Anovulační cyklus - folikuly

5
13.12.21 16:00

Anovulační cyklus - folikuly

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda víte, co se stane s folikuly při anovulačním cyklu? Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69030
13.12.21 16:51

Hodně často prostě vůbec nevyrostou. Nebo vyrostou, ale neprasknou a přemění se v cysty, které následně prasknou nebo se vstřebají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.12.21 17:21

Děkuji za reakci.

Právě by mě zajímalo, jestli je možné, že by jeden folikul z toho anovulačního cyklu dorostl jako dominantní až v dalším cyklu a byla z toho ovulace?

Já jen tak ze zvědavosti, ani nevím, jestli někdo bude schopen odpovědět. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
13.12.21 17:36

Ne, to je velmi nepravděpodobné. Ale doroste jiný. V každém cyklu začíná na začátku zrát několik (desítek) folikulů, které postupně zanikají, až převezme funkci dominantního folikulu jeden (výjimečně 2). Ten během ovulace praská a uvolňuje vajíčko. V dalším cyklu pak začnou dozrávat další malé… Anovulační cyklus může mít mnoho důvodů. Někdy prostě vůbec folikuly nenarostou do správné velikosti, není tam žádný dominantní nebo neopak roste, nepraská, přeroste… Ale že by si dal měsíc pauzu, pěkně si v určité velikosti pospal a pak zase v klidu pokračoval v růstu a dokázal uvolnit oplodněníschopné vajíčko… to už by musel být sakra velký hormonální bordel :lol: Nikdy jsem o tom neslyšela. Naopak je ale běžné, že je jeden cyklus anovulační a ten následující už funguje úplně normálně, jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.12.21 18:04

Mě právě napadlo, že kdyby ten folikul z anovulačního cyklu dorostl v dominantního v tom následujícím cyklu tak by se spustila dříve ovulace proto, protože by ten folikul byl už předchystaný v růstu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
13.12.21 18:22

Ne, v tohle bych nedoufala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.22 18:11

Prasknutí folikulu-ultrazvuk

Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, snad mi někdo poradí. Chodili jsme s manželem do IVF centra a tam nám zjistili, že folikul nepraská. Zkoušeli jsme stimulace entruzil, poté etruzil+ovitrelle a taky to nevyšlo. Pak jsme šli do jiného IVF centra a tam nám řekli, že to není možný přes ultrazvuk zjistit jestli folikul prasknul nebo ne. To mi přišlo divné, protože tento problém řeší hodně žen. Ví někdo z vás jestli to opravdu není možné přes ultrazvuk poznat zda folikul prasknul nebo ne? Nebo jsme to jen špatně pochopili? Předem Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
19.1.22 21:46

Z jednorázového ultrazvuku krátce po ovulaci moc ne. Ale pokud je utz odsledován celý cyklus, tak se prostě vidí, jak folikul roste… a jednoho dne tam prostě není, po pár dnech pak bývá zřetelné žluté tělísko. Taky se dá proběhlá ovulace poznat z krve cca týden po ní dle hladiny progesteronu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.22 14:22

Stalo se některé z vás že vám odložili KET z důvodu že nepraskl folikul? Je to pro KET důležité, ještě ke všemu tohle řešila jiná doktorka než moje :pocitac:. Doktorka mi ve středu tvrdila že trpím anovulaci, a přece nemůže folikul prasknout? Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex