Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ashermanka @Lorela Holky, díky moc za rady, jen tak to nevzdám!
Lorela + Ashermanka
Jsem rada, ze to mužů aspoň někomu říct, manžel me přivezl z porodnice a sám ted pořad leží na JIP/infekčním a nevědí, čekají na nějaké výsledky…asi to sem vubec nepatří, tak se nezlobte, ja jen, ze jsem na to tak strašně sama a je mi smutno
. To tichý a smutný prázdno, kdy uz ani nemůže člověk brecet…
Do toho mam pořad ty bolesti v podbrisku a celkem dost krvacim, po Ashermanovi nejsem na tolik krve zvykla…tak nevíte náhodou, kdy se ma utlumit tto krvácení? Do týdne?? A jestli jsou bolesti normální?
Taky jsem se Te, Ashermanko, chtela zeptat, jestli a připadne za jak dlouho ses objednávala na kontrolní HSK k MM…předem dekuju za radu…
Kdyby měl kdokoli svoji zkušenost, rada si ji přečtu, dekuju
@elenah : Myslím, že teď budeš mít klasické šestinědělí, to je dost individuální, jak kdo krvácí. Já rodila císařem, po tom se vždycky dělá ještě revize a krvácela jsem cca 2 týdny, víc jak byla moje poashermanovská MS. Bolesti bych řekla, že bude zavinování dělohy, takový jako menstruační.
Držím palce ať je manžel brzy v pořádku a jste na to dva ![]()
Opatruj se a kdyby něco, jsme tu!
@elenah : Jo a ta HSK - můžeš se objednat už po šestinedělí, hlavně až nebudeš krvácet. Já byla tři měsíce po porodu. Držím palce, ať je děloha v pořádku.
Ahoj holky…chci se zeptat..mám teď druhou ms po laparoskopii(srůsty v děložním hrdle)a je fakt dost silná..první byla v poho ale tahle mi teda dává zabrat…je to normální??díky moc
@elenah Kam jinam bys to měla napsat, když ne sem
Snad budete co nejdřív dva.
@adny Já měla MS pořád kapku slabší než před, až po proveře byla silnější. Ale může to být individuální, někomu třeba může i sílit…
Ahoj holky..mám na Vás dotaz..před 2 měsíci jsem byla na laparce kvůli srůstům(ve spodní části-děložním hrdle)..operace dopadla dobře, vzorek ze sliznice je taky ok..a teď řešíme s manželem kdy na další ivf..doktor říkal že po 3 ms už můžeme..ale nevím zda už můžu s třetí ms stimulovat nebo až tou čtvrtou..nechci nic uspěchat..tak jestli nemáte některá zkušenost jak dlouho po laparce se musí čekat??moc díky za info.
@adny Těžko říct… Já byla po HSK jen na KET a to chtěli provést už po dvou měsících.
@adny : No, s laparoskopií zkušenost nemám, nevím, jak dlouho se musí čekat, aby se ti pak při případném otěhotnění nerozjely ty jizvy. Po HSK se může hned další měsíc, ale s LSK nevím. Nicméně, ROZHODNĚ(!) bych nešla do IVF bez kontrolní HSK. Nikdy nevíš, jestli se něco ze srůstů neobnovilo, proto se ty second looky dělají, aby byla jistota, že je vše v pořádku a IVF nebude jen plýtvání peněz, nervů a pokusů… To, že srůsty rozrušili a dali gel není 100% záruka. Ambulantní HSK bych určitě doporučila.
@ashermanka Mozna ale u malych srustu to neni treba. MM mi rikal, ze u mne nebude second look chtit.
@Lorela @ashermanka právě že m ji taky nikdo nedoporučil..hlavně říkal že nemáme s těhotenstvím otálet..to mě pobavilo ![]()
Ahoj ženy, jako dlouholetá čtenářka této diskuze jsem se i já odhodlala svěřit se se svým „ashermanem“. První dítě jsem po vyvolávaném porodu porodila v září 2009. Placenta se neodloučila, takže kyretáž hned na sále a po 3 týdnech znovu. Hrozilo odebrání dělohy pro masivní krvácení a zánět. Dělohu zachránili a já byla relativně v pořádku. Rok a půl jsem kojila a tudíž vůbec nemenstruovala. Po ukončení kojení jsem si šla pro normální antikoncepci. Pří ní jsem ale byla stále bez menstruace. Brala jsem ji 3 měsíce a nic. Pan doktor to přičítal dlouhému kojení a prý se to dá samo do pořádku. Dostala jsem několik injekcí Agolutinu na vyvolání, bez efektu. Čekala jsem skoro rok. V únoru 2012 jsem k němu šla už hodně vyděšená, že to není normální. Vždy jsem měla velké problémy s menstruačním cyklem, tak to nějak nechtěl řešit. V tom únoru ale vyslovil jako možnou příčinu srůsty po kyretážích. V březnu jsem šla na hysteroskopii, kterou dělal můj lékař. Po výkonu sdělil, že děloha je srostlá úplně celá a že rovnou odeslal záznam z výkonu svému učiteli, doc. Kuželovi, který pracuje u Apolináře a je to také kolega doc. Máry. První hysteroskopie byla v červnu 2012, s tím, že dělohu celou remodelovali, ale ústí vejcovodů jsou také srostlá a nikde není žádná děložní sliznice. Hned mi nasadil hormony a já dostala skoro po 3 letech menstruaci
. Druhá operace v říjnu 2012. Normální fyziologický nález, bez srůstů, sliznice velmi nízká, pokračovat v braní hormonů. Poctivě jsem je brala, ale pořád bez efektu. Menstruace jen občas. V tuto dobu jsem už pravidelně sledovala tuto diskuzi a spoléhala na lékaře, že ví co dělají. Bohužel. brala jsem i Clostil na ovulaci, po tom jsem ale přestávala vidět, vydržela jsem jen 2 měsíce, pak už to nešlo. Hormony jsem brala až do března 2014. Tedy strašně dlouho. Můj lékař byl hodně skeptický a pořád mi nabízel normální antiko, kterou jsem ale odmítla. Hormony jsem vysadila a už jsem přestávala věřit, že budu mít někdy ještě druhé dítě. Hodně mě nad vodou držela ashermanka, věřila jsem, že se nám to také povede. Začala jsem shánět bylinky. Nejprve jsem začala pít kontryhelový čaj, pak jsem sehnala ortilii a jeřáb ptačí, k tomu jsem ještě užívala pýr na čištění krve, po hormonech jsem byla v těžké pubertě s šíleným akné. Začala jsem v tom březnu 2014. V dubnu už jsem měla první menstruaci bez všech hormonů. Pak mi bylinkářka namíchala nějaký čaj na plodnost. Ten jsem začala pít v červenci 2014. Menstruace pravidelná po x letech!!! No a v říjnu jsem OTĚHOTNĚLA. V listopadu jsem šla k lékaři, zjistila jsem to docela pozdě, už dlouho jsem si nedělala testy, vždy jsem byla strašně moc zklamaná a teď najednou 2 čárky. Když jsem tam přišla, tak se mě ptal, co mě přivádí. Když jsem mu řekla, že pozitivní tt, tak na mě koukal jak na blbce. Hned mi udělal utz, když jsme tam tu fazolku viděli, měli jsme oba slzu v oku. Řekl mi, že nevěřil, že někdy uvidí na vlastní oči zázrak
. Průkazku mi dal až na konci prosince, asi až ve 14 týdnu. Pořád se strašně bál a já taky. Seznámil mě s rizikem přirostlé nebo vrostlé placenty a pravděpodobným odebráním dělohy po císařském řezu. Se vším jsem počítala. Od 24 týdne jsem začala jezdit do Motola k MUDr. Vlkovi, který je hodně šikovný na rozpoznání problémů s placentou. Byla přirostlá, ale mimčo rostlo jak mělo. Termín porodu byl 7.7.2015. Na polovinu června naplánován císař v Motole. Příroda to ale chtěla jinak a mně v 34+5 začala pomalu odtékat plodovka. Opět hrozný strach o mimčo i o sebe. Akutní převoz k Apolináři, v Motole bylo plno. Nechtěli mi udělat císaře, prý mohu rodit normálně. Měla jsem šílený strach, že prostě umřu. I když jsem s sebou měla všechny papíry z Motola, řekli, že to není prokazatelné. Doc. Kužel po intervenci mého gynekologa mi nakonec zařídil toho císaře. Byly to 2 dny hrůzy. Porod hnus, obrovská ztráta krve, placenta přirostlá a tenká jako papír a přes celou dělohu, 4 transfuze, ale dělohu mám a nyní i 3 měsíčního krásného chlapečka Jonáše.
Vím, je to obrovský elaborát, ale musela jsem vám to napsat. Nesmíte přestat nikdy věřit!!! Nikomu jsem už neříkala, že se pořád snažím něco s tím dělat. Fungovala jsem normálně. Jedno škvrně ve školce, práce až nad hlavu, ale pořád jsem si to svoje přáníčko opatrovala a hýčkala, pila čajíky a brala tinktury. Dočkala jsem se. Teď mi pan doktor po šestinedělí řekl, že nevěřil, že to dobře dopadne. Přivezla jsem mu ukázat Jonáše a zase jsme si poplakali, teď už opravdovým štěstím. ![]()
@batgirl Krásné! Moc gratuluji a zároveň děkuji za naději! Ano, nikdy nepřestat věřit a doufat!
@adny : No, budu s tím asi už protivná, ale… Pokud by mi to řekli u Apolináře, tak by sice červíček hlodal, ale věřila bych jim a na second look bych šla až po případném neúspěchu. Ale bohužel mám svoje zkušenosti… První dokonce 2 HSK jsem měla jinde. Nic nebyl problém, suverénní přístup, nadhled, „zkušenosti“. Po druhé HSK jsem měla jít rovnou na IVF, že už je to OK. Naštěstí tam bylo více pochybností z mé strany a domluvila jsem se zatím s MM, že půjdu na třetí k němu a oba jsme doufali, že to bude jen kontrola a ujištění se, že srůsty jsou pryč. Výsledek - masivní srůsty v celé horní polovině dělohy (v rozsahu 3cm odshora dolů), šance při IVF absolutně nulová. Ta čtvrthodinová „operace“ za tu jistotu rozhodně stojí.
@batgirl : Krásná zpráva! Jsi moc statečná, že jsi se s tím dokázala poprat všem navzdory. Přeju Jonáškovi jen to nej, ať vám dělá jenom radost ![]()