Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já se toho bála víc než odběru plodovky.. jak se ráno nenajím, bývá mi kujevsky blbě, odběry krve nesnáším taky… no nakonec jsem dostala to pití v hrnku teplý a i mi to chutnalo a bylo mi to do žaludku příjemný, celkově jsem to zvládla na klid
![]()
Dela se z toho zbytecny strasak. Byla jsem pri obou tehotenstvich, v prvnim to byl jeste roztok v kelimku (rok 2016), extremne sladky sprite.
Letos to uz melo prichut pomerance.
V obou pripadech se mi neudelalo dobre ve smyslu, motani hlavy, potreba vic cerstveho vzduchu, tak jsem sedela u otevrenyho okna a nasavala chladny vzduch.
@PetraBoud píše:
Ahoj, jsem teď v 19. týdnu, na kontrolu jdu asi za dva týdny a počítám, že mě doktor pošle na test na cukrovku.Nebo že mě objedná, pošle se objednat…
Jak dlouho musíte být na lačno? Trošku z toho mam strach, protože jsem ještě nepřibrala, vracím se na svoji původní váhu teprve, protože mě stále neopustily těhotenské nevolnosti. Jakmile se nenajim, je mi špatně, jim málo a po menších dávkách. Spíše zdraveji, sladký jen výjimečně. Nějaký tip jak test přežít?
Jsou případně nějaké alternativy?
ja sla na glykovany hemoglobin nekdy kolem 28tt. Je to dlouhodoby ukazatel, jak telo zvlada cukry. 100% spoleh na nej ovsem neni, takze pokud chces mit jistotu, tou je OGTT.
U nas se prvni odber dela v 7,00, v 9,00 je konec. Ten sladky napoj v kombinaci s dostatkem vody me tak zasitil, ze na nejaky hlad jsem ani nepomyslela.
Neji se od predchoziho vecera. Ale ten test se dela az kolem 28tt, to uz ti treba spatne nebude
A ja teda pit mohla, co si pamatuji ![]()
Přidám jiný pohled…
Také jsem trpěla silnými nevolnostmi. U prvního dítěte jsem na testu byla, že to zkusím a uvidime. Roztok jsem vyzvracela, tak už mě na druhý pokus neposílali (doktor mě místo toho poslal na celodenní test do nemocnice, kde jsem mohla normálně jíst a odebírali mi krev z prstu každé 2 hodiny a z toho testu vyhodnotili, že cukrovku nemám). Teď u druhého už mě na OGTT ani neposílal, zase by to nemělo smysl (opět silné nevolnosti trvající zatím do teď-29. týden), doporučil držet preventivně dietu, zkontroloval na ultrazvuku možné projevy cukrovky-více plodové vody, větší miminko, cukr v moči a řekl, že pokud by se mu něco nezdálo, tak mě zase pošle na ten celodenní test (asi by to už jinak nechtěla proplatit pojišťovna). Dietu držet nemůžu, jsem ráda, že v sobě udržím alespoň něco a rozhodně to není zdravá strava
Nezdálo se mi to dostatečné, tak jsem si pro jistotu od kamarádky půjčila ještě glukometr a několikrát si udělala ten celodenní test doma.
A existuje alternativa OGTT - test se snídaní, více na konci článku: https://www.tehotenskacukrovka.cz/…ke-cukrovky/
Ale to mi ani nenabídli.
V každém případě bych si tím alespoň zkusila projít. Třeba ti už v té době bude lépe, je to přeci jenom ještě daleko a nic horšího, než že to vyzvracíš se nejspíš nestane ![]()
Ja nechapu proc tenhle test tolik zensky pomlouvaj a hanej. Prijdes brzo rano - to je snad 1× k přežití. Pak si sednes, pichnou te do prstu, udelaji prvni test z krve. Kdyz projdes dostanes sladkou limcu a tu budes pit podle pokynu. Pohoda. Totalni pohoda na kresle, zidli, s knizku nebo mobilem.
Tem co to pomlouvaj a hrotej bych nafackovala. Jestli chtej mit postizeny dite, tak prosim, nelezte tam
@Berry77 píše:
@PetraBoud děláš si legraci, viď? Která dobrá duše ti vylíčila tu hrůzu? Prosím tě, vezmou ti krev, pak hodinku pockáš, pak vypiješ takový sprite bez bublin, zase vezmou krev a jdeš. Nezvládnou to fakt jen absolutní hysterky
A takové chtějí rodit…
@Micaella22 já tam byla ale pohoda to nebyla. Nemám žádné žíly, takže každý vpich klidně i na 3×, do prstu? Fakt ne. Vypít ten hnus bylo premahani sama sebe, pak e dostavil pot, téměř jsem s sebou sekla, bušení srdce, pískání v uších, motani hlavy, venku bylo ten den už kolem 7rano 25°c, žádná okna, žádný větrák, po posledním odběru jsem se jim tam poblila. Ale jestli si takhle predstavujes pohodu, tak jo
@Berry77 tak takhle pohodový bych to chtěla mít ten test.
@Russet no představ si že i já, dle vás tedy hysterka jsem zvládla porodit. Po 40hodinach, bez tisicich léků a zvládla.
Ne, opravdu ne každý tenhle test má na pohodu, viz můj předešlý příspěvek
Nevím, co je kolem toho tolik humbuku…za mě to nění nic hrozného…nejvíce mi hadilo, že je to na dlouho ![]()
Ja teda nepila zadny sprite, ale pul litru nechutné tekutiny, ze ktere se mi zvedal zaludek, ale prezila sem to u obou dětí a do prstu me taky nikdo nepichal, ale 3× mi brali krev normálně z žíly.
@lachtanice86 píše:
@Berry77 tak takhle pohodový bych to chtěla mít ten test.
@Russet no představ si že i já, dle vás tedy hysterka jsem zvládla porodit. Po 40hodinach, bez tisicich léků a zvládla.
Ne, opravdu ne každý tenhle test má na pohodu, viz můj předešlý příspěvek
Dobře. Ale ona ho ještě ani neabsolvovala a už se bojí dopředu. Hlady po 10 hodinách neumře. Jak jsem psala, nemusí ho podstoupit. Povinné to není.
@Kriss Tina píše:
Ja teda nepila zadny sprite, ale pul litru nechutné tekutiny, ze ktere se mi zvedal zaludek, ale prezila sem to u obou dětí a do prstu me taky nikdo nepichal, ale 3× mi brali krev normálně z žíly.
Mně taky. Dvakrát ze stejné ruky. A sestřička uvařila sladší ovocný čaj. Vypila jsem ho bez problémů, ač čaj nesladím.