Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hledám informaci co vše se zjistí z amniocentézy a pitvy plodu?
Přišli jsme o miminko v 18.týdnu důsledkem vývojové vady Spina bifida.
Máte někdo zkušenost?
Děkuji
Z aminocentézy se přijde na genetické vady. Z pitvy co vše bylo „špatně“-co a v jakém rozsahu bylo poškozené.
Amniocentéza nám dopadla dobře, výsledky z pitvy budeme mít až za 3 měsíce.
Máme doma již zdravé děti.
Pokud bychom byli nositeli nějaké špatné kombinace zjistí se riziko už z amniocentézy, nebo až z té pitvy? Netušíte?
@lasička1 píše:
Z aminocentézy se přijde na genetické vady. Z pitvy co vše bylo „špatně“-co a v jakém rozsahu bylo poškozené.
Ještě doplním, že jen na ty genetické vady, které se cíleně hledají - ale to se zjistí z pitvy taky, protože je k dispozici DNA.
Nemusí zjistit vůbec nic. My cekame na vysledky pitvy uz 8 mesicu a genetika v Hradci se k tomu stale nema i pres urgence.
Můj gynekolog mi říkal, že je důležité co se zjistí z amniocentézy, z pitvy se prý jen potvrdí diagnoza…
Já měla pocit, že je výsledek pitvy nejdůležitější???
Lidi, vyplňuje se nějaká žádanka na pitvu plodu nebo mimina? Abych měla nějaký protokol, že pitvu chci… ještě jsem v nemocnici a zatím se mě jen lékař ptal, jestli chci pitvu, přišla jsem o miminko ve 23. týdnu, nic jsem ale nepodepisovala. Působilo to na mě, že se jim to nechce dělat, jsem z Hradce… chci prostě lékařskou zprávu, ne jen nějaký telefonát.
@whitemirror já jsem nic nevyplnovala ani nepodepisovala. Zeptali se mě jestli chci pitvu a já řekla, že ano a to bylo vše. Pak asi po 2 měsících přišla zpráva k mému obvodnimu gynekologovi a ten mi vše vysvětlil a zprávy mi předal, protože jsme jeli na genetiku páru a tam jsem je potřebovala
@whitemirror mám za to, že pitva je povinná u všech dětí mrtvě narozených a zemřelých do 18 let. Možná mě někdo opraví. Takže to není, že by se jim nechtělo.
@iamlenka no možná to někde dělají automaticky, ae já mám zkušenost takovou a přímo s primářem, že to moc udělat nechtěli. Primář mi řekl, že je to první nezdar (byla jsem 21tt) a je pitva zbytečná 🤦♀️, že až když je těch nezdaru vice, tak jsem si zavolala jinou doktorku a ta neměla absolutně žádný problém. Možná je to i tím, že lékaři berou miminko jako člověka až od 24tt.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.