Antidepresiva a neurol

689
13.12.22 10:32

Antidepresiva a neurol

Holky zdravim. Moc prosim o vase zkusenosti. Jsou tu podobne diskuze, ale ty vylecene holky uz tam nechodi. Prosim vas, kdo bere AD cipralex a k tomu neurol, kdy vam zabraly ad? Jak pozn ze mi ad sedly nebo nesedly? Proc nevidim zadnou zmenu a je to horsi? Jak casto denne a dlouho jste uzivaly neurol? Tvori se na nem zavislost a te se moc bojim :,( na druhou stranu mi pomaha kdyz na me prijdou takove ty stavy buseni srdce, motyly v brise, nevolnost a alespon po nem neco snim. Mam velky problem rano vstat. Od 17.11 jsem brala cipralex 3 kapicky. Pred 10 dny mi psychiatr dal 5 mg prasku cipralex. Jeste tyden a pak mam navysit jsem pry hodne citliva na leky. Mam prujem, ktery jsem neměla, je mi na zvraceni, mota se mi hlava, nechut k jidlu, nic do sebe nemohu dostat, hlava me boli, unavena jsem, srdce mi busi, mam zimnici a v brise takove ty divne motyly nic me nenavi. neurolem se to vse zmirni. Neurol beru od 21.11 jeden rano, jeden odpoledne a jeden na noc. Krabicka 0,5. Na noc beru i tritico krabicka 75 mg tak 1/3 a vyspim se. Psychiatr rika vydrzet, ko mam pristi tyden, volame se kdyz je treba. Nenecha me pry zavislou na neurolu, mam mu verit, ale ja se bojim ze budu, a ze mi ty ad nezaberou. Jak jste poznaly, ze Vam zabraly? Po jake dobe? Stalo se nekomu, ze by ad nezabraly? Moc vsem dekuji za vase odpovedi, ale opravdu moc zoufam a neverim, ze se z toho nekdy vyhrabu. Mam uzkosti a panicke ataky. Timto bych rada velice moc podekovala nejmenovanemu nicku, ktereho jsem poznala na em, kterou mam na whats upu uz a ktera mi moc pomaha a dodava silu, protoze si prosla necim podobnym, ale ja jsem neverici Tomas a dost mi pomohlo zalozit tuhle diskuzi. Moc dekuji vsem ????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13.12.22 11:01

Ahoj, z vlastni zkusenosti to trva cca 3 mesice nez antidepresiva zaberou. Brala jsem k nim neurol 0,25 az 3× denne jako berlicku, kdyz mi bylo nejhur.
Kdyz zacnes brat AD, tak se stav zhorsi, ale postupne by ti melo byt dobre.
Svemu psychiatrovi urcite ver, vi co dela.
Kdybys chtela podporit, muzeme si psat pres whatsapp nebo pres messenger. 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.22 11:16

Zdravím, úplně náhodou jsem narazila na tuto diskuzi. Řeší s vámi psychiatr pouze léky a nebo i příčiny stavů? Jedna věc jsou chemické pochody v těle (léčitelné pouze léky) a druhá pak stavy, které vyvolávají reakce.
To co píšete: "takove ty stavy buseni srdce, motyly v brise, nevolnost " jsou typické příznaky panických atak. Ty pak mohou jít do takových rozměrů, že je člověk zcela paralyzován. Dobrá zpráva je, že se dají léčit a zpracovat a vy pak můžete třeba jen řešit jiné obtíže a mít méně léků. Bohužel neznám vůbec váš zdravotní stav, takže se vše špatně odhaduje. Určitě bych ale udělala revizi:

• jaké všechny léky beru, včetně čajů, bylinek, vitamínů, suplementů - na cokoli
  • v jaké jsem životní situaci, nejsme vystavená nějakému extrémně toxickému prostředí? (strašná práce, brutální stres, manželství v háji)

Já osobně trpím panickými atakami. Velmi mi pomohlo následující:

1. zjištění odborných informací. Extrémně doporučuji knihy od Praška (jsou dostupné na ulož. to. I bych si je koupila, ale bohužel se nedjaí sehnat v obchodě). Zkuste Agorafobie a panická ataka. https://uloz.to/…ak-svejk-pdf
  2. Docházení k terapeutovi, který se zabývá dynamickou terapií. Kombinuji tedy KBT od praška samostudiem a dynamiku
  3. Zjištění spouštěče!!! Panickou ataku spustí nějaká věc. V mém případě je to fyzické strádání, protože jsem tak trochu hypochondr :( ted se mi to rozjelo po operaci žil. Nebo třeba když mě někde začne bolet a mám hned strach, že se něco děje. Ke zjištění spouštěče pomůže vyplnění otázek ve výše uvedené publikaci, zapisování pocitů a také poznání socionického typu. (www.socion.cz)

držím moc palce. Nejhroší pro člověka je, že má pocit, že to nikdy neskončí a už to nikdy nebude lepší. Moje mamka má deprese a tyto pocity mi popisovala. Já mám „jen“ ty ataky a jsem bez medikace. Ale některé stavy si pamatuji a je to skutečně hrozné. Jako studna, kdy člověk vidí jen výřez nahoře a vše ostatní je uzavřené. Ale ze studny se dá vylézt. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.22 11:23

To že je ti při AD na začátku hůř je normální a vlastně dobře. Znamená to že lék něco v mozku dělá. Ten neurol máš právě kvůli tomu začátku - že může být člověku hůř a tak si vezme ten neurol. Až ti AD zaberou (za tři týdny nebo víc) tak ten neurol normálně vysadíš. Je to běžná praxe že se dávají AD a k tomu lék na uklidnění kvůli tomu horšímu začátku, má to tak většina lidí, v klidu.
Pokud si nebereš vyšší dávky a častěji než máš tak je vznik závislosti málo pravděpodobný. :palec:
Já jsem měla ke startu AD Rivotril (něco jako nerol) a normálně se to po dvou měsících vysadilo a nic mi nebylo.

• Citovat
  • Upravit
9189
13.12.22 12:01
@Fokulinka píše:
Holky zdravim. Moc prosim o vase zkusenosti. Jsou tu podobne diskuze, ale ty vylecene holky uz tam nechodi. Prosim vas, kdo bere AD cipralex a k tomu neurol, kdy vam zabraly ad? Jak pozn ze mi ad sedly nebo nesedly? Proc nevidim zadnou zmenu a je to horsi? Jak casto denne a dlouho jste uzivaly neurol? Tvori se na nem zavislost a te se moc bojim :,( na druhou stranu mi pomaha kdyz na me prijdou takove ty stavy buseni srdce, motyly v brise, nevolnost a alespon po nem neco snim. Mam velky problem rano vstat. Od 17.11 jsem brala cipralex 3 kapicky. Pred 10 dny mi psychiatr dal 5 mg prasku cipralex. Jeste tyden a pak mam navysit jsem pry hodne citliva na leky. Mam prujem, ktery jsem neměla, je mi na zvraceni, mota se mi hlava, nechut k jidlu, nic do sebe nemohu dostat, hlava me boli, unavena jsem, srdce mi busi, mam zimnici a v brise takove ty divne motyly nic me nenavi. neurolem se to vse zmirni. Neurol beru od 21.11 jeden rano, jeden odpoledne a jeden na noc. Krabicka 0,5. Na noc beru i tritico krabicka 75 mg tak 1/3 a vyspim se. Psychiatr rika vydrzet, ko mam pristi tyden, volame se kdyz je treba. Nenecha me pry zavislou na neurolu, mam mu verit, ale ja se bojim ze budu, a ze mi ty ad nezaberou. Jak jste poznaly, ze Vam zabraly? Po jake dobe? Stalo se nekomu, ze by ad nezabraly? Moc vsem dekuji za vase odpovedi, ale opravdu moc zoufam a neverim, ze se z toho nekdy vyhrabu. Mam uzkosti a panicke ataky. Timto bych rada velice moc podekovala nejmenovanemu nicku, ktereho jsem poznala na em, kterou mam na whats upu uz a ktera mi moc pomaha a dodava silu, protoze si prosla necim podobnym, ale ja jsem neverici Tomas a dost mi pomohlo zalozit tuhle diskuzi. Moc dekuji vsem ????

Ahoj, já jsem brala Neurol 4krát denně 1 mg půl roku v nemocnici a závislost se mi vůbec nerozvinula. Ale ani mi moc nepomáhal. Je to vše individuální, ale věřila bych psychiatrovi. Jinak Cipralex jsem taky brala a po něm jsem byla strašně unavená, vydržela jsem ho brát 3 měsíce a pak jsem ho musela vysadit.
Jak tady někdo píše výš, tak za mě jsou taky super knížky od Praška, mám doma od něj celou knihovnu. Agorafobie a panická porucha z Portálu je už starší kniha, ale poměrně nově vyšla Panická porucha z Grady. A postupně bych přidala i psychoterapii, já třeba chodila na KBT (individuální a pak skupinová) a k tomu AD a panických atak jsem se zbavila. Ale bohužel mám jiné problémy, ve kterých se plácám už 15 let. Každopádně držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 15:05

@Lollitka a mela jsi po nem takove desne stavy nez zabral jako mam nyni ja? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 15:08
@Anonymní píše:
To že je ti při AD na začátku hůř je normální a vlastně dobře. Znamená to že lék něco v mozku dělá. Ten neurol máš právě kvůli tomu začátku - že může být člověku hůř a tak si vezme ten neurol. Až ti AD zaberou (za tři týdny nebo víc) tak ten neurol normálně vysadíš. Je to běžná praxe že se dávají AD a k tomu lék na uklidnění kvůli tomu horšímu začátku, má to tak většina lidí, v klidu.
Pokud si nebereš vyšší dávky a častěji než máš tak je vznik závislosti málo pravděpodobný. :palec:
Já jsem měla ke startu AD Rivotril (něco jako nerol) a normálně se to po dvou měsících vysadilo a nic mi nebylo.

A kdy ti prosim zabraly ty ad a jake jsi brala? Me je dneska uplne ale uplne mizerne, ted ksem si vzala neurol tak uvidime zda zabere. Vubec nic do sebe nemuzu dostat, tresu se a busi mi srdce :,( a jak poznam ze mi sedi ty ad? Nebo ze nemam vedlejsi ucinky z nich? Chjo holky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
13.12.22 15:14
@Fokulinka píše:
@Lollitka a mela jsi po nem takove desne stavy nez zabral jako mam nyni ja? Dekuji

Po Cipralexu ne, ale pak jsem brala AD Citalec a po něm jsem měla šílené stavy, strašné zhoršení úzkostí… Ale pak si to sedlo a bylo o něco lépe. Začala jsem chodit na KBT, kterou taky vnímám u mě jako důležitý bod léčby.
Jinak upřímně, nechutenství závidím, já se díky léčbě psychofarmaky prožrala na 80 kg a strašně se tím trápím. Před psychofarmaky jsem měla anorexii a 44 kg, což pro mě bylo přijatelnější. Bohužel mám opačný extrém, což je neustálý hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 17:19

@Lollitka takze cipralex ti sedl ale mela jsi tyhle stavy nez zabral..Me prijde, ze se to zhorsuje a ze ten neurol nezabira uz moc. Vzala jsem si ho pred 2 hodkama ale vse je zoet. Ne hutenstvi, buseni srdce, tres, zimnice, ty divne motyly a stav na zvraceni zas do sebe nic nedostanu. Ja to nechapu ten neurol to ma vychytavat ne? A donedavna to bylo ok. Co je spatne prosim? Co ja bych dala za pribrani 🙏 🙏 🙏a chut k jidlu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 17:31
@erza scarlet píše:
Zdravím, úplně náhodou jsem narazila na tuto diskuzi. Řeší s vámi psychiatr pouze léky a nebo i příčiny stavů? Jedna věc jsou chemické pochody v těle (léčitelné pouze léky) a druhá pak stavy, které vyvolávají reakce.
To co píšete: "takove ty stavy buseni srdce, motyly v brise, nevolnost " jsou typické příznaky panických atak. Ty pak mohou jít do takových rozměrů, že je člověk zcela paralyzován. Dobrá zpráva je, že se dají léčit a zpracovat a vy pak můžete třeba jen řešit jiné obtíže a mít méně léků. Bohužel neznám vůbec váš zdravotní stav, takže se vše špatně odhaduje. Určitě bych ale udělala revizi:
  • jaké všechny léky beru, včetně čajů, bylinek, vitamínů, suplementů - na cokoli
  • v jaké jsem životní situaci, nejsme vystavená nějakému extrémně toxickému prostředí? (strašná práce, brutální stres, manželství v háji)

Já osobně trpím panickými atakami. Velmi mi pomohlo následující:

1. zjištění odborných informací. Extrémně doporučuji knihy od Praška (jsou dostupné na ulož. to. I bych si je koupila, ale bohužel se nedjaí sehnat v obchodě). Zkuste Agorafobie a panická ataka. https://uloz.to/…ak-svejk-pdf
  2. Docházení k terapeutovi, který se zabývá dynamickou terapií. Kombinuji tedy KBT od praška samostudiem a dynamiku
  3. Zjištění spouštěče!!! Panickou ataku spustí nějaká věc. V mém případě je to fyzické strádání, protože jsem tak trochu hypochondr :( ted se mi to rozjelo po operaci žil. Nebo třeba když mě někde začne bolet a mám hned strach, že se něco děje. Ke zjištění spouštěče pomůže vyplnění otázek ve výše uvedené publikaci, zapisování pocitů a také poznání socionického typu. (www.socion.cz)
držím moc palce. Nejhroší pro člověka je, že má pocit, že to nikdy neskončí a už to nikdy nebude lepší. Moje mamka má deprese a tyto pocity mi popisovala. Já mám „jen“ ty ataky a jsem bez medikace. Ale některé stavy si pamatuji a je to skutečně hrozné. Jako studna, kdy člověk vidí jen výřez nahoře a vše ostatní je uzavřené. Ale ze studny se dá vylézt. :srdce:

Ahojky dekuji za prospevek. Psychiatr nezjistuje nic jen se zepta jak mi je jak co zabira ja mu to tam vicemene probrecim, ale detailne spoustec se mnou nikdy neresil ani jakou mam diagnozu. Obcas mu zavolam kdyz se zhorsim, ale to je behem chvile vyresene a kdyz tam prijdu mimo objednani, tak je tam po chvili sestricka, ze je plna ordinace. Nasla jsem nejakeho psychoterapeuta uvidim zda mi pomuze a jaky bude ale co to spousti u me sama nevim. Rana jsou tragedie, hodne spatne vstavam a jsem ko, nic do sebe nedostanu, kdyz nahodou neco, tak si pak vezmu neurol abych do sebe neco dostala, ale ty stavy jsou horsi a prijde mi, ze uz ani ten neurol nezabira. Vzala jsem si ho pred 2 hodima a vse je zpet😥 ja nevim co delam spatne ty vecery byvaly lepsi tak nevim zda mam male davky cipralexu nebo neurol uz neucinkuje. Ale beru ho od 21.11 tak snad by mel ne? Zas tu lezim pod dekou a zoufam. Oci mam rozjete, je mi na zvraceni a busi mi srdce. Co je spatne prosim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
13.12.22 17:45
@Fokulinka píše:
@Lollitka takze cipralex ti sedl ale mela jsi tyhle stavy nez zabral..Me prijde, ze se to zhorsuje a ze ten neurol nezabira uz moc. Vzala jsem si ho pred 2 hodkama ale vse je zoet. Ne hutenstvi, buseni srdce, tres, zimnice, ty divne motyly a stav na zvraceni zas do sebe nic nedostanu. Ja to nechapu ten neurol to ma vychytavat ne? A donedavna to bylo ok. Co je spatne prosim? Co ja bych dala za pribrani 🙏 🙏 🙏a chut k jidlu

Nene, po Cipralexu jsem pořád spala, měla jsem hroznou únavu, tak jsem ho po 3 měsících vysadila, lépe mi moc nebylo ke všemu. Hůř ze začátku mi bylo na tom Citalecu (Cipralex je mu ale podobný, je to jen jinak prostorově uspořádaná molekula, alespoň nám to tak říkali ve škole na farmakologii), ale cca do 14ti dnů to počáteční zhoršení přešlo a pak mi bylo lépe, ale jen co se týká atak panických, za čas se přidaly deprese a Citalec mi přestal stačit. No mně Neurol taky nezabíral, jak jsem psala, brala jsem 4 mg denně. Ale já jsem dost rezistentní na léky a benzáče na uklidnění mi nezabírají ani ve vyšších dávkách. Jinak Neurol by teoreticky měl uklidňovat, uvolňovat atd. Ale na mě tak nepůsobil. No vidíš a co já bych dala za hubnutí a nechutenství. Ze začátku léčby jsem zhubla 16 kg z nervů a jak jsem za to byla ráda. Teď jsem zoufalá, už to ohrožuje i mé zdraví, mám metabolický syndrom, bolí mě klouby, jsem nemotorná atd. Jenomže mám pořád bažení po sladkém, nebo prostě jídle. Chtěla jsem chodit na stacionář pro PPP, kde řeší i záchvatovité přejídání, ale doporučili mi hospitalizaci, což už fakt nechci. Každý prostě chce to, co nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 17:56

@Lollitka a co te teda uklidnilo kdyz ne neurol?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
13.12.22 18:01
@Fokulinka píše:
@Lollitka a co te teda uklidnilo kdyz ne neurol?

Někdy nic, třeba ataka trvala 3 hodiny a usnula jsem vyčerpáním, někdy mi třeba při atace odvedlo pozornost, když jsem s někým mluvila (tehdy jsem studovala VŠ a byla u rodičů a oni jsou lékaři, tak mě uklidňovali), pak jsem se snažila různě aplikovat dýchání zklidňující, které má zabránit hyperventilaci atd. Učili jsme se tak zastavovat ataky na bývalém Psychiatrickém centru Praha (nyní NÚDZ v Klecanech u Prahy), mají tam KBT oddělení pro léčbu úzkostných poruch a za mě to tam bylo super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
13.12.22 18:21

@Lollitka dekuji ti za odpoved ja vibec nevim co ted delat…neurol nepomohl a me je bidne, dneska jsem zvazovala, ze zitra zavolam psychiatrovi a ukoncim vse otazkou je zda je to reseni :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
13.12.22 18:40
@Fokulinka píše:
@Lollitka dekuji ti za odpoved ja vibec nevim co ted delat…neurol nepomohl a me je bidne, dneska jsem zvazovala, ze zitra zavolam psychiatrovi a ukoncim vse otazkou je zda je to reseni :?

Co ukončíš proboha? Řešení tom moc není. Tak se nech někde hospitalizovat, aby ti nasazovali léky pod dohledem a řešili NÚ, či to, když nesednou AD. Za mě třeba ten NÚDZ je moc fajn. Tak ti třeba nesedl Cipralex, ale léků je tolik, že věřím, že se najde něco, co ti pomůže. Já třeba vystřídala fakt hodně léků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí