a dr. mi říkala, že mi stejně nemůže říct, na kterou z těch složek ta reakce byla. ![]()
@tiffany lékařka mi dala jen takový malý papírek, kde je nikl obsažen, sama mi nebyla schopna říct pořádně nic. Ty máš třeba vyzkoušeno, které potravina ti ekzém zhorší nebo vyvolá,
@Danoe píše:
@tiffany lékařka mi dala jen takový malý papírek, kde je nikl obsažen, sama mi nebyla schopna říct pořádně nic. Ty máš třeba vyzkoušeno, které potravina ti ekzém zhorší nebo vyvolá,
Víš, jak já jsem dopadla s exémem? Tak dlouho jsem proti němu bojovala, až jsem se vyčerpala a rozhodla se, že boj není efektivní a exém jsem přijala jako součást sebe a pěkně ho hýčkám.
Možná to spoustě lidí přijde ujetý, ale mě se děsně ulevilo a exém se mi zlepšil. ![]()
Prosím vás jak takovej test na alergii na kovy probíhá? Slyšela jsem, že je nějak na tři dny. Bohužel se můžu dostavit po nalepení testu až po pěti dnech. Je to velký problém?
@Jitulka913×
Nalepí ti na záda náplasti potřené různými druhy alergenů. Po 3 dnech (někdy i dřív) jdeš na kontrolu, kde ti náplasti sundají a zhodnotí velikost reakce.
To ale jen v případě, že máš jen menší reakci (zarudnutí, vyrážka…). Když je silnější (puchýře apod.), může být zapotřebí to sundat mnohem dřív, takže se prostě musíš přizpůsobit a počítat i s tím, že třeba budeš muset dorazit hned druhý den. ![]()
Mimochodem na všechno testy stejně nedělají. Je hromada dráždivých látek, které prostě nemají jak otestovat a jediná metoda je pokus - omyl.
@Jitulka913× Já to měla, jak píše hellivete, jeden den nalepili, druhý den na kontrolu, tam kde jsem měla puchýře, tak mi to něčím namazali a další den vyhodnotili zbytek. Takže 3 dny jsem tam byla denně
Měla jsem si přinést i prací prášek a aviváž z domova, dokonce i krém na obličej. Už tu první noc jsem si myslela, že se snad zblázním, jak to svědělo ![]()
Je tu jeden dost velký problém, o kterém málokdo ví. Jsou to oběžné mince, 1, 2 a 5Kč, jsou ocelové, ale povrch je poniklován, člověk se jich dotne jen párkrát za den, ale co třeba prodavačky? Jinak jak tu někdo psal o příborech, to je blbost, nerezové věci nikl neobsahují, ledažeby měl někdo sadu nerez příborů z 1. republiky.