Angína nebo streptokok

93
22.1.21 17:41

Angína nebo streptokok

Ahoj holky mám prosbu mám bolest v krku pocit v krku jako knedlík je to i paliva bolest zvisena teplota kašel jen někdy ale spíš dráždívy sucho v krku našla sem v krku bílé tečky přikládám foto, byla sem u doktorka vzal mi vyter ale neřekl mi k tomu nic jen mi napsal antibitoka a že je mám brát to je celé nevíte co by to mohlo bejt palito kdyz piju a v puse mám i dive

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
406
22.1.21 17:48

Anginu zpusobuje streptokok, ne? Takze oboje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65287
22.1.21 17:48

Tak dostala jsi antibiotika, ne? A bez výsledku výtěru z krku těžko doktor ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
22.1.21 17:59

Nadpis měl bejt streptokok nebo angína špatně sem to napsala omlouvám se, vzal mi vyter z krku a dla antibitoka a když sem mu volala řekl že to nic moc není a ať dla beru antibitoka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
22.1.21 18:16

Na toto bych ATB rozhodně nedal. Horečky nad 38,0 °C byly? Co jste dostala za ATB?

„Správná“ bakteriální (streptokoková) angína se vyznačuje kombinací horečky, bolestí v krku, zvětšených mandlí s povlaky / čepy, zvětšenými podčelistními uzlinami, absencí kašle a rýmy.

Nutno podotknout, že virové angíny dokáží velice věrně imitovat nález v krku u streptokové angíny. V zahraničí nepanuje shoda, zda všechny streptokokové angíny léčit, neboť je mnohde považují za samolimitující onemocnění. Když se nasadí klasický penicilin, tak se nic katastrofálního nestane, ostatní bakterie jsou na něj stejně rezistentní, pyogenní streptokok je citlivý prakticky ve 100 % (byť se tu a tam objevují izoláty s omezenou citlivostí či dokonce plnou rezistencí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
22.1.21 18:29

@Doctus měla sem to před 10 dny kašel rýmu boelat v krku natekle uzliny bez horecek dostala sem antibitoka zabrali ale nedobrala sem je od středy se mi to vrátilo zpátky bez rýmy bolest v krku pocit knedlíků pálení v krku a suchý kašel dráždívy ale jen někdy a sucho v krku a horečka 38antibitoka se jmenuji ciplox 500mg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
22.1.21 18:32

@natyj
A před tím jste měla co za ATB.

Jinak dát teď na tento nález fluorochinolon (Ciplox™), to ten doktor musel být snad opilý. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
22.1.21 18:35

Ciplox 500 mg jiný sem nedostala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
22.1.21 18:49

@natyj
Od toho doktora rychle pryč (volba ATB zcela nevhodná, předpokládám, že nejste alergická současně na všechny beta-laktamy a makrolidová ATB). ATB se mají užívat dostatečně dlouhou dobu, dle všeho se jedná o virovou infekci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3823
22.1.21 19:16
@Doctus píše:
Na toto bych ATB rozhodně nedal. Horečky nad 38,0 °C byly? Co jste dostala za ATB?

„Správná“ bakteriální (streptokoková) angína se vyznačuje kombinací horečky, bolestí v krku, zvětšených mandlí s povlaky / čepy, zvětšenými podčelistními uzlinami, absencí kašle a rýmy.

Nutno podotknout, že virové angíny dokáží velice věrně imitovat nález v krku u streptokové angíny. V zahraničí nepanuje shoda, zda všechny streptokokové angíny léčit, neboť je mnohde považují za samolimitující onemocnění. Když se nasadí klasický penicilin, tak se nic katastrofálního nestane, ostatní bakterie jsou na něj stejně rezistentní, pyogenní streptokok je citlivý prakticky ve 100 % (byť se tu a tam objevují izoláty s omezenou citlivostí či dokonce plnou rezistencí).

Taky by mě zajimal názor, Mě doktor odmítl vyšetřit, takže jsem poslala fotku krku a popsala potíže. Nemám mandle ale anginu přesto jednou za rok chytnu. Krk jsem měla rudy a bolelo mě v něm tak ze jsem nemohla mluvit ani polykat. Uzliny na krku zvetsene, horečky 38,5. K tomu kašel. Z lékárny jsem si udělala CRP test a vyšel velmi výrazně pozitivní. Doktor mi napsal ATB Ospen. Mám anginu nebo ne? Teď třetí den užívání ATB je mi lépe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35331
22.1.21 19:40
@zudina píše:
Taky by mě zajimal názor, Mě doktor odmítl vyšetřit, takže jsem poslala fotku krku a popsala potíže. Nemám mandle ale anginu přesto jednou za rok chytnu. Krk jsem měla rudy a bolelo mě v něm tak ze jsem nemohla mluvit ani polykat. Uzliny na krku zvetsene, horečky 38,5. K tomu kašel. Z lékárny jsem si udělala CRP test a vyšel velmi výrazně pozitivní. Doktor mi napsal ATB Ospen. Mám anginu nebo ne? Teď třetí den užívání ATB je mi lépe

Jestli ti napsal, Ospen, tak si mysli, ze mas strektokokovou anginu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
22.1.21 19:41

@zudina
Ani po tonzilektomii nesmíme na možnou streptokokovou infekci zapomínat. Ano, je to možné, že dostanete streptokokovou faryngitidu (bez „tonzilo“). CRP zrovna u angín není nejvýtěžnější. Často mají virové angíny (bez kultivačního záchytu patogena) CRP přes 50 mg/l. Jinak ATB jsou v pohodě (předokládám 1,5 MIU po 8 hodinách). Takže zda máte angínu? Ano i ne. Záleží na tom, co považujeme za angínu, etymologicky je angína označení pro něco tíživého či bolestivého (angina pectoris = „bolest na hrudi“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3823
22.1.21 19:52
@Doctus píše:
@zudina
Ani po tonzilektomii nesmíme na možnou streptokokovou infekci zapomínat. Ano, je to možné, že dostanete streptokokovou faryngitidu (bez „tonzilo“). CRP zrovna u angín není nejvýtěžnější. Často mají virové angíny (bez kultivačního záchytu patogena) CRP přes 50 mg/l. Jinak ATB jsou v pohodě (předokládám 1,5 MIU po 8 hodinách). Takže zda máte angínu? Ano i ne. Záleží na tom, co považujeme za angínu, etymologicky je angína označení pro něco tíživého či bolestivého (angina pectoris = „bolest na hrudi“).

No spis mi jde o to jestli neberu ty ATB zbytečně. Těžko říct když mě doktorka nepustila do ordinace. Ale v krku mě bolelo tak ze jsem fakt ani nemohla mluvit a teď se to zlepšilo. Každopádně děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3823
22.1.21 19:55
@mroe píše:
Jestli ti napsal, Ospen, tak si mysli, ze mas strektokokovou anginu.

To si možná mysli, ale jak říkám, nevysetrila mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
22.1.21 20:21

@zudina
To teď zpětně už nejde moc zjistit (trošku proti streptokokové infekci stojí zmiňovaný kašel), bakteriální infekce to být mohla, ale je skutečně trestuhodné, že vás odmítli ošetřit. Tak či onak, do 7 až 10 dnů byste teď měla ATB užívat, k tomu např. Tantum Verde pastilky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí