Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Kobea asi ne, on by to bral jako podraz. Už teď mám z toho osypky, až to budu řešit. Dohadovat se kvůli každé blbosti a argumentovat a doufat, že mu to docvakne. Kdybychom vydělávali stejně, to by byla pohoda. Jenže to se nestane.
@cran-berry píše:
No u rozvedených párů je asi celkem problém se shodnout, co je „kravina“ a co ne
Ono bohužel nelze určit nějaký „obecný“ standard…
jj, s tim souhlasim.
@andelka83 píše:
@Kobea no, u nás jednoho dne nejspíš nastane situace, kdy já budu brát tak 15 tis. čistého (a to jsem ještě optimistická velmi) a tatínek 35-40tis. A furt bude fňukat jak chudáček nemá. Docela se na to netěším, pořád má dojem, že ho chce někdo okrást nebo co. Přitom financemu lítají ani neví kde.
tohle u nás už nastalo.. od syna poslouchám, jak je táta chudáček, že nemá na cigára a na dobré jídlo (tatínek zadlužen vlastní vinnou), alimenty od září neplatí díky prac. úrazu… Ale doma poslouchám, jaký je chudáček tatínek.. by člověk
, fakt..
@Anonymní píše:
Výjimečněmusím souhlasit se @zoidberg. Naše situace: jeden z rodičů děti (zatím) ve výhradní péči. Nikdy nepracoval, protože nechtěl, má vysoce odbornou specializaci, pokud by chtěl pracovat, jeho příjem bude nadprůměrný. Druhý rodič vysoce specializované vzdělání, pracuje a příjmy má nadprůměrné. Před rozvodem pečovali o děti oba. Situace po rozvodu je taková, že pracující rodič platí alimenty v řádu desetitísíců, k tomu má další děti. Nepracující rodič nemá vlastní příjmy, alimenty jej však natolik slušně živí, že s dětmi absolvuje několik zahraničních dovolených ročně, vysoká životní úroveň je tedy zajištěna nejen dětem (což je samozřejmě správné), ale i nepracujícímu rodiči. Mělo by to tak být? Nebyla by lepší střídavá péče s rozumnými jednostrannými alimenty v rozumné výši (tak, aby děti mohly u nepracujícího rodiče normálně žít) s tím, že pracující rodič by měl za povinnost hradit veškeré kroužky a on by děti bral na dovolené a kupoval oblečení apod. Prostě docílit toho, že alimenty nebudou byznys pro rodiče? V současné době nemůže rodič platící vysoké alimenty ani žádat, aby druhý rodič přebytky například spořil. A ať mi nikdo neříká, že dejme tomu desetileté dítě může spotřebovat 20.000,–Kč měsíčně, to prostě nemůže, takové alimenty prostě nejsou ku prospěchu dítěte.
naše, za chvíli 2 leté, bude mít od září náklady cca 15 tis měsíčně.. co by to nebylo možné? ona je otázka, proč si to ten druhý nechal líbit atd.. a proč dítě takové náklady má (u nás to udělá školka)…
@Kobea píše:
@canaglia Pro mě je nepochopitelné, že jsou děti v péči nepracujícího rodiče (pokud to teda není matka, tam to asi nevadí).
Můj ex chtěl naše děti do péče a opatrovnice mu řekla, ať na to zapomene, že mu žádný soud nedá děti do péče, když nepracuje (nehákuje už pár let). Nemá žádný příjem. Tak jak je možné, že tady nulový příjem nevadí.Jediné vysvětlení mám, že se jedná o matku a ta v pohodě vyžije z vysokého výživného, když si může jezdit několikrát za rok do zahraničí.
Já mám dvě práce a do zahraničí jsme jeli jednou, to mě dost finančně vyčerpalo letos pojedeme na Slovensko. A to tři roky po předchozí cizině. A to nemám malý příjem.
Jo, to je ta genderová korektnost… co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.
@zoidberg píše:
Jednoduše, při rovnoměrné péči nulové alimenty. Pokud chce ten méně vydělávající vyšší standart, tak ať si na to vydělá.
@LucaLuca píše:
Ty seš chlap? Tenhle názor je vážně k smíchu.
Pročpak? Zákon v § 915 o. z. říká, že dítě a rodič mají mít shodnou životní úroveň. Nikoliv životní úroveň odpovídající průměru rodičů. Takže dítě má shodnou životní úroveň půl času s matkou, půl času s otcem. Pokud by jeden druhému platil, pak by buď zvyšoval i životní úroveň druhého rodiče, k čemuž výživné na dítě opravdu sloužit nemá, nebo by založil rozdílnou životní úroveň rodiče a dítěte. Jako sorry, doplácet druhému rodiči peníze, protože neumí více vydělat, ale častěji nechce více vydělat, sám makat jak šroub, aby člověk žil trochu lépe a ještě z toho odsýpat druhému rodiči, je nemravné. S výjimkou nezaviněného výrazně nižšího příjmu.
@canaglia To, že nemají stejnou startovní pozici je detail, že? Žena ve většině případů x let na MD + RD, o práci přijde, pak složitě hledá, pro zaměstnavatele je podezřelá už tím, že je žena (bude s nemocnými dětmi doma atd.). Chlap si jede celou dobu svoji kariéru bez přerušení a takovým předsudkům většinou nečelí.
Navíc objektivně ženy i na stejných pozicích dostávají méně peněz než muži. To bychom se tady mohli hádat do nekonečna.
@LucaLuca píše:
@canaglia To, že nemají stejnou startovní pozici je detail, že? Žena ve většině případů x let na MD + RD, o práci přijde, pak složitě hledá, pro zaměstnavatele je podezřelá už tím, že je žena (bude s nemocnými dětmi doma atd.). Chlap si jede celou dobu svoji kariéru bez přerušení a takovým předsudkům většinou nečelí.Navíc objektivně ženy i na stejných pozicích dostávají méně peněz než muži. To bychom se tady mohli hádat do nekonečna.
Ono se chlapovi, co dosud byl 100% k dispozici zaměstnavateli nebo podnikání, taky blbě přizpůsobuje nové situaci, kdy má na starost dítě nebo více. Navíc od chlapa se očekává větší flexibilita, takže jako starající se rodič to taky nemá jednoduché a rázem padá z výšin klasických mužských příjmů do jiných úrovní. Třeba u mě to bylo na polovinu a soudy si toho dosud neráčily všimnout.
Oba to mají složité, každý jinak, ale osobní zodpovědnost motivuje. Naopak povinnost přiživovat druhého silně demotivuje.
@Anonymní píše:
Tady ma nekdo inteligenci bublajiciho bahna…
Kdyz ma jeden prijem o 30tic vic nez druhy tak mu asi nedela problem hradit 3 krozky…boha tady je to jak u blbych na dvorku
Zacinam trochu bublat, to ano…
Ze ma nekdo o tricet vic neznamena, ze je nucen platit tri krouzky (a co treba nove golfove hole na krouzek a dovcu u more a )… i kdyz jsou dva spolu (mazele, spolecna domacnost napr) a jeden vydelava vice a rekne, ze juniorovi dle jeho nazoru staci krouzek jeden ci dva, musi se stejne oba dohodnout a ten vice vydelavajici nema zadnou povinnost se vzdat sveho nazoru, natoz zaplatit…
No a kdyz ony rodice spolu nejsou, maji vychovu a peci pul na pul, tak dite zije zivotni uroven daneho rodice, obou rodicu, ne jen toho vice vydelavajiciho… aby to pro decko nebyl opravdu markantni rozdil, soud muze druhemu stanovit ony alimenty o neco vyssi, to souhlas…
Zakon nemuze obsahnout vsechno, soudy taky ne… je milion moznosti, je to individualni, obcas nespravedlive… ale odrbavat a zcestne myslet dokazi ocividne jak otcove, tak matky ![]()
@canaglia píše:
Ono se chlapovi, co dosud byl 100% k dispozici zaměstnavateli nebo podnikání, taky blbě přizpůsobuje nové situaci, kdy má na starost dítě nebo více. Navíc od chlapa se očekává větší flexibilita, takže jako starající se rodič to taky nemá jednoduché a rázem padá z výšin klasických mužských příjmů do jiných úrovní. Třeba u mě to bylo na polovinu a soudy si toho dosud neráčily všimnout.
Oba to mají složité, každý jinak, ale osobní zodpovědnost motivuje. Naopak povinnost přiživovat druhého silně demotivuje.
Mě třeba stálo nelidské úsilí, aby mě vůbec „pustil“ do práce na poloviční úvazek, byla jsem okamžitě nejhorší matka. Po rozchodu jsem taky nejhorší, že nemám celý, když on jo. Ale já si ho lusknutím prst nezařídím, jsem ráda za to, co mám.
Od ženy se předem čeká, že flexibilní nebude, tak ji ani nevezmou. ![]()
Ty konkrétní rodinné situace můžou být různé, a proto šmahem říct, že výživné u střídavky nikdy, je dost zkreslující. Třeba u mě to jde fakt na děti, platím drahý podnájem a na moc víc fakt nezbývá. Svoji úroveň si fakt nezvyšuji. ![]()
@LucaLuca píše:
Mě třeba stálo nelidské úsilí, aby mě vůbec „pustil“ do práce na poloviční úvazek, byla jsem okamžitě nejhorší matka. Po rozchodu jsem taky nejhorší, že nemám celý, když on jo. Ale já si ho lusknutím prst nezařídím, jsem ráda za to, co mám.Od ženy se předem čeká, že flexibilní nebude, tak ji ani nevezmou.
Ty konkrétní rodinné situace můžou být různé, a proto šmahem říct, že výživné u střídavky nikdy, je dost zkreslující. Třeba u mě to jde fakt na děti, platím drahý podnájem a na moc víc fakt nezbývá. Svoji úroveň si fakt nezvyšuji.
Ne nikdy, ale pokud jsou oba rodiče normálně zdraví a není nezaviněný propastný rozdíl v životní úrovni a není to střídavka s různým podílem péče.
@canaglia A když jsem nešla pracovat proto, že si manžílek nepřál, abych měla příjem, a naopak si přál full service, tak je to zaviněný nebo nezaviněný rozdíl v životní úrovni? ![]()
@LucaLuca píše:
@canaglia A když jsem nešla pracovat proto, že si manžílek nepřál, abych měla příjem, a naopak si přál full service, tak je to zaviněný nebo nezaviněný rozdíl v životní úrovni?
Pokud ho poskytuješ i po rozchodu… ![]()
V případě asymetrických kompetenčních dohod v rámci vztahu, třeba žena full servis a děti, otec výdělek, by mělo být přechodné období na vyrovnání jak v podílu péče o dítě, tak povinnostech výživy. Takhle bych to soudil já
. Prostě rozchodem padají asymetrické úpravy a hledá se nová.
Tak to bys ho měla pořádně oškubat, aby měl aspoň důvod kňučet
(vím, že to neuděláš).