Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tiger-lily píše:
@Evulina Tak zrovna tomu „echt“ sýru z ciziny bych se asi vyhnula, ale klasický balený hermelín, nevím, to už bys nemohla jíst vůbec nic, větší riziko už je dát si kuřecí maso.
Jo, klasický balený Hermelín jsem si v těhu taky občas dala, toho jsem se nebála. Pro jistotu jsem koupila vždy Sedlčany, ne ty levný camemberty dělaný přímo pro obchodní řetězce někde v Polsku.
Český hermelín nebo camembert z Čech je v pohodě, protože se dělá z pasterizovaného mléka. Pivo jsem v prvním trimestru pila nealkoholické a teď si občas dám dvě deci desítky a nebo půl skleničky vína. Ale to jednou za čas, protože mě po vínu pálí žáha.
Takže sýrů bych se nebála, pokud si ten nakládanej nedáš někde v hospodě, kde nevíš, jak dlouho ho tam mají. A alkohol se zdravou mírou a trošku. Ale spíš později. Já do 15 tt nepila vůbec žádný.
Hermos jsem si obcas dala, kdyz je chut, tak to ani jinak nejde
.
Ahoj
já jedu v Birellu, nejvíce však v nealku Jantar od Bernardu
má chuť jako pivo
no a vínko řeším nealko Bohemkou, ale ta cena
takže alkohol fakt nepiju ![]()
jinak se vyhýbám syrovému masu i vejcím ![]()
a sýry ty ano, ale tepelně
takže grilovaný hermelín (jen sedlčanský) a nivu povařím v domácí sýrové omáčce
a taky do ni kousnu i do syrový
já se sýrů nevzdám
![]()
A taky si dám paštiku
ámen
![]()
@P4ja píše: Český hermelín nebo camembert z Čech je v pohodě, protože se dělá z pasterizovaného mléka. Pivo jsem v prvním trimestru pila nealkoholické a teď si občas dám dvě deci desítky a nebo půl skleničky vína. Ale to jednou za čas, protože mě po vínu pálí žáha.
Takže sýrů bych se nebála, pokud si ten nakládanej nedáš někde v hospodě, kde nevíš, jak dlouho ho tam mají. A alkohol se zdravou mírou a trošku. Ale spíš později. Já do 15 tt nepila vůbec žádný.
Tak ono to není zas tak jednoduchý jakože pasterizovaný je vždy ok..ten Hermoš je sice z pasterizovanýho mlíka, ale pak musí taky zrát atd. a nejvíc případů listeriozy bylo u pasterizovaných potravin, ale blbě skladovaných, sekundárně kontaminovaných. Ale Sedlčanům, jak říkám, věřím, toho se v těhu nebojím.
Díky moc, holky, jsem ráda, že to vnímám podobně. Zítra si jdu koupit sedlčanskej a hezky si ho naložím nebo upeču ![]()
@Evulina Tak špatně skaldované může být cokoli, to by člověk nesměl jíst nic.
@P4ja píše:
@Evulina Tak špatně skaldované může být cokoli, to by člověk nesměl jíst nic.
Já bych třeba kvůli tomu právě vynechávala takový ty věci z pultů - jak sýry, tak saláty. Ale balenýho Hermelínu ze Sedlčan bych se nebála..
@Evulina Tak jasný, proto jsem to psala s tím hermelínem v hospodě, tam bych si ho taky nedala.
Já jsem se o těhotenství dozvěděla na chatě, na 14 dní trvající dovolené, během které se zvládly 3 oslavy - takže padl nějaký ten alkohol (i když moc ne, už jsem to tušila) a grilovaných hermelínů tolik,. že za celý rok nich tolik nesním. Jinak pak mi byl zatržen jaterní dietou, jinak bych ho tepelně upravený jedla pořád. Nakládaného bych se bála.
Asi jsem nebyla úplně ukázková nastávající maminka, ale jedla jsem na co jsem měla chuť - tatarák, sushi se syrovou rybou, různé mořské potvory, plísňové sýry
brala jsem to tak, že když na to mám chuť, tak si o to to tělo říká
celé těhotenství jsem měla naprosto ukázkové, nikdy mi nic nebylo, tedy když pominu křeče v nohách a bolesti zad ke konci těhotenství, což asi potká každou, tak jsem z každé poradny odcházela vysmátá a spokojená a doktorka říkala, že jsem jedna z mála, co si na nic nestěžuje ![]()
Víno jsem taky pila a jelikož červené nemůžu cítit, tak jsem si dávala bílé, samozřejmě jsem ho nepila po litrech a pivo mi bylo dokonce doporučeno na pálení žáhy
opět jsem ho nepila po litrech, ale jedno dvě malé jsem tam šoupla ![]()
Prvni dve tehotenstvi jsem jedla a pila na co jsem mela chut, obe deti jsou krasne a zdrave. Samozrejme vseho s mirou a rozumimem.
U tretiho jsem taky nechtela nic omezovat a ejhle… nemam chut ani na pivo, ani na vino, syry mi vsechny smrdi ![]()
Zastavam nazor, ze telo si samo rekne co chce a co ne ![]()
Z pocatki tehu jsem taky hodne resila, jenze pak jsem mela dva mesice hlavu v kyblu, zhubla 4 kg, spis mi vse smrdelo a nechutnalo, takze kdyz se to kolem sesteho mesice srovnalo, uz mi bylo vsechno jedno a celkem pravidelne vypiju plechovku birella, sem tam si od manzela cucnu i pivo, nebo kdyz je nejaky tezky obed, tak si tu pul decku naliju taky. Hlavne teda ujizdim na tom pivu - vino mi vubec nechybi. A hermelin taky tak 1× mesicne dam (ne cely) a chutna mi hlavne ta figura - min tuku. Musim rict, ze v teho mam taky pokoj od zanetu mocaku a krome silnejsiho vytoku jsem nemela ani mykozy na ktery jsem predtim teda trpela.
Takze rid se rozumem - i kdyz ja byt tebou bych vyckala az po prvnim trimestru - prece jen ten se rika je nejvic rizikovy.
@P4ja píše:
@Evulina Tak jasný, proto jsem to psala s tím hermelínem v hospodě, tam bych si ho taky nedala.
no ja kdyz jsem to jeste netusila jsem v restauraci snedla i tatarak i nakladany hermos a prezila jsem to. Ale je fakt, ze ta hospoda nebyla zadna putyka, hosti se tam toci tak, ze bez rezervace ani tuk, tak by tam snad meli mit takovy obrat, ze nemusi schovavat stare maso a syry. ![]()
@happiest Tak ono se říká, že když o ěhu nevíš, tak to embryo je chráněné. Že to tak nevadí.