Alternativní výchova a problém s autoritami

Máte zkušenost s Spirála Respektovat a být respektován?

Přidejte zkušenost s Spirála Respektov...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30831
4.5.15 22:35

@Genovesa u nás to takhle bohužel fungovalo třeba i u babičky - ta si pak stěžovala, že dcera nechce dělat to a ono - když jsem se jí snažila vysvětlit, že není potřeba přikazovat a rozkazovat, tak prostě to slyšet nechtěla - nenaděláš nic. Podle mě si dítě po čase zvykne na to, že se ve školce mluví jinak a dělají se věci jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
4.5.15 22:37
@Genovesa píše:
@Bibi239 Já se samo snažím jí to vysvětlovat. Jenže vidím i doma, že ona je kolikrát vyloženě zasněná. Prostě fakt neslyší. Někdy je to o tom, že já na ni:„Je třeba mít čisté ruce!“ a ona chvíli nic neříká, pak se na mě podívá a řekne, že venku mravenec nosil dřívko. Někdy neslyší schválně, ale kolikrát se prostě zapomene. Já jí něco vysvětlím ještě ve dveřích a vím, že už v šatně školky to bude zapomenuto.

Ma tri a pul :) V klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:37
@neumisa píše:
přesně tak. a pak se dozvíš, že to tak vlastně není.

Před úpravou tam bylo toto: „A když se rozjede ve společnosti ostatních dětí, nereaguje ani na požadavky vyslovené po dobrém.“ Nebylo tam, že nereaguje na nás. Ale tak to je vedlejší, děkuji za sdílenou zkušenost. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:38
@Teeeri píše:
Také se tak snažím. Mrzí mě, že poslední dobou vice zlobí, to bude asi druhým dítětem. Jinak jsme byly partacky.

U nás je to podobné. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:39
@acimedaca píše:
@Genovesa u nás to takhle bohužel fungovalo třeba i u babičky - ta si pak stěžovala, že dcera nechce dělat to a ono - když jsem se jí snažila vysvětlit, že není potřeba přikazovat a rozkazovat, tak prostě to slyšet nechtěla - nenaděláš nic. Podle mě si dítě po čase zvykne na to, že se ve školce mluví jinak a dělají se věci jinak.

A jak to dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
4.5.15 22:39

Ahoj,
taky vychovavame alternativne a resime obcas neco podobneho u babicky a dedecka. Ja myslim, ze problem je v tom, ze vy se snazite o komunikaci, ve ktere jste si s dcerou rovni, ale vetsina ucitelek ve statnich skolkach tomu neni uplne naklonena… :D
Sama jsem ucitelka a direktivni styl se mi nelibi a myslim, ze ani moc nefunguje… Ucitelce doporuc Ctyri dohody, mozna to s ni trochu hne.

My mame dite v lesni skolce, vsechny ucitelky jsou uzasne, neustvane, respektujici, pohodove. Podobne i synovec ve skolce montessori velmi spokojen. Takze tak, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:41

@majdula1 Ve školce je od září, samo s dlouhými přestávkami (kvůli riziku nákazou neštovicemi, chřipkou a pak kvůli různým nemocem). Teď chodí v kuse asi měsíc. Chodí jen do oběda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
4.5.15 22:41

Známá takhle nejdříve vychovávala svoji starší dceru, u mladší už naštěstí najeli na „starou“ výchovu. Starší dcera neposlouchá žádnou autoritu, ve škole je drzá na katory, dokonce i na babičku… Rodiče ještě jakš takš poslechne, ale v podstatě je to rozmazlený fracek :roll: naštěstí se poučili a s malou od mala jednají jinak a v kolektivu nemá nejmenší problém, je to zlatíčko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
4.5.15 22:42
@neumisa píše:
přesně tak. a pak se dozvíš, že to tak vlastně není.

proc mate takovou potrebu do toho rypat? je to jeji dite, on resi, ze neposloucha ve skolce. mi prijde, ze jak nekdo rekne, ze se snazi vychovavat dite „jinak“, tak je automaticky zhavy terc.
a mala ma 3,5r, prijde mi, ze ma jeste narok obcas nereagovat nebo byt zasnena ve svem svete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.5.15 22:43

@Genovesa Dítě neplacam, ne ze snahy o alternativu, prostě to nefunguje. Vysvětluje se u nás do zblbnutí. Ale když už vydám pokyn, tak lpím na splnění.
S partnerstvím to máme jako právníci v amerických seriálech - jsem senior partner, na dveřích je moje jméno a co řeknu, to bude :) Školka zatím v pohodě, aspoň si nikdo nestěžoval. Učitelky jsou fajn, ale mají jich 25, tak diskuse asi moc taky nevedou.
Jestli to máš podobně, tak stylu výchovy to teda asi nebude :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:43

@acentaurea11 A tak ostatní učitelky mi přijdou v pohodě, dcerka má ráda i tuto. Takže asi uvidíme, no. Jiná školka moc nepřipadá v úvahu, jsme na vsi. Navíc teda dcerce se tam líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26265
4.5.15 22:44

@Ali-Ali

třeba proto, že se mi takových alternativních dětiček sejde ve třídě třeba 5 ze 30. A to je pak hukot, když bych měla na každého mluvit tak, jak je zvyklý, protože prosté „umyj si ruce“ je příliš direktivní. A pak se dozvím, že jsem stará zapšklá učitelka, co neumí mluvit s dětmi. Tak třeba proto.

Anebo proto, že mám dneska rejpavou náladu. To je snad fuk, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.5.15 22:44

@Genovesa ty já ti neznám v okolí moc lidí, co mlátí dítě za každou blbinu. V podstatě neznám moc lidí, co děti vůbec mlátí. Dneska je tak trochu jiná doba, děti jsou partnery, nikoliv otloukánci poslouchající ze strachu. Přesto, dítě potřebuje pevné mantinely, i to se dá dočíst v chytrých knížkách, protože s pevně danými hranicemi z něj roste sebejisté a spokojené dítě. A je potřeba dítě naučit, jak reagovat na autority typu učitelka, pokud ho dáváš do zařízení, kde jsou autority typu učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
4.5.15 22:45

@Ali-Ali Určitě alternativní rodič není žádný žhavý terč - tedy do chvíle, než jeho dítě zmasakruje ve škole další děti a maminka to pak s úsměvem okomentuje slovy, že „synek je osobnost a vytváří si svůj životní prostor způsobem, který většinová společnost netoleruje.“ To jsem si nevymyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.5.15 22:45
@Petule030 píše:
Známá takhle nejdříve vychovávala svoji starší dceru, u mladší už naštěstí najeli na „starou“ výchovu. Starší dcera neposlouchá žádnou autoritu, ve škole je drzá na katory, dokonce i na babičku… Rodiče ještě jakš takš poslechne, ale v podstatě je to rozmazlený fracek :roll: naštěstí se poučili a s malou od mala jednají jinak a v kolektivu nemá nejmenší problém, je to zlatíčko ;)

A není to spíš povahou? Moje kamarádka vychovává dcerku vařechou. A v konečném výsledku bych řekla, že neposlouchají obě dítka stejně, to jejich možná trošku hůř, má už pět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí